Wat moet je doen als de cryptomarkt instort?

Last updated by Joni on

Instorten cryptomarkt

Na een behoorlijk succesvolle periode, waarin Bitcoin van $ 4.000 naar ruim $ 65.000 steeg en de altcoins met zich meetrok, kwam de cryptomarkt in een maandenlange bear market terecht.

In deze periode was er veel verdeeldheid onder investeerders, waarbij online en op de markt zelf hevig werd gediscussieerd over de koers.

Uiteindelijk geeft de koers na dit soort perioden een richting aan, die kunnen resulteren in een impuls omhoog of in capitulatie naar beneden. In het laatste geval spreken we van het instorten van de cryptomarkt.

Het maakt niet uit hoe veelbelovend een cryptomunt is en of jouw investering een crypto met potentie is, maar wanneer de vraag afneemt zal de koers instorten.

Dit zorgt voor veel pessimisme en teleurgestelde investeerders, die hun crypto app verwijderen en wat anders gaan doen met hun leven.

Een gemiste kans, die ze juist in hun voordeel kunnen laten werken. Maar hoe is het mogelijk dat de cryptomarkt instort? En wat kan je in deze periode het beste doen?

Kan de cryptomarkt instorten?

BTC Instorten cryptomarkt

In beginsel is elke markt afhankelijk van vraag en aanbod. Daarnaast spelen er meer factoren mee, die de vraag en het aanbod beïnvloeden.

Wanneer een factor ervoor zorgt dat de vraag afneemt, of dat het aanbod enorm toeneemt, kan de markt instorten. Dit gebeurt meestal wanneer het vertrouwen in een coin of in de markt compleet weg is.

Een vrij recent voorbeeld hiervan is de corona crash van 2020, waarbij alle beurzen keihard onderuit gingen.

Negatieve economische ontwikkelingen zijn vaak de oorzaak van deze enorme dalingen. Voorbeelden zijn het verhogen van de rente, handelsconflicten en een dalende koopkracht.

Hoe diep de koers ook zal zakken, uiteindelijk bewijst de afgelopen 100 jaar dat de markten de bear market weer te boven zullen komen.

Toch zou het voor je portfolio lekker zijn dat je voor het instorten van de markt je jouw investering hebt verkocht.

Maar aan de hand van welke externe indicatoren kun je ontdekken wat er met de markt gaat gebeuren?

Correlatie tussen de aandelenmarkt en Bitcoin

BTC en aandelen correlatie

Wat veel investeerders niet weten is dat de koers van Bitcoin en de aandelenmarkt erg op elkaar lijken. Wanneer de aandelen hard dalen, zie je dit vaak terug in Bitcoin.

Met name de tech aandelen, zoals Google, Facebook, Nvidia en Tesla, maken vergelijkbare koersbewegingen, die enorm op de koers van Bitcoin en de hele cryptomarkt lijken.

Ook wanneer je uitzoomt en de Dow Jones en Bitcoin met elkaar vergelijkt, is de onderlinge relatie opvallend. Bitcoin is in 2009 gestart, het jaar dat tevens het dieptepunt van de aandelenmarkt was.

Beide beleggingen maakten vervolgens een behoorlijke stijging omhoog mee, die uiteindelijk jarenlang door heeft gezet en zeker na de corona crash parabolisch steeg.

Echter, wanneer de koers van de aandelenmarkt zijwaarts bewoog of corrigeerde, dan kwam Bitcoin op hetzelfde moment in de bear market terecht. Aan de andere kant geldt hetzelfde principe.

Wanneer de Dow Jones een periode van opwaartse prijsactie had, was dit ook terug te zien aan de koers van Bitcoin.

Mocht de aandelenmarkt ooit een soortgelijke crash als in 1929 zien, dan is de vraag hoe ver Bitcoin zal zakken.

Dit is een risico waar de meeste Bitcoin investeerders niet naar kijken, maar als investeerder moet je altijd met verschillende scenario’s rekening houden.

De relatie van Bitcoin en altcoins

Altcoins en Bitcoin

Wanneer Bitcoin stijgt, stijgen de altcoins vaak mee. Veel investeerders hebben liever altcoins in hun portfolio, omdat deze coins procentueel vaak harder stijgen.

De keerzijde hiervan is dat wanneer de Bitcoin koers daalt, de altcoins nóg harder zullen dalen. Om jezelf in te dekken tegen deze volatiliteit, is het spreiden van je portfolio zeer belangrijk.

Bitcoin is een soort kapstok, waar alle altcoins aan hangen. Nagenoeg altijd trekt de grootste cryptomunt de andere cryptomunten met zich mee.

Er zijn uitzonderingen, wanneer een cryptoproject een succes behaalt of er lucratieve extra’s met de coin te verkrijgen zijn.

Echter, bij het bestuderen van altcoins is het altijd verstandig om zowel naar de dollar pair als naar de BTC pair te kijken, omdat beide trading pairs iets zeggen over de prijsactie van de altcoin.

Wat kun je het beste doen wanneer de cryptomarkt instort?

Allereerst is het beste om niet in paniek te raken wanneer de cryptomarkt instort.

Wanneer je nog een investering hebt, die nu onder water staat, kun je hier alsnog geld mee verdienen. Dit kun je op verschillende manieren doen, die je op basis van tijd, kennis en zekerheid kunt afwegen.

Ben je bijvoorbeeld goed in het traden van cryptocurrency’s? Dan kan het traden van Bitcoin een goede manier zijn om je portfolio te vergroten en je Bitcoin aan het werk te zetten.

Verder kun je ook jouw altcoins gaan staken. Het staken van altcoins kun je vergelijken met het sparen op de spaarrekening.

In grote lijnen komen beide manieren van geld verdienen op hetzelfde neer: je zet je vermogen ergens neer en ontvangt hiervoor een vergoeding.

Door het staken kun jij jouw altcoin portfolio uitbreiden, zodat je tijdens een nieuwe bull markt optimaal kunt profiteren.

Daarnaast is een skill leren of je verdiepen in de materie ook zeer belangrijk! De periode dat de cryptomarkt diepe dalen bereikt is tevens de periode dat mensen hun interesse verliezen in crypto.

Echter, het is juist belangrijk dat je in deze tijd bezig bent met cryptocurrency’s. Investeerders en ontwikkelaars die in 2018, 2019 en 2020 hard bezig waren met hun ontwikkeling, konden in 2021 hiervan profiteren.

Benut daarom deze tijd om alles over dit onderwerp te leren en je voor te bereiden op een komende bull markt, door bijvoorbeeld een goede crypto cursus te volgen.

De reden dat je altijd stablecoins in je portfolio moet hebben

Stablecoins portfolio

Wanneer de markt instort, kun je jouw stablecoins in je portfolio gebruiken om voor een koopje te investeren in de cryptomunten waar je vertrouwen in hebt.

Doe dit nooit in één keer tegelijk, maar probeer altijd op verschillende momenten bij te kopen. Je weet immers nooit zeker wat de bodem is.

Wil je niet dat er een deel van je portfolio geen rendement maakt? Je kunt stablecoins ook gaan staken. Deze coins hebben vaak een redelijk hoog rendement.

Zo zijn verschillende exchanges en andere platformen waar je zo’n 10% rendement op je stablecoins kunt maken. Zorg hierbij wel dat je jouw stablecoins flexibel gaat staken, zodat je ze altijd kunt gebruiken.

Bij locked staking staan je stablecoins vast, waardoor je mogelijk niet kunt profiteren van een dalende markt.

Bear markets zijn juist hét moment om geld te verdienen

Veel cryptohandelaren zitten in zak en as wanneer de koers van cryptocurrency’s capituleert.

De emoties lopen hoog op en het wantrouwen neemt toe, wat je bijvoorbeeld terug kunt zien in de fear & greed index.

Doordat veel investeerders met hun investering onder water staan, zijn veel investeerders zeer pessimistisch.

Echter, wanneer je voor de lange termijn vertrouwen hebt in bijvoorbeeld blockchain, Bitcoin of NFT’s, dan is het instorten van de markt een grote kans!

Als handelaar is het handig om een potje te hebben voor dit soort momenten, zodat je kan investeren wanneer iedereen pessimistisch is.

Bear markets zijn juist het moment om te investeren, zodat je het meest optimale resultaat kan halen tijdens een bull markt!

Want zeg nou eerlijk, koop je liever Bitcoin wanneer de prijs € 60.000 of € 6.000 is?

Effectief en winstgevend handelen in crypto?

Wil jij meer winst maken met crypto? Dan is het zaak om te leren van de beste. Ons advies is dan ook om een training te volgen van een expert.

Je ontdekt dan namelijk een bewezen blueprint voor succes, zodat jij slimmer kunt traden met meer winst.

Ben je benieuwd wat de beste crypto cursussen zijn? Klik dan op de knop hieronder en ontdek welke het beste bij jou past:




Categorieën: Computer

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *