Beste smartphone voor ouderen/senioren

Last updated by Franziska on

beste smartphones voor ouderen_senioren

Ben je als ouder persoon op zoek naar een geschikte smartphone? Of wil je juist voor je oudere moeder/vader of opa/oma een nieuwe smartphone kiezen?

In beide gevallen kun je het beste kiezen voor een GSM voor senioren. Zo’n smartphone is geoptimaliseerd voor senioren én biedt veel gemak.

Maar, wat is nou de beste senioren smartphone? Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, hebben wij het uitgebreide aanbod aan een strenge keuring onderworpen.

Op basis van onze keuring hebben wij vervolgens een top 5 samen kunnen stellen. Over deze vijf beste smartphones voor senioren vind je hieronder meer informatie.

Dit zijn de beste senioren smartphones uit de test

Een mobiele telefoon voor ouderen moet aan enkele eisen voldoen. Zo moet de smartphone makkelijk te bedienen zijn, moeten de knoppen groot zijn en moet het scherm goed af te lezen zijn.

Over het algemeen kunnen we daardoor het volgende stellen: een eenvoudige mobiele telefoon voor ouderen is het beste. Zo’n seniorentelefoon spreekt direct voor zich, waardoor ouderen écht iets aan de smartphone hebben.

Op basis van onze test hebben wij een top vijf van beste smartphones samen kunnen stellen. Dit is overigens niet alleen aan onze eigen test te danken.

Wij hebben ook het mobiele telefoon voor ouderen onderzoek van de Consumentenbond aangehouden. Op basis daarvan kunnen wij onderstaande mobiele telefoons voor ouderen aanraden.

Beste eenvoudige smartphone voor senioren – SwissVoice G50 Plus

swissvoice_senioren_smartphone

Wil je de meest eenvoudige GSM voor senioren aanschaffen?

Dan raden wij de SwissVoice G50 Plus smartphone van harte aan. Deze smartphone is eenvoudig, beschikt over de gewenste functies en is betaalbaar.

Zoals je op de foto kunt zien, beschikt deze smartphone over slechts een paar knoppen. Het gaat hierbij om drie knoppen onder het beeldscherm.

Op het beeldscherm zelf zijn de overige bedieningsknoppen te vinden. Het belangrijkste voordeel dáárvan is dat de knoppen op het beeldscherm een stuk groter weergegeven worden. Dit komt de bediening alleen maar ten goede.

Deze smartphone is ook in staat om berichten voor te lezen. Handig als je opa of oma van bijvoorbeeld Whatsapp gebruik maakt.

Met dank aan het grote toetsenbord kunnen berichten relatief makkelijk getypt worden door de senior. Overigens is het scherm zelf ook vrij groot; 5 inch.

Bij aanschaf van deze smartphone krijg je 2 jaar garantie.

De smartphone wordt niet met een abonnement geleverd, maar je kunt uiteraard zelf een sim only abonnement afsluiten. Je kunt ook voor een prepaid simkaart kiezen.

👍 Voordelen:

 • Hele fijne bediening
 • Groot beeldscherm en grote knoppen
 • Makkelijk op te laden
 • Simlockvrij
 • Standby tijd van 300 uur
 • Voor allerlei apps geschikt
 • Interessant geprijsd

👎 Nadelen:

 • Meegeleverde hoes is niet al te handig
Beste GSM voor ouderen zonder smart functies – Amplicomms M50 Senioren Smartphone

senioren_smartphone_amplicomms

Hoeft de GSM voor senioren over niet al te veel functies te beschikken? Dan is het aan te raden om voor deze Amplicomms M50 mobiele telefoon te beschikken.

Bij deze telefoon kun je namelijk uit twee standen kiezen: gemakkelijk en heel gemakkelijk. Als je voor heel gemakkelijk kiest, is het een fluitje om deze smartphone te bedienen.

Binnen deze stand kom je niet al te veel smart functies tegen. Sterker nog; de ‘heel gemakkelijk’ stand is vooral geschikt om te bellen.

Met dank aan de grote knoppen is het aannemen of afwijzen van een inkomende oproep in ieder geval erg simpel.

Tevens worden op het beeldscherm drie fototoetsen weergegeven. Dit zijn foto’s van contacten waar het meeste mee gebeld wordt. Iemand bellen kan dus met simpelweg één druk op de knop.

Deze smartphone beschikt ook over een alarmknop. Met de SOS noodknop wordt er direct contact gezocht met vijf nummers; deze vijf nummers zijn geheel zelf in te stellen.

Met deze alarmknop wordt ook automatisch een Sms-bericht met de locatie verstuurd. Veilig en erg prettig voor een senior.

Krijgt de gebruiker de Amplicomms M50 meer en meer onder de knie? Dan is het mogelijk om de smartphone naar eigen wens uit te breiden.

Doordat deze smartphone op Android 10 werkt, kunnen tal van apps op de smartphone geïnstalleerd worden.

Het opladen van deze GSM voor senioren gaat erg makkelijk. Bij aanschaf krijg je hier namelijk een basisstation voor geleverd; dit kun je zien als een bureaulader.

Ook is het mogelijk om deze smartphone aan een gehoorapparaat te koppelen. Al met al een prima GSM voor ouderen.

👍 Voordelen:

 • ‘hele gemakkelijke’ stand voor eenvoudige bediening
 • Te koppelen aan een gehoorapparaat
 • Groot en duidelijk scherm
 • Met alarm
 • Eenvoudig op te laden
 • Naar wens uit te breiden

👎 Nadelen:

 • Relatief prijzig
Beste Samsung telefoon voor senioren – Samsung Galaxy A52s 5G

samsung_smartphone_ouderen

Gaat je voorkeur uit naar een Samsung telefoon voor senioren? Dan is de Samsung Galaxy A52s 5G de beste optie.

Het meest opvallende aan deze smartphone voor senioren is het grote beeldscherm. Doordat het beeldscherm maar liefst 6,5 inch groot is, beschikt deze smartphone over een (onwijs) makkelijke bediening.

Tevens is het ideaal dat je deze smartphone geheel naar wens in kunt stellen. Je kunt ervoor kiezen om allerlei apps te downloaden, maar je kunt ook alleen de benodigde apps downloaden.

Voor een senior betekent dit dat hij/zij kan bellen, een WhatsApp berichtje kan sturen en eventueel gebruik van internet kan maken.

Overigens is het niet nodig om van 5G internet gebruik te maken. Je kunt ook voor 4G internet kiezen of eventueel voor 3G als je in een buitengebied woont.

Uiteraard is het ook mogelijk om deze senioren smartphone op de wifi verbinding aan te sluiten.

Andere hoogtepunten zijn de goede camera, de lange batterijduur en de goede speakers. Mocht je op latere leeftijd gehoorproblemen krijgen, kun je met deze Samsung smartphone alsnog prima bellen.

De speakers zorgen namelijk voor een hard en ruisvrij geluid. Ideaal voor een senior!

👍 Voordelen:

 • Heel groot beeldscherm (6,5 inch)
 • Relatief makkelijk te bedienen
 • Simlockvrij
 • Goede speakers
 • Lange batterijduur

👎 Nadelen:

 • Dit is een dure smartphone voor senioren
 • Is wellicht té complex voor een senior
Beste senioren smartphone met Whatsapp – Emporia Smart 5

emporia_senioren_smartphone

Wil je op een gemakkelijke manier gebruik van WhatsApp maken? Dan is de Emporia Smart 5 een ware aanrader.

Zoals je op de foto al kunt zien, staat het icoontje van Whatsapp heel groot op het beginscherm afgebeeld. Door op dit icoontje te drukken, opent Whatsapp zich direct.

Met dank aan het grote toetsenbord type je relatief snel de gewenste tekst in.

Eenvoud en veiligheid. Dat zijn toch wel de twee termen waar het bij deze smartphone voor senioren om draait. De eenvoud is onder andere te danken aan het besturingssysteem en het grote beeldscherm.

Ook is het ideaal dat deze smartphone over gezichtsherkenning beschikt. Zodra je naar de smartphone kijkt, ontgrendelt deze zich gelijk. Voor een senior scheelt dit weer een handeling; handig!

De Emporia noodoproepknop is wat ons betreft ook ideaal. Mocht er sprake van een noodsituatie zijn, hoeft deze knop alleen maar ingedrukt te worden.

De Emporia Smart 5 geeft vervolgens een noodsignaal uit naar vijf contacten. Deze contacten kun je zelf instellen.

De smartphone schakelt ook automatisch over naar luidsprekermodus en stuurt een SMS naar een alarmnummer. In dit SMS’je staat ook de exacte locatie vermeld.

Verder beschikt deze smartphone over enkele handige extra’s. Je kunt hierbij denken aan een rekenmachine, een agenda en een zaklamp.

Ook de weer app en het vergrootglas zijn leuke aanvullingen voor een senior.

Wil je nou echt van alleen bellen gebruik kunnen maken? Dat is ook mogelijk bij deze Emporia smartphone.

Je kunt namelijk een hoesje over de smartphone heen schuiven. Dit hoesje zorgt ervoor dat je oproepen direct aan kunt nemen of af kunt wijzen.

Verdere functies worden door dit hoesje direct uitgeschakeld. Handig!

👍 Voordelen:

 • Beschikt standaard over Whatsapp
 • Beschikt over meer handige functies
 • Met alarmnoodknop
 • Vrij groot beeldscherm
 • Makkelijk te bedienen
 • Makkelijk op te laden
 • Meegeleverde hoesje is ideaal

👎 Nadelen:

 • Relatief prijzig
Beste simlockvrije smartphone voor senioren – Doro 8080

smartphone_ouderen_android

Wil je per sé een simlockvrije smartphone hebben? En moet deze smartphone voor senioren heel makkelijk te bedienen zijn?

Dan kun je het beste voor de Doro 8080 kiezen. Deze smartphone is makkelijk te bedienen, beschikt over een groot beeldscherm en biedt (veel) handige extra’s.

Het merk Doro heeft deze smartphone speciaal voor senioren ontwikkeld. Dit merk je dan ook aan alles terug.

De smartphone is groot, de bediening is ideaal en de smartphone kan naar wens ingesteld worden.

Verder is het ook ideaal dat de stand-by tijd maar liefst 360 uur bedraagt. Als je niks met de smartphone doet, hoef je deze dus pas na 15 dagen op te laden. Het opladen gaat ook makkelijk dankzij de meegeleverde oplader.

Deze mobiele telefoon voor ouderen beschikt over Android 9. Met dank aan dit besturingssysteem is het mogelijk om tal van extra apps te downloaden.

Handig als je na verloop van tijd handigheid krijgt met een mobiele telefoon!

👍 Voordelen:

 • Duidelijk en groot beeldscherm
 • Makkelijk te bedienen
 • Lange batterijduur
 • Makkelijk op te laden
 • Volledig simlockvrij
 • Beschikt over Android 9

👎 Nadelen:

 • Eén van de duurste smartphones voor ouderen
Wat is belangrijk bij een mobiele telefoon voor ouderen?

Bij een mobiele telefoon voor ouderen spelen meerdere factoren een cruciale rol. De belangrijkste aandachtspunten bespreken we hieronder.

Gebruiksgemak

Een mobiele telefoon voor ouderen moet onwijs makkelijk te bedienen zijn. De bedieningsknoppen moeten duidelijk zijn, terwijl de knoppen ook groot moeten zijn.

Bij voorkeur is het ook mogelijk om de GSM geheel naar wens aan te passen.

Functies

In de basis hoeft een GSM voor senioren over niet al te veel functies te beschikken. Met de smartphone moet gebeld kunnen worden, moet een WhatsApp berichtje verstuurd kunnen worden én moet alarm kunnen worden geslagen.

De alarmnoodknop is toch wel één van de belangrijkste functies.

Moet de smartphone met internet uitgevoerd worden? Dat hoeft in de basis niet. Als er in het huis wifi aanwezig is, is dat wellicht al voldoende.

Batterij

Het is ook verstandig om goed naar de batterij te kijken. Ga goed na wat de batterijduur is én hoe de batterij weer opgeladen kan worden.

Een zogeheten bureaulader is voor veel senioren de beste optie.

Prepaid of abonnement

Wil je een abonnement afsluiten? Of wil je voor een prepaid simkaart gaan?

Dit zijn belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden, is een sim only abonnement een prima optie. Zeker als dit een abonnement 3G of 4G internet betreft.

Als senior zijnde kun je dan ook buiten je huis gebruik van de smartphone maken.

Formaat scherm

Het scherm moet bij voorkeur zo groot mogelijk zijn. Dit geldt ook voor de knoppen van de smartphone.

In een ideale wereld worden de bedieningsknoppen groot weergegeven op het beeldscherm van de GSM.

Smartphone of GSM

Wil je als ouder zijnde over smart functies kunnen beschikken? Dan heb je echt een smartphone nodig.

Wil je als ouder zijnde alleen kunnen bellen of alarm kunnen slaan? Dan is een GSM een betere optie voor je.

Prijskaartje

Uiteraard is het ook zaak om goed naar het prijskaartje te kijken. De bovenstaande smartphones laten duidelijk zien dat de prijskaartjes behoorlijk uiteenlopen.

Je hoeft niet bang te zijn voor een bedrag van 1000 of 1500 euro, maar sommige varianten kosten echt een paar honderd euro.

Je kunt gelukkig ook voor iets betaalbaardere varianten kiezen.

Mobiele telefoon ouderen: Consumentenbond test

Bij het selecteren van de beste smartphones hebben wij ons deels op de Consumentenbond gericht. Wij hebben namelijk gekeken naar wat zíj belangrijk aan een smartphone vinden.

Spijtig genoeg heeft de Consumentenbond niet recent zelf een test uitgevoerd. Wij raden je daarom aan om onze test te raadplegen.

Wij hebben een uitgebreide test achter de rug, waarbij wij ons op de juiste criteria hebben gericht. Dáárvoor hebben we immers de adviezen van de Consumentenbond aangehouden.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Computer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *