Afvallen met spinning: is dit mogelijk of niet?

Last updated by Kaz on

afvallen met spinning

Horen de termen afvallen en spinning bij elkaar? Ja, zonder enige twijfel. Het is gewoonweg goed mogelijk om met spinning af te vallen.

Hoe je kunt afvallen met spinning? En hoeveel kilo je af kunt vallen door spinning? Op deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

Val je af van spinning?

Ja, je kunt zeker afvallen met spinning. Het is echter wel goed om het volgende te beseffen: met elke vorm van bewegen kun je kilo’s kwijtraken.

Het is daarom beter om tussen spinning en andere bewegingsvormen een vergelijking te maken. Zo kun je ook afvallen met een trilplaat. De kilo’s die je met een trilplaat kunt kwijtraken, kunnen echter niet tippen aan de kilo’s die je met spinning kwijt kunt raken.

Bovendien moet je goed naar je spinning schema kijken. Hoe vaak je per week een spinning les volgt, is ook van invloed op de mate waarin je afvalt.

Is spinning een effectieve methode om vet kwijt te raken?

Spinning wordt gezien als een effectieve methode om vet kwijt te raken. Dit komt onder meer door de hoeveelheid calorieën die je per uur hiermee kunt verbranden.

Een persoon die 70 kilogram weegt, kan per uur 654 calorieën verbranden met spinning. Weeg je meer? Dan verbrand je nog meer calorieën per uur. Dit getal laat in ieder geval zien dat spinning zeker een effectieve methode voor vetverlies is.

Dit komt onder meer doordat spinning de vetverbranding stimuleert. Des te vaker je een spinning les volgt, des te beter je lichaam in staat is om het vet te verbranden. Dit komt onder meer doordat je op een spinningbike echt intensief kunt trainen..

Afvallen met spinning vs. afvallen met andere fitnessapparaten

Op dit moment kun je uit talloze fitnessapparaten voor thuis kiezen. Het is daardoor interessant om per fitnessapparaat naar de mogelijke calorieënverbranding per uur te kijken:

  • Loopband. Afvallen met een loopband is goed mogelijk, aangezien je ook hier veel calorieën mee verbrandt. In een uur tijd kun je 800 calorieën verbranden op een loopband, indien je 70 kilogram weegt.
  • Hometrainer. Afvallen met een hometrainer is ook aan te raden. Een uur op een hometrainer trainen zorgt voor het verbranden van zo’n 770 calorieën bij een lichaamsgewicht van 70 kilogram.
  • Crosstrainer. Afvallen met een crosstrainer hoort dan ook zeker thuis in dit rijtje. Je kan zo’n 500 calorieën per uur verbranden. Zeker de moeite waard, toch?

Met andere woorden: een spinningbike is qua vetverbranding niet de allerbeste optie. Maar, het is vooral zaak om goed naar het totaalplaatje te kijken.

Dus; kun je beter afvallen met spinning of met een hometrainer of met een loopband? Je kunt beter afvallen met een hometrainer of loopband. Maar, een spinningbike biedt andere belangrijke voordelen.

Kun je plaatselijk vet verliezen met spinning?

Wil je bijvoorbeeld afvallen bij je buik? Of wil je graag afvallen bij je billen? In dergelijke gevallen heb je niks aan een spinningfiets. Het is met zo’n fiets namelijk niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen.

Met spinning kun je zeker vet verliezen, maar je oefent geen invloed uit op de plek waar dit plaatsvindt. Het is goed mogelijk dat je buikvet pas als laatste aan de beurt is. Daar heb je nu eenmaal geen invloed op.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere sporten. Specifiek plaatselijk vet verbranden is helaas niet mogelijk.

Waarom trainen op een spinningfiets?

Het mag duidelijk zijn: spinning is niet de meest effectieve methode om vet te verbranden. Desalniettemin is het wel aan te raden om te trainen op een spinningfiets.

Met deze trainingen geniet je namelijk van andere voordelen:

  • Je werkt gericht aan je conditie. Als je een betere conditie op wilt bouwen, zit je met een spinningfiets erg goed. Je kunt de trainingen heel zwaar voor je longen maken, waardoor je gericht aan je conditie werkt.
  • Je werkt aan je spiermassa. Wist je dat je op een spinbike de weerstand flink kan verhogen? Door dat te doen, werk je gericht aan de spiermassa in je benen. Als je je bovenbeenspieren wilt trainen, is een spinningbike bijvoorbeeld het meest effectieve fitnessapparaat.
  • Spinning is goed voor je gezondheid. Spinning biedt een zogeheten lage-impact training. Dit betekent onder meer dat je humeur verbeterd wordt, dat je een betere doorbloeding krijgt en dat je de kans op chronische pijntjes verkleint.

Hoe kun je optimaal afvallen met spinning?

Spinning is dus niet de meest effectieve methode om lichaamsgewicht kwijt te raken. Toch is het zeker mogelijk om de nodige calorieën met spinning te verbranden. Daarvoor is het wel zaak om onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: Volg een gericht trainingsschema

Als je je met spinning bezig gaat houden, moet je je aan een vast schema houden. Dit schema heb je nodig om gericht te trainen en daarmee je prestaties te optimaliseren.

Hoe je aan zo’n schema komt? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Je kunt een specialist inschakelen of je vist zelf een trainingsschema van het internet af.

Let in ieder geval goed op je lichaamsgewicht. Op basis van dit gewicht zou je een geschikt trainingsschema uit moeten kiezen.

Tip 2: Train niet al te vaak

Hoe vaak spinning per week? Om het optimale effect te creëren, is het zaak om niet al te vaak per week te trainen. Het advies is om het bij bijvoorbeeld 4 keer in de week te houden.

Dit betekent dat je op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag kunt trainen. Op de dagen woensdag, vrijdag en zondag hou je vrij. Tijdens die dagen kan je lichaam tot rust komen. Dat heeft je lichaam simpelweg nodig.

Spinning vormt een behoorlijke belasting voor het hart, longen, spieren en andere lichaamsdelen.

Spin je elke dag? Dan is spinning ongezond te noemen. Je lichaam heeft dan geen tijd om te herstellen, waardoor je met elke training je lichaam eigenlijk alleen maar beschadigd. Pak daarom regelmatig je rust.

Tip 3: Investeer in een goede spinningfiets

Het is ook aan te raden om in de beste spinningfiets te investeren.

Met zo’n fiets geniet je namelijk van meerdere voordelen:

  • Je kunt van online spinning apps gebruik maken. Met deze apps maak je het trainen op een spinningbike interactiever, leuker en gevarieerder. Probeer vooral meerdere apps uit, aangezien elke app op een unieke manier leuk is.
  • Je kunt uit meerdere trainingsprogramma’s kiezen. Het mooie is dat veel goede spinningfietsen over een speciaal vetverbrandingsprogramma beschikken. Met dit programma verbrand je een maximaal aantal calorieën per uur, waardoor je hiermee je vetverbranding nog beter kunt stimuleren.
  • Je kunt de spinningfiets naar wens verstellen. Wil je de beste prestaties op je spinningbike leveren? Dan moet je een 100% perfecte zithouding aannemen. Dat is alleen mogelijk als je verschillende onderdelen van de fiets naar wens kunt verstellen. De ervaring leert dat je deze mogelijkheid bij de beste spinningfietsen hebt.

Tip 4: Kies voor intervaltrainingen

Als je echt veel calorieën op je spinbike wilt verbranden, kies je idealiter voor intervaltrainingen. Met deze trainingen is de training gevarieerd en moet je lichaam continu de uiterste inspanning leveren. Dat zorgt uiteindelijk voor een flinke vetverbranding.

Kies je voor één van de beste spinningfietsen? Dan kun je waarschijnlijk op de fiets zelf een intervalprogramma selecteren. Mocht dit niet het geval zijn, is het altijd nog mogelijk om gebruik te maken van één van de spinning apps.

Onze conclusie over afvallen met spinning

Wil je veel vet kwijtraken? Dan is spinning niet per sé de beste bewegingsvorm. Wil je conditie opbouwen, spiermassa opbouwen en calorieën verbranden? Dan is spinning wel een geweldige vorm van beweging.

Het belangrijkste voordeel van spinning is de veelzijdigheid. Je kunt met spinning zeker afvallen, maar je werkt ook nog aan je conditie en je spiermassa. Bij weinig andere fitnessapparaten is het mogelijk om al deze facetten met elkaar te combineren.

Uit veel ervaringen blijkt overigens dat men van de overtollige kilo’s afgekomen is, dankzij een spinningbike.

Dit maakt het dus erg interessant om voor spinning te kiezen. Waar wacht je nog op? Probeer spinning gewoon eens uit. Grote kans dat je snel verkocht bent aan deze bewegingsvorm.


Categorieën: Fitness