Beste airco voor verwarmen: Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

beste airco voor verwarmen

Een airco kopen veel mensen in de basis om hun woning te koelen. Maar, wist je dat veel airco’s ook in staat zijn om een ruimte te verwarmen?

Met een dergelijke airco haal je zodoende een win-win apparaat in huis: je kunt je woning hiermee afkoelen én verwarmen.

Wat wil je nog meer? Lees snel verder!

Hoe werkt een airco die ook verwarmt?

Een airco die ook kan verwarmen, is eigenlijk geen airco. Officieel gezien betreft het een lucht-lucht warmtepomp. Voor zo’n pomp zijn twee onderdelen benodigd: een binnen- en buitendeel.

Voor het koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit naar buiten toe afgevoerd. Voor het verwarmen wordt warmte juist uit de buitenlicht onttrokken en via de unit naar binnen toe gevoerd.

Een airco die ook kan verwarmen, is hierdoor veelzijdig inzetbaar. Bovendien heb je maar twee delen nodig, net zoals bij een echte airco het geval is. Een airco om te verwarmen lijkt dan ook een geweldige optie te zijn.

👍 Wat zijn de voordelen van een airco die ook kan verwarmen?

Overweeg je om met een airco je huis te verwarmen? Dat is op zich goed voor te stellen. Dat je met één apparaat zowel kunt koelen als kunt verwarmen, is uiteraard een groot voordeel. Het blijft echter niet bij dit ene voordeel:

 • Een airco werkt super snel. Wil je graag je woning snel kunnen verwarmen? Met het oog op de snelheid is een airco gebruiken als verwarming verstandig. Een airco werkt namelijk super snel, waardoor je in je woning snel van de gewenste temperatuur geniet.
 • Je geniet van een ruimtebesparing. Kies je voor een airconditioning als verwarming? Dan heb je geen aparte bijverwarming of elektrische kachel meer nodig. Met één zo’n airco geniet je dus ook nog van een ruimtebesparing in je woning.
 • Verwarmen met airco is goedkoper. Heb je een airco om te verwarmen in je woning? Dan geniet je ook nog van een aanzienlijke kostenbesparing. Het is simpelweg goedkoper om je woning te verwarmen met een airco in plaats van met een door gas aangedreven kachel.
 • Het gehele jaar door te gebruiken. Een airco die kan koelen én kan verwarmen komt gedurende het gehele jaar goed van pas. Een normale airco gebruik je eigenlijk alleen in de warmere maanden, maar daar is bij zo’n veelzijdige airco geen sprake van.
 • Werkt perfect in combinatie met zonnepanelen. Heb je op dit moment al zonnepanelen op het dak van je woning liggen? Dan is de keuze voor een airco die kan verwarmen ideaal. Aangezien zo’n airco alleen energie verbruikt, kun je de kosten dankzij de zonnepanelen naar €0,0 brengen.

👎 Wat zijn de nadelen van een airco die ook kan verwarmen?

De keuze voor een airco die ook kan verwarmen, lijkt een logische keuze te zijn. Dat blijkt in ieder geval uit bovenstaande voordelen.

Maar, je moet ook goed met de onderstaande nadelen c.q. aandachtspunten rekening houden:

 • Hoog geluidsniveau. Een airco die ook kan verwarmen maakt over het algemeen nogal veel geluid. Dit geldt wellicht niet zozeer voor de airco zelf, maar wel voor bijvoorbeeld de buitenunit. Het is hierdoor – mede door de moderne geluidseisen – niet mogelijk om een airco in bepaalde woningen te plaatsen.
 • Slechts één ruimte wordt verwarmd. Alleen de ruimte waarin de airco hangt, wordt door de airco verwarmd. Mocht je meerdere ruimtes willen verwarmen, heb je een multi-split airco nodig. Dat brengt direct een ander (lees: forser) prijskaartje met zich mee.
 • Een airco is qua aanschaf vrij prijzig. Twijfel je tussen een airco om te verwarmen of een normale Cv-ketel? In nagenoeg alle gevallen is een airco qua aanschafprijs een stuk prijziger. Keerzijde bij dit nadeel is dus wel dat je veel geld qua energiekosten kunt besparen met een airco voor verwarmen.

Je huis verwarmen met een airco: wat moet je allemaal weten?

Overweeg je om je huis te verwarmen met een airco? Dan is het belangrijk om je even goed in deze mogelijkheid te verdiepen.

Op papier klinkt het interessant, maar je hebt dus wel met een paar aandachtspunten te maken.

Zo moet je goed nagaan of je wel een airco om te verwarmen in je woning mag plaatsen. Ga goed na of je je niet aan bepaalde geluidseisen moet houden. Ga ook goed na of je wel ruimte in/bij je woning hebt voor de twee delen van een dergelijke airco.

Verder moet je goed naar je wensen kijken. Wil je slechts één ruimte in je woning kunnen verwarmen? Dan kun je voor een normale airco kiezen die ook in staat is om te verwarmen.

Wil je echter meerdere ruimtes in je woning zowel verwarmen als koelen? Dan heb je een multi-split airco nodig. Dat is op zich prima, maar zo’n airco neemt simpelweg veel meer ruimte in je woning in huis.

Tevens moet je even goed naar de ontwikkelingen kijken. Een airco die kan verwarmen bestaat nog niet al te lang. De technologie staat hierdoor nog min of meer in de kinderschoenen.

Overweeg je daarom om nú in een airco te investeren die ook kan verwarmen? Dan moet je er rekening mee houden dat je over een paar jaar mogelijk veel betere keuzes hebt. Dit is echter een afweging die je voor jezelf moet maken.

Tot slot wijzen wij je graag op mogelijke zonnepanelen. Als je nu al zonnepanelen op het dak van je woning hebt liggen, lijkt zo’n veelzijdige airco een geschikte optie te zijn.

Je kunt namelijk je gasverbruik flink omlaag brengen, terwijl het energieverbruik wel stijgt. Doordat je met je zonnepanelen je eigen energie opwekt, is dat echter geen enkel probleem.

Wat zijn de ervaringen met het verwarmen met de airco?

Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun woning met een airco te verwarmen. Dit heeft puur met bovenstaande voordelen en bijbehorende verduurzaming te maken.

Maar, zijn de verwarmen met airco ervaringen positief?

Ja, daar komt het wel op neer. Her en der vind je veelal positieve ervaringen over het verwarmen met een airco.

Wij hebben kritisch naar deze ervaringen gekeken en zijn daarbij op een paar opvallende ervaringen gestuit:

 • Meerdere mensen geven aan dat de airco erg veel geluid maakt. Dit is niet het geval als de airco aan het koelen is, maar juist als de airco aan het verwarmen is. Deze verwarmen met airco ervaring is zodoende allesbehalve positief.
 • Meerdere mensen geven aan dat ze veel geld besparen. Zo hebben wij in een review gelezen dat iemand in slechts 10 dagen tijd €35 aan verbruikskosten had bespaard. Dat is een ongekend hoge besparing.
 • Meerdere mensen geven aan dat de energieprijzen bepalend zijn. Is het verstandig om je woning met een airco te verwarmen? Volgens veel mensen die dat op dit moment doen, hangt het vooral af van de energieprijzen. Als de energieprijzen (weer) hard stijgen, is het niet handig om je woning met een airco te verwarmen. Aldus enkele gebruikers van een airco die ook kan verwarmen.

Wat is de beste airco om te verwarmen?

Welke airco verwarmt het beste? En wat is de beste airco om ook mee te verwarmen?

Het is niet mogelijk voor ons antwoord op deze twee vragen te geven. Het antwoord op deze vragen is namelijk volledig van je eigen voorkeuren af.

Zo moet je goed nagaan waar je je nieuwe airco precies op wilt hangen. Wil je ‘m in slechts één ruimte ophangen? Of wil je meerdere ruimtes kunnen verwarmen?

In dat tweede geval heb je een multi-split airco nodig. Door de hogere kosten zijn wij daar persoonlijk iets minder fan van.

Ook moet je goed nagaan wat je precies van de airco verwacht. Verwacht je een snelle opwarming? Dan ben je met een airco die kan verwarmen prima uit.

Wil je van een geluidsstille airco genieten? Dan kies je beter voor een normale airco. De airco’s die ook kunnen verwarmen, maken namelijk een hoop lawaai.

Al met al moet je goed naar je voorkeuren kijken. Let hierbij ook goed op de actuele gas- en energieprijzen. Die prijzen zijn ook van invloed op de uiteindelijke keuze die je gaat maken.

Een airco die ook kan verwarmen, is hoe dan ook voor veel huishoudens een interessante optie.Meer opties om je huis te verwarmen:


Categorieën: Huishouden