Elektrische boiler met zonnepanelen: Alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

elektrische boiler zonnepanelen

Is de keuze voor een elektrische boiler met zonnepanelen een verstandige keuze? Ja, zonder enige twijfel.

In deze tijden van verduurzaming is dit gewoonweg één van de beste investeringen. Graag vertellen we je meer over de vele mogelijkheden van een boiler op zonnepanelen.

Wat is een elektrische boiler met zonnepanelen?

Een elektrische boiler is een boiler die op elektriciteit werkt. Het is hierdoor hét alternatief voor de traditionele boilers; al die boilers werken namelijk gasgestookt.

Doordat een elektrische boiler op elektriciteit werkt, heb je relatief veel elektriciteit nodig. Koppel je je boiler aan je zonnepanelen? Dan wek je de elektriciteit dus zelf op.

Dit doen de zonnepanelen voor je, waardoor je in principe gratis van de elektrische boiler gebruik maakt.

Een boiler op zonne-energie biedt simpelweg veel voordelen. Dat blijkt ook uit de vele ervaringen die je bijvoorbeeld op een online forum vindt. Verderop in dit artikel komen we zelf graag ook terug op belangrijke ervaringen.

Hoe werkt een boiler met zonnepanelen?

elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen

De zonnepanelen op het dak van je woning vangen elektriciteit op. De panelen zetten het zonlicht namelijk om in bruikbare elektriciteit.

Als je een slimme boiler aan de zonnepanelen koppelt, gaat deze elektriciteit rechtstreeks naar de boiler toe.

Hiervoor heb je maar één extra ding nodig: een regelsysteem. Dit regelsysteem stuurt de slimme boiler en zonnepanelen aan. Je hebt hierdoor altijd met het optimale verbruik van je boiler te maken.

Het regelsysteem zorgt er immers voor dat zoveel mogelijk zonne-energie voor de boiler gebruik wordt.

Kun je zelf de boiler aansluiten op zonnepanelen? Nee, het advies is om dit door een specialist te laten doen. Dit is sowieso iets dat echt 100% goed moet gebeuren.

Ook dit is iets dat niet geheel zonder risico is. Laat de installatie daarom altijd aan een specialist over.

Zijn alle elektrische boilers geschikt voor zonnepanelen?

Ja, in principe is elke warm water boiler geschikt voor zonnepanelen. De inhoud van de boiler maakt hierbij ook niet zozeer uit.

Kun je een elektrische boiler van 200 liter aansluiten op de zonnepanelen? Ja, dit kan absoluut. Dat geldt ook voor een elektrische boiler van 150 liter.

Wat is het verschil tussen een zonneboiler of elektrische boiler met zonnepanelen?

Een elektrische boiler met zonnepanelen wekt als het ware de eigen energie op. Bij een zonneboiler is hier geen sprake van.

Een zonneboiler wekt namelijk geen energie op, maar gebruik je alleen voor het verwarmen van water. Je kunt deze beide boilerinstallaties niet (volledig) met elkaar vergelijken.

👍 Wat zijn de voordelen?

elektrische boiler met zonnepanelen

Het is aan te raden om voor een elektrische boiler met zonnepanelen te kiezen. Je geniet hiermee namelijk van talloze voordelen:

  • Het is een milieuvriendelijke oplossing. Dit blijkt vooral als je deze boilerinstallatie afzet tegen de ouderwetse boilers. De ouderwetse boilers verbruiken veel gas, terwijl een boiler met zonnepanelen alleen zonlicht gebruikt. Gat is gratis en is ook nog eens milieuvriendelijk!
  • Je geniet van de energiereserve. Met een boiler kun je overdag je woning opwarmen indien je zonnepanelen hebt. In de avond is niet mogelijk, aangezien er dan weinig tot geen zonlicht is. Gelukkig is dit geen enkel probleem, dankzij de energiereserve. De energie die overdag opgewekt wordt, wordt bewaard tot het moment dat de energie nodig is. Hiermee wordt de behoefte aan elektriciteit via het normale energienetwerk geminimaliseerd.
  • Je geniet van een flinke kostenbesparing. Kies je voor bijvoorbeeld een elektrische boiler 120 liter met zonnepanelen? Dan geniet je dagelijks van een indrukwekkende kostenbesparing. Voor deze relatief grote boiler heb je immers geen duur gas of energie nodig. Het enige dat je nodig hebt, is het zonlicht. Dat is gelukkig nog steeds gratis!
  • Hogere woningwaarde. Met bijvoorbeeld een nieuwe elektrische boiler douche met zonnepanelen geniet je van een flinke waardestijging. Je woning wordt simpelweg meer waard, doordat je woning op een geweldige manier verduurzaamd is. Dit is dan ook één van de beste mogelijkheden om je woning snel te verduurzamen. Daar hebben zowel jij als het milieu en de inhoud van je portemonnee iets aan.

👎 Wat zijn de nadelen?

Twijfel je nog tussen de verschillende soorten boilers? Om meerdere redenen is de keuze voor een zonnestroom boiler de juiste keuze, zoals hierboven al besproken.

Tegelijkertijd moet je ook met één nadeel rekening houden:

  • Een zonnestroom boiler is duurder. Wil je voor een elektrische boiler met zonnepanelen gaan? Dan moet je de knip trekken. Je moet immers in zowel een nieuwe elektrische boiler als in zonnepanelen investeren. Heb je al zonnepanelen liggen? Dan valt dit nadeel uiteraard reuze mee.

Sowieso vinden wij dit nadeel niet al te belangrijk. Dat komt vooral doordat je met een elektrische boiler met zonnepanelen veel geld gaat besparen. De terugverdientijd van een nieuwe elektrische boiler is zodoende erg kort.

Is een elektrische boiler met zonnepanelen voor elk huishouden geschikt?

Ja, een elektrische boiler met zonnepanelen is voor elk huishouden geschikt. Wel heb je mogelijk met een paar beperkingen te maken.

Kun je bijvoorbeeld nergens (voldoende) zonnepanelen kwijt? Dan is zo’n zonnestroom boiler uiteraard niet geschikt. Je hebt simpelweg ruimte nodig om voldoende panelen neer te kunnen leggen.

Tevens moet je naar je energieverbruik kijken. Verbruik je normaal gesproken al heel weinig energie? Dan lijkt het ietwat overbodig om voor een elektrische boiler met zonnepanelen te kiezen.

Dat komt ook doordat de salderingsregeling aanzienlijk gaat veranderen in de komende jaren.

Tevens heb je nog met je financiële mogelijkheden te maken. Is het voor jou niet mogelijk om (veel) geld te investeren in de verduurzaming van je woning? Dan valt een boiler met zonnepanelen waarschijnlijk snel af. De investering hierin loopt namelijk fors op.

Wat je verder nog moet weten

zonneboiler of elektrische boiler met zonnepanelen

Overweeg je een elektrische boiler met zonnepanelen? Goed bezig! Dit is namelijk een geweldige manier om je woning op een snelle manier te verduurzamen.

Voordat het zover is, zijn er wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden:

Elke situatie is uniek

Het is belangrijk om te beseffen dat elke situatie uniek is. Hebben je buren bijvoorbeeld voor een boiler op zonnepanelen gekozen? Dan betekent dit niet dat dit ook direct voor jou een geschikte optie is. Dat komt puur doordat elke situatie uniek is.

Wij raden je daarom aan om eerst naar je eigen situatie te kijken. Welke wensen heb je op dit gebied? En wat is gezien jouw woning en financiële situatie allemaal mogelijk?

Je bent van het weer afhankelijk

Bij een boiler met zonnepanelen ben je van het weer afhankelijk. In de winterperiode schijnt bijvoorbeeld weinig de zon, waardoor de panelen mogelijk te weinig energie opwekken.

In dat geval krijg je alsnog met een hoge energierekening te maken. De panelen zijn in dat geval simpelweg niet in staat om voldoende energie op te wekken. Dit is echter iets waar je niks aan kunt doen. Je hebt immers geen invloed op het weerbeeld.

De boiler is niet de enige verbruiker

Leg je zonnepanelen op het dak van je woning neer? Dan kun je hier verschillende apparaten, lampen en andere zaken aansturen. Al deze zaken hebben immers elektriciteit nodig.

Dit houdt in dat de boiler nooit de enige verbruiker is. Je bent er hierdoor ook nooit zeker van dat de energie juist naar de boiler toegaat. Het regelsysteem probeert dit zo goed mogelijk te regelen, maar de elektriciteit is dus niet voor alleen de boiler nodig.

Je bent niet meer afhankelijk

Spreekt het principe van een boiler met zonnepanelen je aan? Dan hebben we nog meer goed nieuws voor je.

Als je voor een warm water boiler met zonnepanelen kiest, ben je niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dat is althans het geval als je zonnepanelen voldoende energie op kunnen wekken.

Uiteraard is dit een groot potentieel voordeel. Het is echter geen vast gegeven dat je van dit voordeel profiteert. Dit heeft puur met de bovenstaande aandachtspunten te maken.

Is een elektrische boiler met zonnepanelen een aanrader?

zonnepanelen boiler

Ja, dit is absoluut een aanrader. Een elektrische boiler en zonnepanelen werken simpelweg perfect samen.

Je hebt echter wel met je eigen situatie te maken. Ga bijvoorbeeld goed na of je dak wel geschikt is voor het neerleggen van zonnepanelen. Verdiep je ook in de investering en kijk goed naar je energieverbruik. Dit zijn allemaal factoren die een rol van betekenis spelen.

Onder aan de streep is een elektrische boiler met zonnepanelen zeer milieuvriendelijk. Met zo’n boilerinstallatie kun je ook nog eens veel geld besparen!

Klik op de knop hieronder om de beste elektrische boilers te bekijken en check of dit in combinatie met zonnepanelen mogelijk is:Ook interessant:

Categorieën: Huishouden