Elektrische waterverwarmer: Welke soorten zijn er?

Last updated by Kaz on

elektrische waterverwarmer

Met een waterverwarmer geniet je altijd van warm water in je badkamer, keuken en andere ruimtes in je huis.

Op dit moment kun je daarvoor ook nog eens uit meerdere soorten waterverwarmers kiezen. De verschillende soorten elektrische waterverwarmers zetten we in dit artikel op een rijtje.

De verschillende soorten waterverwarmers (elektrisch)

Meer en meer huishoudens kijken kritisch naar hun woning. Het doel hierbij is uiteraard om energie te besparen, om zo duurzaam mogelijk te leven en om geld te besparen.

Om geld te besparen, kan de aanschaf van een nieuwe elektrische waterverwarmer aan te raden zijn. Met een nieuwe elektrische waterverwarmer geniet je namelijk van de nieuwste technologieën.

Deze nieuwe technologieën zorgen voor een perfect rendement en daarmee voor een laag verbruik. Zeker als je op dit moment energie wilt besparen, is dit een belangrijk voordeel.

Bijkomend voordeel is dat je uit veel soorten waterverwarmers (elektrisch) kunt kiezen. Deze verschillende varianten bespreken we hieronder uitgebreid, inclusief voor- en nadelen en de kosten.

Geiser

Een geiser, ook wel een doorstromer genoemd, is één van de meest simpele waterverwarmers. Deze waterverwarmer komt namelijk alleen in werking als je de kraan opendraait. Op het moment dat je de kraan opendraait, begint de geiser met het verwarmen van het water.

Je kunt je vast voorstellen dat dit echt duurzaam is. Mocht je veel waarde aan duurzaamheid hechten, moet je wel goed kijken naar het soort geiser.

Je kunt namelijk tegenwoordig voor een geiser op elektriciteit, propaan, stookolie of aardgas kiezen. De laatstgenoemde komt het meeste voor.

Ook is het goed om te weten dat er meerdere soorten geisers voor in huis bestaan:

  • Badgeiser: dit is een geiser die dienst doet voor het bad. Een badgeiser heeft een grotere debietcapaciteit dan een keukengeiser, waardoor er sneller meer water verwarmd kan worden.
  • Keukengeiser: een keukengeiser is voor in de keuken geschikt en heeft een kleinere debietcapaciteit. In de keuken heb je immers nooit in één keer een grote hoeveelheid warm water nodig.
  • Combi cv-ketel/geiser: je kunt ook voor een combiketel kiezen, waarmee het water vóór het gebruik in de keuken en badkamer verwarmd wordt. Zo’n combi ketel werkt meestal op stookolie of aardgas.

✅ Voordelen van een geiser

Met een geiser geniet je van een prima elektrische waterverwarmer. Dit is vooral aan onderstaande voordelen te danken:

  • Goedkoop. Zowel qua aanschafprijs als qua onderhoud is een geiser behoorlijk voordelig.
  • Onbeperkte levering van warm water. Een geiser verwarmt het water zodra je de kraan opendoet. Zolang je de kraan open hebt staan, zorgt de geiser dus voor warm water. We kunnen hierdoor stellen dat er een onbeperkte levering van warm water is.
  • Relatief laag energieverbruik. Ten opzichte van een boiler valt het energieverbruik van een geiser in positieve zin op. De geiser gebruikt namelijk alleen energie als het water opgewarmd moet worden. En dat is alleen als de kraan daadwerkelijk opengedraaid wordt.
  • Compact. Als je niet al te veel ruimte in je woning hebt, is een geiser ook de beste optie. Een geiser is namelijk compact, onder meer doordat er geen voorraadvat nodig is gezien de werking.

❌ Nadelen van een geiser

Wel moet je ook met een paar nadelen rekening houden:

  • Je moet even wachten op warm water. Als je de kraan opendoet, is het niet direct zo dat je warm water hebt. Dit kost vaak een paar seconden, aangezien de geiser het water eerst nog op moet warmen.
  • Onstabiele watertemperatuur. Draai je meerdere kranen in je woning open? Dan merk je al snel op dat de watertemperatuur ietwat onstabiel is. Dit geldt in veel gevallen ook voor de hoeveelheid water die geleverd wordt.

Kosten van een geiser

De prijs van een geiser hangt van meerdere factoren af. Onder meer de leverancier (het merk) van de geiser, het vermogen en de energiebron bij bepalend.

Je kunt in ieder geval uitgaan van een prijs tussen de 300 en 900 euro. Dit bedrag is inclusief plaatsing van de geiser.

Boiler

Een variant op de geiser is de welbekende boiler. Een boiler verwarmt water en slaat het warme water vervolgens in een voorraadvat op.

Zodra je de kraan opendraait, geniet je direct van warm water. Maar, de hoeveelheid water is wel beperkt; het voorraadvat is immers niet oneindig groot.

Een boiler werkt op zich erg simpel. In het voorraadvat zit water en bevinden zich meerdere verwarmingselementen.

Deze elementen verwarmen het water, waarna het warme water naar boven toe stijgt. Het koude water blijft onder in de boiler aanwezig en kan uiteraard ook verwarmd worden.

Op dit moment kun je uit twee soorten boilers kiezen:

  • Aardgasboiler: deze boiler werkt samen met een aardgasketel. Mocht je een woning met centrale verwarming op aardgas hebben, is dit de beste keuze voor je.
  • Elektrische boiler: deze boiler beschikt over een ingebouwde elektrische weerstand. Deze weerstand warmt het water snel op en je hebt hier in principe alleen een elektriciteitsaansluiting voor nodig.

✅ Voordelen van een boiler

Belangrijk voordeel van een boiler is de stabiele watertemperatuur. Zelfs als je meerdere kranen in je huis opendraait, geniet je bij alle kranen van warm water. Ook merk je direct op dat de debietcapaciteit te allen tijde gelijk blijft.

Verder is het een belangrijk voordeel dat de boiler direct warm water levert. De boiler zorgt ervoor dat het water altijd op temperatuur in het voorraadvat zit, waardoor je dírect warm water tot je beschikking hebt.

❌ Nadelen van een boiler

Dat laatste zorgt uiteraard wel voor een hoger energieverbruik. Ook heb je door het voorraadvat meer ruimte in je woning nodig, zéker in vergelijking met een geiser.

Ook moet je rekening houden met een beperkte hoeveelheid warm water. Dit heeft puur te maken met het feit dat het warme water in het voorraadvat zit. Dit vat heeft uiteraard maar een beperkte capaciteit.

Tot slot moet je ook met het kostenplaatje rekening houden. Daarover vind je hieronder meer informatie.

Kosten van een boiler

Voor een boiler moet je vrij diep in de buidel tasten. De exacte kosten zijn afhankelijk van het soort boiler, de fabrikant en de capaciteit.

Als je een boiler voor een huishouden van 4 personen wilt kopen, kun je van deze prijzen uitgaan:

  • 1200 tot 1600 euro voor een elektrische boiler
  • 1500 tot 3000 euro voor een aardgasboiler

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is één van de modernste opties van een waterverwarmer. Dit heeft puur met de duurzaamheid te maken; de boiler is in staat om warmte te onttrekken uit de omgevingslucht. Met deze warmte is de boiler in staat om het water te verwarmen.

Belangrijk kenmerk is dat een warmtepompboiler een beperkte hoeveelheid energie nodig heeft. Ten opzichte van een elektrische boiler ligt het energieverbruik ongeveer 3 keer zo laag.

Mocht je zonnepanelen op het dak van je woning hebben, kun je ook die aansluiten op de warmtepompboiler.

✅ Voordelen van een warmtepompboiler

  • Eenvoudig te plaatsen. Een warmtepompboiler is makkelijk in je woning te installeren. Bovendien is er alleen een elektriciteitsaansluiting nodig om de boiler te kunnen laten functioneren.
  • Goedkoper. Ten opzichte van veel andere waterverwarmers is een warmtepompboiler relatief goedkoop. Dit geldt voor de aanschaf én de plaatsing.
  • Grote warmwaterlevering. Een warmtepompboiler biedt een volledige voorziening in warmwaterbehoefte aan. Zelfs als je een groter huishouden hebt, biedt een warmtepompboiler voldoende warm water. Dit is bij een zonneboiler een ander verhaal.

❌ Nadelen van een warmtepompboiler

Bestaan er ook warmtepompboiler nadelen? Ja, absoluut. De belangrijkste zetten we op een rijtje:

  • Er is elektriciteit voor nodig. Als je dit tegen een zonneboiler afzet, is dit een nadeel. Voor een zonneboiler heb je namelijk géén elektriciteit nodig.
  • Niet voor in alle ruimtes geschikt. Een warmtepompboiler kun je niet in alle leefruimtes gebruiken, aangezien de boiler koude lucht afgeeft.
  • Kortere levensduur. Ten opzichte van een zonneboiler is de levensduur een stuk korter.

Kosten van een warmtepompboiler

Voor een warmtepompboiler kun je uitgaan van een bedrag van 3000 euro. Dit is het bedrag van een gemiddelde boiler voor een huishouden van 4 personen. Uiteraard kan dit bedrag flink oplopen voor andere soorten warmtepompboilers.

Zonneboiler

Een populaire keuze is de zonneboiler. Deze boiler werkt volledig op zonne-energie en moet daarom over een zonnecollector beschikken. Deze collector – een plaat op het dak – vangt het zonlicht op en zet dit om naar zonne-energie.

✅ Voordelen van een zonneboiler

  • Overal te gebruiken. Een zonneboiler is overal te gebruiken, aangezien er bij deze boiler géén sprake van koude lucht is. Bij een warmtepompboiler is dat dus wel het geval.
  • Lange levensduur. Een zonneboiler gaat over het algemeen 25 tot 30 jaar mee. Dat is een stuk langer dan een warmtepompboiler.
  • Geen elektriciteit nodig. Met het oog op het milieu is een zonneboiler de beste optie. De energie wek je volledig zelf op, waardoor er géén elektriciteit nodig is. Fijn voor het milieu en fijn voor je portemonnee.

❌ Nadelen van een zonneboiler

  • Lastig te plaatsen. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je een goede specialist nodig. Zo’n specialist is behoorlijk prijzig.
  • Kleinere warmwaterlevering. Een zonneboiler voorziet voor ongeveer 60% in de warmwaterbehoefte van een woning. Bij een warmtepompboiler is dit 100%.

Kosten van een zonneboiler

Wat je precies voor een zonneboiler moet betalen, hangt van het soort zonneboiler en de aantal connectoren af.

Hieronder vind je enkele gemiddelde prijzen:

  • Zonneboiler van 100 liter & 1 collector: 2000 tot 2700 euro
  • Zonneboiler van 200 liter & 2 collectoren: 3400 tot 3900 euro
  • Zonneboiler van 300 liter & 3 collectoren: 4800 tot 5700 euro




Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden