Waar kun je een NFT kopen?

Waar koop je een NFT

Ze komen meer en meer in het nieuws; de NFT’s. Dit zijn Non-Fungible Tokens. Oftewel niet inwisselbare en onvervangbare digitale eigendomscertificaten.

Met zo’n certificaat kun je bijvoorbeeld eigenaar worden van een digitaal kunstwerk.

Hebben de NFT’s je aandacht getrokken? En ben je benieuwd waar je deze NFT’s kunt kopen? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel bespreken wij namelijk waar je de NFT’s kunt kopen.

Tevens bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een NFT. Je zou namelijk niet de eerste zijn die in de fout gaat met het kopen van een dergelijk digitale eigendomscertificaat.

NFT marktplaatsen: de grootste & populairste

Wil je graag een NFT kopen? Dan kun je hiervoor terecht bij zogeheten NFT marktplaatsen. Dit zijn online handelsplatformen waar vraag en aanbod bij elkaar komt.

Bij deze marktplaatsen vind je het uitgebreide aanbod van NFT’s, waarna je een bod op een bepaalde NFT kunt doen.

Voordat je dit kunt doen, moet je je goed verdiepen in de marktplaatsen. De populairste NFT marktplaatsen van dit moment bespreken we hieronder in het kort.

OpenSea.io

Dit handelsplatform kun je zien als de Marktplaats onder de NFT marktplaatsen. Bij deze marktplaats vind je een ongekend uitgebreid aanbod van NFT’s.

Het leuke hierbij is ook dat het om allerlei soorten NFT’s gaat. Je kunt hier digitale eigendomscertificaten voor kunst kopen, maar ook voor ‘trading cards’ en muziek.

Op het moment van schrijven biedt OpenSea.io meer dan 22 miljoen items aan.

Foundation.app

Als je meer geld tot je beschikking hebt, kun je bij Foundation.app naar hartenlust shoppen. Deze NFT marktplaats kun je zien als een premium marktplaats. Bij Foundation.app bieden bijvoorbeeld voornamelijk ervaren kunstenaars hun kunst aan.

Het aanbod bij deze marktplaats is niet super uitgebreid. Dit komt onder andere doordat je niet zomaar NFT’s op deze marktplaats kunt verkopen.

Dit is alleen mogelijk als je door een andere verkoper bent aanbevolen. Op deze manier blijft Founation.app vrij exclusief.

Valuables by Cent

Heb je niet zozeer interesse om in NFT’s van kunst te handelen? Wil je bijvoorbeeld in NFT’s van tweets handelen? Dan ben je bij Valuables by Cent aan het juiste adres.

Het unieke is dat je bij deze marktplaats tweets van bekende personen kunt kopen. Onder meer Bill Gates en Miley Cyrus hebben via dit platform hun tweets te koop aangeboden.

Leuk detail: via dit platform is de eerste tweet van de oprichter van Twitter verkocht. Zijn tweet leverde in 2021 een bedrag van 2,9 miljoen dollar (!).

PancakeSwap

Ben je bezig met het handelen in cryptocurrency? Dan bestaat de kans dat je val gebruik van PancakeSwap maakt. Dit handelsplatform heeft sinds een tijdje ook haar eigen NFT marktplaats gelanceerd.

Op het moment van schrijven van dit artikel is de marktplaats van PancakeSwap nog niet heel populair.

Waar moet je op letten bij het kopen van een NFT?

Wil je zelf graag NFT’s gaan kopen? Dan is het allereerst zaak om een keuze tussen bovenstaande platformen te maken. Er zijn overigens nog veel meer marktplaatsen, maar lang niet alle marktplaatsen hebben een betrouwbare naam.

Het kopen van een NFT kent bovendien de nodige haken en ogen. Wij raden je daarom aan om heel goed rekening met onderstaande aandachtspunten te houden.

Soort markplaats

Allereerst moet je een account aanmaken bij een NFT marktplaats. Voor welke marktplaats je kiest, is afhankelijk van het soort NFT’s waar je in wilt handelen.

Wil je in kunst handelen, in muziek handelen of in tweets handelen? Er bestaan allerlei soorten marktplaatsen met een onderscheidend aanbod. Doe hier goed onderzoek naar.

Let op: niet alle marktplaatsen zijn in Nederland actief. Ga goed na of je bij het betreffende platform als Nederlander überhaupt een account aan kunt maken.

Wallet

Voordat je NFT’s kunt kopen, heb je een wallet nodig. Je kunt dit in principe vergelijken met een crypto wallet:

  • NFT wallet: een NFT wallet draait ook op een blockchain. Net zoals bij een crypto wallet kun je in een NFT wallet je eigendommen veilig bewaren. Bij een NFT draait het hierbij dus om de digitale eigendomscertificaten. Deze digitale eigendomscertificaten zijn niet inwisselbaar en onvervangbaar. Mede hierom is het héél belangrijk om de NFT’s goed te bewaren. Bovendien bestaat de kans dat je NFT heel veel waard gaat worden.

Je hebt Ethereum nodig

Als je een NFT wilt kopen, heb je hier Ethereum voor nodig. Voordat je kunt handelen, moet je dus eerst in Ethereum investeren.

Uiteraard brengt dit een bepaald risico met zich mee.

Heb je Ethereum gekocht en daalt de koers opeens van deze cryptocurrency? Dan heb je met een verlies te maken.

Dat betekent dat je voor het gestorte bedrag minder NFT’s kunt kopen. Het gestorte bedrag is immers minder waard geworden.

Doe goed onderzoek

Voordat je NFT’s gaat kopen, moet je goed onderzoek doen. Je moet heel goed begrijpen wat een NFT is en hoe je hier geld mee kunt verdienen.

Doe goed onderzoek naar de verschillende soorten NFT’s, naar de marktplaatsen en naar de gehele gang van zaken.

Houd rekening met risico’s

Het handelen in NFT’s brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg kwijtraken, je kunt een kat in de zak kopen of je kunt een NFT kopen die alleen maar minder waard gaat worden.

Net zoals bij alle andere financiële producten moet je daarom een strategie voor jezelf op gaan stellen.

In welke NFT’s ga je in handelen? Wat is het doel hiervan? En welk risico ben je bereid om te nemen?

Kun je een NFT kopen op Bitvavo?

OP dit moment is het niet mogelijk om een NFT bij Bitvavo te kopen. Aangezien Bitvavo één van de grootste crypto exchanges is, is het goed mogelijk dat men in de toekomst wel NFT’s gaat verkopen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, draait een NFT wallet immers ook op de blockchain. Voor Bitvavo zou dit dus een logische uitbreiding van hun aanbod zijn.

Ook interessant: