Monoblock warmtepomp: Voordelen, Nadelen & Kosten (2024)

Last updated by Kaz on

monoblock warmtepomp

In de afgelopen jaren zijn warmtepompen populair en geliefd worden. Wel bestaan er wat negatieve tegengeluiden; deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de afmetingen.

Heb je door de forse afmetingen van de warmtepomp geen ruimte voor een ‘normale’ warmtepomp? Dan is een monoblock warmtepomp mogelijk interessant voor je.

In dit artikel vertellen we je alles over de monoblock warmtepompen.

We bespreken wat dit precies is, welke soorten er zijn, wat de voor- en nadelen zijn en voor wie een monoblock warmtepomp geschikt is.

Ook laten we je in het kort kennismaken met interessante alternatieven.

Wat is een monoblock warmtepomp precies?

Normaal gesproken bestaat een warmtepomp uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Beide units nemen de nodige ruimte in beslag, waardoor je in zowel je tuin als huis veel vrije ruimte nodig hebt.

Heb je deze ruimte níet? Dan is een monoblock warmtepomp interessant.

Zo’n warmtepomp bestaat namelijk uit slechts één unit. Er is dus niet meer sprake van een dubbele unit voor binnen en buiten, maar van slechts één unit voor binnen óf voor buiten.

Doordat het om nog meer één unit gaat, neemt een monoblock warmtepomp een stuk minder ruimte in beslag.

Je kunt een monoblock warmtepomp vergelijken met een monoblock airco. Ook bij zo’n airco is er van slechts één unit sprake, waardoor zo’n airco een stuk minder ruimte in beslag neemt.

Met name als je weinig ruimte in je huis (over) hebt, kun je prima voor zowel een monoblock warmtepomp als monoblock airco kiezen.

Waar kun je een monoblock warmtepomp plaatsen?

In de meeste gevallen wordt de monoblock warmtepomp buiten geplaatst. Dit betekent dat je in je woning helemaal geen ruimte vrij hoeft te houden voor de warmtepomp.

Het is zaak om de warmtepomp in de tuin te zetten, waarna er alleen leidingen naar de CV ketel getrokken hoeven te worden.

Alle onderdelen die normaal gesproken in een warmtepomp zitten, zitten bij een monoblock variant in de unit die je buiten neerzet.

Deze unit kun je echter niet zomaar ergens neerzetten. Bij het bepalen van de plaats moet je eigenlijk rekening met twee ‘eisen’ houden:

  • De warmtepomp moet in de buurt van de CV ketel geplaatst worden. Specialisten geven aan dat de onderlinge afstand maximaal 4 meter zou moeten zijn.
  • De warmtepomp moet dicht bij een buitenmuur geplaatst worden. De onderlinge afstand hierbij is idealiter 1 á 2 meter. Kun je ‘m nog dichter bij de buitenmuur plaatsen? Dan geniet dat de voorkeur.

Verschillende soorten monoblock warmtepompen

Spreekt het principe van een monoblock warmtepomp je aan? Dan hebben we nog meer goed nieuws voor je: je kunt uit meerdere soorten warmtepompen kiezen met een monoblock installatie.

Zo kun je voor een monoblock lucht/water warmtepomp kiezen. Dit is de warmtepomp die we hierboven al besproken hebben. Bij onder meer Nefit, Panasonic en LG Kun je voor een dergelijke warmtepomp terecht.

Ook kun je voor een hybride lucht/water monoblock warmtepomp kiezen. Zo’n warmtepomp werkt gericht samen met de CV ketel, waardoor je in koudere periodes ook van de gewenste verwarming verzekerd bent.

Zodra de warmtepomp het niet meer alleen aankan, zorgt de CV ketel voor de gewenste ondersteuning. Ook hierbij geldt dat de unit van de hybride monoblock warmtepomp buiten staat.

Tevens kun je voor een hybride ventilatielucht/water monoblock warmtepomp kiezen. Dit is een hele mond vol, maar zo’n warmtepomp heeft absoluut een unieke werking.

De warmtepomp maakt gebruik via de mechanische ventilatie, waarover de meeste nieuwere huizen beschikken. De oude lucht die normaal gesproken de buitenlucht in verdwijnt, wordt door de warmtepomp gebruikt om het water op te warmen.

Hierbij geniet de warmtepomp van de ondersteuning van de CV ketel, indien dit noodzakelijk is.

Wat kost een monoblock warmtepomp?

Heb je de wens om een monoblock warmtepomp aan te schaffen? Zoals je mogelijk weet, liggen de prijzen van de warmtepompen nog behoorlijk hoog. Dit komt onder meer doordat het om een relatief nieuwe technologie gaat.

Ook komt dit doordat warmtepompen een technisch hoogstandje zijn. Daar moet je nu eenmaal voor betalen.

Maar, wat betaal je nou precies voor een monoblock warmtepomp? Bij een monoblock warmtepomp hangt het prijskaartje nogal af van het soort warmtepomp.

Ga je voor een ‘normale’ monoblock lucht/water warmtepomp? Dan kun je rekening houden met een investering van 8.000 euro. Dit bedrag kan lager of hoger uitvallen, afhankelijk van talloze factoren.

Ga je voor een hybride lucht/water monoblock warmtepomp? Dan moet je rekening houden met een investering van zo’n 5.000 euro. Wil je ook direct een nieuwe HR ketel kopen? Dan loopt de investering op naar zo’n 6.000 euro.

Ga je voor een hybride monoblock ventilatielucht/water warmtepomp? Dan betaal je zo’n 4250 euro voor alleen de warmtepomp. Als je hier ook nog een CV ketel bij wilt kopen, betaal je hier zo’n 5250 euro voor.

Heb je voldoende aan alleen een lucht/lucht monoblock warmtepomp? Dan kun je uitgaan van een bedrag van rond de 2200 euro.

Let wel op: al deze bedragen zijn gemiddelden en zijn inclusief plaatsing. Je kunt echter ook zelf de monoblock warmtepomp plaatsen, waarover later meer. Ook is het goed mogelijk dat in de tussentijd de prijzen verhoogd of verlaagd zijn.

Het is daarom belangrijk om meerdere offertes op te vragen. Daarmee krijg je een duidelijk inzicht in de actuele prijzen.

Let goed op een eventuele subsidie

Kies je voor een lucht/lucht monoblock warmtepomp? Dan heb je mogelijk recht op een subsidie. Deze subsidie kun je bij de RVO aanvragen, waarna deze instantie bepaalt of je hier inderdaad recht op hebt.

Bij de lucht/water monoblock warmtepomp heb je sowieso géén recht op een subsidie.

Wat zijn de voordelen van een monoblock warmtepomp?

Heb je interesse om een monoblock warmtepomp voor binnen of buiten te kopen? Dit is goed voor te stellen, aangezien een mono warmtepomp veel voordelen met zich mee brengt.

De belangrijkste voordelen sommen we graag even voor je op:

  • Een monoblock warmtepomp neemt een stuk minder ruimte in beslag. Doordat zo’n warmtepomp uit maar één unit bestaat, heb je voor de warmtepomp een stuk minder ruimte nodig. Zeker als je in een kleiner huis woont, is een mono warmtepomp daarom een geweldige optie.
  • Een monoblock warmtepomp kan zelf geplaatst worden. Dit komt vooral doordat er in de warmtepomp sprake van een gesloten circuit is. Het is hierdoor goed mogelijk én veilig om de warmtepomp zelf te plaatsen. Verderop in dit artikel komen we daar graag nog even op terug.
  • Keuze uit meerdere varianten. Zoals we in dit artikel al besproken hebben, heb je ook nog de keuze uit meerdere varianten. Doordat je deze keuze hebt, kun je in jouw situatie altijd voor de beste monoblock warmtepomp kiezen. Verdiep je in ieder geval goed in de verschillende soorten en bijbehorende werkingen.
  • Stillere werking. Kies je voor een monoblock warmtepomp? Dan kies je indirect voor serene rust. Er is namelijk gebleken dat de monoblock warmtepompen een stuk minder lawaai maken dan de normale warmtepompen. Zeker als de warmtepomp in de buurt van je slaapkamer komt te staan, is dit een groot voordeel.
  • Vrijheid qua plaatsing. Kies je voor een monoblock warmtepomp zonder buitenunit? Of kies je juist voor een lucht water warmtepomp monobloc die je buiten neer kunt zetten? Je hebt simpelweg veel vrijheid qua plaatsing, mede omdat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Daarbij is het uiteraard ook een groot voordeel dat het om slechts één unit gaat.
  • Prima prestaties. Door de jaren heen is gebleken dat een monoblock warmtepomp prima prestaties levert. Dit komt vooral doordat een monoblock warmtepomp beter in staat is om energie uit de buitenlucht te halen. Dit uit zich in een groter temperatuurbereik. Met een monoblock warmtepomp geniet je dan ook snel(ler) van een hoge temperatuur.

Wat zijn de nadelen van een monoblock warmtepomp?

Is het dan direct aan te raden om voor een monoblock warmtepomp te kiezen? Gezien bovenstaande voordelen zou je denken van wel. Het is echter ook belangrijk om met enkele nadelen rekening te houden.

De belangrijkste nadelen zetten we voor je op een rijtje:

  • Veelal duurder. Kies je voor een monoblock warmtepomp? Dan moet je veelal dieper in de buidel tasten dan bij een normale warmtepomp het geval zou zijn. Dit komt vooral doordat het technisch ontwerp van een monoblock warmtepomp een stuk complexer is. Dit uit zich in een forser prijskaartje.
  • Niet overal te plaatsen. Je hebt vrijheid qua plaatsing, maar een monoblock warmtepomp is niet overal te plaatsen. Zo is het wenselijk dat ‘ie in de buurt van een buitenmuur en de CV ketel staat. Je moet daarom op voorhand goed nagaan of dit bij jou wel mogelijk is.
  • Forse afmetingen. Kies je voor een monoblock warmtepomp? Dan kies je dus voor een warmtepomp met slechts één unit. Waar je dan wel rekening mee moet houden, is dat deze unit nogal groot is. Je hebt voor deze ene unit dus alsnog enige ruimte nodig.

Kun je een monoblock warmtepomp zelf installeren?

Ja, het is in theorie mogelijk om een monoblock warmtepomp zelf te installeren. Je hebt hier echter wel kennis, gereedschap en voldoende tijd voor nodig. Heb je hier simpelweg geen kaas van gegeten?

Dan is het advies om hier vooral niet mee te experimenteren. Als je hier wel mee gaat experimenteren, kan dit levensgevaarlijke gevolgen hebben. Schakel daarom bij voorkeur een goede installateur/specialist in.

Voor wie is een monoblock warmtepomp geschikt?

Kun je nou beter voor een monoblock- of een split warmtepomp kiezen? Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord gegeven worden. Wat voor jou de beste optie is, hangt namelijk compleet van je eigen situatie af.

Heb je niet al te veel ruimte in/bij je woning? Dan kom je al snel bij de monoblock warmtepomp uit.

Doordat deze warmtepomp uit slechts één unit bestaat, neemt ‘ie simpelweg een stuk minder ruimte in beslag. Ten opzichte van een split warmtepomp kan dit aanzienlijk schelen.

Wil je zo min mogelijk geld aan je nieuwe warmtepomp uitgeven? Dan kun je toch beter voor een split warmtepomp gaan. Die varianten zijn in 99% van de gevallen goedkoper dan een monoblock warmtepomp.

Wil je zo min mogelijk omkijken naar de plaatsing van de warmtepomp hebben? Ook dan is een monoblock warmtepomp de betere optie.

Bij een split warmtepomp krijg je namelijk met een complexe montage te maken, mede doordat je te maken hebt met speciale leidingen voor het koudemiddel. Daar is bij een monoblock variant geen sprake van, waardoor de installatie een stuk minder complex is.

Met andere woorden: het is vooral van belang dat je voor jezelf de juiste afweging maakt. Hierbij moet je ook goed naar je eigen situatie kijken.

Zoals hierboven al aangegeven, moet de monoblock warmtepomp binnen 1 á 2 meter van een buitenmuur komen te staan. Is dit praktisch gezien bij jou niet mogelijk? Dan heb je geen andere keuze dan voor een split warmtepomp te gaan.

Waar kun je een monoblock warmtepomp kopen?

Een monoblock warmtepomp kopen, doe je idealiter bij een specialist. Mogelijk is er bij jou in de buurt een dergelijke specialist actief.

Heb je hier (nog) geen weet van? Dan kun je het beste eens Google aanslingeren. Grote kans dat je al snel een goede leverancier en installateur tegenkomt.

Let in ieder geval op het soort monoblock warmtepomp. Je hebt niet alleen met de verschillende technologieën te maken, maar ook met de verschillende merken.

Wil je voor het beste van het beste gaan? Kies dan voor een monoblock warmtepomp van Daikin.

Bestaat er een alternatief voor een monoblock warmtepomp?

Het enige alternatief dat bestaat, is een split warmtepomp. Dit is echter een significant andere soort warmtepomp, zoals in dit artikel besproken. Ga daarom heel goed na wat voor in jouw situatie de beste keuze is.

Is een monoblock warmtepomp een aanrader?

In bepaalde situaties is een monoblock warmtepomp absoluut een aanrader. Dit is vooral het geval als je weinig ruimte in je woning en tuin hebt.

Doordat een monoblock warmtepomp uit slechts één unit bestaat, neemt ‘ie een stuk minder ruimte in beslag.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden