Gameroom maken? Spullen, tips & inspiratie voor je gamekamer

Last updated by Kaz on

gameroom maken

Onderzoek wijst uit dat minimaal 1 miljoen mensen in ons land regelmatig gamet. Geldt dit ook voor jou? Dan weet je ongetwijfeld al dat het belangrijk is om voor een goede setting te zorgen.

Je console moet perfect zijn, je moet fijn zitten én je moet in een fijne ruimte gamen. Heb je daarom interesse om een nieuwe gameroom te maken?

Voor het maken van zo’n nieuwe game room heb je de nodige spullen nodig. Ook moet je belangrijke knopen doorhakken en moet je een kleine zak geld tevoorschijn komen.

Graag helpen we je een handje met het inrichten van een gameroom. In dit artikel vind je de beste tips om een gameroom in te richten.

We voorzien je niet alleen van tips, maar we wijzen je ook op artikelen die in een game kamer absoluut niet kunnen ontbreken.

Gamekamer inrichten: wat heb je allemaal nodig?

Als je een gamekamer wilt maken, heb je veel attributen nodig. De game kamer spullen die absoluut niet mogen ontbreken, bespreken we hieronder.

Daarbij wijzen wij je ook op attributen die eventueel als aanvulling handig kunnen zijn voor in je game kamer.

Een geschikte ruimte

Om een gaming kamer te creëren, heb je uiteraard een geschikte ruimte nodig. Dit kan eventueel je slaapkamer zijn, maar idealiter is dit een kamer die nu leegstaat. Als je op dit moment niks met een kamer in je woning doet, is dat de ideale basis voor een gamers room.

Waarom? Omdat je die kamer dan volledig naar je wens kunt maken. Je hebt bovendien niet met beperkingen te maken, zoals dit bij een slaapkamer wel het geval is.

In een slaapkamer heb je immers ook een bed en kledingkast nodig. In een speciale game kamer is dit uiteraard niet noodzakelijk.

Voordat je een game room kunt maken, moet je dus op zoek naar een geschikte ruimte. Heb je die ruimte in je woning gevonden? Dan kun je de gamekamer inrichten.

De console waar je graag op speelt

Om te kunnen spelen, heb je uiteraard wel een console nodig. Dit kan een computer zijn, maar kan uiteraard ook een PlayStation of Xbox zijn. Wat je favoriete console is, is volledig aan jezelf om te bepalen.

Ongeacht van welke console je gebruik gaat maken, heb je meerdere accessoires nodig. Deze bespreken we hieronder graag uitgebreid.

Een goed beeldscherm

Om te gamen, heb je uiteraard een goed beeldscherm nodig. Je kunt kiezen voor een gaming monitor, voor een gaming TV of voor een ander soort beeldscherm.

Het is vooral van belang dat je dit beeldscherm op de juiste plek in je kamer zet. Daar heb je een goed bureau of goede tafel voor nodig, waarover later meer.

Verder moet je het beeldscherm op de games afstemmen die je graag speelt. Vind je het leuk om bijvoorbeeld Fifa of Call of Duty te spelen?

Dan heb je aan één monitor in veel gevallen voldoende. Als je van een breder kijkveld wilt genieten, kun je eventueel ook twee monitoren naast elkaar zetten.

Dat is aan te raden als je bijvoorbeeld aan sim racing doet. Bij sim racing moet je de volgende bocht snel aan zien komen én moet je ook het verkeer achter je in de gaten kunnen houden.

Het is daarom erg wenselijk dat je twee beeldschermen gebruikt. Of één ultrawide monitor. Dit kun je prima combineren met de aanschaf van een racestoel. Ook is het zaak dat je je beeldscherm op de juiste hoogte instelt.

Hoe je dit doet, zie je in onderstaande video:

Een goed bureau

Dat je je je monitor op de juiste hoogte in moet stellen, mag duidelijk zijn. Hoe je dit precies moet doen, heb je in bovenstaande video gezien. Maar, waarom is dit nou zo van belang? Dit heeft puur met de ergonomie te maken.

Om de ergonomie tijdens het gamen te verbeteren, heb je ook een goed bureau nodig.

Dit bureau moet aan enkele eisen voldoen:

 • Je moet het bureau op de juiste hoogte in kunnen stellen. Dit verbetert de ergonomie, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je je bureaustoel fijn onder het bureau aan kunt schuiven.
 • Je moet ruimte hebben voor al je accessoires op het bureau. Game je op je PC? Dan heb je voor meerdere accessoires ruimte nodig: je muis, je speakers, je toetsenbord, eventueel je VR bril en eventueel een monitor verhoger. Voor al deze zaken heb je voldoende ruimte op je bureau nodig. Investeer daarom in een bureau dat groot genoeg is.

Tevens brengt een goed bureau een fraaie uitstraling met zich mee. Want ja, de stijl in je gamekamer is zeker van belang.

Als de gamekamer qua uitstraling en stijl volledig naar je wens is, voel je je hier thuis. Dát betekent dat je in staat bent om de beste gameprestaties te leveren.

Bonustip: zorg ervoor dat je je game bureau met enige regelmaat netjes opruimt. De ervaring leert namelijk dat de meeste mensen beter functioneren in een opgeruimde omgeving.

Ruim daarom netjes je bureau op en gebruik eventueel kabelorganizers. Met een handig kabelsysteem werk je alle kabels netjes weg, waardoor je gamekamer al direct een stuk netter en strakker oogt.

Een goede gamestoel

Het advies is om te investeren in de ergonomie van de gamekamer. Met name als je dagelijks de nodige uurtjes gamet, is het onwijs belangrijk dat je gameroom ergonomisch is. In het kader daarvan zou je ook in een goede bureaustoel moeten investeren.

Met een goede bureaustoel geniet je van meerdere voordelen:

 • Je bent in staat om de perfecte zithouding aan te nemen. Dit doe je bijvoorbeeld door de bureaustoel in hoogte te verstellen. Maar, bij een goede gaming bureaustoel is ook nog de rugleuning te verstellen. Door ook de rugleuning te verstellen, neem je een ergonomische en aangename zithouding aan.
 • Je kunt je armen op de armleuningen laten rusten. Een goede bureaustoel beschikt aan beide kanten over fijne armleuningen. Je kunt op deze leuningen je armen laten rusten, waardoor je een stuk aangenamer zit. Je bent hierdoor ook beter in staat om je muis te bedienen. Of je controller, indien je op een gameconsole gamet.
 • Een goede gamestoel is makkelijk te reinigen. De beste gamestoelen worden van duurzame materialen vervaardigd. Deze materialen vragen nagenoeg geen onderhoud en zijn ook nog eens makkelijk te reinigen. Met dank aan de makkelijke reiniging hou je de netjes. Dit komt het gamen én het gameplezier uiteraard alleen maar ten goede.
 • Een gamestoel heeft een prachtige uitstraling. Een goede gamestoel is veelal in vrolijke kleuren uitgevoerd. De stoel is visueel opvallender, waardoor de stoel perfect past bij de games die je speelt. Uiteraard is de stoel hiermee van grote invloed op de uitstraling van de gehele gameroom.

Het is van essentieel belang dat je de gamestoel afstemt op je game bureau. En vice versa. Deze twee onderdelen moeten op elkaar afgestemd worden, moeten bij elkaar passen en moeten beide zorgdragen voor de gewenste ergonomie.

Goede verlichting

Een fijne gameroom beschikt over goede verlichting. Als je graag gedurende de dag gamet, is het vooral van belang dat je veel daglicht in de kamer laat vallen.

Het daglicht draagt bij aan je concentratievermogen en ook aan je scherpte. Dit heb je ongetwijfeld nodig tijdens het gamen.

Als je graag ’s avonds gamet, moet je voor de juiste lichtbronnen in je gamekamer kiezen. Het advies is om bijvoorbeeld een wandlamp of vloerlamp te gebruiken.

Ook kun je LED strips in de gameroom ophangen, waarmee je een flitsende uitstraling creëert.

Belangrijk is om met het volgende rekening te houden:

 • Je moet de plaatsing van het bureau afstemmen op het daglicht. Het is immers niet wenselijk dat het daglicht vol op je beeldscherm schijnt.
 • Je moet de kunstmatige lichtbronnen afstemmen op het beeldscherm. Ook is het fijn als het kunstmatige licht niet direct op het beeldscherm schijnt. Denk daarom goed na over de plaatsing van bijvoorbeeld een wand- of vloerlamp.

Game kamer decoratie

Bij een gamekamer inrichten zijn bovenstaande elementen sowieso onmisbaar. Iets dat wat ons betreft ook onmisbaar is, is leuke game kamer decoratie.

Met leuke game kamer decoratie maak je je game kamer echt volledig naar je wens.

Hoe je je game kamer kunt richten? Wij hebben enkele leuke ideeën, ter inspiratie, voor je op een rijtje gezet:

 • In je gamekamer kun je bijvoorbeeld een vitrinekast zetten. Deze vitrinekast kun je vullen met stoere figuren, actiehelden of modelauto’s. Het ligt er maar net aan wat je hobby’s zijn en welke games je gaat spelen.
 • In je gamekamer kun je wandplanken ophangen. Wat je op deze wandplanken zet, is volledig aan jezelf om te bepalen. Je kunt hier leuke decoratiestukken op neer zetten, maar je kunt hier ook bijvoorbeeld je games op neer zetten. Verder is het wellicht leuk om op deze wandplanken boeken neer te zetten.
 • In je gamekamer kun je leuke neon lichten aan de muur ophangen. Als je je gamekamer als een echte gamekamer in wilt richten, moet je vrolijke kleurtjes in de gamekamer verwerken. Dit creëer je bijvoorbeeld door leuke neon verlichting aan de muren op te hangen.

Op het gebied van game kamer decoratie kun je in ieder geval heel veel kanten op. Kijk hiervoor goed naar je hobby’s, naar je passies en naar dingen die je leuk vindt. Die zaken kun je vervolgens op een decoratieve manier in je game room verwerken.

Game kamer met bed: hoe richt je dat in?

Heb je niet de luxe dat je een complete ruimte als gamekamer in wilt richten? Dan is het zaak om je slaapkamer om te toveren tot een gameroom. Hierbij is het vooral van belang dat je de juiste balans vindt tussen gamekamer en slaapkamer.

Wat hierbij ook belangrijk is, is om het gamen en slapen uit elkaar te houden. Zorg er daarom voor dat je een goed bureau en goede gamestoel koopt in plaats van dat je vanaf je bed gaat gamen. Je bed is om in te slapen en niet om vanuit te gamen.

Verder kun je eens kijken naar een hoogslaper. Indien je een niet al te grote slaapkamer hebt, kun je onder deze hoogslaper vervolgens je gamebureau neerzetten. Je vangt hiermee twee vliegen in één klap.

Als je een game kamer met bed in wilt richten, komt het vooral op creativiteit aan. Je moet op een creatieve manier om gaan met de aanwezige ruimte. En je moet de kamer vooral volledig naar je wens maken.

Om de juiste balans te vinden, is het advies om leuke decoratiestukken in de slaapkamer te verwerken. Ben je bijvoorbeeld fan van een specifieke game?

En zijn er van deze game meerdere fan artikelen op de markt gebracht? Kijk dan eens of in het huidige aanbod ook een kussen van die game te vinden is.

Dit kussen kun je op je bed neerleggen ter decoratie. Hiermee sla je een perfecte brug tussen het slaapgedeelte en het slaapgedeelte in de kamer!

Gameroom inrichten: houd hier goed rekening mee

Bij het inrichten van een gameroom kun je heel veel kanten op. Om de ruimte zoveel mogelijk naar je wens te maken, zou je vooral je eigen stijl moeten volgen.

Daarbij is het ook zaak om met onderstaande zaken rekening te houden:

 • Zorg echt voor voldoende daglicht. Gamers zijn al snel geneigd om alleen maar in het donker te leven, maar dit is alles behalve gezond. Zorg daarom in je gamekamer voor voldoende daglicht.
 • Houd goed rekening met de ergonomie. Een gamekamer moet qua stijl naar je wens zin, maar het is minstens net zo belangrijk dat de gamekamer ergonomisch is. Met name als je een fanatieke gamer bent, moet je echt in de ergonomie investeren. Dit doe je door een goed bureau en een goede gamestoel aan te schaffen. Stel vervolgens het beeldscherm ook op de juiste hoogte in.
 • Houd rekening met het geluid. Schreeuw je tijdens het gamen of zet je graag het geluid van de game op een hoog volume? Zorg er dan voor dat de gamekamer goed geïsoleerd is. Houd in ieder geval rekening met je buren, gezinsleden en/of huisgenoten.

De beste spullen voor je gamroom shop je bij de onderstaande winkels:Categorieën: Gaming