Warmtepomp met buffervat: Voordelen, Nadelen & Tips

Last updated by Scott on

buffervat warmtepomp

Ben je op zoek naar verduurzamingsopties voor je woning? Dan is het aanschaffen van een warmtepomp één van de beste opties.

Binnen het aanbod van warmtepompen valt de diversiteit op. Zo kun je tegenwoordig voor een warmtepomp met buffervat kiezen.

In dít artikel vertellen wij je graag alles over zo’n warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Het is allereerst goed om te kijken naar wat een warmtepomp nou precies is. Dit is een apparaat dat energie verzamelt, deze naar een bruikbare temperatuur brengt en warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem in een woning.

Door deze werking heeft een dergelijke pomp géén gas nodig.

Wat is een buffervat?

Op dit moment is het dus mogelijk om een warmtepomp met buffervat aan te schaffen. Door het buffervat geniet je van een paar significante voordelen. Maar, wat is een buffervat nou precies? Je kunt het buffervat het beste als een reservoir zien.

Een warmtepomp produceert veel warmte. Dit aanbod sluit echter niet altijd aan op de vraag, waardoor er sprake van een overschot kan zijn.

Door voor een warmtepomp met buffervat te kiezen, is het mogelijk om deze warmte op te slaan. Het is in een buffer mogelijk om 2 á 3 dagen de warmte op te slaan.

Eigenlijk is een buffervat een ideale aanvulling voor een warmtepomp. De warmte waar normaal gesproken niks mee wordt gedaan, wordt dankzij het buffervat op een later moment alsnog nuttig ingezet.

Het verschil tussen een buffervat en een boiler

Regelmatig worden de termen buffervat en boiler door elkaar gebruikt. Dit is ten onrechte, aangezien een boiler iets anders is.

Een boiler is bedoeld voor alleen (sanitair) tapwater, terwijl een buffer juist ter ondersteuning van het complete verwarmingssysteem werkt.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp met buffervat?

Wil je graag een warmtepomp voor thuis aanschaffen? Dan is het zeker verstandig om naar een variant inclusief warmtepomp te kijken.

Je geniet hiermee namelijk van meerdere voordelen:

  • Je geniet van een nóg hoger rendement. Over het algemeen gesproken levert een warmtepomp al een hoog rendement op. Dit hoge rendement valt door een buffervat nog hoger uit. De warmtepomp hoeft minder vaak aan en uit te springen, waardoor de warmtepomp minder energie verbruikt.
  • Je bent nog duurzamer bezig. Het plaatsen van een warmtepomp is sowieso al een duurzame keuze. Je hebt dankzij de warmtepomp immers geen gas meer nodig. Kies je voor een warmtepomp met buffervat? Dan ben je nog duurzamer bezig, aangezien de pomp minder water verspilt.
  • Je hebt niks van doen met tekorten of overschot. Doordat een buffervat de gewenste ondersteuning biedt, heb je nooit meer sprake van een tekort of een overschot. Dit komt het rendement en het verbruik ten goede, maar ook het gemak.
  • Je kunt meerdere warmtebronnen op het buffervat aansluiten. Bijkomend voordeel is dat je meerdere warmtebronnen op een buffervat aan kunt sluiten. Hierbij kun je denken aan een hout- of pelletkachel die je in je woning hebt staan. Ook is het mogelijk om een zonneboiler rechtstreeks op het buffervat aan te sluiten.
  • De warmtepomp gaat langer mee. Door voor een warmtepomp met buffervat te kiezen, gaat de pomp ook nog eens langer mee. Dit komt vooral doordat er miner sprake is van het pendelen van de warmtepomp. Dit houdt in dat de warmtepomp zich continu in- en uit moet schakelen. Dit gebeurt door het buffervat een stuk minder, waardoor de warmtepomp minder belast wordt.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp met buffervat?

Is een hybride warmtepomp met buffervat dan perfect? Nee, dat is niet het geval. Ook bij deze samenstelling moet je met een paar minpunten rekening houden.

Mogelijk zorgen onderstaande minpunten ervoor dat je liever voor een warmtepomp zonder buffervat kiest:

  • Je hebt met een extra investering te maken. Indien je bijvoorbeeld een buffervat van 50 liter wilt kopen, krijg je met een aanzienlijke extra investering te maken. Hierbij is het wel goed om te weten dat je de terugverdientijd met een buffervat aanzienlijk kunt verkorten. Dit komt puur doordat het buffervat een hoger rendement met zich meebrengt.
  • Het buffervat neemt de nodige ruimte in beslag. Kies je ervoor om een warmtepomp met buffervat te kopen? Houd er dan rekening mee dat je meer ruimte in/bij je woning nodig hebt. Een warmtepomp is van zichzelf al behoorlijk groot, terwijl een buffervat hier nog een schepje bovenop doet.

De inhoud van een buffervat

Spreken de voordelen van een warmtepomp met buffervat je aan? Dan is het zaak om op zoek naar het juiste buffervat te gaan. Eén van de zaken waar je goed op moet letten, is de inhoud.

Hoe groot moet het buffervat precies zijn? Je kunt uitgaan van de volgende stelregel: per 1 kW vermogen van je warmtepomp heb je een inhoud van 10 á 20 liter nodig.

Heb je een warmtepomp met een vermogen van 5 á 6 kW? Dan heb je dus een warmtepomp van 50 tot 120 liter nodig.

Heb je een krachtigere warmtepomp? De buffervaten zijn tegenwoordig behoorlijk fors, getuige de varianten van 200 en 500 liter waar je voor kunt kiezen.

Hoe ziet het warmtepomp buffervat schema er uit?

Gaat je voorkeur uit naar een warmtepomp met buffervat? Dan moet je heel goed naar het warmtepomp buffervat schema kijken.

Dit schema geeft aan hoe de warmtepomp en het buffervat met elkaar communiceren. Hierbij wordt ook nog gekeken naar de communicatie tussen bijvoorbeeld het buffervat en de vloerverwarming.

Over het warmtepomp buffervat schema kunnen we twee dingen concluderen. Ten eerste kunnen we concluderen dat het een vrij technisch verhaal is.

Als je hier geen kaas van hebt gegeten, heb je een goede specialist nodig. Ten tweede kunnen we concluderen dat je uit meerdere schema’s kunt kiezen. Ook hierom is het verstandig om een goede specialist in te schakelen.

Tips & Weetjes over een warmtepomp met buffervat

Dit artikel sluiten wij graag in stijl voor je af. Dat doen we door enkele leuke tips en weetjes voor je op een rijtje te zetten:

  • Je kunt een buffervat zowel binnen als buiten plaatsen. Heb je in je woning niet meer voldoende ruimte voor het buffervat? Dan is het fijn om te weten dat je het buffervat ook in je tuin neer kunt zetten. Er bestaan zelfs varianten die je onder de grond kunt verstoppen.
  • Een buffervat is niet alleen voor een warmtepomp geschikt. De combinatie van een warmtepomp en buffervat is subliem. Zoals we hierboven omschreven hebben, geniet je met deze combinatie van veel voordelen. Maar, je kunt een buffervat ook in combinatie met andere warmtebronnen gebruiken. Onder meer een zonneboiler en houtkachel zijn veel gekozen combinaties. Overigens is het ook mogelijk om al deze warmtebronnen op het buffervat aan te sluiten.
  • Je kunt ook voor een hygiëne buffervat kiezen. Een hygiëne buffervat gebruik je niet alleen voor het verwarmingssysteem, maar ook voor veilig en verwarmd tapwater en sanitair water. Dit buffervat beschikt een speciaal spiraal, waarmee het water ook geschikt gemaakt wordt voor sanitair- en tapwater.
  • Kijk goed naar de merken warmtepompen met buffervaten. Heb je interesse om een warmtepomp met buffervat aan te schaffen? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere merken/fabrikanten/leveranciers kunt kiezen. Wij raden je aan om onder meer naar Daikin, Nefit Bosch, Vaillant en Stiebel Eltron te kijken.
  • Durf te investeren. Tot slot geven wij je de tip om te durven investeren in de beste warmtepomp met buffervat. De beste varianten leveren een nog hoger rendement, waardoor je nog meer energie bespaart. Dit uit zich in een snelle terugverdientijd, waardoor je je hogere investering eerder terugverdient.

Al met al is een warmtepomp met buffervat meer dan interessant. Bekijk het actuele aanbod op je en laat de warmtepomp + het buffervat goed op je huidige situatie aansluiten.






Ook interessant:


Categorieën: Huishouden