Dit zijn de 7 beste fietsendragers voor elektrische fietsen

Last updated by Kaz on

fietsendrager elektrische fietsen

Wil jij je elektrische fiets(en) vervoeren met een fietsendrager? Dan ben je hier op de juiste plek.

In dit artikel ontdek je namelijk wat de 7 beste fietsendragers voor elektrische fietsen zijn. Ook kom je erachter waar je op moet letten en waar je een goede e-bike fietsendrager koopt.

Ga er goed voor zitten, neem het artikel door en schaf direct de gewenste e-bike fietsendrager aan!

Top 7 beste fietsendragers voor je e-bike(s)

Wil je een fietsendrager voor je e-bike(s) kopen? Dan kun je maar voor één soort kiezen: voor een fietsendrager voor op de trekhaak van je auto. Alleen een zogeheten trekhaakfietsendrager is in staat om het gewicht van een e-bike te dragen.

Een terechte vraag is wel wat dan de beste trekhaak fietsendrager voor je e-bike is. Dit hangt nogal af van de hoeveelheid e-bikes, je budget en wensen.

Wij zijn in ieder geval alvast op zoek gegaan naar de 7 beste varianten. Neem onderstaande reviews door en bepaal direct wat voor jóu de beste fietsendrager voor een e-bike is.

1. Beste fietsendrager voor 1 elektrische fiets – Pro-User Diamant Fietsendrager

Als je 1 elektrische fiets wilt vervoeren, raden wij je de Pro-User Diamant Fietsendrager aan. Deze fietsendrager heeft een maximum draaggewicht van 30 kilogram; ideaal voor een elektrische fiets dus.

De trekhaak zelf weegt overigens slechts 9,5 kilogram. Ook dat is een groot voordeel. Met deze fietsendrager haal je pure kwaliteit in huis.

De drager is van de juiste materialen vervaardigd, weegt dus nog geen 10 kilogram, is met een dubbele stekker uitgerust, erg makkelijk te monteren en beschikt over handige extra’s.

Zo beschikt deze fietsendrager over een gepatenteerde snelkoppeling, frame klemmen en een mogelijkheid tot afsluiten.




2. Beste opvouwbare fietsendrager voor 1 elektrische fiets – Hapro Atlas Premium Xfold I

Gaat je voorkeur uit naar een fietsendrager die je op kunt vouwen? En heb je voor slechts 1 e-bike een fietsendrager nodig? Kijk dan eens naar de Hapro Atlas Premium Xfold I. Deze fietsendrager is speciaal voor e-bikes ontwikkeld en ook nog inklapbaar.

Belangrijk voordeel is dat je ‘m heel makkelijk op kunt vouwen. Dit doe je in een handomdraai, waarna de fietsendrager een heel stuk compacter is.

Sowieso is dit een prima fietsendrager met het oog op het draaggewicht (30 kg), de kwaliteit en de kantelfunctie. Met dank aan deze functie behoud je toegang tot de kofferbak van je auto.




3. Beste fietsendrager voor 2 elektrische fietsen – Thule VeloSpace XT 2B 938

Als je 2 elektrische fietsen wilt vervoeren, is de Thule VeloSpace XT 2B 938 de beste koop. Deze geweldige Thule fietsendrager heeft een draaggewicht van 60 kilogram, is makkelijk te monteren en staat zo stevig als een huis.

Dit geldt niet alleen voor de trekhaak zelf, maar ook voor je e-bikes op deze trekhaak. Je kunt deze Thule fietsendrager ook nog uitbreiden naar 3 fietsen.

Ideaal als je ook nog een ‘normale’ fiets, racefiets of kinderfiets op de trekhaak mee wilt nemen. De Thule VeloSpace XT 2B 938 is ook nog eens kantelbaar, maar weegt jammer genoeg wel 18,7 kilogram.




4. Beste opvouwbare fietsendrager voor 2 elektrische fietsen – Touring Flex Plus 2

Wil je graag je fietsendrager na gebruik makkelijk in kunnen klappen? Dan adviseren wij je graag de Touring Flex Plus 2. Deze fietsendrager van ANWB is zowel inklapbaar als kantelbaar, waardoor je van veel gemak geniet.

Deze fietsendrager is bij uitstek geschikt voor e-bikes, dankzij het maximale draaggewicht van 60 kilogram. Deze fietsendrager beschikt ook nog over een dubbele stekker.

Je kunt de fietsendrager hierdoor sowieso aansluiten op de trekhaak, ongeacht wat hier de aansluiting van is. De fietsen zet je vervolgens erg stevig op deze fietsendrager vast. En voor een inklapbare fietsendrager voor 2 elektrische fietsen is deze variant nog best betaalbaar!




5. Beste fietsendrager elektrische fietsen met oprijgoot – Thule EasyFold XT 2 933 + Thule oprijgoot 933-4

Wil je per sé een fietsendrager met oprijgoot hebben? Dan adviseren wij je om voor deze combideal van Thule te kiezen. Je kiest hierbij voor een stevige, inklapbare en veelzijdige fietsendrager in combinatie met een speciale oprijgoot.

Dankzij deze oprijgoot rijd je je zware e-bikes probleemloos op deze fietsendrager. Met deze Thule fietsendrager zit je altijd goed.

De fietsendrager is makkelijk te monteren, onwijs stevig, heeft een draaggewicht van 60 kilogram en is van een top kwaliteit. Een ideale combinatie met de oprijgoot dus!




6. Beste fietsendrager met lift voor e-bikes –  Fiamma Carry-Bike Lift 77 E-Bike

Heb je niet al te veel kracht in je armen? Dan kan het een uitdaging zijn om een zware e-bike op de fietsendrager te zetten.

Gelukkig kun je kiezen voor een oprijgoot óf voor een fietsendrager met lift. De Fiamma Carry-Bike Lift 77 E-Bike is wat ons betreft de beste fietsendrager met lift voor e-bikes.

Deze fietsendrager beschikt over een innovatief systeem. Met dank aan de lift kun je ‘m naar beneden laten zakken, waarna je je e-bikes makkelijk op de drager rijdt. Zet de fietsen stevig vast en laat de lift vervolgens weer naar boven toe gaan. Een kind kan de was doen!




7. Beste goedkope fietsendrager voor 2 e-bikes – Twinny Load e-Carrier Base

De Twinny Load e-Carrier Base is de beste goedkope fietsendrager voor e-bikes. Voor deze fietsendrager betaal je net iets meer dan 200 euro, terwijl de fietsendrager onbetaalbaar veel plezier op kan leveren.

Deze fietsendrager is namelijk makkelijk te monteren, weegt slechts 13 kilogram en is voor 2 e-bikes geschikt. Houd wel rekening met het maximale draagvermogen van 50 kilogram.

Als je twee hele zware e-bikes wilt vervoeren, is deze fietsendrager niet geschikt. Dáár heb je dan een fietsendrager met een draagvermogen van 60 kilogram voor nodig.




Waar op letten bij een fietsendrager voor elektrische fietsen?

Heb je je pijlen gericht op een fietsendrager voor elektrische fietsen? Zoals bovenstaande varianten laten zien, is het aanbod nogal divers. Je kunt uit tientallen soorten fietsendragers kiezen, waardoor je de nodige knopen door moet hakken. Hier helpen wij je graag een handje bij.

Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten van/bij een fietsendrager voor elektrische fietsen. Neem deze punten goed door en schaf direct de beste fietsendrager voor je e-bikes aan.

Aantal e-bikes

Allereerst is het belangrijk om goed naar je e-bikes te kijken. Hoeveel elektrische fietsen wil je precies op je fietsendrager vervoeren?

Je hebt op dit gebied eigenlijk maar twee mogelijkheden:

  • 1 fiets: er bestaan meerdere fietsendragers die speciaal voor 1 elektrische fiets ontwikkeld zijn. Deze fietsendragers hebben een maximaal draagvermogen van bijvoorbeeld 25 of 30 kilogram.
  • 2 fietsen: je kunt ook uit voldoende fietsendragers voor 2 elektrische fietsen kiezen. Met zo’n fietsendrager vervoer je veilig 2 e-bikes, mede dankzij het draagvermogen van 50, 55 of 60 kilogram.

Bestaat er geen fietsendrager voor 3 elektrische fietsen? Nee, zo’n variant bestaat niet. Drie elektrische fietsen wegen gezamenlijk al snel zo’n 70 á 75 kilogram; geen enkele fietsendrager is in staat om een dergelijk gewicht te dragen.

Ga goed na of je ook nog andere fietsen op je fietsendrager wilt vervoeren. Je kunt immers 2 e-bikes en 1 normale fiets op een fietsendrager voor 3 fietsen vervoeren. Ook kun je kiezen voor het vervoeren van 1 e-bike en 2 racefietsen, om nog maar een voorbeeld te noemen.

Gewicht van de e-bikes

Een belangrijk aandachtspunt is het gewicht van je e-bikes. Hoeveel weegt je e-bike precies? En hoeveel wegen beide e-bikes, indien je 2 elektrische fietsen wilt vervoeren?

Dit gewicht moet je afstemmen op het maximale draagvermogen van de fietsendrager. Ons advies is om altijd te kiezen voor een fietsendrager met een maximaal laadvermogen van 60 kilogram.

Wil je slechts 1 e-bike vervoeren? Ga dan voor een fietsendrager met een minimaal laadvermogen van 25 kilogram. Een laadvermogen van 30 kilogram zou wat ons betreft nóg beter zijn.

Soort e-bikes

Wij raden je ook nog aan om goed naar het soort e-bike te kijken. Heb je bijvoorbeeld een e-bike met middenmotor of met achtermotor? Dit is van belang voor het gewicht van de fiets, maar ook voor de balans van de fiets.

Een e-bike met middenmotor is over het algemeen zwaarder dan de andere varianten. Bij een fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor is het daarom nog belangrijker om naar het maximaal draagvermogen te kijken.

En wil je twee e-bikes met middenmotor vervoeren? Zet de voorwielen van beide e-bikes dan een andere kant op, zodat de trekhaakdrager beter in balans is.

Gewicht van de fietsendrager

Je zou ook goed naar het gewicht van de fietsendrager moet kijken. Er bestaan namelijk varianten die 18 kilogram wegen, maar ook varianten die zo’n 10 kilogram wegen.

Wil je een lichtgewicht fietsen drager voor 2 elektrische fietsen aanschaffen? Kijk dan eens naar de varianten van de merken Pro-User en Uebler. Deze merken zijn als beste in staat om het gewicht relatief laag te houden.

Is een laag gewicht van een fietsendrager handig/belangrijk? Ja, zeker. Met name als je niet al te sterk in je armen bent, is een lichte fietsendrager ideaal.

Tip: let goed op het materiaalgebruik. Een lichte fietsendrager is veelal van aluminium vervaardigd, maar sommige materialen moeten van staal vervaardigd zijn. Ga goed na waar de fabrikant voor gekozen heeft.

Manier van monteren van de fietsendrager

Voordat je van de fietsendrager gebruik kunt maken, moet je ‘m uiteraard op je trekhaak monteren.

Hiervoor moet je op meerdere punten letten:

  • Op welke manier kun je ‘m op je trekhaak zetten? Bij sommige fietsendragers gaat dit feilloos, bijvoorbeeld dankzij een handige snelkoppeling. Bij andere fietsendragers moet je hier iets meer tijd voor uittrekken.
  • Het gewicht van de fietsendrager. Zoals hierboven al gesteld, is het gewicht van de fietsendrager zelf uiteraard ook van essentieel belang. Kies bij voorkeur voor een zo’n licht mogelijke fietsendrager.

Wil je een fietsendrager zonder trekhaak voor 2 elektrische fietsen aanschaffen? Dan kun je je zoektocht alvast stoppen.

De enige mogelijkheid die je voor 2 e-bikes hebt, is een trekhaakdrager. En bij een trekhaakdrager moet je dus goed op bovenstaande montagepunten letten.

Manier van monteren van de fiets(en)

Je moet niet alleen kijken naar de montage van de fietsendrager, maar ook naar de montage van de fietsen. Hoe makkelijk gaat dit? Welke hulpmiddelen kun je hiervoor gebruiken? En hoe stevig kun je de fietsen vastmaken?

Kies je voor een fietsendrager van een A-merk? Dan kun je er zeker van zijn dat je de fiets(en) erg stevig vast kunt zetten. Dit doe je bijvoorbeeld met speciale banden, frame klemmen of andere hulpmiddelen.

Ben je niet zo sterk in je armen? Dan is het een uitdaging om de fiets(en) op de fietsendrager te krijgen.

Gelukkig kun je uit twee oplossingen kiezen:

  • Een oprijgoot. Een oprijgoot leg je als het ware op de fietsendrager, waarna je je fiets over deze goot de fietsendrager op kunt rijden. De oprijgoot klap je vervolgens in en berg je makkelijk op. Eenmaal op de eindbestemming aangekomen rijd je je fiets(en) ook weer makkelijk van je fietsendrager af.
  • Een elektrische fietsendrager. Een elektrische fietsendrager is een fietsendrager met een liftsysteem. Je kunt met dit liftsysteem de fietsendrager naar beneden laten zakken, waardoor je de e-bike helemaal niet op hoeft te tillen. Ideaal, maar wel relatief prijzig!

Stekker

Een fietsendrager wordt altijd met een bepaalde stekker geleverd.

Een fabrikant heeft hiervoor tegenwoordig drie mogelijkheden:

  • Een 7-polige stekker. Deze stekkers zijn ideaal voor oudere auto’s of verouderde trekhaken. Oudere auto’s beschikken namelijk veelal over een 7-polige aansluiting, waardoor je deze stekker makkelijk aan kunt sluiten.
  • Een 13-polige stekker. Deze stekkers zijn geschikt voor de nieuwe auto’s. Alle nieuwere auto’s zijn namelijk uitgevoerd met een 13-polige aansluiting. Dankzij deze aansluiting beschikt de fietsendrager overigens ook over bijvoorbeeld een mistachterlicht en achteruitrijverlichting.
  • Een dubbele stekker. Er bestaat ook een dubbele stekker; deze stekker is voor alle auto’s geschikt. Ongeacht wat voor aansluiting je auto heeft, maak je gebruik van deze stekker.

Belangrijk is om goed naar de aansluiting van je auto te kijken. Om wat voor aansluiting gaat dit precies? Als je dat weet, weet je ook wat voor stekker de trekhaak moet hebben.

Tip: je kunt ook een speciale adapter gebruiken. Met zo’n adapter maak je een 7-polige stekker alsnog geschikt voor een 13-polige aansluiting. Bij onder meer Thule kun je zo’n adapter bij aanschaf van de fietsendrager direct mee bestellen.

Opvouwbaar of niet?

Bij een fietsendrager voor elektrische fietsen moet je goed naar de opvouwbaarheid kijken. Is het mogelijk om de fietsendrager op te vouwen? Zo ja, hoe doe je dit dan? En hoe groot is de fietsendrager nadat je ‘m opgevouwen hebt?

De opvouwfunctie spreekt ons persoonlijk erg aan:

  • Na gebruik kun je de fietsendrager een stuk makkelijker opbergen. Na het opvouwen is de fietsendrager immers een stuk compacter.
  • Je kunt de fietsendrager in de kofferbak van je auto meenemen. Dit is in sommige situaties absoluut ideaal. Indien je de fietsendrager op kunt vouwen, heb je deze mogelijkheid in ieder geval.

Heb je de keuze uit twee vergelijkbare fietsendragers, waarbij één variant opvouwbaar is? Ons advies is dan om dan voor die variant te kiezen. De opvouwfunctie biedt gewoonweg veel gemak.

Kantelfunctie

Niet alleen opvouwbaarheid is ideaal, maar ook kantelbaarheid van de fietsendrager. Als je je fietsendrager kunt kantelen, betekent dit dat je toegang tot de kofferbak van je auto behoudt.

Heb je je fietsendrager op de trekhaak gezet? En heb je je elektrische fietsen stevig vastgezet? Dan is het goed mogelijk dat je nog even iets in de kofferbak van je auto moet leggen.

Dit is mogelijk als de fietsendrager over een kantelfunctie beschikt. De trekhaak kantelt hierbij van de kofferbak af, waarna je ‘gewoon’ de kofferbak open kunt doen. Een geweldige functie naar onze mening!

Handige extra’s

Wij raden je ook aan om op verschillende handige extra’s te letten:

  • Hoes. Als je niet wilt dat je fietsen onderweg nat worden, is het aan te raden om een speciale hoes aan te schaffen. Deze hoes span je over je fietsendrager en e-bikes heen, waardoor deze droog op bestemming aankomen.
  • Diefstalbeveiliging. Sommige fietsendragers beschikken over een speciale diefstalbeveiliging. Hiermee voorkom je dat kwaadwillende de fietsen van de fietsendrager af kunnen halen. Wel zo prettig, aangezien een gemiddelde e-bike toch wel vrij prijzig is.
  • Frame- en wielmaat. Heb je een e-bike met een afwijkende frame- of wielmaat? Ga dan goed na of je fiets op de fietsendrager past. Bij elke fietsendrager staat bij de specificaties wel vermeld wat de maximale frame- en wielmaat is.

Merk

Wil je een fietsendrager voor je elektrische fietsen aanschaffen? Wij drukken je graag op het hart om altijd voor een fietsendrager van een A-merk te kiezen.

Merken als Thule, Hapro, Pro-User en Twinny Load leveren kwaliteit. Dit merk je aan bijvoorbeeld de stevigheid van de fietsendrager, maar ook aan de levensduur.

Het klopt wel dat je voor fietsendragers van dergelijke merken meer geld uit moet geven. Dat maakt wat ons betreft echter niks uit.

Kies je voor een Thule fietsendrager voor 2 elektrische fietsen van 600 euro? De kans is heel groot dat je, bij normaal gebruik, tot wel 10 jaar lang van deze fietsendrager gebruik kunt maken.

De totale investering per jaar komt daarmee uit op slechts 60 euro. Dat stelt het prijskaartje van 600 in een ander daglicht, niet waar? Durf daarom te investeren in de beste fietsendrager voor elektrische fietsen.

Kun je ook voor een achterklepdrager kiezen?

Zie je het niet zo zitten om een trekhaakdrager aan te schaffen? Je hebt helaas weinig tot geen andere keuze. Je kunt namelijk niet meerdere e-bikes op een achterklepdrager vervoeren.

Dit heeft puur met het maximale draagvermogen van de achterklepdrager te maken. Om je hier een voorbeeld van te geven, hebben wij de Kofferdrager Shiva 2 ELEC voor 2 elektrische fietsen bekeken.

Deze achterklepdrager zou geschikt voor 2 e-bikes moeten zijn, maar is dat allerminst. Het maximale draagvermogen is namelijk slechts 40 kilogram.

Doordat je maximaal 40 kilogram op deze drager kan vervoeren, zou je e-bike maximaal 20 kilogram mogen wegen. Nagenoeg alle elektrische fietsen wegen meer dan 20 kilogram.

Op de website van Decathlon valt wel te lezen dat je dan maar de accu’s uit de fietsen moet halen. Kan een optie zijn, maar grote kans dat je e-bikes dan alsnog teveel wegen.

Moraal van het verhaal: je kunt niet voor een achterklepdrager kiezen. Wil je toch per sé je e-bike op een achterklepdrager vervoeren? Houd dan rekening met de gevolgen bij een mogelijk ongeluk.

Als blijkt dat je op deze manier e-bikes vervoert, kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld door je verzekeringsmaatschappij. Kies daarom altijd voor een fietsendrager op de trekhaak voor je elektrische fiets.

Kun je wel voor bijvoorbeeld een fietsenrek op de auto of camper voor 2 elektrische fietsen kiezen? Ja, dit is mogelijk als je het fietsenrek op de trekhaak kunt monteren. In andere gevallen is het niet mogelijk.

Waar koop je een goede fietsendrager voor e-bikes?

Een goede fietsendrager voor e-bikes koop je niet op elke straathoek. Ons advies is om zo’n fietsendrager altijd bij een specialist te kopen.

Een specialist biedt een divers aanbod, kan je van het juiste advies voorzien en hanteert de juiste prijzen. Wij hebben de beste specialisten alvast voor je verzameld:


Categorieën: Outdoor