Shopify vs WooCommerce; wat is de beste keuze voor jouw webshop?

Shopify vs Woocommerce

Wil je met jouw eigen webshop starten? Of wil je jouw huidige webshop graag van een update voorzien?

In beide gevallen kun je uit meerdere systemen te kiezen, waaronder Shopify en WooCommerce.

Beide systemen bieden veel voordelen, dus is het zaak om een goede vergelijking te maken. Dáár helpen wij je graag een handje bij met deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking.

In dit artikel vertellen wij je eigenlijk alles over beide systemen, waarna wij ons eindoordeel vellen.

De keuze voor Shopify of WooCommerce is een belangrijke keuze. Je kunt dit systeem namelijk als de fundering van jouw webwinkel zien.

Als de fundering van jouw webwinkel niet naar wens is, kan jouw webwinkel nooit naar wens gaan functioneren. Dát weet je dus te voorkomen door in eerste instantie al voor een goede fundering te zorgen.

Kun je daarbij het beste voor Shopify kiezen? Of kun je toch beter voor WooCommerce kiezen? Je gaat het lezen in dít artikel!

Wat is Shopify precies?

Is Shopify een soortgelijk systeem als Spotify? Nee, absoluut niet. De benamingen van beide systemen lijken veel op elkaar, maar hebben echt niks met elkaar van doen.

Shopify is namelijk een e-commerceplatform waarmee je jouw eigen webwinkel kunt bouwen. Je kunt hiermee niet alleen jouw eigen webshop bouwen, maar ook direct jouw producten verkopen.

Het unieke hierbij is dat Shopify gebruik van een abonnement maakt. Als je een abonnement bij Shopify afgesloten hebt, kun je voortdurend gebruik van dit systeem maken.

Daarbij loop je eigenlijk niet tegen beperkingen aan. Integendeel zelfs; het systeem van Shopify biedt echt heel veel mogelijkheden.

Dat blijkt ook uit de populariteit van dit systeem; op de website van Shopify valt te lezen dat ruim 1.700.000 klanten gebruik van dit systeem maken. Dit aantal is wat ons betreft veelzeggend; Shopify heeft gewoonweg veel te bieden.

Wat is WooCommerce precies?

WooCommerce kun je zien als een plugin voor WordPress. Als je een WordPress website hebt, kun je deze website aanvullen met allerlei plugins.

Als je hierbij voor de WooCommerce plugin kiest, ben je in staat om jouw producten via jouw WordPress webshop te verkopen.

Eigenlijk is WooCommerce geen opzichzelfstaand systeem. Nee, je kunt dit systeem alléén in combinatie met WordPress gebruiken.

Daartegenover staat wel dat het gratis om gebruik van WooCommerce te gebruiken. Alleen als je ook van aanvullende functies gebruik wilt maken, moet je een bepaald bedrag betalen.

De kosten bij WooCommerce vallen hoe dan ook lager uit dan bij Shopify.

Overigens betreft WooCommerce een open-source systeem. Dit betekent dat de broncode vrij toegankelijk is én dat je dus zelf aanpassingen door kunt voeren.

Dit is overigens niet alleen voor WooCommerce kenmerkend, maar sowieso voor WordPress in zijn algemeenheid.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Shopify en WooCommerce?

In deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking kijken we uiteraard naar de verschillen tussen beide systemen.

Het kan echter ook geen kwaad om naar de overeenkomsten te kijken:

  1. Beide systemen stellen je in staat om een webwinkel te bouwen
  2. Beide systemen stellen je in staat om een webwinkel te onderhouden en daarmee producten te verkopen
  3. Beide systemen werken behoorlijk makkelijk; dit is niet alleen onze mening, maar is de mening van miljoenen gebruikers wereldwijd
  4. Binnen beide systemen kun je uit veel mogelijkheden, functies én betaalmethoden kiezen

Wat zijn de verschillen tussen Shopify en WooCommerce?

Om deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking te kunnen maken, hebben wij beide systemen langdurig uitgeprobeerd.

Tijdens het uitproberen van beide systemen merkten wij al snel dat beide systemen uniek zijn. Over de belangrijkste verschillen vertellen we je hieronder graag iets meer:

Hoeveelheid producten

Wil jij graag duizenden soorten producten via jouw webshop verkopen? Dan moet je wel voor WooCommerce kiezen.

Het is namelijk een feit dat je bij Shopify slechts 100 varianten per product kunt verkopen. Bij WooCommerce heb je niks van doen met een dergelijke limiet.

Onderhoud

Als je een eigen webwinkel hebt, moet je met het nodige onderhoud rekening houden. De ervaring leert echter dat je bij WooCommerce hier véél meer tijd aan kwijt bent.

Bij WooCommerce kun je eigenlijk niet op ondersteuning op dit gebied rekenen, terwijl dit bij Shopify wel het geval is. Bij Shopify word je van A tot Z ondersteund, waardoor je helemaal géén onderhoud uit hoeft te voeren.

Ook hoef je zelf geen updates door te voeren of in jouw maag met de veiligheid te zitten.

Prijskaartje

Het gebruik maken van WooCommerce is in de basis gratis. Voor Shopify moet je maandelijks wel een bepaald bedrag betalen, maar hierbij heb je de keus uit meerdere pakketten.

Per pakket krijg je de beschikking over ontelbaar functies en mogelijkheden; qua prijs-kwaliteitsverhouding is Shopify daardoor eigenlijk interessanter.

Dat klinkt mogelijk gek, aangezien WooCommerce in de basis gratis is.

Zelfstandigheid

Shopify vs Woocommerce welke is eenvoudiger

Wil je jouw eigen webshop gaan bouwen? Je kunt er dan voor kiezen om WordPress in combinatie met WooCommerce te gebruiken.

Op zich prima, maar je bent dan wel afhankelijk van twee systemen.

Als je van Shopify gebruik maakt, ben je eigenlijk alleen afhankelijk van Shopify. De zelfstandigheid van Shopify is wat ons betreft een groot voordeel ten opzichte van de onafhankelijkheid van WooCommerce.

Bij de Shopify vs. WooCommerce vergelijking scoort Shopify op dit punt dus een hogere score!

Eenvoudigheid

Wil je zo min mogelijk omkijken naar jouw webshop hebben? En naar het verwerken van inkomende bestellingen hebben?

Ook dan scoort Shopify een betere score.

Als je een WooCommerce webshop hebt, moet je namelijk regelmatig handelingen zelf uitvoeren.

Bij Shopify is het juist mogelijk om veel processen te automatiseren. Tevens zijn wij van mening dat Shopify vele malen makkelijker werkt dan WooCommerce.

Hosting

Eigenlijk kun je dit artikel niet alleen als een Shopify vs. WooCommerce vergelijking zien, maar ook als een Shopify vs. WordPress vergelijking.

Als je van WooCommerce gebruik wilt maken, heb je immers WordPress nodig. Daarmee komen we direct op het volgende punt uit: het regelen van de hosting.

Bij een WooCommerce webshop neemt dit mogelijk de nodige tijd in beslag. Je moet meerdere hostingpakketten met elkaar vergelijken, waarna je hier ook nog een xx bedrag per maand aan uit moet gaan geven.

Bij Shopify heb je daar geen last van; de hosting wordt namelijk door Shopify geregeld. Wel zo prettig, zo handig en zo voordelig.

Aanpassingsmogelijkheden

gebruiksgemak shopify

Wil je graag jouw webshop geheel naar eigen wens aan kunnen passen? Dan is het ook aan te raden om voor Shopify te kiezen.

De ervaring leert namelijk dat je een Shopify webshop met enkele klikken op de knop geheel naar wens aan kan passen.

Dit is bij WooCommerce ook mogelijk, maar daar moet je vaak wel meer werk voor verrichten. Zo is het vaak noodzakelijk om gebruik van aanvullende plugins te maken.

Tevens moet je in de basis voor één thema kiezen; dit thema kun je wel aanpassen, maar in veel gevallen niet voor de volle 100%.

Populariteit

Het mag duidelijk zijn: deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking is een interessante vergelijking. Dit komt onder meer doordat beide systemen echt verschillend zijn, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Tegelijkertijd is het wel een feit dat beide systemen behoorlijk populair zijn.

Maar, ook op het gebied van populariteit is een belangrijk verschil te vinden. Men heeft namelijk onderzoek gedaan naar tienduizend goed scorende en populaire webshops.

Bij deze webshops heeft men gekeken van welk systeem gebruik gemaakt wordt:

  • Slechts 6% van deze websites maakt gebruik van WooCommerce
  • Maar liefst 23% van deze websites maakt gebruik van Shopify

Dit verschil komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Nee, veel bedrijven en ondernemers geven de voorkeur aan Shopify.

Iets wat wij ook kunnen begrijpen, getuige deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking.

Betaalmogelijkheden

Als afsluiter van deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking willen wij je ook wijzen op de betaalmogelijkheden. Bij WooCommerce heb je op dit vlak eigenlijk méér keuze.

Het is namelijk zo dat je bij WooCommerce ook van minder bekende betaalmogelijkheden gebruik kunt maken, maar is dat wel wenselijk?

Wat ons betreft niet; in onze ogen doe je er verstandig aan om juist de grote en betrouwbare betaalmogelijkheden aan te bieden.

Bij WooCommerce heb je al met al meer keuze, maar die keuze is volgens ons grotendeels overbodig.

Shopify vs. WooCommerce: wat is de beste keuze?

We komen langzaamaan aan het einde van deze Shopify vs. WooCommerce vergelijking. Als je deze vergelijking doorgenomen hebt, heb je opgemerkt dat beide systemen echt anders zijn.

In de basis lijken beide systemen wel op elkaar, maar de werking, de mogelijkheden en de kenmerken zijn toch echt verschillend.

Op basis van onze Shopify vs. WooCommerce vergelijking kunnen wij in ieder geval het volgende concluderen: volgens ons is Shopify de beste keuze voor eigenaren van een webshop.

Het systeem van Shopify werkt geweldig, biedt veel mogelijkheden en wordt voortdurend van updates voorzien.

Tevens vinden wij het prettig dat je voor Shopify een vast bedrag per maand moet betalen. Bij WooCommerce is het altijd maar afwachten wat je moet gaan betalen; zeker als je bijvoorbeeld meerdere betaalde plugins en dergelijke wilt gaan gebruiken.

Tot slot willen wij ook de gebruiksvriendelijkheid van Shopify nog aanstippen. Dit systeem werkt simpel, werkt snel en is onwijs gebruiksvriendelijk.

Mocht je er onverhoopt niet helemaal uitkomen, kun je bovendien een beroep de prima Shopify support doen. Al met al zijn wij groot fan van Shopify!

Meer vergelijkingen: