Infraroodpaneel plafond met verlichting: Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

infraroodpaneel plafond met verlichting

Ruimtes in je woning kun je op meerdere manieren verwarmen. Ook kun je een ruimte in je woning op meerdere manieren verlichten.

Wil je deze twee zaken met elkaar combineren? Dan lijkt een infraroodpaneel voor het plafond met verlichting de juiste keuze te zijn.

Wat is een infraroodpaneel in het plafond met verlichting?

infrarood paneel met verlichting plafond

Een infraroodpaneel is een paneel dat een aangename warmte afgeeft. Je kunt dit vergelijken met de warmte die een infrarood heater, bijvoorbeeld op een terras, afgeeft.

Als je een infraroodpaneel in het plafond plaatst, komt deze warmte dus van bovenaf.

Daar blijft het echter niet bij. Bij de infrarood verwarming vanuit het plafond met verlichting geniet je ook nog van het gewenste licht. Je vangt hierdoor twee vliegen in één klap.

Bovendien hoef je nog maar één ‘ding’ aan het plafond op te hangen. In plaats van een los paneel en een losse lamp.

Voor in welke ruimtes is een infrarood plafondverwarming met verlichting geschikt?

Een infrarood verwarming in het plafond met verlichting is vooral in de badkamer geschikt. In de badkamer heb je zowel warmte als licht nodig.

Een infrarood paneel is bovendien goed bestand tegen de vochtontwikkeling.

Tevens kun je zo’n paneel in het toilet ophangen. Het effect daarvan is hetzelfde als bij een warmtelamp in de badkamer: je geniet van een aangename warmte en van voldoende licht.

In de meeste gevallen vind je een infraroodpaneel met verlichting in een badkamer terug. Hierbij maakt het niet uit hoe groot je badkamer is. De infrarood plafondverwarming wordt namelijk in allerlei soorten en maten aangeboden.

👍 Wat zijn de voordelen?

infrarood paneel plafond badkamer met verlichting

Is de keuze voor een plafondlamp met verwarming een logische keuze? Ja, absoluut. Dat is zéker het geval als je voor infrarood plafondverwarming met verlichting kiest.

Daarmee geniet je van zwaarwegende voordelen:

  • Je vangt twee vliegen in één klap. Met een infrarood plafond aan het plafond met verlichting geniet je in de badkamer van twee vliegen in één klap. Je geniet immers van het gewenste licht én van de gewenste warmte.
  • Is ruimtebesparend. Een verwarmingspaneel aan het plafond met verlichting is ook nog ruimtebesparend. Je hoeft immers alleen maar voor het paneel ruimte vrij te houden aan het plafond.
  • Zeer aangename warmte. Een infrarood paneel verwarmt niet de ruimte, maar verwarmt de oppervlakten waar de straling van het infrarood licht opvalt. Hierbij kun je denken aan de meubels, de vloeren en de wanden. Het wordt hierdoor een stuk aangenamer en warmer in je badkamer.
  • Je voelt de warmte zeer snel. Stap je uit je warme bedje en kom je in een koude badkamer terecht? Dan wil je uiteraard zo snel mogelijk van de gewenste warmte genieten. Dat is mogelijk met een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting. Net zoals bij LED verwarmingspanelen geeft zo’n infraroodpaneel de warmte snel – en rechtstreeks – af.
  • Je geniet van een lagere energierekening. Kies je voor de normale verwarming én verlichting in je badkamer? Dan moet je toch wel behoorlijk veel geld aan de gas- en energierekening uitgeven. Bij een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting is dat niet het geval. Dit is simpelweg een duurzame en voordelige keuze.
  • De uitstraling is prachtig. Met een infraroodpaneel aan het plafond geniet je van een fraaie uitstraling. Dit komt door de strakke uitstraling van het paneel en het fraaie licht. Dat is vooral het geval bij een infrarood paneel met LED verlichting in de badkamer.
  • De warmte blijft veel langer hangen. Weet je wat het voordeel van bijvoorbeeld een infrarood massageapparaat en infrarood deken is? Dat de warmte veel langer blijft hangen. Van dat voordeel profiteer je ook bij een infrarood plafondverwarming met verlichting in de badkamer.

Wat kost een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting?

infrarood paneel plafond led

Voor een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting betaal je al snel een paar honderd euro. Denk hierbij aan een bedrag van €300 tot €800.

Dit is een nogal brede prijsrange. Dat komt vooral doordat er steeds meer van deze infraroodpanelen uitgebracht worden. Onder meer het vermogen is van grote invloed.

Des te hoger het vermogen is, des te sneller je van een warme ruimte geniet. Daar is het prijskaartje dan echter ook naar.

Ook de bediening van het paneel is van grote invloed op de prijs. Kies je bijvoorbeeld voor een infraroodpaneel met wifi? Dan kun je ‘m op afstand bedienen. Super handig, maar hier betaal je wel voor.

Tevens spelen de afmetingen van het infraroodpaneel een belangrijke rol. Des te groter het infraroodpaneel met verlichting aan het plafond is, des te meer geld je hieraan kwijt bent. In dat geval geniet je echter wel van meer warmte.

De kosten bestaan overigens uit twee verschillende posten:

  • De aanschafprijs. Om van een zo’n voordelig mogelijke aanschafprijs te profiteren, zou je goed de aanbiedingen in de gaten moeten houden. Wij hebben spijtig genoeg wel opgemerkt dat het aanbod niet al te uitgebreid is. Hierdoor zijn aanbieders minder geneigd om met forse aanbiedingen te komen.
  • De montagekosten. Een infraroodpaneel met verlichting kun je eventueel zelf aan het plafond monteren. Bij nagenoeg elk paneel krijg je namelijk een speciaal ophangsysteem meegeleverd. Daarmee hang je ‘m eenvoudig aan het plafond op. Zie je dit niet zitten? Dan moet je rekening met montagekosten houden.

Het is dus mogelijk om de kosten relatief laag te houden. In dat geval moet je wel het infraroodpaneel zelf aan het plafond ophangen. Neem daarvoor sowieso de handleiding goed door.

Zorg er ook voor dat je de beschikking over het juiste materiaal/gereedschap hebt.

De aandachtspunten

infrarood paneel plafond met led

Wil je van alle bovenstaande voordelen genieten? Logisch. Het is echter ook zo dat je met een paar aandachtspunten rekening moet houden.

Ten eerste wijzen wij je op de warmteafgifte. De afgifte van een infrarood paneel is niet te vergelijken met de warmteafgifte van bijvoorbeeld een radiator. Je moet daarom voor jezelf een goede vergelijking tussen deze warmteafgiftes maken.

Hierbij moet je vooral bepalen of de warmteafgifte van een infrarood paneel wel op je wensen aansluit.

Ten tweede wijzen wij je op de afmetingen van je badkamer. Die afmetingen moet je afstemmen op het verwarmingsbereik van het infrarood paneel. Zeker als je een grotere badkamer hebt, is dit een belangrijk aandachtspunt.

Ten derde wijzen wij je op de lichtbron. Idealiter kies je voor een infrarood paneel met LED verlichting voor in je badkamer. Een LED lichtbron gaat namelijk lang(er) mee en geeft ook nog fraai licht af.

Ten vierde wijzen wij je op de gewenste montageplek. Wil je het infraroodpaneel midden in je badkamer ophangen? Of wil je ‘m bijvoorbeeld in de buurt van de douche ophangen?

Je hebt hierbij onder meer met je eigen voorkeuren te maken. Ook ben je uiteraard afhankelijk van de aansluiting voor het licht.

Tot slot wijzen wij je graag op de andere mogelijkheden. Spreekt in de basis een infrarood paneel je aan? Wil je dit paneel alleen niet aan het plafond ophangen? Dan kun je voor een staand infrarood paneel kiezen.

Of voor een infrarood paneel dat je aan de muur op kunt hangen. Die panelen beschikken uiteraard niet over ingebouwde verlichting.

Aanrader of niet?

infrarood panelen plafond met verlichting

Ja, een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting is zeker een aanrader.

Je geniet van een interessante dubbelfunctie; verlichting én verwarming. De afgegeven warmte is bovendien snel voelbaar en blijft lang hangen.

Tegelijkertijd is zo’n paneel voor in slechts een aantal ruimtes geschikt. Denk hierbij aan het toilet en de badkamer. Voor andere ruimtes is een infraroodpaneel aan het plafond met verlichting eigenlijk geen aanrader.

Al met al zijn wij een groot fan van zo’n infraroodpaneel. Geldt dit ook voor jou? Kijk dan goed naar het gewenste gebruik en de afmetingen van je badkamer.

Houd bovendien rekening met de andere bovenstaande aandachtspunten en je komt geheid tot een goede en verstandige keuze!Ook interessant:

Categorieën: Huishouden