Windmolen voor thuis? Alle info over windmolens voor particulieren

Last updated by Kaz on

windmolen thuis kopen

Je komt ze inmiddels overal tegen; windmolens. Zowel op land als in de zee zijn heel veel windmolens geplaatst, waarmee de energietransitie in stroomversnelling is geraakt.

Wil je hier ook je steentje aan bijdragen? Dan kun je voor een windmolen voor thuis kiezen.

Wat dit precies is? Dit is gewoon een kleine windmolen die je in je tuin kunt zetten. Met deze windmolen kun je de wind omzetten in energie, waarmee je je eigen stroomnetwerk creëert.

Overigens hoef je ‘m niet per se in je tuin neer te zetten. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een windturbine thuis op het dak.

Al met al heb je veel mogelijkheden wat betreft windturbines voor thuis. Om je hier zo uitgebreid mogelijk over te informeren, hebben wij ons hier volledig in verdiept.

Alle kennis die we opgedaan hebben, delen we graag met je in dit artikel.

Wat is een windmolen voor thuis?

Het is thuis op meerdere manieren mogelijk om energie op te wekken. Zo kun je zonnepanelen op het dak van je woning, carport of serre leggen. Een andere optie is om een windmolen in je tuin neer te zetten.

Je moet zo’n windturbine voor thuis niet vergelijken met een normale windturbine. De afmetingen komen uiteraard totaal niet overeen met elkaar. Bovendien is de werking net iets anders, ten gevolge van de andere vormgeving.

Hoe hoog een windturbine voor in je tuin is? De stelregel is dat deze windturbines maximaal 15 meter hoog mogen zijn. Het is hierdoor mogelijk om de windturbine in je tuin neer te zetten, maar ook op het dak van je woning.

Zet ‘m in ieder geval neer op een plek waar ‘ie de wind lekker opvangt.

Wil je zo’n mini windturbine voor thuis aanschaffen? Verdiep je dan even goed in zo’n kleine windmolen voor thuis. Het is absoluut een interessante optie, maar het kent wel een paar haken en ogen.

Verschillende soorten windmolens voor thuis

Wil je een windmolen als particulier kopen? Besef dan goed dat er verschillende soorten windmolens bestaan.

De verschillende modellen waar je momenteel voor kunt kiezen, bespreken we in dit artikel:

  • Conventionele windturbines: deze windturbines beschikken over een horizontale as, waarop de wieken gemonteerd zijn. Het is zaak om zo’n turbine loodrecht in de windrichting te plaatsen.
  • Savonius windmolen: deze windmolen beschikt over bolvormige rotorbladen. Deze bladen draaien niet al te snel rond, waardoor ze amper lawaai maken. Wel heb je met een beperkte opbrengst te maken.
  • Darrieus windmolen: deze molens lijken op bovenstaande molens, maar beschikken over net iets andere bladen. Deze bladen zorgen voor een hogere draaisnelheid en daarmee voor een hogere opbrengst. Wel maakt deze windturbine voor thuis net iets meer lawaai.

Wat is voor jou de beste keuze? Indien je aan de kust of op het platteland woont, heb je baat bij een windmolen met een horizontale as.

Indien je in een bebouwde omgeving woont, kies je beter voor een windmolen met een verticale as. Laatstgenoemde twee voorbeelden zijn windmolens met een verticale as.

Overigens heb je nóg een optie: een windmolen thuis zelfbouw. Door zelf een wokkel windmolen voor thuis te bouwen, bespaar je het nodige geld. Maar, dit is wel iets waar je de nodige kennis en handigheid voor nodig hebt.

Hoe werkt een windmolen voor thuis precies?

Spreekt het principe van een windmolen voor thuis je aan? Dat is goed voor te stellen.

Met de windmolens voor thuisgebruik kun je immers je eigen stroom opwekken. Je bent hiermee duurzaam bezig én je bespaart ook nog het nodige geld.

Maar, hoe werkt zo’n windmolen voor thuis nou precies?

De werking is afhankelijk van het soort windmolen waar je voor kiest. Kies je bijvoorbeeld voor een windturbine voor thuis 220v? Dan kun je zo’n turbine aansluiten op een geschikte generator.

De generator krijgt de beschikking over de rotatie-energie, waarna deze energie omgezet kan worden in elektriciteit. Deze elektriciteit kun je vervolgens thuis gebruiken.

Met zo’n windmolen particulier 220v creëer je dus je eigen stroomnetwerk. Hiervoor heb je bovendien niet al te veel nodig. Als je een windmolen en generator hebt, kom je al een heel eind.

Uiteraard moet je de generator wel op de juiste manier aansluiten, zodat je de energie ook daadwerkelijk kunt gebruiken.

Voor wie is een windmolen voor thuis geschikt?

Een windmolen voor thuis is absoluut niet in elke situatie een geschikte optie. Heb je bijvoorbeeld een tuin waarin weinig wind waait? Dan heb je niet al te veel aan zo’n windturbine voor thuis.

Wat ons betreft moeten er aan een paar eisen voldoen worden:

  • In de tuin moet voldoende wind aanwezig zijn. Bij het plaatsen van een windmolen in je tuin moet je hier dan ook goed naar kijken. Een andere optie is om de windturbine op het dak van je woning neer te zetten, maar dan kan de windturbine uiteraard niet al te groot zijn.
  • Je moet duurzaam willen leven. De reden dat je in een windturbine investeert, heeft onder meer met de duurzaamheid te maken. Als iedereen in zijn/haar tuin een windmolen zou plaatsen, zouden we gezamenlijk een heel stuk minder betaalde energie te verbruiken. Dit komt onze aardbol alleen maar ten goede.
  • Je moet willen investeren. Het is uiteraard niet gratis om een windmolen in je tuin te zetten. Je moet hier een bepaalde investering voor doen, waarna je in de loop der jaren deze investering terug kunt verdienen. Dat is op zich goed te doen, maar je móet dus wel eerst deze investering willen doen.

Waar kun je een windmolen voor thuis plaatsen?

Heb je interesse om een windmolen thuis van bijvoorbeeld 220v of 230v te plaatsen?

In de basis heb je hier twee mogelijkheden voor:

  • In je tuin. In je tuin kun je een windmolen van maximaal 15 meter hoog plaatsen. Wel moet je je hierbij aan bepaalde wetgeving houden, waarover later meer in dit artikel.
  • Op het dak. Op het dak van je woning kun je ook een windmolen zetten, maar dit is dan een veel kleinere variant. Doordat deze variant een stuk kleiner is, is de opbrengst ook een stuk lager.

Zoals hierboven al besproken, is het vooral belangrijk dat de windmolen voldoende wind vangt. Als dat niet het geval is, heb je eigenlijk niks aan de windmolen.

Heb je voor een windmolen thuis een vergunning nodig?

Ja, in eigenlijk alle gevallen heb je een vergunning nodig.

Wil je de windmolen op het dak van je woning plaatsen? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning kun je bij de gemeente aanvragen, maar wordt niet altijd verstrekt.

Het is namelijk zo dat de windturbine wel binnen het bestemmingsplan moet passen.

Wil je de windmolen in je tuin neerzetten? Dan heb je hier ook een omgevings- en mogelijk zelfs een bouwvergunning voor nodig.

Ook is het voor bepaalde kleine windmolens noodzakelijk om een milieuvergunning aan te vragen.

Met andere woorden: verdiep je goed in de wondere wereld van vergunningen. Doe navraag bij je gemeente en achterhaal welke vergunningen je nodig hebt.

Het aanvragen van deze vergunningen kan vervolgens de nodige tijd in beslag nemen. Houd daar goed rekening mee.

Wat kost een windmolen voor thuis?

Wil je graag een windmolen kopen, in je tuin neerzetten en aansluiten? Houd dan rekening met een bepaalde investering. Wat voor investering je moet doen, hangt af van het soort windmolen voor thuis.

Kies je voor een windmolen voor thuis met een vermogen van zo’n 0.5 kW? Dan kun je uitgaan van een investering van zo’n 1000 euro.

Wil je een windmolen voor thuis met een vermogen van zo’n 6.0 kW hebben? Dan betaal je hier al snel tienduizenden euro’s voor.

De prijzen voor de windturbines voor thuis lopen dus flink uiteen. Daarbij moet je ook nog rekening met bijkomende kosten houden.

Wie gaat bijvoorbeeld de windturbine in je tuin of op het dak plaatsen? Dit moet goed gebeuren, aangezien de windmolen absoluut niet om mag vallen.

Wat zijn de opbrengsten van een windturbine voor thuis?

Zoals hierboven omschreven is het niet goedkoop om een windmolen voor thuis aan te schaffen. Je bent hier al snel een paar duizend euro aan kwijt. Daarbij is het zaak om vooral goed naar de terugverdientijd te kijken.

De opbrengst van een windmolen voor thuis valt eerlijk gezegd tegen. Je zou denken dat zo’n molen veel wind opvangt en daardoor veel energie kan genereren, maar dat valt in de werkelijkheid tegen.

Het is dan ook in veel gevallen niet rendabel om een windturbine voor thuis te kopen.

De opbrengst weegt niet op tegen de investering. Alleen als je voor een reusachtige windmolen in de tuin kiest én deze op de meest ideale plek neerzet, kan de windmolen na verloop van tijd rendabel zijn.

Je moet dan echter wel rekening houden met een aanzienlijke terugverdientijd. Dit brengt een extra risico met zich mee; in deze lange terugverdientijd kan er immers van alles gebeuren.

De voor- en nadelen van een windturbine voor thuis

In dit artikel heb je veel informatie gevonden over een windturbine voor thuis.

Om de belangrijkste informatie samen te vatten, zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

  • Milieubewust. Door voor een windmolen voor thuis te kiezen, maak je een milieubewuste keuze. Je draagt op deze manier zeker je steentje bij aan het behoud van onze aardbol.
  • Zelfstandig. Door een windmolen in je tuin te zetten, ben je ook minder afhankelijk van bijvoorbeeld een energieleverancier. Je kunt zelfstandig energie opwekken, waardoor je minder afhankelijk van de schommelingen in de energieprijzen bent.
  • Keuze uit meerdere varianten. Het is volgens ons ook een voordeel dat je uit meerdere varianten kunt kiezen. Zo kun je voor een windmolen voor in de tuin kiezen, maar ook voor een windmolen op het dak van je woning.
  • Vergunningen nodig. Het neerzetten en aansluiten van een windturbine voor thuis kun je niet zomaar doen. Je hebt namelijk in nagenoeg alle gevallen één of meerdere vergunningen nodig. Doe voor de benodigde vergunningen goed navraag bij je gemeente.
  • Niet rendabel. In de afgelopen periode is gebleken dat een windturbine voor thuis veelal niet rendabel is. De opbrengst is niet hoog genoeg om de investering terug te verdienen. Je draait in veel gevallen verlies.

Wat zijn de alternatieven voor een windturbine voor thuis?

Vind je de bovenstaande nadelen zwaarder dan de voordelen wegen? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een alternatief.

Twee mogelijke alternatieven hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Je woning verduurzamen. Je kunt er alles aan doen om eigen energie op te wekken, maar je kunt je energieverbruik ook flink terugdringen. Dit doe je door je woning te verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor een warmtepomp, isoleer je woning beter en ga met beleid om met de energie.
  • Leg zonnepanelen neer. Het is uiteraard ook interessant om zonnepanelen neer te leggen. Deze panelen hebben een relatief korte terugverdientijd, terwijl het in nagenoeg alle situaties mogelijk is om de zonnepanelen neer te leggen. Dit komt onder meer doordat je tegenwoordig uit meerdere soorten zonnepanelen kunt kiezen.

Waar kun je een windmolen voor thuis kopen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een windmolen voor thuis? Of is het gewoon je droom om zo’n gave windturbine in je tuin te hebben staan?

Indien je zo’n windturbine wilt kopen, moet je dit bij een specialist doen.

Ook op Bol.com en bij Conrad is er ondertussen voldoende aanbod aan windmolens gekomen.


Categorieën: Outdoor