Het inrichten van een serverkast: Wat is belangrijk bij een patchkast voor thuis?

Last updated by Simon on

Belangrijk bij een patchkast voor thuis

Wil je in je woning graag een uitgebreid internetnetwerk aanleggen? Dan heb je hier ongetwijfeld veel apparaten voor nodig.

Om al deze apparaten veilig en duurzaam te gebruiken, komt een serverkast maar al te goed van pas. In dit artikel vind je alle informatie over het inrichten van een patchkast voor thuis.

Als we het over een serverkast hebben, denk je mogelijk direct aan een groot bedrijfspand.

In dergelijke bedrijfspanden kom je inderdaad grote serverkasten tegen, maar ook in meer en meer huizen is een serverkast te vinden. Dit heeft één simpele reden: mensen gebruiken meer en meer apparaten in huis.

Heb jij zelf ook veel nieuwe apparaten gekocht? En wil je hier een eigen netwerk mee creëren in je woning?

Dan doe je er verstandig aan om ook een serverkast in te richten. Een kast waarin je voor onder meer server behuizing, voor voldoende koeling en voor de benodigde isolatie moet zorgen. In dít artikel vind je hier alle informatie over.

Wat is de juiste indeling van een serverkast?

Juiste indeling serverkast

In een serverkast voor thuis moet je slim met de aanwezige ruimte omspringen. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij twee tips voor je in petto:

  • Houd rekening met de warmte. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden, is met de warmte. Alle apparaten die gebruikt worden, stoten een bepaalde warmte af. Als je alle apparaten in de serverkast te dicht op elkaar zet, kan het in de serverkast té warm worden.
  • Denk goed na over de plaatsing van de patchkast. Het is voor de hand liggend om de serverkast in de meterkast te verwerken. Je kunt echter ook voor een losse kast kiezen in bijvoorbeeld een hobbyruimte in je woning. Dit is bijzonder interessant, aangezien er meerdere varianten op de markt gebracht zijn. Zo kun je kiezen voor een mini serverkast, maar ook voor een wandmodel.

Verschillende benamingen voor een patchkast

Ga je voor het eerst kijken naar een patchkast? Dan kom je al snel de nodige benamingen tegen. De belangrijkste benamingen zetten we even voor je op een rijtje:

  • U: de letter “u” komt bij elke patchkast naar voren. Deze letter is namelijk de eenheid van de hoogte van elementen in een patchkast. 1u staat hierbij gelijk aan 44,45 mm. Veelvoorkomende varianten zijn een 9u patchkast en een 12u patchkast.
  • 19 inch kast: ook is de kans heel groot dat je de benaming 19 inch voorbij ziet komen. In het aanbod van patchkasten is 19 inch eigenlijk een standaardmaat geworden. De benaming ’19 inch’ verwijst hierbij naar de montage profielen die op een afstand van 19 inch gemonteerd zijn. Alle apparatuur en accessoires kunnen hierdoor middels kooimoeren eenvoudig gemonteerd worden. De meeste apparatuur en accessoires zijn speciaal voor deze afstand ontwikkeld.

Waar moet je rekening mee houden bij het indelen/uitzoeken van een serverkast?

BELANGRIJK BIJ EEN PATCHKAST VOOR THUIS

Wil je de perfecte serverkast voor thuis creëren?

Dan zou je als eerste heel goed moeten kijken naar de apparaten. Welke apparaten wil je precies in de serverkast zetten?

En hoe groot moet de serverkast worden? Dit zijn enkele vragen waar je op voorhand goed over na moet denken.

Ook moet je een andere belangrijke beslissing nemen: ga je een complete serverkast kopen of ga je een serverkast zelf inrichten? Beide varianten hebben zo hun voor en tegens.

Heb je voldoende technische kennis? Dan kun je de serverkast uiteraard zelf inrichten c.q. indelen. Heb je weinig tot geen kennis?

Dan kun je wellicht beter voor een alles-in-één-serverkast kiezen. Houd in dat geval wel goed rekening met het aansluiten van alle apparatuur.

Heb je deze keuze gemaakt? Dan zijn er tal van facetten waar je echt goed rekening mee moet houden. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we graag hieronder.

Afmetingen

Zoals we eerder al gesteld hebben, is het belangrijk om goed naar de plaatsing van de serverkast te kijken. Ga je een serverkast in de meterkast inrichten?

Of kies je voor een losse kast in bijvoorbeeld je werkruimte of hobbyruimte? Indien je voldoende ruimte in je woning hebt, is dat laatste toch wel erg interessant.

Verder moet je goed naar je apparatuur kijken. Hoeveel apparaten wil je in de patchkast kwijt kunnen? En hoe groot zijn deze apparaten?

Aan de hand daarvan kun je een keuze maken tussen de drie soorten serverkasten:

  • Miniserverkast: als je niet al te veel apparaten hebt, biedt een miniserverkast uitkomst. Zoals de benaming al doet vermoeden, is een dergelijke kast erg compact. Je kunt hier niet al te veel apparatuur in kwijt, maar wel alles wat je nodig hebt.
  • Een staande kast: een andere optie die je hebt, is om voor een staande kast te kiezen. Deze kast kun je geheel naar wens inrichten en indelen, waarvoor je wel de nodige ruimte in je woning vrij moet houden.
  • Een patchkast wandmodel: je kunt tot slot ook voor een patchkast wandmodel kiezen. Dit is een kast die je aan de muur ophangt, waarmee je dus al de nodige ruimte weet te besparen. Door de kast iets hoger te hangen, maak je het aansluiten van alle apparatuur bovendien een stuk makkelijker.

Aantal units

De ruimte van een kast wordt altijd aangegeven in de vorm van een aantal units. Daar hebben we eerder in dit artikel al iets meer over verteld; de aantal units wordt met de letter U aangeduid.

Wij raden je aan om altijd een nét iets grotere kast te kopen. Heb je nou bijvoorbeeld 10 units die je in je kast wilt zetten?

Kies dan voor een 12u patchkast. In dat geval kun je in de toekomst nog 2 extra apparaten in de patchkast kwijt. De ervaring leert dat dit erg wenselijk is.

Geluid

Geluid van de serverkast

De apparaten die je in een serverkast gaat plaatsen, brengen geluid met zich mee. Mede daarom raden wij je aan om altijd voor een geluiddichte serverkast te zorgen.

Hoe je zo’n serverkast geluiddicht kunt maken? Dit begint in de basis al bij het uitkiezen van een goede serverkast. Vervolgens kun je ook nog met isolatiemateriaal aan de slag gaan.

Warmteafgifte

Zoals eerder al gesteld, komt er in een serverkast de nodige warmte vrij. Om oververhitting te voorkomen, zou je daarom voor voldoende koeling moeten zorgen.

Je kunt kiezen voor een serverkast met koeling, maar je kunt er ook voor kiezen om de serverkast ruim op te zetten.

Wat we met dat laatste bedoelen? Daarmee bedoelen we dat je de apparatuur vrij ver uit elkaar zet. De warmte heeft hierdoor voldoende ruimte om te ontsnappen.

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, is het aan te raden om koeling in de serverkast aan te brengen.

Ruimte in de kast

Eerder in dit artikel hebben wij je van alles uitgelegd over een 19 inch kast. Wil je liever een patchkast hebben die een stuk kleiner is?

Dan kom je uit bij bijvoorbeeld een 10 inch patchkast; in een dergelijke kast is de afstand tussen de montage profielen 10 inch.

De kast is hierdoor een stuk kleiner, waarbij niet alle apparatuur zomaar gemonteerd kan worden. Veel apparaten zijn namelijk ontwikkeld met de focus op de afstand van 19 inch.

Soort deuren

Patchkasten worden altijd met een deur uitgevoerd. Dat is op zich logisch; de deur is isolerend, maar houdt ook nog eens het stof tegen.

Op dit moment kun je uit twee soorten deuren kiezen:

  • Geperforeerde deur: een dergelijke deur is vooral goed voor de afgifte van de warmte. Door de gaten in de deur kan de warmte goed ontsnappen.
  • Glazen deur: een glazen deur houdt meer warmte vast, maar houdt ook het stof tegen.

Wil je liever geen deur hebben? Dan kun je beter voor een server rack kiezen. Dit is een simpel rek dat je aan de muur kunt bevestigen. 

Accessories

Inrichting van de serverkast

Ga je een serverkast helemaal zelf indelen? Of wil je een standaard patchkast aanschaffen?

In beide gevallen is het heel belangrijk om goed naar de accessoires te kijken. De meest gebruikte accessoires zetten we even voor je op een rijtje:

  • 19 inch stekkerdozen: dit zijn stekkerdozen die veelvuldig toegepast worden in een serverkast. Zoals de naam al doet vermoeden, past een dergelijke stekkerdoos perfect in het 19 inch profiel.
  • Patchpanelen: met deze panelen creëer je overzicht in de UTP-bekabeling in je kast.
  • Afdek- en blindpanelen: de lege ruimtes in een serverkast dek je fraai af met dergelijke panelen.
  • Legborden: met een legbord kun je afwijkende apparatuur alsnog in de meterkast monteren. Dit is interessant voor apparatuur dat niet over een 19 inch montageprofiel beschikt.
  • Ventilatoren: met de juiste ventilatoren creëer je de gewenste verkoeling in de patchkast.
  • Kabelmanagement: dankzij kabelmanagement werk je alle kabels netjes en overzichtelijk weg.
  • Kooimoeren: met kooimoeren kun je de apparatuur en accessoires in de serverkast bevestigen.
  • Verlichting: verlichting komt uiteraard altijd goed van pas.
  • UTB-kabels: een serverkast zonder UTB-kabels is geen echte serverkast. Doe goed onderzoek naar de vele soorten UTB-kabels.
  • UPS: tot slot is het advies om altijd een UPS in de serverkast te plaatsen. Dit is een noodstroomvoorziening die in werking treedt bij bijvoorbeeld stroomuitval.






Ook interessant:


Categorieën: Computer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *