Huis elektrisch verwarmen? Opties, Kosten & Tips

Last updated by Scott on

huis elektrisch verwarmen

Er is een hoop te doen om het verwarmen van een woning. Iedereen wil het uiteraard betaalbaar voor zichzelf houden, maar we hebben ook met het milieu te maken.

Vandaar ook dat veel mensen op zoek zijn naar een betaalbare- en duurzame vorm van huisverwarming. Is het huis elektrisch verwarmen hier een voorbeeld van?

Dat is één van de vele vragen waar je in dit artikel een antwoord op vindt.

In dit artikel richten wij ons volledig op het elektrisch verwarmen van een woning.

We kijken naar hoe dit precies in zijn werk gaat, hoe je je woning elektrisch kunt verwarmen en wat de kosten zijn.

Ook treffen we een vergelijking met gas en benoemen we alle plus- en minpunten.

Wat is het elektrisch verwarmen van een huis precies?

Op verschillende manieren kan een huis verwarmd worden. Lange tijd is het gebruikelijk geweest om dit met gas te doen. Gas kent echter twee belangrijke nadelen: het is eindig en het is vrij prijzig.

Vandaar ook dat veel mensen voor het elektrisch verwarmen van een woning kiezen.

Het elektrisch verwarmen van een huis is niks meer dan het inzetten van elektrische verwarmingstoestellen. Dit kan bijvoorbeeld middels een warmtepomp, een elektrische verwarming, een elektrische boiler en infraroodverwarming.

Kun je een woning volledig elektrisch verwarmen? Ja, dat is zeker het geval. Dit werkt echter wel op een net iets andere manier dan bij de gebruikelijke manier van verwarmen.

Normaal gesproken hangt er in elke ruimte een radiator, waarmee de ruimte verwarmd wordt. Bij elektrisch verwarmen moet je in bijvoorbeeld elke ruimte een elektrische verwarming plaatsen.

Maar, je kunt de radiator ook verwarmen met een elektrische boiler. Door voor een elektrische boiler te kiezen, kun je je complete woning elektrisch verwarmen.

Kun je een woning ook elektrisch verwarmen en koelen?

Ja, ook dit behoort tot de mogelijkheden. Een airco werkt bijvoorbeeld op elektriciteit en heeft een (mogelijke) dubbelfunctie.

Een airco koelt een ruimte uiteraard, maar soms is een airco ook in staat om een ruimte te verwarmen. Aangezien dit volledig elektrisch gaat, heb je niks van doen met gaskosten.

Als dit een optie voor je is, vergelijk dan de beste aircomerken en airco’s met elkaar voordat je overgaat tot de aankoop. Het is een flinke investering.

Hoe kun je een woning elektrisch verwarmen?

Zoals hierboven al gesteld: je hebt meerdere mogelijkheden om een woning elektrisch te verwarmen. De meest voornaamste mogelijkheden zetten we voor je op een rijtje:

 • Warmtepomp. De meest duurzame keuze om een woning elektrisch te verwarmen, is met een warmtepomp. Veel nieuwe huizen die gebouwd worden, zijn standaard al van zo’n pomp voorzien. Ten opzichte van de andere mogelijkheden, zie hieronder, verbruikt een warmtepomp een stuk minder energie. Je hebt bovendien met lage onderhoudskosten te maken, terwijl je een warmtepomp ook nog met bijvoorbeeld vloerverwarming kunt combineren.
 • Elektrische verwarming. Je kunt ook kiezen voor een normale elektrische verwarming. Dit is bijvoorbeeld een elektrische radiator, een elektrische vloerverwarming of ‘gewoon’ een elektrische verwarming die je op de grond neerzet of aan de muur ophangt. Bij deze vormen van elektrisch verwarmen geniet je voornamelijk van een lage aanschafprijs.
 • Elektrische boiler. Ook kun je kiezen voor een elektrische boiler. Dit is een vat met daarin water dat elektrisch wordt verwarmd. Je kunt hierdoor warm douchen. Jammer genoeg is een elektrische boiler wel een vrij dure optie.
 • Infraroodverwarming. Tot slot kun je ook nog voor infraroodverwarming kiezen. Hierbij hang je meerdere infraroodpanelen in je woning op, waarna deze panelen de gewenste warmte afgeven. Ook hierbij heb je met een lage aanschafprijs te maken, evenals met lage verbruikskosten.

Gaat een elektrische verwarming in combinatie met zonnepanelen?

Ja, je kunt een elektrische verwarming absoluut combineren met zonnepanelen. Dat is juist hetgeen dat bij veel nieuwe huizen gedaan wordt.

Deze huizen worden volledig zonder gasaansluiting gebouwd, waardoor er behoefte aan de nodige elektriciteit is. Deze elektriciteit wordt opgewekt met de zonnepanelen die op het dak van de woning liggen.

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan gas?

Ja, elektrisch verwarmen is absoluut goedkoper dan gas. Hoe dit precies zit en wat de prijsverschillen zijn, vertellen we je graag verderop in dit artikel. Eerst kijken we naar de situaties waarin je huis elektrisch verwarmen interessant is.

Wanneer/in welke situatie je woning elektrisch verwarmen?

Een huis verwarmen met een elektrische kachel, boiler of warmtepomp is zeer zeker aan te raden. Zeker als je je in één van de volgende situaties bevindt:

 • Als je huidige cv ketel kapot is. Is toevallig recent je huidige cv ketel kapot gegaan? Dan is dit het moment om van gas- naar elektrische verwarming over te stappen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heb je op dit gebied ook nog meerdere mogelijkheden.
 • Als je je woning wilt verduurzamen. Ben je begaan met het milieu en wil je zo duurzaam mogelijk wonen? Ook dan is het logisch/verstandig om je woning elektrisch te gaan verwarmen.
 • Als je kosten wilt besparen. Het leven is behoorlijk duur geworden, mede door de flink gestegen gastarieven. Door je woning voortaan elektrisch te verwarmen, bespaar je aanzienlijk veel geld. Dit is één van de meest voornaamste redenen waarom men overstapt op elektrische verwarming.
 • Als je je woning gaat verbouwen. Sta je aan de vooravond van een grootschalige verbouwing van je woning? Ook dan is het aan te raden om de overstap te maken. Bij een verbouwing kun je bijvoorbeeld een elektrische radiator of warmtepomp laten plaatsen, waarna je je huis kunt verwarmen met stroom.

Al met al is het in veel situaties interessant om je woning elektrisch te verwarmen. Bovendien ligt het in de lijn der verwachtingen dat er in de komende jaren meer en meer situaties bij komen.

Het heeft er alle schijn van dat elektrisch verwarmen dé toekomst is/heeft.

Je huis met gas of met stroom verwarmen?

Zit je enigszins in dubio over de manier van verwarmen van je woning? Je hebt in dat geval de keuze uit twee mogelijkheden: met gas of met stroom. Om tussen deze twee beide mogelijkheden de juiste keuze te maken, moet je onder meer naar de kosten kijken.

Als je puur naar de kosten kijkt, is de keuze snel gemaakt. De verwarming op stroom is namelijk vele malen goedkoper dan de verwarming op gas.

Dit heeft twee duidelijke redenen:

 • De tarieven voor gas liggen een stuk hoger dan de tarieven voor energie. Alleen al door dit prijsverschil is het interessant om je woning met energie te verwarmen.
 • Een elektrische verwarming werkt sneller dan verwarming op gas. Over het algemeen werkt een elektrische verwarming sneller dan verwarming op gas. Dit betekent dat je sneller van een aangename warmte geniet, maar ook met een lager verbruik te maken krijgt.

Wat zijn de exacte gas- en energie kosten?

Wat je precies voor gas of stroom moet betalen?

Dit hangt volledig af van twee belangrijke factoren:

 • De actuele gas- en energietarieven. Zoals we in de afgelopen jaren gemerkt hebben, zijn deze tarieven nogal aan schommeling onderhevig. Mede hierdoor is het lastig om je over de exacte gas- en energiekosten te informeren.
 • Het verbruik. Je hebt uiteraard ook nog met je eigen verbruik te maken. Des te meer energie/gas je verbruikt, des te hoger de gas- of energierekening oploopt. Dat mag logisch zijn. Om tot de juiste keuze te komen, moet je in ieder geval goed naar je verbruik van de afgelopen jaren kijken.

Wat zijn de voordelen van je woning elektrisch verwarmen?

Heb je voorzichtige interesse om de stap van gas naar stroom te maken? Gezien de vele voordelen van elektrisch verwarmen is deze stap aan te raden.

Indien je ervoor kiest om je huis te verwarmen met stroom, geniet je van meerdere voordelen. De belangrijkste voordelen bespreken we hieronder.

Snel een aangename warmte

Over het algemeen werkt een elektrische verwarming een stuk sneller. Dit betekent dat je sneller van de gewenste, aangename warmte in je woning verzekerd bent. Je verhoogt hiermee het wooncomfort aanzienlijk.

Lagere kosten

Zoals hierboven al aangegeven, is het goedkoper om je woning met energie te verwarmen. Wat je precies moet betalen, hangt dus van bovengenoemde twee factoren af. Gelukkig kun je hier wel zelf de nodige invloed op uitoefenen.

Dit doe je bijvoorbeeld door bewust met de energie om te gaan. Douche niet al te lang, stel de thermostaat niet al te hoog in en verwarm alleen de ruimtes waar je daadwerkelijk tijd in doorbrengt.

Verder is het verstandig om te investeren in bijvoorbeeld de beste warmtepomp. De beste warmtepomp heeft een hoger rendement, waardoor je je kosten nog verder omlaag brengt.

Een andere goede optie is om zonnepanelen op het dak van je woning neer te leggen. Deze panelen vangen het zonlicht op en zetten dit vervolgens om in zonne energie.

Met deze gratis energie kan je huis vervolgens verwarmd worden. Met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp creëer je dus volledig je eigen energienetwerk.

Keuze uit meerdere verwarmingsbronnen

Wil je je woning goedkoop elektrisch verwarmen? Dan heb je hiervoor de keuze uit meerdere verwarmingsbronnen. Zo hebben wij je hierboven al kennis laten maken met de warmtepomp, elektrische boiler, infraroodverwarming en normale elektrische kachels.

In elke situatie en elke woning kun je zodoende de juiste verwarmingsbronnen kiezen.

Makkelijk in te stellen

Wil je graag meerdere ruimtes elektrisch verwarmen? Dat is mogelijk. Bij elektrische verwarming heb je alle mogelijkheden om ruimtes afzonderlijk van elkaar in te stellen. Dat zorgt ervoor dat je veel invloed op het wooncomfort uit kunt oefenen.

Milieuvriendelijk

Uiteraard is je woning elektrisch verwarmen ook bijzonder milieuvriendelijk. Dit is zeker het geval als je je eigen energie opwekt, bijvoorbeeld middels je eigen zonnepanelen.

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te plaatsen. Denk aan zonnepanelen op een schuur, of zonnepanelen op een carport.

Het is ook goed om te weten dat de voorraad gas eindig is. Dit geldt gelukkig niet voor energie. Middels het zonlicht, maar ook met de wind, kan voortdurend groene energie opgewekt worden.

Met het oog op de toekomst is je woning elektrisch verwarmen absoluut de juiste keuze.

Wat zijn de nadelen van je woning elektrisch verwarmen?

Is het voor iedereen en in elke situatie aan te raden om je woning elektrisch te verwarmen? Nee, dat is niet zozeer het geval. Je moet namelijk ook met een paar aandachtspunten rekening houden:

 • De ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Als je nu voor een nieuwe warmtepomp kiest, is deze warmtepomp over twee jaar mogelijk al verouderd. De wereld van elektrische verwarming staat nog enigszins in de kinderschoenen, waardoor je systeem mogelijk al snel achterhaald is. Zo is een veelgehoorde klacht dat de huidige warmtepompen nog veel te groot uitgevoerd zijn.
 • Hogere energierekening. Uiteraard moet je bij elektrisch verwarmen wel met een hogere energierekening rekening houden. Aangezien de tarieven voor energie een stuk lager dan de tarieven voor gas liggen, wordt dit verschil deels goed gemaakt. Je hebt uiteraard wel met enige terugverdientijd te maken, ook omdat je in de elektrische verwarming moet investeren.

Elektrische verwarming in huis: aanrader of niet?

Ja, het is absoluut aan te raden om voor elektrische verwarming in huis te kiezen. Je maakt hiermee een milieuvriendelijke keuze, maar ook een financieel interessante keuze.

Tevens bereid je je woning met de overstap naar verwarming op stroom goed voor op de toekomst.

In eerste instantie moet je wel een bepaalde investering doen. Je moet bijvoorbeeld nieuwe elektrische radiatoren of een nieuwe warmtepomp kopen. Doordat je gasrekening naar 0 euro daalt, verdien je deze investeringen gelukkig vrij snel terug.

Tevens raden wij je aan om goed naar je situatie en wensen te kijken. Daarbij moet je ook goed naar de verschillende verwarmingsbronnen kijken.

Wil je je huis verwarmen met een elektrische boiler? Of kies je voor één van de andere verwarmingsbronnen? Je hebt in ieder geval voldoende mogelijkheden.

Ons advies:

 • Verdiep je volledig in de mogelijkheden van je huis elektrisch verwarmen. Al snel zie je de vele voordelen in en wil je ook de overstap maken.
 • Bereid je voor op de overstap naar een gasloze woning. Door deze overstap te maken, word je woning ook nog eens veel meer waard. Nóg een reden om je huis volledig elektrisch te gaan verwarmen.


Categorieën: Huishouden