Beste fietsverzekering voor elektrische fietsen: Top 5 (2024)

Last updated by Kaz on

beste fietsverzekering elektrische fiets

Een nieuwe elektrische fiets is geen goedkope aanschaf. Je betaald al snel een paar duizend euro voor zo’n fiets, maar daarna is het wel op en top genieten.

Uiteraard is het daarbij de wens dat je zo lang mogelijk van je nieuwe e-bike kunt genieten.

Dat doe je door veilig te fietsen en door de beste fietsverzekering voor je elektrische fiets af te sluiten.

Gebeurt er onverhoopt iets met je e-bike? Met een goede fietsverzekering hoef je je dan nergens zorgen over te maken.

Volgens de wetgeving is het overigens niet verplicht om je e-bike te verzekeren. Is je elektrische fiets van een kenteken voorzien?

Dan ben je wél verplicht om hier een verzekering voor af te sluiten.

De 5 beste fietsverzekeringen voor elektrische fietsen

Heb je een nieuwe elektrische fiets gekocht? Bekijk dan de fietsverzekeringen van onderstaande aanbieders. Dit zijn volgens ons de beste fietsverzekeringen van een elektrische fiets van dit moment.

Deze eretitel hebben deze verzekeringen aan meerdere zaken te danken, waaronder de dekking en het tarief per maand.

1. Centraal Beheer

De fietsverzekering van Centraal Beheer is volgens ons de beste van dit moment. Met deze verzekering verzeker je je fiets op de gewenste manier.

Je hebt de keuze uit meerdere pakketten, terwijl de standaarddekking van deze verzekering al bijzonder uitgebreid is.

Zo is je e-bike verzekerd tegen schade door een aanrijding, schade als je fiets omvalt en diefstal. Ook ben je met deze fietsverzekering verzekerd van 24/7 pechhulp in Nederland.

Onder meer de accessoires en accu vallen ook onder deze verzekering. De hoogte van de premie valt bovendien reuze mee. Als klap op de vuurpijl kun je deze elektrische fietsverzekering ook nog eens binnen 5 minuten online afsluiten.




2. Univé

Ook bij Univé ben je voor een goede fietsverzekering aan het juiste adres. De Consumentenbond heeft zelfs de Univé fietsverzekering tot de beste van dit moment verkozen.

Dat komt onder meer door de dekking en de voorwaarden. Indien je e-bike gestolen wordt, krijg je 3 jaar lang de aankoopprijs terug. Dat is één van de vele voordelen van deze prima fietsverzekering.

Ook ben je bij deze fietsverzekering van een prima pechhulp verzekerd. Dit is het geval in Nederland, maar ook in België en Duitsland tot 25 km vanaf de Nederlandse grens. Bij diefstal of total loss hoef je bij de Univé fietsverzekering geen eigen risico te betalen.




3. ANWB

Met de e-bike verzekering van ANWB zit je eveneens goed. Mocht je e-bike gestolen worden, krijg je in de eerste 5 jaar het aankoopbedrag terug. Deze regeling is dus nog uitgebreider – en daarmee beter – dan bij bovenstaande aanbieders het geval is.

Bij ANWB kun je bovendien uit drie dekkingen kiezen. Zo kun je voor alleen een Schade fietsverzekering gaan en alleen voor een Diefstal verzekering.

Maar, het is ook mogelijk om deze beide dekkingen met elkaar te combineren. Ook heb je bij ANWB de mogelijkheid om aanvullende dekkingen aan je fietsverzekering toe te voegen.




4. Hema

Gaat je voorkeur uit naar de goedkoopste fietsverzekering voor je e-bike? Dan is het aan te raden om de Hema fietsverzekering te bekijken.

Deze aanbieder stunt met lage premies per maand en biedt ook nog een stapelkorting aan. Het wordt daardoor des te interessanter om je fietsverzekering bij Hema af te sluiten.

De dekking en voorwaarden zijn ook prima. Zo krijg je tot 3 jaar lang de inkoopwaarde van de e-bike vergoed, indien ‘ie gestolen wordt.

Tevens heb je bij de e-bike verzekering van Hema niks van doen met een eigen risico. Overigens kun je alle soorten e-bikes bij Hema verzekeren, zoals een elektrische bakfiets.




5. Allianz

Een andere e-bike fietsverzekering waar wij enthousiast over zijn, is die van Allianz. Deze aanbieder stunt met een lage vanaf prijs; al vanaf 2,24 euro per maand kun je je e-bike bij Allianz verzekeren.

Het afsluiten van deze verzekering kost je bovendien nog geen 2 minuten.

Deze verzekering is voor alle elektrische fietsen geschikt. Mocht je fiets gestolen worden, krijg je bij Allianz het volledige aankoopbedrag terug.

Bij sommige e-bikes krijg je echter wel met een eigen risico te maken. Het is bij Allianz optioneel om ook nog de garantie van je fietsaccu te verlengen.




Waarom een fietsverzekering voor je elektrische fiets afsluiten?

Het is om meerdere redenen aan te raden om een fietsverzekering voor je e-bike af te sluiten. Ten eerste is de kans op een ongeluk op een e-bike relatief groot.

Dat heeft te maken met de snelheden die je op een e-bike behaald. Ook heeft dit te maken met de oplettendheid van andere weggebruikers. Nog niet alle weggebruikers zijn gewend aan de aanwezigheid van snelle elektrische fietsen.

Ten tweede zijn elektrische fietsen geliefd onder dieven. Dit geldt voor de fiets zelf, maar al helemaal voor de accu.

De accu’s worden voor grove bedragen verkocht, waardoor het voor dieven uiterst lonend is om deze te stelen. Om je tegen een dergelijke diefstal te dekken, heb je een goede fietsverzekering nodig.

Ten derde brengt een fietsverzekering een gerustgesteld gevoel met zich mee. Parkeer je je elektrische fiets bijvoorbeeld overal op straat?

Dan bestaat de kans dat deze omgegooid wordt, omwaait door de wind of op een andere manier beschadigd raakt. Zolang je een goede fietsverzekering hebt, hoef je hier niet zozeer over in zitten.

Ten vierde speelt de waarde van een elektrische fiets een rol. Ben je voor een goedkope elektrische fiets gegaan? Zelfs dan heb je het nodige geld aan de e-bike uitgegeven. Voor zo’n kostbaar bezit is het niet meer dan normaal om een verzekering af te sluiten.

Bij wie kun je terecht voor een elektrische fietsverzekering?

Ben je op zoek naar de beste elektrische fietsverzekering? Dan kun je hiervoor bij drie partijen terecht:

  • Bij de ‘normale’ verzekeringsmaatschappijen. Je kunt hierbij denken aan partijen als Centraal Beheer, Univé en Allianz. Deze verzekeringsmaatschappijen doen niks anders dan bezittingen verzekeren.
  • Bij partijen als Hema en ANWB. Ook grote partijen als Hema en ANWB bieden inmiddels interessante fietsverzekeringen aan. Dit is uiteraard niet hun core business, maar de fietsverzekeringen van deze twee partijen zijn bijzonder goed.
  • Bij elektrische fiets merken. Het is ook mogelijk om bij bepaalde elektrische fiets merken een fietsverzekering af te sluiten. In veel gevallen sluit je de verzekering dan niet bij het merk zelf af, maar bij een partner van het merk. Zo werkt Gazelle bijvoorbeeld samen met ENRA en ANWB.

Nieuwe fietsverzekering voor je e-bike: waar moet je op letten?

Spreekt een fietsverzekering voor je e-bike je aan? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar de beste e-bike verzekering van dit moment. Dit is geen gemakkelijke klus, aangezien het aanbod behoorlijk divers is.

Ook zijn er heel veel aandachtspunten waar je goed op moet letten. De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder.

Soort fiets

Ten eerste moet je goed naar het soort fiets kijken. Ben je voor een normale elektrische stadsfiets gegaan? Of heb je voor bijvoorbeeld een elektrische bakfiets of elektrische mountainbike gekozen?

Bij niet alle aanbieders kun je alle soorten e-bikes verzekeren. Dit is dan ook iets dat je even goed na moet gaan.

Leg je je kilometers op een speed pedelec af? Dan ben je verplicht om een WA verzekering af te sluiten.

Dekking van de verzekering

Ten tweede moet je goed naar de dekking van de verzekering kijken.

Let bijvoorbeeld goed op de antwoorden op onderstaande vragen:

  • Vallen de accessoires en accu ook onder de dekking van de verzekering? Dit is erg wenselijk, aangezien juist de accessoires en accu’s ook veel gestolen worden.
  • Wat valt er precies onder de dekking? Dit is per verzekeringsmaatschappij én per fietsverzekering verschillend, dus doe hier goed onderzoek naar.
  • Wat gebeurt er bij diefstal of total loss verklaring? Krijg je in dat geval het volledige aankoopbedrag retour? Of krijg je slechts de marktwaarde van je e-bike terug?
  • Valt pechhulp ook onder de dekking? Bij meerdere verzekeringsmaatschappijen ben je bij een e-bike verzekering van pechhulp verzekerd. Dat betekent dat je in binnenland op weg geholpen wordt, indien je met je fiets strandt. Hoe dit precies werkt, is per aanbieder verschillend.

Aanvullende dekkingen

Ten derde kun je even goed naar de aanvullende dekkingen kijken. Bij meerdere aanbieders ben je in staat om de normale dekking naar wens uit te breiden.

Dit kost je uiteraard meer geld, maar je bent hierdoor wel in staat om de fietsverzekering volledig naar je eigen wens te maken. Het is op die manier mogelijk om de e-bike verzekering vólledig op je situatie aan te laten sluiten.

Kosten van de verzekering

Ten derde moet je goed naar de kosten van de verzekering kijken. Hierover adviseren wij je het volgende:

  • Kijk niet alleen naar het tarief per maand. Het is interessant om direct voor de goedkoopste elektrische fietsverzekering te kiezen, maar dat is niet aan te raden. Het is vooral van belang dat de fietsverzekering volledig op je wensen, fiets en situatie aansluit. Mogelijk is het daardoor beter om voor een nét iets duurdere e-bike verzekering te kiezen.
  • Let goed op het eigen risico. Moet je een eigen risico betalen bij een schademelding? En moet je een eigen risico betalen indien je e-bike gestolen wordt? Dit zijn ook belangrijke vragen om even goed naar te kijken.
  • Let goed op het uit te keren bedrag. Word je e-bike gestolen? Dan ben je maar al te blij met je fietsverzekering. Maar, je wilt in zo’n situatie uiteraard wel dat je het aankoopbedrag van je fiets terugkrijgt. Dat is niet bij alle verzekeringen het geval, dus let goed op het bedrag dat je uitgekeerd krijgt bij een diefstal of total loss melding.

Looptijd van de verzekering

Ten vierde is het belangrijk om naar de looptijd van de verzekering te kijken. Je kunt namelijk kiezen voor een korte- of aflopende verzekering, maar ook voor een doorlopende e-bike verzekering.

Bij laatstgenoemde soort verzekering is er geen sprake van een vastgesteld einde. Bij de korte- of aflopende verzekering is dit wel het geval.

Tips om schade en/of diefstal aan je e-bike te voorkomen

Het mag duidelijk zijn: je doet er verstandig aan om een fietsverzekering voor je e-bike af te sluiten. Waar je ook verstandig aan doet, is om onderstaande tips op te volgen.

Met deze tips verklein je schade en/of diefstal aan je e-bike:

  • Pas je snelheid aan de omstandigheden aan. Fiets je door een drukke straat heen? Dan is het niet verstandig om op maximale snelheid te fietsen. Pas je snelheid aan de omstandigheden aan, zodat je tijdig in kunt grijpen bij een bijna-botsing.
  • Zet je fiets altijd goed op slot. Het is uiteraard ook zaak om je fiets altijd goed op slot te zetten. Gebruik hier een goedgekeurd slot voor en monteer eventueel ook een fietsalarm op je e-bike. Een andere optie die je hebt, is om een GPS tracker op je fiets te monteren. Daarmee kun je bij diefstal je fiets alsnog in de gaten houden.
  • Zet je fiets op een slimme plek neer. Heb je de mogelijkheid om je e-bike ’s nachts binnen te zetten? Doe dit dan altijd. Of moet je je fiets overdag op straat neerzetten? Zet ‘m dan op een slimme plek neer.
  • Onderhoud je fiets goed. Met het oog op schade is het ook aan te raden om je fiets goed te onderhouden. Geef je e-bike daarom tijdig een onderhoudsbeurt.


Categorieën: Outdoor