Elektrische hottub kopen? Alles wat je moet weten!

Last updated by Joni on

Elektrische Hottubs

Heb je er ook zo’n moeite mee dat de maatschappij tegenwoordig zo druk en hectisch is? En lukt het je hierdoor ook moeilijk om tot ontspanning te komen?

Dan hebben wij een goed idee voor je: een elektrische hottub kopen. Met een hottub geniet je van de gewenste ontspanning. In je eigen tuin. Op een hele aangename manier.

Uiteraard is een hottub kopen niet iets dat je zomaar doet. Dit vraagt om een bepaalde investering én je moet de beste hottub uiteraard wel eerst uitkiezen.

Maar, als je eenmaal een elektrische hottub in je tuin hebt staan, geniet je van heel veel gemak.

In dit artikel lees je over de beste elektrische hottubs voor buiten van dit moment!

Is iedere hottub elektrisch?

Elektrische hottub tuin

Nee, niet elke hottub is elektrisch. Er bestaat namelijk nóg een ander soort hottub: een hottub met een houtkachel.

Een hottub met houtkachel is om één specifieke reden niet aan te raden. Deze reden heeft betrekking op het behouden van de temperatuur.

Een hottub met houtkachel is niet in staat om de watertemperatuur op hetzelfde niveau te houden. Een hottub met elektrische kachel krijgt dit wél voor elkaar.  

Overigens is de manier van verwarming wel anders. Een elektrische hottub verwarmt het water per uur met ongeveer 1,5 graden.

Een hottub met houtkachel verwarmt het water per uur met ongeveer 15 graden. Dat is dus een behoorlijk verschil, maar voor zo’n houtkachel heb je wel het nodige hout nodig.

Dáár heb je bij een elektrische hottub ook geen last van.

Hoeveel kost een elektrische hottub?

Elektrische hottub kopen tuin

Twijfel je nog enigszins of een elektrische hottub iets voor jou is? Dat is goed voor te stellen.

Zoals we eerder in dit artikel al stelden, is dit geen aankoop die je zomaar doet. Nee, dit is een aankoop waar je je echt goed in moet verdiepen.

Eén van de punten waar je je goed in moet verdiepen, is het kostenplaatje. Het kostenplaatje bestaat in ieder geval uit meerdere componenten.

Deze componenten zetten we graag voor je op een rijtje:

  • Aanschafkosten: een elektrische hottub kost zeker een paar duizend euro. Je moet uitgaan van zeker 4.000 euro, maar de aanschafkosten kunnen nog veel hoger uitvallen. Als je voor één van de beste elektrische hottubs voor buiten gaat, moet je niet raar opkijken bij een prijskaartje van ruim 10.000 euro of zelfs ruim 15.000 euro.
  • Water: bij een elektrische hottub is het van belang dat het water schoon en hygiënisch blijft. Dit krijg je voor elkaar door op meerdere manieren het water te onderhouden. Hierbij moet je uitgaan van een investering van zo’n 50 euro per maand.
  • Onderhoudskosten: bij een elektrische hottub heb je ook nog met andere onderhoudskosten te maken. Zo is het advies om een hottub één of twee keer per jaar te laten onderhouden. De kosten hiervoor bedragen al snel een paar honderd euro per jaar.
  • Energiekosten: aangezien een elektrische hottub volledig op energie werkt, is ook dit een belangrijk kostencomponent. Wat je precies aan energie moet betalen, is echter van meerdere factoren afhankelijk. Zo zijn de afmetingen van de hottub van grote invloed, maar ook de temperatuur van het water. Tevens maakt de periode in het jaar heel veel uit; in de winter moet het water immers méér opgewarmd worden dan in de zomer. 

Wat je precies voor een elektrische hottub buiten kwijt bent, is dus van talloze factoren afhankelijk.

Feit is hoe dan ook dat de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Dit geldt voor zowel de onderhoudskosten als voor de gebruikskosten.

Aan de andere kant moet je ook beseffen dat een hottub tal van voordelen met zich mee brengt.

Het is immers heerlijk om in het warme water te liggen, niks te doen of plezier te maken met vrienden, familie of je gezin.

Is een elektrische hottub geschikt voor buiten en/of binnen?

Elektrische hottub binnen

Het is logisch én aan te raden om een elektrische hottub buiten te zetten.

Dit heeft met twee belangrijke redenen te maken:

  • De stoom. Aangezien het water in een hottub behoorlijk warm is, komt er stoom van het water vandaan. Het stoom is eigenlijk niks meer dan vocht, waardoor dit vocht binnenshuis bijvoorbeeld het plafond en de muren aan kan tasten. In de vrije buitenlucht kan het stoom gelukkig alle kanten op.
  • De hitte. Van het water van een elektrische hottub komt de nodige warmte vrij. Indien je de hottub binnen zet, blijft deze warmte in je woning hangen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor schimmelvorming, maar ook voor een minder gezonde leefomgeving. Ook dit is dus een prima reden om een elektrische hottub buiten te gebruiken.

Wil je nou graag een elektrische hottub binnen gebruiken? Dan kun je wellicht beter kijken naar een aangenaam bubbelbad of een sauna.

Maar, het zou in de basis wel mogelijk moeten zijn om een elektrische hottub binnen neer te zetten.

Heb je nou de wens om je nieuwe elektrische hottub binnen te zetten?

Maak dit kenbaar bij het bedrijf waar je de hottub mogelijk gaat kopen. Die specialist weet dan ongetwijfeld voor welke hottub je het beste kunt kiezen.

Weet je niet zeker of een hottub iets voor in jouw tuin is? Kijk dan ook eens naar een spa of naar een jacuzzi. Dit zijn twee andere producten waar je heerlijk in tot rust kunt komen.

Voordelen van elektrische hottubs

Als je in je eigen tuin heerlijk tot rust wilt komen, heb je hier meerdere mogelijkheden voor. Feit is dat relatief veel huishoudens hierbij voor een hottub kiezen.

En van deze groep kiest ook weer een relatief groot deel voor een elektrische hottub. Dit heeft vooral met onderstaande voordelen te maken.

Op ieder gewenst moment warm water

Een belangrijk voordeel van een elektrische hottub is dat het water heerlijk op temperatuur blijft. Je kunt hierdoor op elk moment van de dag in de hottub stappen.

Als je voor een houtgestookte hottub zou kiezen, zou dit niet mogelijk zijn. Zo’n hottub heeft namelijk veel meer moeite om de temperatuur van het waterconstant te houden.

Gemakkelijk te bedienen

Hottub bediening

Een ander voordeel is dat je een gemiddelde elektrische hottub makkelijk kunt bedienen. Dit is voornamelijk te danken aan de werking van de hottub; hij staat in principe altijd aan.

Je hoeft hierdoor niet eerst de hottub aan te zetten, te wachten totdat het water opgewarmd is en vervolgens pas in de hottub te stappen.

Nee, je kunt dírect van de hottub gebruik maken, zonder een lastige bediening. 

Eventueel ook binnen te gebruiken

Zoals we hierboven al beschreven hebben, is het ook mogelijk om een hottub binnen te gebruiken.

Mocht je hiertoe besluiten, is het wel heel belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen. De warmte en stoom die van de hottub afkomen, moeten direct goed afgevoerd worden.

Vorstbestendig

Een elektrische hottub is vorstbestendig. Als je óók in de koude winter van je hottub wilt genieten, is dat met een elektrische variant dus mogelijk.

Mogelijkheden

Grote elektrische hottub gezin

Wat wij zelf ook nog een belangrijk voordeel vinden, is de diversiteit. Je hebt tegenwoordig namelijk de keuze uit allerlei soorten elektrische hottubs.

Ben je op zoek naar een elektrische hottub voor 2 personen? Daar bestaan meer dan voldoende varianten van.

Of wil je liever met 4 personen in de hottub relaxen? Ook daar bestaan geschikte varianten voor.

Nadelen

Is het dan allemaal koek en ei bij een elektrische hottub? Nee, dat is niet het geval.

Met een hottub elektrisch moet je ook met onderstaande nadelen rekening houden.

Kachel moet het hele jaar aan staan

Om optimaal van de voordelen te profiteren, zou de kachel van de hottub het gehele jaar aan moeten staan. Dit kost uiteraard de nodige energie.

Om dit zo betaalbaar mogelijk te houden, is het advies om zonnepanelen op het dak van je woning/schuur te laten leggen.

Hiermee creëer je je eigen energienetwerk, waardoor de kosten beperkt blijven.

De hottub heeft een stroompunt nodig

Om van een elektrische hottub in je tuin te kunnen genieten, heb je in je tuin een stroompunt nodig. Zolang dit stroompunt ontbreekt, is het niet mogelijk om het water te verwarmen.

Vraagt om het nodige onderhoud

Onderhoud elektrische hottub

Een volledig elektrische hottub moet regelmatig onderhouden worden. Zo moet het water regelmatig verschoond worden én moeten bepaalde onderdelen eens per jaar geolied worden. 

Belangrijke punten om rekening mee te houden

Spreken de voordelen van een elektrische hottub je nou aan? En wil je daarom zo snel mogelijk een elektrische hottub kopen?

Besef je dan goed dat de aanschaf van zo’n hottub behoorlijk prijzig is. Als je nog niet zeker weet of een hottub iets voor jou is, kun je beter eerst een elektrische variant huren.

Tijdens de korte huurperiode kun je direct bepalen of dit wel of niet iets voor je is.

Maar, er zijn meer punten om rekening mee te houden. De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder.

Afmetingen

De afmetingen van een elektrische hottub zijn van cruciaal belang. Zo bepalen de afmetingen hoeveel water er in de hottub kan.

Des te meer water er in de hottub kan, des te meer energie er benodigd is om het water warm te houden.

Daarnaast bepalen de afmetingen hoeveel personen er in de hottub kunnen. Je moet dit dan ook afstemmen op de manier waarop je van de hottub gebruik wilt maken.

Plaatsing

Plaatsing hottub tuin

Sowieso moet je goed nadenken over de plaatsing van de hottub.

Wil je de hottub binnen of buiten neerzetten? En wil je de hottub dan in de zon zetten of toch liever in de schaduw?

Ook dit zijn twee belangrijke vragen waar je goed over na moet denken.

Energiekosten

Bij een elektrische hottub moet je goed rekening houden met de energiekosten. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, kun je voor je eigen zonnepanelen kiezen.

Met deze zonnepanelen creëer je je eigen netwerk, waardoor je de kosten omlaag weet te dringen.

Onderhoud

Tot slot moet je goed met het onderhoud rekening houden.

Op dit gebied hebben wij twee belangrijke tips voor je:

  • Onderhoud de hottub regelmatig. Dit betekent dat je zeker één keer per jaar de hottub moet laten onderhouden.
  • Schakel een onderhoudsspecialist in. Het advies is om voor het onderhoud een specialist in te schakelen. Een specialist weet precies wat er moet gebeuren en hoe dit moet gebeuren. 

Elektrische hottub huren of toch kopen?

Weet je zeker dat een elektrische hottub iets voor jou is? Koop dan de hottub.

Weet je nog niet zeker of dit iets voor je is? Of wil je slechts een paar van een hottub gebruik maken? Huur de hottub dan.

Zijn er goede alternatieven voor een elektrische hottub?

Opblaasbare jacuzzi tuin

Je kunt eventueel voor een houtgestookte hottub kiezen, maar je hebt hier altijd hout voor nodig. Bovendien kun je je vraagtekens zetten bij de invloed van al het verbrande hout op het milieu.

Een ander alternatief is bijvoorbeeld een opblaasbare jacuzzi. Zo’n jacuzzi is een stuk goedkoper én ook nog veelzijdiger in te zetten.

Klik hieronder voor het beste aanbod elektrische hottubs én de alternatieven:


Meer ontspanning:


Categorieën: Outdoor