Keyboard voor beginners kopen? Bekijk de Top 6 beste & tips!

Last updated by Joni on

keyboards voor beginners

Wil je graag leren piano spelen? Dan is een keyboard de perfecte oplossing.

Deze zijn een stuk betaalbaarder dan echte piano’s, en hebben ook nog eens speciale functies die je kunnen helpen gemotiveerd te blijven.

In dit artikel geven we je de beste opties voor beginners keyboards, en de beste tips om aan de slag te gaan.

De beste beginners keyboards

1. Beste draagbare keyboard voor beginners – Casio CT-S1 WE

Casio CT-S1 WE beginners Keybord

Dit betaalbare model met 61 toetsen is geschikt voor spelers van alle niveaus. Met zijn draagbare formaat zal iedereen die met het instrument begint, de toegankelijke grootte en het prijskaartje waarderen.

Maar alleen omdat het geen volledige maat is, wil nog niet zeggen dat het goedkoop aanvoelt.

De toetsen van de Casio voelen dichter aan bij een standaard klavierpiano, wat handig zal zijn bij het aanhouden van noten en akkoorden – of gewoon als je gewoon toonladders oefent.

Dit model komt in drie kleuren: zwart, wit en rood. De Casio is slechts 4,5 kg, waardoor het ideaal is om mee te nemen naar pianoles of voor woon-werkverkeer.

Je kunt kiezen uit 60 tonen, inclusief een onmisbare stereo vleugelpiano-instelling. Een metronoom zorgt er ondertussen voor dat je niet haast of sleept.

Hoewel het een geweldig geluid levert dankzij het ingebouwde stereosysteem, kun je ook een koptelefoon aansluiten als je in gezelschap van anderen oefent.

👍 Voordelen:

 • Dankzij lichte gewicht makkelijk te dragen
 • 60 tonen
 • Inclusief muziekstandaard

👎 Nadelen:

 • Komt niet met keyboardstandaard
2. Beste volledige set keyboard voor beginners – Alesis Melody 61 MKII

Alesis Melody 61 MKII Keyboard

Voor een complete keyboard set met een stoeltje, standaard, koptelefoon en microfoon ben je bij Alesis op het juiste adres.

Met 61 toetsen kun je met dit model meegroeien tot je alle 5 octaven onder de knie hebt. De Alesis Melody is een veelzijdige en draagbare optie die het leren een beetje leuker maakt.

Het keyboard heeft bijvoorbeeld meer dan 300 ingebouwde tonen, zodat je de ene minuut kunt oefenen met orgelspelen en de volgende minuut kunt drummen of synths kunt spelen.

Er is zelfs een metronoom om ervoor te zorgen dat je niet door je nummers haast.

Een meesterwerk geschreven? Je kunt ook opnemen wat je op het keyboard speelt.

En als je niet weet waar je moet beginnen, of als je geen leraar in de rij hebt staan, kun je profiteren van het inbegrepen abonnement van drie maanden op de leer-app Skoove.

👍 Voordelen:

 • Inclusief stoeltje, standaard, koptelefoon en microfoon
 • 300 ingebouwde tonen
 • 3 maanden gratis abonnement op Skoove

👎 Nadelen:

 • Voetpedaal niet meegeleverd
3. Beste keyboard voor beginners met 88 toetsen – Yamaha P-45

Yahama P-45 Keyboard Beginners

Yamaha is een van de meest hoogstaande producenten van piano’s die je kunt vinden. Deze draagbare piano met 88 toetsen is daar geen uitzondering op.

Deze keyboard-set wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om te beginnen, inclusief een voetpedaal en een muziekstandaard voor je lesboeken en bladmuziek.

Het beste van alles is dat het een keyboard van hoge kwaliteit is dat geschikt is voor alle speelniveaus.

Het draagbare voetpedaal wordt aangesloten op het toetsenbord, zodat je met je aanhoudende, langgerekte noten kunt oefenen.

Het belangrijkste is dat dit model van 11,5 kg licht wegende toetsen heeft die meer als het echte werk zullen voelen. Recensenten zeggen bovendien dat dit keyboard ook dichter bij het geluid van een akoestische piano komt.

👍 Voordelen:

 • Inclusief voetpedaal en muziekstandaard
 • 88 toetsen, net als een klassieke piano
 • Van zeer hoge kwaliteit

👎 Nadelen:

 • Met 11,5 kg niet makkelijk mee te nemen
 • Aan de prijzige kant
4. Beste keyboard voor kinderen – Casio SA-47

Casio SA-47 Keyboard

Hoe eerder je je kind kunt aanmoedigen om piano te spelen, hoe beter. De Casio SA-47 is de perfecte introductie in de wereld van pianospelen voor de allerkleinsten.

Dit mini-keyboard heeft 32 toetsen, die niet verzwaard of op ware grootte zijn. Dit is perfect voor kinderen met kleine handen. Het gemak waarmee ze dit keyboard kunnen bespelen, maakt het proces gemakkelijk en plezierig.

Het instrument zelf is klein maar stevig gebouwd – de robuuste behuizing betekent dat de Casio SA-47 alles aankan wat je er ook maar tegenaan gooit.

Het keyboard beschikt over een verscheidenheid aan verschillende liedjes en geluiden – met 100 tonen, 50 ritmes en 10 liedjes.

In dit vroege stadium van hun pianospel hoeft de focus niet te liggen op nauwkeurig of correct pianospel, maar eerder om de muziek en de toetsen te ontdekken.

De verschillende geluiden die dit toetsenbord kan produceren, zijn daarom een geweldige functie.

Het instrument kan geluid weergeven via de ingebouwde luidsprekers of via een hoofdtelefoon, wat betekent dat je kind de hele dag kan spelen zonder jou te storen!

👍 Voordelen:

 • Zeer gepast voor jonge kinderen
 • 100 tonen, 50 ritmes en 10 liedjes
 • Stevig model

👎 Nadelen:

 • Door kleine toetsen niet geschikt voor volwassenen
5. Beste beginners keyboard voor muziek productie – Roland GO

Roland GO Keyboard

De Roland GO is een leuk, compact en draagbaar keyboard. Deze zit boordevol met meer dan 500 hoogwaardige geluiden die zijn afgeleid van Rolands Juno DS-engine.

De GO:KEYS biedt een volledig draadloze bediening via batterijvoeding en Bluetooth-audio. Hierdoor kun je je stereo’s draadloos bedienen.

Of je kunt het gebruiken om je favoriete muziek via de ingebouwde luidsprekers te streamen en vervolgens mee te spelen met die nummers.

De Loop Mix-functie verschilt van de gebruikelijke keyboards, omdat je je loops combineert om songs te bouwen door simpelweg noten op dit elektronische keyboard te spelen.

Elke toets in het eerste octaaf triggert een andere drumloop in de door jou gekozen stijl, het volgende deel boven levert een selectie van baslijnen, en het andere deel selecteert twee verschillende akkoorden.

Je kunt deze allemaal mixen en matchen terwijl je met de toetsen een melodie toevoegt.

Met één enkele aanraking van de performance pads, is het mogelijk om songs te manipuleren zoals een DJ, en onder meer de toonhoogte en filters aan te passen.

Op het Roland GO elektronische keyboard vind je ook een ingebouwde recorder met 30.000 tonen en een USB-export.

👍 Voordelen:

 • Bluetooth
 • Loop Mix-functie
 • 30.000 tonen

👎 Nadelen:

 • Komt zonder accessoires
6. Beste digitale piano voor beginners – Korg B2

Korg B2 Digitale Stage Piano

Als je graag piano wilt leren op een keyboard, maar geen behoefte hebt aan extra knopjes of functies, is de Korg B2 een goede keuze.

Qua functies heeft de Korg B2 het namelijk vrij eenvoudig gehouden. Partner Mode, metronoom, transponeerfunctie en master tuning zijn de enige functies die dit keyboard te bieden heeft.

Dit betekent dat er ook geen opnamefunctie is. Wel heeft dit model een volwaardige USB-poort die audiogegevens ondersteunt.

Een andere poort die de B2 heeft, is een stereo mini-audio ingang. Daarmee kun je je telefoon of mp3-speler aansluiten en je favoriete muziek rechtstreeks naar de ingebouwde luidsprekers van de B2 streamen.

De B2 heeft 88 toetsen van volledige grootte die gebruikmaken van Korgs NH (Natural Hammer). Dit zijn goede, volledig gewogen toetsen, die aan de behoeften van de beginner zullen voldoen.

👍 Voordelen:

 • Simplistisch model
 • 88 toetsen, zoals een klassieke piano
 • Gewogen toetsen

👎 Nadelen:

 • Aan de prijzige kant
Keyboard voor beginners kopen: Belangrijke tips

Of je nu nieuwe akkoorden leert, bladmuziek wilt kunnen lezen of je favoriete nummer van de radio probeert na te spelen – je kunt het doen zonder een heleboel knoppen of onnodige effecten.

Een eenvoudig keyboard en een stroombron zijn alles wat je nodig hebt om een paar deuntjes of toonladders te spelen.

Hier zijn een paar functies en accessoires die het belangrijkst zijn om over na te denken bij het zoeken naar het beste keyboard voor beginners.

Aantal toetsen

Keyboards zijn er in verschillende maten, elk met een ander aantal toetsen.

Over het algemeen worden de meest populaire keyboards en digitale piano’s geleverd met 49, 61, 73 of een volledige 88 toetsen, zoals een echte piano. Als beginner zou je de basis moeten kunnen leren met minder toetsen.

Toch is het aangeraden om meteen voor een groter model te gaan, zodat je instrument met je mee kan groeien naarmate je je vordert in je spel. Op die manier kun je alles spelen, ongeacht in welk octaaf het is.

Budget

High-end digitale piano’s kunnen ontzettend duur zijn. Als je voorkeur hiernaar uitgaat, zorg dan dat je eerst goed research doet.

Beginners zijn misschien een beetje huiverig om met een dure digitale piano te beginnen. Wat als je merkt dat het niets voor jou is?

Het is prima om te beginnen met een goedkoper keyboard. Het is altijd mogelijk om later een duurder model aan te schaffen.

Functies

Als je net begint, heb je alleen een digitale piano nodig die het oefenen van de juiste pianotechniek vergemakkelijkt.

Ervaren spelers willen misschien keyboards met geluidsvervorming of de mogelijkheid van heldere opnames.

Wil jij je kind motiveren om piano te leren spelen? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een keyboard met lichtgevende toetsen of met extra veel tonen.

Grootte

Dit is misschien een kleine overweging, maar als je in een klein appartement woont, is het beter om een te groot keyboard te vermijden.

Groter is niet altijd beter bij digitale piano’s. Ook op een compact model kun je geweldig leren piano spelen.

Gewicht en draagbaarheid

Voor velen gaat de voorkeur uit naar een keyboard met gewogen toetsen, die het gevoel van het spelen van de echte piano nabootsen.

Deze keyboards zullen waarschijnlijk een beetje zwaarder aanvoelen dan opties die geen gewogen toetsen hebben.

Welke optie je ook kiest, houd er rekening mee hoeveel je je toetsenbord gaat verplaatsen en hoeveel je nodig hebt om het bij je te dragen.

Wat heb je nog meer nodig als beginnende keyboardspeler?

Hoes

Keyboard hoes bescherming

Als je van plan bent om met je keyboard op pad te gaan, kan een toetsenbordhoes je instrument helpen beschermen tegen krassen en eventuele schade.

Of het nu achter in je auto zit op weg naar een les of een show, of je wilt het gewoon thuis beschermen tegen morsen.

Sommige modellen worden geleverd met hoezen, maar het kan zijn dat je er zelf een moet aanschaffen.

Muziekhouder of muziekstandaard

Als je net begint met het leren van piano, moet je ervoor zorgen dat je gemakkelijk je bladmuziek of lesboeken kunt lezen en dat je ze kunt ondersteunen met een muziekstandaard.

De meeste digitale piano’s, inclusief enkele van onze keuzes in deze blog, hebben een ingebouwde standaard.

We denken dat het een handig hulpstuk is als het wordt meegeleverd, maar laat het je niet tegenhouden als je keyboard zonder komt. Een muziekhouder is makkelijk te verkrijgen, of zelf in elkaar te knutselen.

Keyboardstandaard

Keyboard standaard

Waar ga je je toetsenbord bewaren? Als het niet op een tafel staat, heb je waarschijnlijk een standaard nodig om het op te zetten tijdens het spelen.

Een digitale piano voor beginners wordt over het algemeen samen met een standaard verkocht.

Als die van jou er geen heeft, zijn ze gemakkelijk te vinden en in te stellen met de instrumenten van de meeste merken. Een opvouwbaar, X-vormig ontwerp kan je keyboard gemakkelijk dragen.

Misschien ook interessant:


Categorieën: Audio

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *