Kleine wasmachine kopen? De beste compacte wasmachientjes

Last updated by Kaz on

kleine wasmachine

In de meeste huizen is een wasmachine met een inhoud van minimaal 7 kilogram te vinden. Dit is een normaal vulgewicht voor een klein huishouden.

Als je een groter huishouden hebt, kom je al snel uit bij een vulgewicht van 9 of zelfs 10 kilogram.

Is zo’n vulgewicht voor jou teveel van het goede? En wil je vooral een klein wasmachientje in je woning hebben?

Dan is het advies om je pijlen te richten op een kleine wasmachine. Een kleine wasmachine is compact qua afmetingen én qua vulgewicht.

Juist hierdoor kun je zo’n kleine wasmachine op tal van plekken gebruiken. Je kunt ‘m prima in je woning gebruiken, maar je kunt een mini wasmachine ook op de camping gebruiken.

Daarnaast zijn dergelijke compacte wasmachines ideaal voor een student.

Beste kleine wasmachine voor kleine ruimte of klein huishouden

Ben je op zoek naar een wasmachine voor in een kleine ruimte? Of wil je voor een klein(er) huishouden een nieuwe wasmachine aanschaffen? In beide gevallen doe je er verstandig aan om je pijlen te richten op een kleine wasmachine.

Graag helpen wij je een handje met de zoektocht naar de beste wasmachine voor kleine wasjes. Wij hebben hiervoor het aanbod alvast aan een strenge keuring onderworpen.

Aan de hand daarvan hebben wij een top 5 samen kunnen stellen. De vijf wasmachines die we hieronder bespreken, behoren wat ons betreft tot de top van het aanbod van kleine wasmachines.

Neem onze reviews door en schaf direct de gewenste kleine wasmachine aan.

1. Beste kleine wasmachine 3 kg – Camry CR 8052

Camry-CR-8052-beste-mini-camping-wasmachine

De Camry CR 8052 is de beste kleine wasmachine met een inhoud van 3 kilogram. Door deze inhoud leent deze wasmachine zich prima voor kleinere huishouden of bijvoorbeeld op de camping. Ook als je op een boot leeft, is dit een prima optie voor je.

Met deze kleine wasmachine kun je al het wasgoed wassen én laten drogen. Het maximale vulgewicht voor wassen is 3 kilogram.

Als je je wasgoed wilt laten drogen, is de maximale inhoud 1 kilogram. Doordat deze machine over twee aparte kamers beschikt, biedt deze machine veel mogelijkheden én gemak.
2. Beste kleine wasmachine 5 kg – Amica AWP6051

Is een wasmachine van 3 kg net iets te klein voor je? Kies dan voor de Amica AWP6051. Dit is naar onze mening de beste kleine wasmachine met een inhoud van 5 kg.

Doordat het vulgewicht beperkt is, is deze machine erg compact uitgevoerd. De machine biedt echter wel veel mogelijkheden.

Zo heb je de keuze uit 23 programma’s, kun je zelf de temperatuur instellen en beschikt deze machine over een makkelijke bediening. In combinatie met het vulgewicht en het prijskaartje is dit een uiterst interessante mini wasmachine.
3. Beste kleine wasmachine bovenlader – Lowander mini wasmachine 3kg met centrifuge

Lowander-camping-mini-wasmachine-met-centrifuge

Gaat je voorkeur uit naar een kleine wasmachine met bovenlader? Dan hoef je niet meer verder te zoeken.

Deze Lowander mini wasmachine heeft een vulgewicht van 3 kilogram én een bovenlader. Dankzij de bovenlader ben je in staat om wasmiddel aan het water toe te voegen.

Deze mini wasmachine is onwijs handig in gebruik. Zo kun je ‘m gebruiken voor wassen, maar ook voor drogen.

Verder is het mogelijk om de watertemperatuur zelf in te stellen en maak je met veel plezier gebruik van de timer. Bovendien is deze kleine wasmachine met een prijskaartje van 99 euro érg betaalbaar.
4. Beste kleine wasmachine voor 1 persoon – Zanussi ZWQ61265NW

Woon je alleen? Dan heb je meer dan voldoende aan de Zanussi ZWQ61265NW.

Deze kleine wasmachine heeft een vulgewicht van 6 kilogram; dit is voor 1 persoon meer dan voldoende.

Door dit minieme vulgewicht is deze wasmachine ook nog eens erg compact vormgegeven, zoals je op de foto duidelijk kunt zien.

De wasmachine zelf is erg handig te gebruiken. Dit is te danken aan de fijne bediening, aan de talloze programma’s en aan de snelle werking.

Zo kun je programma’s tot wel 50% verkorten, indien je nóg sneller schoon wasgoed wilt hebben. Ook beschikt deze kleine wasmachine over een handige bovenlader.
5. De meest compacte wasmachine – INDESIT BTW L60300

Ben je op zoek naar een volwaardige wasmachine, maar wil je wel voor een hele compacte variant gaan? Kies dan voor de INDESIT BTW L60300. Dit is naar onze mening de meest compacte wasmachine.

Dit betreft een volwaardige variant, maar wel een variant met een vulgewicht van 6 kg. Deze kleine wasmachine is hierdoor uiterst geschikt voor kleinere huishoudens.

Met deze kleine wasmachine kun je alle mogelijke wasjes draaien. De machine beschikt over veel handige programma’s, over een snelle werking en over een handige bovenlader. Met afmetingen van 90 bij 60 bij 40 cm is deze kleine wasmachine érg compact.
Voor wie is een wasmachine met klein formaat geschikt?

klein_ wasmachientje

Een wasmachine met klein formaat is om meerdere redenen een ware aanrader. Maar, dit geldt niet voor iedereen. Als je een groter gezin of huishouden hebt, heb je niks aan een wasmachine met klein formaat.

In de volgende situaties heb je wél iets aan een wasmachine met een klein formaat:

 • Als je alleen woont. Als je alleen woont, heb je in de basis niks aan een grote wasmachine. Nee, je kunt met het oog op bijvoorbeeld de energiezuinigheid en de afmetingen als alleenstaande beter voor een kleine wasmachine kiezen.
 • Als je een wasmachine op de camping wilt gebruiken. Ga je graag op vakantie en verblijf je dan op een camping? Dan biedt een kleine wasmachine ook uitkomst. Met een kleine wasmachine, bijvoorbeeld met een inhoud van 3 kg, draai je op de camping gemakkelijk de gewenste wasjes.
 • Als je op een boot woont. Woon je op een boot of op een woonboot? Dan heb je in deze boot waarschijnlijk geen ruimte voor een grote wasmachine. Ook in deze situatie kies je daarom het beste voor een wasmachine. Een kleine wasmachine is voor op een boot ideaal.
 • Als je een student bent. Ben je een student en woon je in een studentenkamer? Dan is het ook aan te raden om te kiezen voor een wasmachine voor kleine huishoudens. Je studentenkamer is immers waarschijnlijk niet groot genoeg voor een volwaardige wasmachine.

Kun jij je vinden in één van deze situaties? Dan is het aan te raden om voor een kleine wasmachine te kiezen. Een kleine wasmachine is in deze situatie gewoonweg veel praktischer dan een grote/volwaardige wasmachine.

Voordelen van kleine wasmachines ✅

Is het aan te raden om voor een kleine wasmachine te kiezen? Als je je in één van bovenstaande situaties kunt vinden, is dat inderdaad het geval.

Met een kleine wasmachine geniet je namelijk van de volgende voordelen:

 • Ideaal voor de kleinere wasjes. Als je niet al te veel wasgoed hebt, is een kleine wasmachine ideaal. Door het minieme vulgewicht leent zo’n wasmachine zich perfect voor de kleinere wasjes.
 • Ideaal voor kleinere huishoudens. Als je aan het roer van een klein huishouden staat, is een kleine wasmachine ideaal. Voor een klein huishouden heb je simpelweg niks aan een wasmachine met een vulgewicht van bijvoorbeeld 8 kg.
 • Veelzijdig te gebruiken. Kies je voor een draagbare kleine wasmachine? Dan kun je deze wasmachine ook nog eens veelzijdig gebruiken. Zo kun je ‘m thuis gebruiken, maar ook in bijvoorbeeld je tuin of op de camping. Dit hangt wel van het soort kleine wasmachine af.
 • Energiezuiniger. Ten opzichte van een volwaardige wasmachine is een kleine wasmachine een stuk energiezuiniger. Gezien de energieprijzen is dit een belangrijk voordeel.
 • Makkelijk een plekje te geven. Een kleine wasmachine is niet alleen qua vulgewicht klein, maar ook qua afmetingen. Doordat de kleine wasmachine compact is, geef je ‘m makkelijk een plekje in je woning. Of op de camping, in je studentenkamer of op de boot.
 • Ook geschikt om mee te drogen. Met de meeste kleine wasmachines kun je het wasgoed ook direct laten drogen of centrifugeren. Je vangt met zo’n kleine wasmachine dus als het ware twee vliegen in één klap.

Nadelen van kleine wasmachines ❌

Moet je bij een kleine wasmachine dan ook nog met nadelen rekening houden? Ja, zeker.

Je moet goed over onderstaande punten nadenken:

 • Niet als volwaardige wasmachine te gebruiken. De meeste kleine wasmachines kun je niet als een volwaardige wasmachine gebruiken. Als je een grote hoeveelheid wasgoed hebt, heb je niet al te veel aan zo’n kleine wasmachine.
 • Niet voor hele vuile kleding geschikt. Een kleine wasmachine is niet voor hele vuile kleding geschikt. Dergelijke wasmachines zijn veelal niet in staat om vuil wasgoed grondig schoon te maken.
 • Het aanbod loopt enigszins door elkaar heen. Tevens moet je goed rekening houden met het feit dat het aanbod van kleine wasmachines door elkaar heen loopt. Je kunt kiezen voor een mini wasmachine, maar je kunt ook kiezen voor een compacte wasmachine. Een compacte wasmachine zijn bijvoorbeeld de hierboven besproken varianten van Zanussi en Indesit. De varianten van Camry en Lowander zijn mini wasmachines. Laatstgenoemde varianten komen bijvoorbeeld op de camping prima tot hun recht.

Kleine wasmachine kopen: Waar op letten?

Heb je oren naar de aanschaf van een kleine wasmachine?

Dan moet je allereerst een keuze maken tussen de twee soorten wasmachines:

 • Mini wasmachine. Een mini wasmachine heeft een inhoud van bijvoorbeeld 3 kilogram en is hierdoor geen volwaardige wasmachine. Zo’n machine zet je dan ook niet in je woning neer, maar neem je bijvoorbeeld mee naar je camping. Zo’n wasmachine is ook ideaal voor op een boot.
 • Kleine wasmachine. Een kleine wasmachine is een volwaardige wasmachine met een kleiner vulgewicht. Je kunt hierbij denken aan een vulgewicht van bijvoorbeeld 5 of 6 kilogram. Je kunt in deze machines niet al te veel wasgoed kwijt, waardoor de machines relatief compact zijn. Ideaal voor een kleiner huishouden of voor 1 persoon.

Weet je eenmaal voor welk soort wasmachine je wilt gaan? Dan zijn er tal van punten waar je goed op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten voor een wasmachine die klein is, bespreken we graag hieronder.

Exacte vulgewicht

Uiteraard moet je goed kijken naar het exacte vulgewicht. Dit vulgewicht moet je afstemmen op je wensen en op de hoeveelheid wasgoed. Maar, ook hiervoor is het dus zaak om tussen bovenstaande twee soorten wasmachines een keuze te maken.

Hoe je kunt bepalen wat voor jou het juiste vulgewicht is? Dat doe je vooral door naar je wasgoed en gezinssamenstelling te kijken.

Als je alleen woont, heb je aan een paar kilo al voldoende. Mocht je een groter gezin hebben, moet je dus voor een volwaardige wasmachine kiezen met een groter vulgewicht.

Afmetingen

wasmachine-kleine-ruimte

Verder is het zaak om goed naar de afmetingen te kijken. Dit is het geval als je voor een mini portable wasmachine wilt gaan, maar ook als je voor een kleine volwaardige wasmachine wilt gaan.

Bijkomend belangrijk aandachtspunt is de plek waar je ‘m neer wilt zetten. Denk daar op voorhand al goed over na.

Weet je waar de wasmachine precies moet komen te staan? Dan kun je op zoek naar een wasmachine met de juiste afmetingen. In het huidige aanbod heb je in ieder geval uit voldoende afmetingen de keuze.

Programma’s/temperatuur

Bij elke wasmachine moet je uiteraard goed naar de wasprogramma’s kijken. Heb je bijvoorbeeld de keuze uit meerdere wasprogramma’s? Om welke programma’s gaat dit dan? En wat is de maximale temperatuur van de wasmachine?

In een ideale wereld kun je uit zoveel mogelijk programma’s kiezen. En kun je ook op een temperatuur van bijvoorbeeld 60 graden wassen. Zeker als je voor een mini wasmachine kiest, is dit echter niet altijd het geval. Doe hier daarom goed onderzoek naar.

Bediening

Graag raden wij je ook aan om goed naar de bediening te kijken. Op welke manier kun je gebruik maken van de kleine wasmachine? Op welke manier kun je de wasmachine bedienen? En welke handige functies biedt de wasmachine zoal aan?

De functies waar de wasmachine over kan beschikken, is ook weer per soort verschillend. Een mini wasmachine beschikt bijvoorbeeld over andere functies dan een kleine wasmachine. Doe daarom ook hier goed onderzoek naar én zet goed je wensen/voorkeuren op een rijtje.


Categorieën: Huishouden