Keramiekoven kopen? Alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

keramiekoven

Vind je het heerlijk om de handen uit de mouwen te steken? Is bijvoorbeeld het bakken van potten één van je hobby’s?

Dan heb je hier, zoals je ongetwijfeld weet, een goede oven voor nodig. Eén van de ovens waar je je pijlen op kunt richten, is een keramiekoven.

Een keramiekoven is niet zomaar een oven. Dit is absoluut niet te vergelijken met een oven die je in je keuken hebt staan.

Nee, een keramiek oven is een uniek soort oven, waarover wij je in dit artikel alles vertellen.

Wat is een keramiekoven precies?

Een keramiekoven is een relatief grote oven met een deksel of een openslaand deurtje. Zo’n oven is in veel gevallen hoger dan breed, waardoor je een hogere pot in de oven kunt zetten.

Met zo’n oven ben je in staat om potten te bakken. Je brengt de potten eerst met je vingers in model, waarna je deze voor een langere tijd in de keramiekoven neer kunt zetten.

De keramiekoven warmt de pot op, waardoor het materiaal sterk en robuust wordt. Met een keramiekoven is het zodoende een fluitje van een cent om een pot te bakken.

Waar gebruik je een keramiek oven voor?

Bij een keramiekoven denk je mogelijk direct aan het bakken van potten. Dat was ook de eerste link die wij met zo’n oven legden, maar je kunt een keramiekoven voor meerdere zaken gebruiken.

Veel keramiekoven die je op dit moment kunt kopen, zijn zogeheten combiovens. Dit betekent dat je met de oven potten kunt bakken, maar ook bijvoorbeeld verf in kunt branden. Ook als je je met glasfusing bezighoudt, kun je gebruik maken van zo’n combioven.

Een keramiek oven is dus meer dan alleen een oven waarmee je potten kunt bakken. Wil je overigens ook andere objecten van keramiek maken?

Dan is dat uiteraard ook mogelijk. Het is niet zo dat je alleen potten kunt bakken, maar bijvoorbeeld ook schalen of glazen.

Verschillende soorten keramiekovens

Hou je je graag bezig met potten bakken of glasfusing? In beide gevallen heb je baat bij een goede keramiekoven. Het is hierbij goed om te weten dat je uit meerdere soorten keramiekovens kunt kiezen.

Twee soorten modellen

Op dit moment kun je uit twee soorten modellen kiezen. Ten eerste is het mogelijk om voor een redelijk compacte keramiekoven te kiezen, waarbij het onderstel niet al te hoog is. Zo’n keramiekoven is ideaal voor thuis, aangezien ‘ie minder ruimte in beslag neemt.

Ten tweede is het mogelijk om voor een keramiekoven met hoge pootjes te kiezen. Doordat de pootjes hoog zijn, staat deze oven een stuk hoger op zijn poten.

Dit stelt je in staat om nog fijner gebruik te maken van de oven. Maar, de oven is hierdoor mogelijk iets te groot voor in je woning. Dit zijn dan ook ovens die veelal voor professioneel gebruik ingezet worden.

Afmetingen van de oven

Het is ook belangrijk om te weten dat je uit meerdere afmetingen kunt kiezen. Het is vooral zaak dat je de afmetingen van de oven af gaat stemmen op het gewenste gebruik.

Ga bijvoorbeeld goed na waar je de keramiek oven precies voor wilt gebruiken. Blijkt uit je wensen dat je ‘m in wilt zetten voor het bakken van potten?

Ga dan goed na hoe groot de potten zijn die je wilt bakken. Als je dat weet, weet je ook hoe groot de oven zou moeten zijn.

Des te groter de oven is, des te meer mogelijkheden de oven biedt. Maar, het is wel zo dat grotere ovens niet voor op alle locaties geschikt zijn. Als je thuis potten wilt bakken, ben je veelal beter uit met een kleinere keramiekoven.

Tip: als je thuis een keramiekoven wilt gebruiken, kun je beter voor een keramiekoventje kiezen. Zo’n oventje is qua afmetingen veelal een stuk praktischer in gebruik.

Heb je thuis bijvoorbeeld een werkplaats? Dan kun je uiteraard wel voor een grotere keramiekoven kiezen.

Temperatuur van de oven

Wil je graag potten bakken met je nieuwe keramiekoven? Dan heb je hier ongetwijfeld al enig verstand van.

Je weet hierdoor ongetwijfeld ook dat het bakken van keramiek onder hoge temperaturen plaatsvindt. Het is daarom belangrijk om goed naar de maximale temperatuur van de oven te kijken.

Veel modellen kunnen een maximale temperatuur van 1320 graden aan. Dit is eigenlijk de maximale temperatuur die benodigd is om potten van keramiek te bakken.

Kies je voor een oven met een lagere maximale temperatuur? Dan is dit van invloed op de mogelijkheden die de oven biedt.

Energieverbruik van de oven

Wil je graag een goed keramiekoventje voor thuis kopen? Dan is het zaak om goed naar de plaatsing van de oven te kijken. Je moet de oven handig kunnen gebruiken, maar hij moet ook nog in de buurt van een stopcontact staan.

Daarmee komen we uit op het volgende aandachtspunt: het energieverbruik. De ovens die erg krachtig zijn, verbruiken meer energie. Dat is ook het geval voor de grotere ovens.

Dit heeft echter wel een keerzijde. Wil je bijvoorbeeld meerdere kleine objecten bakken? Dan is het verstandiger om deze kleine objecten bij elkaar in de grote oven te zetten.

In zijn totaliteit verbruikt zo’n oven dan minder in verhouding met een kleinere oven die je meerdere keren aan zou zetten.

Bonustip: kijk goed naar de energiebron in je woning. Als je voor een grote keramiekoven wilt gaan, heeft deze oven vaak 380V of 400V nodig. Dit betekent dat je mogelijk aanpassingen aan de meterkast door moet laten voeren. 

Wat kost een goede keramiekoven?

Spreken de mogelijkheden van een keramiekoven je aan? Dan is het verstandig om je wensen goed op een rijtje te zetten. Aan de hand daarvan kun je op zoek gaan naar de beste keramiekoven van dit moment.

Eén van de zaken waar je ook nog rekening mee moet houden, is met het prijskaartje. Als je een goede professionele keramiek oven wilt kopen, ben je hier al snel een paar duizend euro aan kwijt.

Wil je graag een klein keramiekoventje voor thuisgebruik kopen? Dan moet je ook rekening houden met een investering van een paar honderd euro. Je doet er daarom verstandig aan om de verschillende modellen goed met elkaar te vergelijken.

Weet je nog niet zeker of een keramiekoven wel iets voor jou is?

Dan kun je eens naar één van de alternatieven kijken:

  • Koop een tweedehands keramiekoven. Op het internet worden meerdere tweedehands keramiekovens aangeboden. Deze ovens zijn niet meer gloednieuw, maar zijn daardoor een heel stuk voordeliger. Je geniet hiermee van een betere prijs-kwaliteitsverhouding. Ook is dit een laagdrempelige manier om het oven met een keramiekoventje eens uit te proberen.
  • Huur een keramiekoven. Wil je heel af en toe een keramiekoventje gebruiken? Dan is het interessanter om zo’n oven te huren. Dit kost niet de hoofdprijs, terwijl je van de nodige flexibiliteit verzekerd bent.

Onze conclusie over een keramiekoven

Een keramiekoven kun je absoluut niet vergelijken met de oven in je keuken. Met zo’n oven kun je namelijk geen pizza’s of andere etenswaren bereiden, maar kun je potten bakken.

Ook op het gebied van glasfusing biedt een keramiekoven de gewenste mogelijkheden.

Als je zo’n oven wilt kopen, is het vooral belangrijk om kritisch te zijn. Je moet goed naar het gewenste gebruik kijken. Op basis daarvan kun je de juiste afmetingen, het juiste soort model en de juiste functies bepalen.

Houd er wel rekening mee dat het aanbod van keramiekovens vrij beperkt is. Deze ovens koop je bijvoorbeeld niet bij de gangbare webshops, maar veelal bij specialisten.


Categorieën: Keuken