Stille luchtpomp aquarium kopen? Dit zijn de beste & stilste

Last updated by Desteney on

beste luchtpomp voor een aquarium

Word je helemaal gek van dat gebubbel en getik dat uit je aquarium komt? Lees dan snel verder! Wij hebben namelijk de top 3 stilste aquarium luchtpompen voor je op een rijtje gezet. 

Top 3 beste stille aquarium luchtpompen

1. Beste stille luchtpomp voor klein aquarium – Tetra APS 50

aquarium luchtpomp tetra

Deze luchtpomp heeft een unieke koepelvorm. Hierdoor ziet hij er moderner en leuker uit dan de meeste andere luchtpompen. 

Het heeft een geluiddempende kamer die een stille luchtstroom produceert. De hoeveelheid turbulentie in het water wordt hierdoor geminimaliseerd. 

Dit is een krachtige en betrouwbare pomp die voorziet in alle behoeften voor een mini aquarium van 50 liter. Dit model is ook beschikbaar voor aquaria van 150 liter en 300 liter. 

👍 Voordelen:

  • Zeer redelijk geprijsd
  • Rubberen voetjes op elk been verminderen trillingen
  • Deze pomp is ideaal voor kleine aquaria

👎 Nadelen:

  • Pomp moet elke twee jaar worden vervangen
  • Je kunt de luchtstroom niet aanpassen




2. Beste stille luchtpomp voor groot aquarium – Eheim Luchtpomp

aquarium luchtpomp eheim

Als je op zoek bent naar een pomp die groot genoeg is om zuurstof te leveren aan meerdere systemen, dan is dit de pomp voor jou. Denk bijvoorbeeld aan een handig instrument bij een vistank of een stille luchtpomp voor een vijver.  

Deze pomp is er in verschillende maten. Hij heeft 2 uitgangen. De luchtpomp is bovendien extreem sterk en duurzaam. Hij wordt geleverd met alle hulpstukken die je nodig hebt om hem op te zetten.

👍 Voordelen:

  • Het verplaatst een enorme hoeveelheid lucht in vergelijking met andere pompen
  • Ventielen zijn uiterst nauwkeurig en passen perfect
  • Inclusief slang van 2 meter

👎 Nadelen:

  • Duur vergeleken met andere luchtpompen




3. Beste luchtpomp aquarium stil voor luchtsteen – Superfish Smart-Air 1

aquarium luchtpomp superfish

Deze pomp heeft alles wat je nodig hebt om je aquarium van lucht te voorzien en het zuurstofgehalte in je water op peil te houden. Deze luchtpomp is een kleine unit met een laag stroomverbruik. Het formaat is perfect voor elk aquarium tot 50 liter.

Door de draaiknop op de dubbele uitgangen te bedienen, kun je hem op een hogere stand zetten om meer lucht en bellen te creëren. Door de uitgangen kun je hem makkelijk verbinden aan luchtstenen. Deze pomp is heel makkelijk in te stellen en de instructies zijn eenvoudig te volgen.

👍 Voordelen:

  • Krachtige pomp, ideaal voor het beluchten van twee luchtstenen
  • Heeft een instelbare luchtstroom
  • Voelt stevig aan en is een kwalitatief goed gemaakte pomp

👎 Nadelen:

  • Hoe hoger de stand, hoe minder stil deze luchtpomp is




Belangrijke tips bij het kopen van een stille luchtpomp voor aquarium

Grootte

Hoe groter je aquarium, hoe groter de luchtpomp die je nodig hebt. Dit komt door de druk. Je luchtpomp moet meer druk aankunnen als er meer water is. 

Het kiezen van een luchtpomp van het juiste formaat zal het verschil maken of je luchtsteen of sponsfilter al dan niet correct zal werken. Als je een luchtpomp gebruikt die te klein is voor de diepte van je tank, kan het membraan bovendien voortijdig scheuren. 

Prijs

prijs luchtpomp

Luchtpompen voor je aquarium variëren enorm in prijs. Als je een klein budget hebt, wil je een pomp met een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden. Als je een luxueus aquarium hebt, verkies je waarschijnlijk een duurder model.

Beide zijn prima keuzes. Houd er echter rekening mee dat goedkope modellen eerder vervangen moeten worden. Duurdere luchtpompen gaan namelijk langer mee.

Apparatuur 

Op hoeveel apparaten wil je je luchtpomp aansluiten? Sommige luchtpompen hebben maar één aansluitpunt. Dit is perfect is als je maar één apparaat hebt om van stroom te voorzien. Maar wat gebeurt er als je een paar ornamenten, een luchtsteen en een filter van stroom wilt voorzien? Dan heb je een pomp nodig met meerdere aansluitpunten. 

Geluid

Hoe stil is je luchtpomp? Dit is een van de grootste factoren waar mensen naar kijken als ze een luchtpomp aanschaffen. Bevindt je aquarium zich in een grote woonruimte in je huis? Dan is de kans groot dat je liever een stille unit hebt die niet veel lawaai produceert.

Kan je een aquarium luchtpomp stiller maken?

Het is mogelijk de luchtpomp van je aquarium stil te maken. Gelukkig gaat het om eenvoudige, snelle reparaties en gemakkelijke onderhoudstaken. 

Houd je zuurstofpomp schoon

luchtpomp aquarium

De pomp en de kleine plastic slangetjes raken na enige tijd verstopt met algen of andere viezigheid. De motor van de pomp moet dan harder werken om de lucht door de pomp en in de tank te verplaatsen. Dit zorgt voor meer geluid. De motor gaat in de loop van de tijd namelijk steeds sneller draaien. Zonder je pomp schoon te maken, kan de motor uiteindelijk zelfs doorbranden.

Houd de pomp boven het waterniveau

De pomp werkt tegen de zwaartekracht in om lucht naar boven te pompen. Het water probeert ondertussen een weg te banen door de slang en in de machine. Hierdoor moet de pomp harder werken om de druk gestabiliseerd te houden. 

Door de pomp hoger dan het waterniveau te houden, wordt de juiste waterdruk op de slang behouden. Zo wordt het geluid tot een minimum beperkt, omdat de zwaartekracht nu met de pomp meewerkt in plaats van ertegen. 

Gebruik een geluiddempend oppervlak 

Als je je circulatiepomp op een glazen oppervlak of iets hols plaatst, zal deze gaan trillen. Deze objecten versterken hierdoor het geluid van de pomp.  

Plaats de pomp juist op een zacht voorwerp, zoals een opgevouwen handdoek of een muismat. Zo absorbeer je meer van het geluid.

Vervang het membraan 

Het membraan is het onderdeel dat lucht binnenlaat in de pomp. Als deze met de jaren te zacht of te broos wordt, werkt het niet meer correct of breekt het. Hierdoor komt er weinig of geen lucht in het aquarium. De pomp gaat daardoor harder werken, waardoor er meer geluid ontstaat.

Tip: maak ook je aquarium filter stiller

Hier zijn 3 tips om ook je aquarium filter stiller te maken:

  • Een vuil filter is een veelvoorkomende oorzaak van een luidruchtig aquariumfilter. Als je het filter niet voldoende kunt reinigen of als het gewoon versleten is, moet je het filter mogelijk volledig vervangen.
  • Het is mogelijk dat het geluid niet van het filter zelf komt, maar van de retourpomp of waterpomp. Check daarom alle objecten in je vissenkom of aquarium om te zien wat de bron van het geluid is. 
  • Zorg dat je filter goed is vastgemaakt en stevig tegen de tank is bevestigd. Als het los zit, kunnen de trillingen tegen het glas ervoor zorgen dat het veel luider klinkt dan dat het is. 

Luchtpomp aquarium maakt veel lawaai: Hoe komt dit?

De meest waarschijnlijke oorzaak van een luidruchtige luchtpomp is een versleten membraan. Na miljoenen keren per dag snel op en neer te pompen, zal het zachte rubber van het membraan uiteindelijk verslijten en barsten. Dan begint je luchtpomp luidruchtiger te worden. 

Membranen moeten elk jaar worden vervangen om de luchtpomp stil en efficiënt te laten werken. Negen van de tien keer is het niet nodig om je luchtpomp terug te sturen als hij lawaai begint te maken. Het is over het algemeen vrij eenvoudig te repareren met een beetje basisonderhoud. Begin altijd met het vervangen van het membraan.

Hoe klinkt een luchtpomp in je aquarium?

Sommige aquarium luchtpompen zijn stiller dan andere, maar ze maken allemaal geluid. Er was een tijd dat aquarium filters bijna volledig werden aangedreven door luchtpompen. Toen hoorde je de luchtbellen opstijgen in de afvoerbuizen. Moderne luchtpompen zijn veel stiller dan hun oudere tegenhangers. De bubbels die ze produceren, zijn wel nog steeds te horen. 

Door een luchtsteen te gebruiken, wordt dit meer een sissend geluid. Als je luchtpomp in contact is met een hard oppervlak, kan het geluid luider worden. De motor tikt dan tegen het oppervlak aan, waardoor het gaat trillen. Dit kan een storend geluid zijn. 







Meer stille producten:


Categorieën: Huishouden

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *