Dit zijn de grootste warmtepompboiler nadelen

Last updated by Joni on

Nadelen warmtepompboiler

In de afgelopen jaren is er een hoop te doen geweest om boilers.

Volgens experts en instanties zijn veel boilers namelijk schadelijk voor het milieu. Zo verbruiken veel boilers veel te veel energie, aldus de experts en instanties.

Tegelijkertijd is er ook een hoop te doen om de warmtepompboilers. Deze boilers staan op dit moment te boek als het ‘redmiddel’.

Dit zou de soort boiler moeten zijn waar elk huishouden in de toekomst voor zou moeten kiezen.

Op zich een logische gedachtegang, gezien onderstaande voordelen:

  • Geen fossiele brandstoffen (meer) nodig. Een belangrijk voordeel is dat er voor een warmtepompboiler geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn. Dit is een belangrijk voordeel omdat alle fossiele brandstoffen van grote invloed zijn op de aardbol en op het milieu.
  • Lager energieverbruik. Ten opzichte van elektrische boilers verbruikt een warmtepompboiler minder energie. Dit gaat hand in hand met bovenstaand voordeel; er zijn dus ook géén fossiele brandstoffen meer nodig.
  • Subsidie. De overheid verstrekt op dit moment subsidies op de aanschaf van een warmtepompboiler. Als je als particulier een warmtepompboiler aanschaft, krijg je een deel van het aankoopbedrag van de overheid terug. Dat is toch wel een hele interessante deal.
  • Geschikt voor hoge warmwaterbehoefte. Heb je een groot gezin of huishouden? Dan sluit een warmtepompboiler prima op je wensen aan. Zo’n boiler heeft namelijk een snelle werking én veelal een groot reservoir. Met dank aan deze voordelen is zo’n boiler dan ook uiterst geschikt voor een hoge warmwaterbehoefte.
  • Perfect te combineren. Tot slot is het een groot voordeel dat je een warmtepompboiler perfect kunt combineren, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Door voor deze combinatie te kiezen, verduurzaam je je woning tot in perfectie.

Nadelen van een warmtepompboiler

Bij een warmtepompboiler blijft het niet bij bovenstaande voordelen. Nee, bij een dergelijke boiler moet je ook met enkele nadelen rekening houden.

Wat de grootste nadelen zijn, bespreken we graag hieronder.

Groot

Plaatsing warmtepompboiler

Eén van de belangrijkste nadelen is dat een warmtepompboiler heel erg groot is. Je moet in of rondom je huis dan ook veel ruimte hebben voor zo’n boiler zorgen.

Hoe het komt dat zo’n boiler zo groot is?

Dit heeft eigenlijk twee redenen:

  • De unit zelf is groot. Dit heeft onder meer met de opslagcapaciteit van de warmtepompboiler te maken. Als je naar een warmtepompboiler 300 liter kijkt, zie je direct een gigantische unit naar voren komen. De 300 liter aan water moet immers wel goed opgeborgen/bewaard kunnen worden.
  • Onttrekken van lucht. Voor de werking moet een warmtepompboiler lucht onttrekken. Voor het onttrekken van de lucht is eveneens veel ruimte benodigd.

Met andere woorden: je plaatst een warmtepompboiler niet zomaar in je woning. Alleen als je veel ruimte overhebt, kun je kiezen voor zo’n boiler.

Woon je in een appartement? Dan kun je de plaatsing van een warmtepompboiler sowieso al vergeten.

Het is de verwachting dat dit in de toekomst gaat veranderen. De technologieën en technieken worden steeds beter, waardoor de warmtepompboilers (hopelijk) steeds kleiner gaan worden. 

Verbindingen naar buiten benodigd

Warmtepompboiler buiten aansluiting

Wil je optimaal gebruik maken van een warmtepompboiler? Dan zou je de boiler op een of andere manier naar buiten toe moeten verbinden.

Je moet de boiler ‘gewoon’ met de lucht in contact brengen, aangezien dit benodigd is voor de optimale werking van een warmtepompboiler.

Voor het warmtepomp deel heb je twee keuzes. Je kunt deze binnen plaatsen, waarbij dit deel de lucht als het ware gaat koelen.

Je kunt de unit echter ook buiten plaatsen, waarbij de koele lucht verwarmd wordt. Juist dat is wat je wilt, aangezien het water in de boiler tot een hoge temperatuur verwarmd moet worden.

Ga je een warmtepompboiler kopen? Laat je dan goed informeren/adviseren over de plaatsing van het warmtepomp deel. Voor de optimale werking moet je dit deel echt op de juiste plek neerzetten.

Maakt veel lawaai

Warmtepompboiler nadelen

Kies je voor een warmtepompboiler? Dan kies je in direct voor veel geluid. Ten opzichte van andere boilers maakt een warmtepompboiler simpelweg veel geluid.

Om wat voor geluidsniveau het gaat? Op deze vraag kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Het geluidsniveau is namelijk per variant verschillend.

Over het algemeen zijn de betere varianten wel minder lawaaierig, omdat die varianten beter geïsoleerd zijn. 

Overigens is ook dit een reden om het warmtepomp deel buiten te zetten. Dit deel produceert het nodige geluid, waardoor het niet aan te raden is om ‘m direct naast je bed neer te zetten.

Prijzig

Een warmtepompboiler is gemiddeld gezien duurder dan een elektrische boiler. Dit heeft echter alleen op de aanschafprijs betrekking.

Op de langere termijn is een warmtepompboiler namelijk voordeliger:

  • Aanschafprijs: voor een warmtepompboiler moet je relatief diep in de buidel tasten. Volgens ons heeft dit te maken met het feit dat zo’n boiler nog relatief nieuw is. De techniek staat nog in de kinderschoenen, waardoor fabrikanten veel ontwikkelingskosten moeten maken. Dit zie je terug in de prijskaartjes.
  • Verbruikskosten: de verbruikskosten van een warmtepompboiler liggen relatief laag. Dit komt onder meer doordat deze boiler slechts één ding nodig heeft: elektriciteit. Bovendien verbruikt zo’n boiler minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler.

Wat zijn de warmtepompboiler ervaringen van gebruikers?

Warmtepompboiler zonnepanelen

De meeste mensen die voor een warmtepompboiler hebben gekozen, hebben dit bewust gedaan. De redenen hiervoor kunnen divers zijn.

Sommige huishoudens hebben dit bewust gedaan met het oog op het milieu. Andere huishoudens hebben dit gedaan met het oog op de geweldige samenwerking met de zonnepanelen.

Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: de meeste warmtepompboiler ervaringen zijn positief.

Dit heeft met de werking te maken, de beperkte invloed op het milieu en met het rendement. Doordat een warmtepompboiler een hoog rendement levert, valt de energierekening een stuk lager uit.

Uiteraard zijn er her en der ook negatieve ervaringen te lezen. Geestig genoeg gaan deze ervaringen bijvoorbeeld over de afmetingen van een warmtepompboiler.

Als je zo’n boiler aanschaft, weet je echter op voorhand al dat zo’n boiler groot is. Dit betekent dus ook dat de boiler niet voor iedereen geschikt is.

Een warmtepompboiler kopen en plaatsen: Waar moet je rekening mee houden?

Warmtepompboiler specialist

Het uitkiezen van een warmtepompboiler is absoluut niet makkelijk. Je moet belangrijke knopen door gaan hakken, terwijl de investering ook nog relatief fors is.

Bovendien heb je uit meerdere soorten warmtepompboilers de keuze.

Gaat je voorkeur uit naar een warmtepompboiler 100 liter? Heb je liever een warmtepompboiler 200 liter? Of gaat je voorkeur uit naar een variant met een inhoud van 300 liter?

Je zou deze inhoud goed af moeten stemmen op de grootte van je gezin danwel huishouden.

Tevens is het advies om de warmtepompboiler alleen bij een specialist aan te schaffen.

Bij een specialist geniet je van drie belangrijke voordelen:

  • Hoogwaardig aanbod. De boilers die je bij een specialist kunt kopen, zijn van de gewenste kwaliteit. Bovendien zijn de meeste van deze boilers van A-merken.
  • Perfect advies. Voor veel mensen is het aanschaffen van een warmtepompboiler een compleet nieuwe aangelegenheid. Bij voorkeur moet je je daarom door een specialist goed laten adviseren.
  • Prima after salves service. Is er na enige tijd iets mis met de boiler? Dan ben je maar al te blij dat je de boiler bij een specialist gekocht hebt. Deze specialist doet er immers alles aan om de klachten netjes voor je op te lossen.

Uiteraard moet je ook met de plaatsing zelf rekening houden.

Er is hier de nodige ruimte voor benodigd, terwijl de plaatsing ook enige tijd kan duren. Dit is vooral het geval als je de boiler aan zonnepanelen of het CV systeem wilt koppelen.

Tot slot wijzen wij je graag op het volgende: de subsidie mogelijkheid. Als je besluit om een warmtepompboiler te kopen, kun je gebruik maken van de ISDE regeling.

Deze regeling schrijft voor dat je bij specifieke warmtepomp 30% van de gemiddelde totale investeringskosten van de overheid krijgt. Check de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Gratis warmtepomp offerte aanvragen

Wil jij een gratis warmtepomp offerte ontvangen? Klik op de knop hieronder, vul je gegevens in en ontvang direct een gratis en vrijblijvende offerte:






Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden