Warmtepomp boiler van 500 liter: Voor wie geschikt?

Last updated by Kaz on

warmtepomp boiler 500 liter

Heb je een heel groot gezin of huishouden? Of ben je voor commercieel gebruik op zoek naar een geschikte warmtepompboiler? In deze situaties kán een warmtepomp boiler 500 liter mogelijk interessant zijn.

Of dit daadwerkelijk voor jou het geval is, ga je achterhalen in dit artikel. Wij zetten in dit artikel alle belangrijke informatie over een warmtepomp boiler van 500 liter voor je op een rijtje.

Wat is een warmtepomp boiler van 500 liter precies?

500 liter warmtepomp boiler

Een warmtepompboiler is een combinatie van een warmtepomp en een boiler. De boiler en pomp zitten aan elkaar gekoppeld, waardoor je snel van warm tapwater verzekerd bent.

Met een warmtepompboiler kun je níet een woning verwarmen. Daar heb je een normale warmtepomp voor nodig. Dit is dan ook direct het belangrijkste kenmerk van een warmtepompboiler.

Een dergelijke boiler wordt inmiddels in veel soorten en maten aangeboden. Een variant met een inhoud van 500 liter is in ieder geval ontzettend groot te noemen. Een inhoud van 500 liter is gewoonweg voor lang niet iedereen geschikt of nodig.

Sterker nog: een warmtepompboiler van 500 liter is voor weinig mensen geschikt. Daar lees je hieronder meer over.

Voor wie is een warmtepompboiler van 500 liter geschikt?

Een warmtepompboiler van 500 liter is alleen voor hele grote huishoudens geschikt. Het gaat hierbij niet zozeer om een gezin, maar bijvoorbeeld om een gezinshuis.

In een gezinshuis wonen soms tot wel 10 á 15 kinderen, waardoor er een grote boiler benodigd is.

Ook voor commercieel gebruik kan een warmtepompboiler van 500 liter geschikt zijn. Heb je bijvoorbeeld op je werk snel veel warm water nodig? Dan is een warmtepompboiler van 500 liter mogelijk een geschikte optie voor je.

Voor hoeveel personen een warmtepompboiler van 500 liter exact geschikt is? Nou, een warmtepompboiler van 200 liter is geschikt voor 4 á 5 personen.

Een warmtepompboiler van 300 liter is geschikt voor 6 á 7 personen. Dit houdt in dat een warmtepompboiler voor bijvoorbeeld een groep van 9 tot 12 personen geschikt is.

Hoe lang kun je douchen met een warmtepompboiler van 500 liter?

warmtepomp boiler 500 liter hoeveel personen

Met een warmtepomp boiler van 500 liter kun je tot wel 120 minuten achtereen gesloten douchen. Dat is een aanzienlijk verschil met een warmtepompboiler van 100 liter; met zo’n boiler kun je zo’n 25 minuten achtereen gesloten douchen.

Het komt uiteraard nooit voor dat je 120 minuten achtereen gesloten wilt douchen. Maar, het is wel goed mogelijk dat je met 10 mensen na elkaar wilt douchen.

In dat geval komt een warmtepompboiler 500 liter zeker goed van pas.

👍 Wat zijn de voordelen?

 • Voor de grootste groepen en huishoudens geschikt. Een warmtepomp boiler plaats je niet zomaar in een woning, gezien de forse afmetingen. Het voordeel van de forse inhoud is uiteraard dat deze boiler voor de grootste groepen en huishoudens geschikt is.
 • Werkt perfect samen met zonnepanelen. De keuze voor een warmtepomp boiler is een duurzame keuze. Dit komt onder meer doordat je zo’n boiler perfect aan zonnepanelen kunt koppelen. Het water wordt in dat geval verwarmd met de elektriciteit die door je eigen zonnepanelen opgewerkt wordt. Dat klinkt nog eens ideaal, niet waar?
 • Je geniet van een lagere energierekening. Met een warmtepomp boiler 500 liter geniet je ook nog van een lagere energierekening. Dit komt puur doordat ‘ie minder energie verbruikt dan een ‘normale’ elektrische boiler. Met name bij zo’n forse inhoud is dit verschil goed waarneembaar.
 • Je kunt alle kanten op met een warmtepomp boiler van 500 liter. Met zo’n grote warmtepomp boiler kun je echt alle kanten op. Je kunt de boiler bijvoorbeeld prima aan zonnepanelen koppelen, maar ook aan je bestaande CV systeem. Dit is niet altijd logisch, maar het kan zeker. Tevens biedt de forse inhoud dus veel mogelijkheden. Ook als je bijvoorbeeld graag baddert.

👎 Wat zijn de nadelen?

 • Neemt veel ruimte in beslag. Zoals hierboven al aangegeven, is een warmtepomp boiler van 500 liter niet voor in elk huis geschikt. Dit komt puur door de forse inhoud van het vat en daardoor de forse afmetingen. Je hebt echt veel ruimte nodig voor zo’n grote warmtepomp boiler.
 • Behoorlijk prijzig. Als je de beste warmtepomp boiler 500 liter wilt kopen, moet je behoorlijk diep in de buidel tasten. Daar is echter niks mis mee; op termijn profiteer je immers van lagere energiekosten. Bovendien is het prijskaartje goed te rechtvaardigen met het oog op de forse inhoud.
 • Beperkt aanbod. Een ander nadeel is in het beperkte aanbod terug te vinden. Je kunt simpelweg uit niet al te veel warmtepompboilers van 500 liter kiezen. Hiervoor moet je echt bij een specialist zijn. Bij bijvoorbeeld Bol.com en Boilergarant vind je dergelijke boilers niet.

Hoe kies je de beste warmtepomp boiler met 500 liter inhoud?

warmtepomp boiler 500 liter kopen

Heb je een warmtepomp boiler 500 liter nodig? Let dan goed op verschillende aandachtspunten bij je zoektocht naar de beste koop.

Ten eerste moet je goed naar het vermogen en de energieklasse kijken. Des te hoger het vermogen, des te korter de opwarmtijd is. Dat gaat echter vaak wel gepaard met een hoger energieverbruik. Je zou daarom ook goed naar de energieklasse moeten kijken.

Ten tweede heb je nog met de afmetingen van de boiler te maken. Niet elke warmtepomp boiler van 500 liter heeft exact dezelfde afmetingen. Of dezelfde vorm. Wil je ‘m bijvoorbeeld verticaal of horizontaal plaatsen? Kijk daar even goed naar.

Ten derde is het verstandig om naar het merk te kijken. Ga gewoonweg altijd voor kwaliteit. Durf daarvoor ook te investeren. Bij een 500 liter warmtepomp boiler moet je sowieso met een forse investering rekening houden.

Ten vierde heb je nog met de efficiency van de warmtepomp boiler 500 liter te maken. Zeker bij zo’n grote boiler is dit van essentieel belang.

Je wilt namelijk dat er zo min mogelijk sprake van warmteverlies is. Dat krijg je voor elkaar door voor een warmtepomp boiler 500 liter met een hoge efficiency te kiezen.

Ten vijfde heb je nog met de aansluitmogelijkheden te kijken. Wil je de warmtepomp boiler 500 liter bijvoorbeeld aan je zonnepanelen koppelen? Dat is absoluut een aanrader.

Daarvoor heb je uiteraard wel zonnepanelen nodig. Ook moet je dit veelal door een specialist laten monteren c.q. installeren.

Al met al schaf je niet zomaar de beste warmtepomp boiler 500 liter. Dat heeft dus ook nog met het forse prijskaartje te maken. Maak daarom voor jezelf een goede vergelijking.

Warmtepomp boiler van 500 liter met zonnepanelen; ideaal?

warmtepompboiler_500 liter

Voor het opwarmen van water heeft een warmtepomp boiler elektriciteit nodig.

Deze elektriciteit kan van het normale elektriciteitsnet komen, maar kan ook door je zonnepanelen geleverd worden:

 • De zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om naar elektriciteit
 • Met deze elektriciteit kunnen al je huishoudelijke apparaten hun werk doen
 • Het overschot aan elektriciteit wordt aan de warmtepomp boiler 500 liter geleverd
 • Met deze elektriciteit kan de grote hoeveelheid water perfect op temperatuur gehouden worden
 • Je geniet hierdoor zeer snel van warm water. Ook geniet je dus van grote hoeveelheden water in een kort tijdsbestek

Belangrijk voordeel hiervan is de kostenbesparing. Door alle elektriciteit zelf op te wekken, ben je niet meer afhankelijk van je energieleverancier. Dat gaat je, zeker op de lange termijn, ontzettend veel geld besparen.

Conclusie

Een warmtepomp boiler 500L kan interessant zijn. Dit is echter voor lang niet alle gezinnen en huishoudens het geval.

Alleen voor de grootste groepen, gezinnen en huishoudens is zo’n boiler geschikt.

Voor de kleinere gezinnen/huishoudens is een kleinere warmtepompboiler 500 liter verstandiger. Zij hebben simpelweg minder warm water op hetzelfde moment nodig.

Bovendien is een boiler van 500 liter groot en duur. Je hebt hier dus veel ruimte en geld voor nodig.

Al met al is een warmtepomp boiler van 500 liter interessant, maar lang niet voor iedereen.Meer boilers:

Categorieën: Huishouden