Zitmaaier kopen? Dit zijn de 5 beste merken

Last updated by Joni on

Beste merken zitmaaiers

Heb je een groot gazon in je tuin dat je graag mooi wilt houden? Dan is het zaak om in de juiste grasmaaier te investeren.

Eén van de opties die je hiervoor hebt, is een zitmaaier. Zoals de naam al aangeeft, is dit een maaimachine waar je op moet zitten. 

Je bestuurt de zitmaaier vervolgens als een auto. Je stuurt, je geeft gas en je remt op tijd. Ondertussen zorgt het maaiblad van de zitmaaier ervoor dat het gazon strak en netjes gemaaid wordt. 

Is dat nou precies waar je naar op zoek bent? En wil je daarom op termijn zo’n zitmaaier kopen?

Ons advies is om altijd te kiezen voor een zitmaaier van een A-merk. Wat volgens ons A-merken zijn, lees je in dit artikel.

Een blik op de beste zitmaaier merken

Zeker als je een grote tuin hebt, is het logisch om voor een zitmaaier te kiezen. Met een zitmaaier geniet je van veel gemak, maai je snel een groot gazon en hoef je zelf niet al te veel te doen.

Het belangrijkste dat je moet doen, is op voorhand de juiste zitmaaier uit te kiezen. Met dit artikel helpen wij je hier een handje bij.

Zo laten we je hieronder kennismaken met de vijf beste zitmaaier merken. Deze merken bieden een divers aanbod aan, leveren kwaliteit en staan goed aangeschreven. 

Neem onze toelichting hieronder door en bepaal welk merk je het meeste aanspreekt. Vervolgens kun je binnen het actuele aanbod op zoek gaan naar de beste zitmaaier.

Waar je tijdens je zoektocht goed op moet letten, bespreken we ook nog in dit artikel!

MTD

MTD zitmaaiermerk

Het merk MTD vindt haar oorsprong in Amerika en werd al in 1932 opgericht. Vanaf het moment van oprichting houdt deze firma zich bezig met het ontwikkelen van tuingerelateerde producten.

In het huidige aanbod vind je onder meer gazonmaaiers, zitmaaiers, sneeuwblazers en verticuteermachines.

De zitmaaiers kunnen in ieder geval op veel lovende woorden rekenen.

Deze maaiers zijn van een uitmuntende kwaliteit, zijn fijn te besturen, zijn goed te manoeuvreren en beschikken veelal over handige functies. 

Daarbij is het ook een groot voordeel dat je op dit moment uit meerdere zitmaaiers kunt kiezen.

Let wel op: het merk MTD Products maakt zelf onderscheid tussen een zitmaaier en een gazontractor. Iets wat wij niet al te goed begrijpen, aangezien het in de basis op hetzelfde neerkomt. 

Stel in ieder geval je wensen op een rijtje en ga vervolgens op zoek naar de beste zitmaaier. Binnen het aanbod van MTD vind je die altijd. 

John Deere

John Deere zitmaaier

Ken je dat iconische filmpje dat een presentator tijdens live TV afgeleid wordt door een prachtige John Deere tractor?

Dat filmpje geeft duidelijk aan dat het merk John Deere een geweldige fanbase opgebouwd heeft. Een fanbase die voor de tractors van dit merk geldt, maar ook voor de zitmaaiers.

De zitmaaiers van dit merk behoren tot de top van het aanbod. De maaiers zijn van allerlei unieke functies voorzien, zijn van de beste kwaliteit en rijden uitermate prettig.

Het is bovendien niet voor niets dat veel van de John Deere zitmaaiers voor professionele doeleinden ingezet worden.

Bijkomend voordeel is dat je bij John Deere uit meerdere zitmaaiers kunt kiezen. Ongeacht hoe groot je tuin precies is, kun je voor een zitmaaier van dit merk kiezen.

En ongeacht welke eisen je aan de maaier stelt, kun je bij John Deere een geschikte zitmaaier vinden. Check het aanbod van dit Amerikaanse merk en kies de beste zitmaaier uit.

Husqvarna

zitmaaier Husqvarna

Het merk Husqvarna werd al in 1689 in de Zweedse plaats Huskvarna opgericht. Al decennialang is dit één van de beste merken in de wereld van tuinmachines en tuingereedschappen.

Getuige ook het huidige aanbod van zitmaaiers; je hebt bij Husqvarna uit allerlei zitmaaiers voor thuisgebruik de keuze. 

Ook bij dit merk valt de diversiteit binnen het aanbod weer op. Je kunt voor zitmaaiers kiezen die voor de grootste gazons geschikt is, maar je kunt ook voor iets compactere zitmaaiers kiezen.

Alle zitmaaiers zijn in ieder geval van veel handige functies voorzijn én zijn in het oranje & zwart uitgevoerd.

De zitmaaiers van Husqvarna zijn voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik geschikt. Mocht je bijvoorbeeld voor op je landgoed op zoek naar een nieuwe zitmaaier zijn, zit je bij dit merk dus goed.

Ten opzichte van andere zitmaaier merken zijn de zitmaaiers van Husqvarna relatief betaalbaar.

Honda

Honda zitmaaier

Het merk Honda ken je ongetwijfeld als automerk of uit de Formule 1.

Dit merk levert echter ook allerlei andere producten, waaronder zitmaaier. Al sinds jaar en dag behoren de Honda zitmaaiers tot de top van het aanbod.

Wat bij dit merk vooral opvalt, is de innovatie in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid.

Honda is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën, maar verliest hierbij de eindgebruiker nooit uit het oog. De Honda zitmaaiers zijn dan ook erg fijn te gebruiken.

Bijkomend voordeel is dat je uit meerdere machines kunt kiezen. En elke machine kun je ook nog eens naar wens instellen.

Zo zijn er Honda zitmaaiers waarbij je de snelheid per kilometer in kunt stellen. Je behoudt hiermee de controle over het maaien en je maait het gazon in je tuin dus altijd op de gewenste manier.

STIHL

Zitmaaier STIHL

Ook het merk STIHL heeft een interessant aanbod van zitmaaiers op weten te bouwen. Deze machines vallen op door de vele mogelijkheden, door de prijsstelling en door het kleurenpalet.

Elke STIHL zitmaaier herken je aan de combinatie van geel/oranje en wit.

De zitmaaiers van dit merk zijn niet overal te koop. Mocht je zo’n zitmaaier willen kopen, moet je hiervoor naar één van de STIHL dealers toe gaan. Op de website van dit merk vind je hier meer informatie over.

Binnen het aanbod valt de diversiteit in ieder geval direct op. Op het moment van schrijven biedt STIHL 7 zitmaaiers aan, waardoor je altijd wel een geschikte zitmaaier kunt vinden.

De zitmaaiers van dit merk zijn in ieder geval een ware aanrader, net zoals de maaiers van bovengenoemde vier merken.

Welke soorten zitmaaiers zijn er?

Bij je zoektocht naar je nieuwe zitmaaier raden wij je aan om je focus op bovenstaande merken te leggen. Maar, er zijn nog veel meer punten waar je op goed moet letten.

Zo is het goed om te weten dat er allerlei soorten zitmaaiers bestaan:

  • ‘Gewone’ zitmaaiers: dit zijn de zitmaaiers zoals we deze al geruime tijd kennen. Deze zitmaaiers zijn eenvoudig, beschikken over een maaidek aan de onderzijde en zijn relatief voordelig geprijsd. Voor thuisgebruik is dit een prima variant.
  • Frontmaaiers: dit zijn zitmaaiers met een maaidek aan de voorzijde. Je rijdt met een frontzitmaaier als het ware tegen het gras aan, waarbij het gras op de gewenste lengte afgekort wordt. Dit zitmaaier frontmaaier is ten opzichte van de gewone zitmaaiers een stuk wendbaarder.
  • Zero-Turn maaiers: dit zijn zitmaaiers die onwijs wendbaar zijn. Zoals de benaming al doet vermoeden, hoef je voor een bocht geen enkele keer te steken. Nee, een Zero-Turn maaier is in staat om een rondje om zijn eigen as heen te draaien.
  • Hoog gras maaiers: dit zijn zitmaaiers speciaal ontwikkeld voor hoog gras. Indien je in je tuin ontzettend hoog gras hebt, komt het speciale maaidek van deze zitmaaier goed van pas.

Het blijft niet alleen bij deze soorten zitmaaiers.

Zo kun je voor een zitmaaier met trekhaak kiezen, een zitmaaier zonder maaidek, een zitmaaier met opvangbak en een zitmaaier met een achteruitworp óf zijworp.

Bij een zijworp wordt het gemaaide gras aan de zijkant van de machine ‘uitgespuugd’. Het gemaaide gras komt op je gazon terecht, maar je hoeft het reservoir van de machine nooit te legen.

Bij een achteruitworp wordt het gemaaide gras aan de achterkant van de maaier ‘uitgespuugd’. Veel van deze machines beschikken over een opvangbak waarin het gemaaide gras opgevangen wordt.

Zitmaaier kopen: waar op letten?

Heb je interesse om een nieuwe zitmaaier te kopen? Wij raden je in dat geval aan om voor de machines van één van bovenstaande merken te kiezen.

Verder raden wij je aan om goed op onderstaande punten te letten:

Grootte van je gazon

Groot gazon zitmaaier

Allereerst is het zaak om goed naar de grootte van je gazon te kijken. Niet elke zitmaaier is geschikt voor een middelgroot of groot gazon. En lang niet alle zitmaaiers zijn geschikt voor een klein gazon.

Meet daarom goed de afmetingen van je gazon op. Als je weet hoe veel vierkante meter je gazon is, kun je gericht op zoek gaan naar een geschikte zitmaaier.

Aandrijving van de zitmaaier

Ten tweede moet je goed kijken naar de aandrijving van de zitmaaier:

  • Zitmaaier op accu: een zitmaaier op accu werkt op een accu, net zoals een elektrische fiets bijvoorbeeld. Voordeel hiervan is de duurzaamheid, nadeel is het feit dat je de accu regelmatig op moet laden.
  • Elektrische zitmaaier: een elektrische zitmaaier is eigenlijk hetzelfde als een zitmaaier op accu. Ook bij een elektrische zitmaaier is er sprake van een accupakket.
  • Zitmaaier op benzine: voor de grotere gazons kom je al snel uit bij een zitmaaier op benzine. Deze zitmaaiers zijn krachtig, zijn voor grote tuinen geschikt en moeten volgetankt worden met benzine. Je kunt wellicht het beste een jerrycan naar de pomp meenemen en deze vervolgens overgieten in de zitmaaier.
  • Zitmaaier op diesel: je kunt ook nog voor een zitmaaier op diesel kiezen. Deze variant is echter een stuk minder populair dan een zitmaaier op benzine.

Eigenschappen & instelmogelijkheden

Opvangbak legen zitmaaier

Ten derde moet je goed kijken naar de eigenschappen.

Hoe groot is bijvoorbeeld de maaibreedte van de zitmaaier? Op welke snelheid kun je met de zitmaaier rijden?

En beschikt de zitmaaier over een opvangbak? Zo ja, check dan goed hoe groot de opvangbak precies is.

Ook moet je goed naar de instelmogelijkheden van de zitmaaier kijken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de maaihoogte van de zitmaaier in te stellen? En kun je ook de rijsnelheid van de zitmaaier instellen?

Dit zijn twee voorbeelden van instellingen waarbij je bij voorkeur zoveel mogelijk te kiezen moet hebben.

Kijk al met al naar het totaalplaatje van de zitmaaier. Check voor wat voor tuin de zitmaaier geschikt is, ga goed na wat de maaibreedte is, doe onderzoek naar de maaihoogtes en bekijk de overige instelmogelijkheden van de machine.

Gebruikte zitmaaier of nieuwe zitmaaier kopen?

Wil je graag de goedkoopste zitmaaier kopen? Dan kom je al snel bij een tweedehands/gebruikte zitmaaier uit.

Een gebruikte zitmaaier is een goedkope zitmaaier, maar het is niet zeker wát je precies geleverd krijgt.

Rijdt de zitmaaier bijvoorbeeld nog naar wens? Functioneren alle onderdelen van de zitmaaier nog naar wens? Of zijn er bepaalde onderdelen van de machine al defect?

Dit zijn vragen waar je goed naar moet kijken, maar waarvoor je absoluut enige technische kennis nodig hebt.

Je doet er daarom veelal verstandiger aan om een nieuwe zitmaaier te kopen.

Met een nieuwe zitmaaier geniet je van enkele specifieke voordelen:

  • Je krijgt een volledig nieuwe machine. Dit betekent onder meer dat alle onderdelen 100% nieuw zijn en dat de machine over de nieuwste technologieën beschikt.
  • Je hebt recht op garantie. Bij een nieuwe zitmaaier heb je uiteraard recht op garantie. Zeker als je voor een zitmaaier van één van bovenstaande merken kiest, geniet je van een prima garantieperiode én service.

Ons advies is om de zitmaaier altijd bij een betrouwbare winkel te bestellen. Doe dit bij een grote webshop, een specialist zoals Cranenbroek of rechtstreeks bij de fabrikant.

Een andere optie is om te kijken naar de mogelijkheid van leasen. Bij het leasen van een zitmaaier betaal je een bepaald maandbedrag, maar je hoeft niet in één keer een groot bedrag uit te geven.

Kijk wel naar de exacte lease voorwaarden.

Zitmaaier aanbieding: waar vind je de goedkoopste zitmaaier?

Wil je een zitmaaier goedkoop aanschaffen? Ons advies is dan om het aanbod bij onderstaande aanbieders/winkels in de gaten te houden.

Deze aanbieders bieden een divers aanbod aan, hanteren scherpe prijzen én stunten regelmatig met een zitmaaier aanbieding. 

De beste aanbieders hebben we alvast voor je verzameld:Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden