Warmtepompboiler 100 liter kopen? Volledige koopgids

Last updated by Joni on

warmtepompboilers 100L

Is je huidige boiler aan vervanging toe? Of ben je recentelijk verhuisd en ben je nog op zoek naar een geschikte nieuwe boiler?

In beide gevallen kun je eens naar een warmtepompboiler van 100 liter kijken. Zo’n boiler is lang niet voor alle huishoudens geschikt, maar wél voor de kleinere huishoudens.

In het huidige aanbod vind je veel soorten warmtepompboilers terug. Voor een groter gezin is een warmtepompboiler 200 liter bijvoorbeeld een prima keuze.

Heb je een nóg groter gezin of huishouden? Dan sluit een warmtepompboiler 300 liter het beste op je situatie aan.

In welke situatie je het beste voor een warmtepompboiler 100 liter kunt kiezen, vertellen wij je graag in dit artikel.

Hoe werkt een warmtepompboiler 100 liter precies?

Warmtepompboiler werking

In een warmtepompboiler zijn twee belangrijke onderdelen te vinden:

  • De warmtepomp. Deze pomp warmt het water in de boiler op tot een temperatuur van 50 graden Celsius.
  • Verwarmingselement. Het elektrisch verwarmingselement verwarmt het water vervolgens op tot 65 graden Celsius. Dit wordt gedaan om de vorming van legionella te voorkomen.

Dat dit een elektrisch verwarmingselement is, zorgt ervoor dat je voor een warmtepompboiler een elektriciteitsaansluiting nodig hebt.

Maar, daar blijft het dan ook bij. Je hebt verder geen kabels of andere aansluitingen voor zo’n boiler nodig.

Hoe lang kun je douchen met een warmtepompboiler 100 liter?

Douchen warmtepompboiler 100L

Met een warmtepompboiler 100 L kun je ongeveer 25 minuten achtereen gesloten douchen.

Wil jij graag 20 minuten douchen en daarna je partner ook nog 20 minuten? Dat is prima mogelijk, zolang er tussen beide douchebeurten maar een paar minuten zit.

Tijdens deze periode kan de warmtepompboiler zich als het ware ‘opladen’.

Overigens is de exacte duur wel van meerdere zaken afhankelijk. Zo speelt het type warmtepompboiler een cruciale rol.

De boilers van een A-merk leveren over het algemeen veel beter werk af dan de boilers van een B-merk.

Verder speelt ook de douchekop nog een cruciale rol. Heb je voor een normale douchekop gekozen?

Zo’n douchekop verbruikt niet al te veel water, waardoor je zeker 25 minuten achtereen gesloten kunt douchen.

Heb je echter voor een regendouchekop gekozen? Zo’n douchekop verbruikt veel meer energie, waardoor de maximale douchetijd korter uitvalt.

Voor wie is een warmtepompboiler 100 liter geschikt?

Een warmtepompboiler met een inhoud van 100 liter is voor de kleinere gezinnen geschikt.

Ben je alleenwonend of woon je samen met je partner? In deze beide gevallen kun je prima voor een warmtepompboiler met deze inhoud kiezen.

Dit is ook het geval als je 1 kind hebt of als je samen met wat huisgenoten woont.

Zolang het huishouden/gezin maar niet al te groot is, kun je prima voor een boiler met een inhoud van 100 liter kiezen.

Wat zijn de beste 100 liter warmtepompboilers?

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een 100 liter warmtepompboiler? Dan is het zaak om een goede vergelijking te maken.

Een vergelijking waarbij je goed naar het aanbod moet kijken, maar ook naar je huidige situatie.

Gelukkig hoef je deze zoektocht niet helemaal zelfstandig te doorlopen. Wij zijn namelijk alvast op zoek gegaan naar de beste 100 liter warmtepompboilers.

De boiler waar onze voorkeur naar uitgaat, bespreken we graag hieronder.

Vaillant warmtewisselaar vih R 120 type HA

Vaillant warmtepompboiler 100L

De Vaillant warmtewisselaar vih R 120 type HA is volgens ons één van de beste varianten van dit moment.

Wel is het met deze warmtepompboiler enigszins valsspelen. Deze boiler heeft namelijk geen inhoud van 100 liter, maar van 117 liter. Je kunt hierdoor nóg langer achtereen gesloten douchen.

Deze 117 liter warmtepompboiler beschikt over energieklasse A+. In combinatie met de efficiëntie zorgt dit voor een warmtepomp met een hoog rendement.

Wel zo prettig, aangezien deze boiler hierdoor relatief weinig energie verbruikt. Precies dát is wat je wilt bij een nieuwe boiler.

Of bekijk aanbod bij BoilerGarant
Waarom voor een warmtepompboiler 100 liter kiezen?

Warmtepompboiler met zonnepanelen

Met een reguliere warmtepompboiler ben je al van de nodige ‘standaard’ voordelen verzekerd:

  • Perfect te combineren. Je kunt een warmtepompboiler perfect combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. Aangezien zonnepanelen steeds populairder worden, is het min of meer logisch om voor een warmtepompboiler te kiezen. Deze combinatie is namelijk ongeëvenaard.
  • Subsidiemogelijkheid. In veel gevallen heb je recht op een subsidie op de nieuwe warmtepompboiler. Dit betekent dat je het totale bedrag, vaak van een paar honderd tot een paar duizend euro, niet helemaal zelf hoeft te betalen. Dit is een mooie ‘winst’ die je zonder enige moeite even mee kunt pakken.
  • Lager energieverbruik. Het energieverbruik van een warmtepompboiler valt relatief gunstig uit. Dit is althans het geval als je deze boiler met een elektrische boiler vergelijkt. Aangezien de huidige energieprijzen vrij hoog liggen, is dit een zeer welkom voordeel.

Is het dan aan te raden om specifiek voor een 100 liter boiler te kiezen? Ja, als je een kleiner huishouden hebt, is dit de ideale variant.

De inhoud van 100 liter is meer dan voldoende, terwijl de boiler ook nog relatief compact is. Wel zo wenselijk, aangezien een variant van 200 boiler een vrij grote unit is.

Mocht je niet al te veel ruimte in je woning hebben, is een variant van 100 liter dus de betere keuze.

Wat zijn de afmetingen van een warmtepompboiler 100 liter?

Warmtepompboiler 100 liter

In verhouding is een warmtepompboiler 100 liter relatief compact.

Dit betekent echter niet dat dit per definitie een kleine unit is. Nee, ook voor een boiler van 100 liter heb je de nodige ruimte aan de muur over.

Belangrijk voordeel is wel dat je uit twee varianten kunt kiezen. Je kunt voor een horizontaal model kiezen, maar óók voor een verticaal model.

Op basis van het soort ruimte aan je muur kun je dus altijd voor een geschikte variant kiezen.

Overigens is het zo dat de afmetingen tussen meerdere soorten boilers flink kunnen verschillen. Sommige boilers zijn echt compact, terwijl andere boilers een slag groter zijn.

Maak daarom een goede vergelijking binnen het huidige aanbod.

Wat kost een goede warmtepompboiler 100 liter?

Voor de meeste warmtepompboilers betaal je relatief veel geld. Deze vlieger gaat ook op voor de warmtepompboilers van 100 liter.

Voor zo’n boiler betaal je al snel een paar honderd euro tot duizend euro. Wil je voor de allerbeste en meest uitgebreide variant gaan? Dan kun je hier zelfs ruim 1500 euro voor betalen.

Het is wat ons betreft zeker aan te raden om te investeren in de beste warmtepompboiler van 100 liter. Indien je net iets meer geld uitgeeft, geniet je van een boiler die een stuk energiezuiniger is.

Dit merk je op den duur oprecht aan de hoogte van je energierekening. Net iets meer geld uitgeven, kan op termijn een flink verschil uitmaken.

Overigens speelt het type boiler ook nog een significante rol.

Ga je voor een boiler met een hoog rendement, energieverbruik A+ en een hoog vermogen? Dan betaal je hier automatisch relatief veel geld voor.

Dit zijn namelijk dé specificaties waar je bij voorkeur naar op zoek bent. Mocht je niet al te veel eisen stellen, kun je ook voor een ‘iets mindere’ boiler kiezen.

Met zo’n boiler geniet je van een voordeligere aanschafprijs.

Wij adviseren je graag om goed naar het huidige aanbod van boilers te kijken. Bepaal waar je naar op zoek bent, waar je voorkeur naar uitgaat en welke variant het beste op je wensen aansluit.

Let hierbij in ieder geval goed op het prijskaartje, aangezien de prijskaartjes behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Waar koop je een warmtepompboiler 100 liter?

Een warmtepompboiler 100 liter kun je niet zomaar bij elke firma aanschaffen. Nee, als je zo’n boiler aan wilt schaffen, doe je dit het beste bij een specialist.

Ook bij de grotere webshops in ons land kun je prima een warmtepompboiler van 100 L kopen. Bij dergelijke partijen kun je uit meerdere varianten kiezen en ben je van een prima after service verzekerd.

De beste aanbieders van dit moment hebben we even voor je op een rijtje gezet:Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden