Tafelschuurmachine kopen? Zo vind je de beste tafelbandschuurmachines

Last updated by Joni on

Koopgids tafelbandmachines

Heb je al eens naar het actuele aanbod van schuurmachines gekeken?

Dan heb je ongetwijfeld direct gezien dat het aanbod van schuurmachines heel divers is. Je kunt uit meerdere types schuurmachines kiezen, maar ook uit veel varianten per type.

Feit is dat een tafelschuurmachine één van de meest unieke schuurmachines is. Deze zaagmachine is nog niet al te bekend, maar biedt significante voordelen.

Wat deze voordelen precies zijn, bespreken wij graag in dit artikel. Verder voorzien wij je in dit artikel van allerlei andere handige informatie over een tafelschuurmachine.

Wat is een tafelbandschuurmachine precies?

Tafelschuurmachine

Een tafelbandschuurmachine is een schuurmachine die je op je werkbank moet zetten.

Het is een schuurmachine die vaststaat en die van een draaiende schuurband voorzien is. De voorwerpen die je wilt schuren, kun je over deze schuurband heen halen.

In plaats van dat je de schuurmachine beweegt, beweeg je dus het object. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee, waaronder een mindere belasting voor je lichaam.

Feit is wel dat je een tafelschuurmachine niet overal kunt gebruiken. Enfin, over de voor- en nadelen van een tafelschuurmachine lees je verderop in dit artikel meer.

Meerdere soorten tafelschuurmachines

Oscillerende tafelschuurmachine

Het is goed om te weten dat je tegenwoordig uit meerdere soorten tafelschuurmachines kunt kiezen.

Je kunt bijvoorbeeld voor de reguliere variant kiezen. Deze variant beschikt over een draaide schuurschijf én een draaiende schuurband.

Met deze twee draaiende objecten kun je elk voorwerp geheel naar wens schuren.

Je kunt echter ook voor een oscillerende tafelschuurmachine kiezen. Bij deze machine is er geen sprake van een schuurschijf, maar van een schuurrol of schuurkoker.

De oscillerende schuurmachine is hierdoor vooral geschikt voor nauwkeurige schuurwerkzaamheden. Ook als je hoekjes of bochten netjes af wilt werken, is dit de aangewezen schuurmachine.

Waarvoor dient een tafelschuurmachine?

Tafelbandschuurmachine

Een tafelschuurmachine zet je absoluut niet voor alle werkzaamheden in. Nee, een bandschuurmachine tafelmodel is vooral voor de grotere werkzaamheden geschikt.

Als je bijvoorbeeld de gehele dag door moet schuren, biedt een tafelschuurmachine uitkomst. Je hoeft immers zelf vrij weinig te doen, behalve het object over de schuurschijf heen te bewegen.

Daarnaast is het met een tafelschuurmachine niet mogelijk om alle voorwerpen te schuren.

Wil je bijvoorbeeld het kozijn in je slaapkamer schuren? Dat is met een tafelbandschuurmachine onmogelijk.

Met zo’n machine kun je echter wel losse onderwerpen schuren, zoals een houten plaat.

Met andere woorden: alleen losse voorwerpen kun je met een tafelschuurmachine schuren. Als je vastzittende objecten wilt schuren, heb je hier sowieso een ander soort schuurmachine voor nodig.

Voor wie is een tafelschuurmachine geschikt?

In de basis is een tafelschuurmachine voor veel mensen geschikt.

Ben je als fanatieke doe-het-zelver graag in je werkplaats bezig? En heb je in je werkplaats een werkbank staan? Dan kun je prima op deze werkbank een bandschuurmachine tafelmodel zetten.

Ben je als professional actief, bijvoorbeeld in de wereld van meubelmakerij? Dan is een bandschuurmachine tafelmodel uiteraard ook geschikt voor je.

Met deze machine schuur je voorwerpen perfect op, terwijl je ook mooi hoeken en bochtjes kunt maken/schuren.

Ben je op zoek naar een schuurmachine die je altijd en overal kunt gebruiken? Dan valt een tafelschuurmachine direct af.

Deze schuurmachine neem je immers niet met je mee, maar staat vast op de werkbank. Dit is dan ook direct hét punt waarmee deze schuurmachine zich ten opzichte van andere schuurmachines onderscheidt.

Wat zijn de voordelen van een tafelschuurmachine?

Werken met tafelschuurmachine

De keuze voor een tafelschuurmachine is om meerdere redenen aan te raden:

  • Ideaal voor losse voorwerpen. Als je losse voorwerpen/objecten wilt schuren, doe je dit het beste met een tafelschuurmachine. Bij deze schuurmachine moet je immers het voorwerp bewegen en niet het schuurblad.
  • Optimale controle. Door bovengenoemde werking heb je de optimale controle tijdens het schuren. Je hoeft alleen maar het voorwerp vast te houden, in plaats van dat je een complete schuurmachine vast hoeft te houden. Dit stelt je ook in staat om zeer nauwkeurig en precies te schuren. Ideaal als je bijvoorbeeld hoekjes of bochten wilt schuren. Of als je als meubelmaker bepaalde voorwerpen geheel naar wens wilt bewerken.
  • Aangenaam werken. Met een tafelschuurmachine is het sowieso aangenaam werken. Dit komt door de werking van de machine, maar ook door de plaatsing van de machine. Doordat je deze machine op je werkbank neer moet zetten, ervaar je een fijne houding. De werkbank heeft – als het goed is – immers een ideale hoogte ten opzichte van je lichaam/lengte. Je werkt hierdoor dus erg aangenaam en ergonomisch met een tafelbandschuurmachine.
  • Krachtig. Wil je snel meerdere voorwerpen schuren? Met een bandschuurmachine is dit een fluitje van een cent. Zo’n schuurmachine beschikt namelijk in nagenoeg alle gevallen over een hele krachtige motor. Met dank aan deze motor voer je de klussen nóg sneller uit.
  • Meerdere varianten. Zoals we eerder al gesteld hebben, bestaan er tegenwoordig meerdere varianten van een tafelschuurmachine. Wij vinden het vooral een groot voordeel dat je überhaupt uit meerdere varianten kunt kiezen. Ongeacht wat je wensen zijn, kun je dus voor een geschikte variant kiezen.
  • Meerdere soorten aandrijvingen. Wist je dat er ook bandschuurmachines op accu bestaan? Die varianten zijn een stuk minder krachtig, maar zijn wel iets flexibeler in gebruik. Desalniettemin geven wij de voorkeur aan een tafelschuurmachine op netstroom.

Wat zijn de nadelen van een tafelschuurmachine?

Met een tafelschuurmachine moet je met onderstaande punten rekening houden:

  • Beperkte toepassingsmogelijkheden. Een tafelschuurmachine is absoluut geen schuurmachine die je voor heel veel klussen inzet. Nee, het is vooral een schuurmachine die je in alleen in je werkruimte kunt gebruiken. De toepassingsmogelijkheden zijn hierdoor beperkt, maar zijn wel erg specifiek.
  • Relatief zwaar. Het monteren van een tafelschuurmachine op je werkbank kan een uitdaging zijn. Zoals je mogelijk al verwacht had, is een gemiddelde tafelschuurmachine namelijk behoorlijk zwaar. Dit forse gewicht is overigens ook benodigd, puur omdat de machine stevig moet staan.
  • Schuurband slijt snel. Een belangrijk kenmerk van een tafelschuurmachine is de schuurband/schuurschijf. Het enige jammere hiervan is dat de schuurband/schuurschijf relatief snel slijt, zeker bij intensief gebruik. Het advies is daarom om een (grote) voorraad van schuurbanden en schijfschuurpapier in huis te halen.

Een tafelschuurmachine kopen: Waar moet je op letten?

Tafelschuurmachine kopen

Bij het kopen van een tafelschuurmachine moet je niet over één nacht ijs gaan. Het aanbod is immers divers, terwijl het ook geen alledaagse aankoop is.

Wij adviseren je om eerst naar het soort tafelschuurmachine te kijken.

Gaat je voorkeur uit naar de reguliere- of naar de oscillerende variant? Eerder in dit artikel hebben wij al een vergelijking tussen deze twee varianten gemaakt.

Verder moet je goed naar de afmetingen & het gewicht kijken. Hoe groot is de tafelschuurmachine waar je interesse in hebt? En wat is het gewicht van deze schuurmachine?

Dit zijn specifieke punten waar je tussen meerdere schuurmachines een prima vergelijking van kunt maken.

Ook moet je goed naar het vermogen van de machine kijken. Des te krachtiger de machine is, des te sneller de machine de gewenste schuurwerkzaamheden uitvoert.

Feit is dat de vermogens van de verschillende schuurmachines behoorlijk uiteenlopen. Maak op dit vlak daarom een goede vergelijking voor jezelf.

De zool van de tafelschuurmachine is ook nog van groot belang. De meeste schuurmachines hebben een rechthoekige zool, maar je kunt ook voor een ronde-, vierkante of driehoekige zool gaan.

Wij zijn van mening dat je het beste voor een rechthoekige zool kunt gaan.

Uiteraard moet je ook goed over de gewenste werkzaamheden nadenken. Wil je vooral grote en vlakke delen opschuren? Of wil je hoeken en randen geheel naar wens kunnen bewerken?

Dit zijn twee soorten werkzaamheden waar lang niet alle tafelschuurmachines even goed geschikt voor zijn. 

Hierbij is het ook belangrijk om naar de bediening te kijken. Hoe werkt de bandschuurmachine tafelmodel precies? Op welke manier kun je de machine bedienen?

En is het bij de betreffende tafelschuurmachine mogelijk om echt de volledige controle over de schuurwerkzaamheden te behouden?

Kijk al met al goed naar de algehele bediening van het schuurapparaat.

Verder is het zaak om goed naar het merk van de tafelschuurmachine te kijken. Wij adviseren je hierbij om altijd voor een variant van een A-merk te gaan.

De merken HBM, Einhell en FERM leveren in ieder geval prima bandschuurmachines.

Overigens kun je ook nog even goed naar het prijskaartje kijken. Voor sommige tafelschuurmachines betaal je slechts 52 euro, terwijl je voor andere varianten meer dan 200 euro moet betalen.

De duurdere varianten zijn over het algemeen beter, krachtiger en fijner in gebruik.

Waar kun je een tafelschuurmachine kopen?

Ben je volledig overtuigd geraakt van de voordelen van een tafelschuurmachine? In dat geval is het verstandig om op zoek te gaan naar een geschikte aanbieder van deze machines.

Enkele aanbieders waar je met een gerust hart een tafelbandschuurmachine kunt kopen, hebben wij voor je op een rijtje gezet:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Huishouden