Fietscomputer voor mountainbike? De beste MTB fietscomputers

Last updated by Kaz on

fietscomputer mtb

Maak je graag lange tochten op je mountainbike? Zorg er dan voor dat je in een goede MTB én in goede MTB kleding investeert.

Een andere accessoire waar je in kunt investeren, is een goede MTB fietscomputer. Met een goede fietscomputer op je MTB geniet je van veel voordelen.

Zo ben je in staat om je trainingsprestaties nauwkeurig op te meten. Je krijgt hiermee goed inzicht in je prestaties en daarmee ook in je vorderingen.

Verder kun je kiezen voor een fietscomputer met navigatie; je hoeft hierdoor nooit meer de weg kwijt te raken tijdens je tocht.

Beste fietscomputers voor op je MTB

Spreken deze voordelen je nu al aan? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar de beste fietscomputer voor op je mountainbike.

Om je hiermee te helpen, hebben wij de verschillende computers alvast uitgeprobeerd. Aan de hand van onze zoektocht hebben wij de 3 beste fietscomputers voor op je MTB aan kunnen wijzen.

1. Garmin Edge 530

Wij zijn van mening dat de Garmin Edge 530 de beste fietscomputer voor op een MTB is. Deze fietscomputer beschikt over een ideaal navigatiesysteem, is duidelijk af te lezen en is erg stevig vast te maken.

Dat laatste is een belangrijk voordeel, gezien de oneffenheden op een gemiddeld MTB parcours. Garmin heeft deze fietscomputer van knoppen aan de zijkant voorzien.

Een prima keuze voor mountainbikers, aangezien je deze fietscomputer hier makkelijker mee kunt bedienen. De batterijduur is bovendien 20 uur indien je gebruik van de GPS functie maakt. Meer dan voldoende dus voor je mountainbike tochten!
2. Mio Cyclo Discover

De Mio Cyclo Discover is eveneens een prima fietscomputer voor op een MTB. Deze fietscomputer beschikt over een 3,5 inch kleurendisplay.

Dit scherm is goed af te lezen, is duidelijk en biedt tal van mogelijkheden. Zo is het ideaal dat je via dit scherm de route makkelijk af kunt lezen, met dank aan de navigatiefunctie.

Wat ook subliem is, is de Surprise Me functie. Met deze functie kun je drie verrassende routes oproepen; je kunt vervolgens zelf kiezen welke route je gaat rijden.

Verder is het mogelijk om deze fietscomputer aan je smartphone te koppelen. Op bijvoorbeeld Strava of Komoot analyseer je nadien je trainingsresultaten.
3. Mio Cyclo 210 Europa

Maak je regelmatig tochten in het buitenland? Dan raden wij je van harte de Mio Cyclo 210 Europa aan. De fietsnavigatie van deze fietscomputer werkt niet alleen in eigen land prima, maar ook in andere Europese landen. Je hoeft dus nooit meer de weg kwijt te raken.

Belangrijk voordeel is de POI functie. Met deze functie ontdek je interessante plekken langs je route, waaronder een wc en een restaurant. Wel zo prettig als je lange tochten op je MTB gaat maken.

Het scherm van deze fietscomputer is 3,5 inch groot, is goed af te lezen en is volledig in kleur uitgevoerd. Met dank aan de connectiviteit koppel je deze fietscomputer probleemloos aan allerlei sportapps.
Waarmee onderscheidt een MTB fietscomputer zich?

Een MTB fietscomputer is niet zomaar een fietscomputer. Nee, een goede mountainbike fietscomputer moet volgens ons aan meerdere eisen voldoen:

  • De fietscomputer moet makkelijk te bedienen zijn. Als de bediening te lastig zou zijn, zou je op het hobbelige parcours nooit de fietscomputer naar wens in kunnen stellen. Mede daarom heeft bijvoorbeeld Garmin gekozen voor knoppen aan de zijkant bij de Edge 530.
  • De fietscomputer moet stevig vastgemaakt kunnen worden. Op het stuur van je MTB mag de fietscomputer geen enkele kant op kunnen. Ook dit heeft weer te maken met de hobbelige parcoursen.
  • De fietscomputer moet draadloos werken. Dit is op zich een volledig logisch punt. Met een bedrade fietscomputer is het gewoonweg niet fijn fietsen op een MTb.
  • De fietscomputer moet waardevolle informatie geven. Bij een racefiets fietscomputer is onder meer de snelheid van essentieel belang, maar dit is bij een mountainbike fietscomputer iets minder van belang. Uiteraard wil je je gemiddelde snelheid weten, maar je wilt ook bijvoorbeeld de hoogtemeters weten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike fietscomputer?

Het kopen van een mountainbike fietscomputer is niet gemakkelijk. Je doet deze aankoop immers niet dagelijks, terwijl het aanbod ook behoorlijk divers is. Ten eerste raden wij je daarom aan om goed je wensen op een rijtje te zetten.

Waarvoor wil je de fietscomputer precies gebruiken? Wat is de reden dat je een nieuwe fietscomputer voor op je MTB wilt hebben?

En waar hecht je waarde aan bij je nieuwe MTB fietscomputer? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Vervolgens zijn er nog veel meer punten waar je op moet letten. De belangrijkste punten bespreken we hieronder.

Je mountainbike

Allereerst wijzen wij je graag op je mountainbike. En dan met name op het stuur. Hoeveel ruimte heb je nog op het stuur van je mountainbike over voor het monteren van een fietscomputer?

Als je dit opgemeten hebt, weet je ook wat de schermdiagonaal van de fietscomputer maximaal kan zijn.

Tip: kijk ook goed naar het soort mountainbike. Als je een elektrische mountainbike hebt, stel je mogelijk andere eisen aan de fietscomputer.

Handige functies

Ten tweede moet je goed kijken naar de aanwezige functies. Beschikt de fietscomputer bijvoorbeeld over GPS, zodat je kunt navigeren?

En biedt de fietscomputer ook nog aanvullende opties aan, zoals een Surprise Me Functie van Mio?

Verder is het zaak om goed te kijken naar de metingen van de fietscomputer. Wat meet de fietscomputer precies op? En is het wellicht mogelijk om deze metingen uit te breiden met bijvoorbeeld extra accessoires?

Display

Ten derde moet je goed naar het display kijken. Dit display moet qua afmetingen naar je wens zijn, moet bij voorkeur in kleur uitgevoerd zijn en moet anti reflecterend zijn.

Met name als je een tocht door de bossen maakt, heb je heel veel aan een anti reflecterende laag op de fietscomputer.

Connectiviteit

Een goede mountainbike fietscomputer is te koppelen aan je smartphone. Ga per fietscomputer goed na in hoeverre dit mogelijk is. En bekijk vervolgens ook van welke fietsapp je gebruik gaat maken.


Meer accessoires:


Categorieën: Computer