Carport met zonnepanelen? Alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

carport met zonnepanelen

Heb je een carport in je tuin staan? Met een vrijstaande carport kun je de nodige kanten op, zowel qua gebruikstoepassingen als qua verduurzaming.

Je kunt namelijk prima zonnepanelen op het dak van de carport leggen. Daarmee wek je je eigen energie op, waardoor je de nodige euro’s per maand kunt besparen.

Maar, wat is een carport van zonnepanelen nou precies? Wat voor zonnepanelen kun je op het dak van een carport plaatsen? En waarom zou je dit doen?

En zijn er ook redenen om dit vooral niet te doen? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord.

Wat is een carport met zonnepanelen?

Een zogeheten solar carport is een carport met een dubbele functie. Ten eerste stelt de carport je in staat om je auto op een handige manier te parkeren.

Je hoeft niet bang te zijn dat je auto vies wordt. En je hoeft niet bang te zijn dat het weer vat krijgt op de staat van je auto.

Ten tweede wekt een carport met zonnepanelen zelf energie op. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij zonnepanelen op een veranda. De panelen vangen het zonlicht op, zetten dit om in energie en zorgen daarmee voor een flinke kostenbesparing.

Met een carport met zonnepanelen sla je dus meerdere vliegen in één klap. Hier komt nog bovenop dat je uit meerdere carports met zonnepanelen kunt kiezen.

Alle mogelijkheden die je op dit gebied hebt, zetten we in dit artikel graag voor je uiteen.

Veel soorten carports met zonnepanelen

Heb je wel oren naar een carport met zonnepanelen in je tuin? Zorg er dan voor dat je eerst goed je wensen op een rijtje zet. Je kunt namelijk tussen veel soorten carports met zonnepanelen kiezen.

Er kan sowieso onderscheid tussen twee varianten gemaakt worden:

 • Een bestaande carport ombouwen. Je bent in staat om je bestaande carport om te bouwen naar een carport zonnepanelen. In dat geval moet je de huidige dakbedekking eraf halen en op de juiste manier nieuwe zonnepanelen plaatsen.
 • Een kant en klare solar carport kopen. Je kunt er ook voor kiezen om een kant en klare solar carport te kopen. Bij zo’n carport liggen de zonnepanelen prachtig op het dak én heb je eigenlijk nergens omkijken naar.

Wat voor jou de beste keuze is? In veel gevallen is een kant en klare solar carport de beste keuze. Dit komt onder meer doordat de constructie van zo’n carport bestand is tegen het gewicht van de panelen.

Wil je je huidige carport ombouwen? Ga dan goed na of de constructie sterk genoeg is.

Dat is echter niet het enige waar je op moet letten. Andere belangrijke aandachtspunten bespreken we graag hieronder.

Afmetingen

Ten eerste moet je goed naar de afmetingen van de carport kijken. Wil je voor een enkele carport met zonnepanelen gaan? Dat houdt in dat je onder deze carport 1 auto neer kunt zetten.

Of heb je liever een dubbele carport met zonnepanelen? In dat geval kun je 2 auto’s onder de carport neerzetten. Ideaal.

Plaatsing

Ten tweede moet je goed naar de exacte plaatsing kijken. Wil je de carport bijvoorbeeld direct tegen je woning aanbouwen? Of wil je voor een vrijstaande carport met zonnepanelen gaan?

Als particulier heb je op dit gebied de nodige mogelijkheden, maar een en ander is wel afhankelijk van je tuin. Ga bijvoorbeeld goed na hoeveel ruimte je in je tuin hebt voor je nieuwe carport met zonnepanelen.

Materiaal

Ten derde heb je ook nog uit meerdere materialen de keuze. Wil je bijvoorbeeld een carport van hout hebben? Zeker als je een landelijke tuin hebt, is dat een logische keuze.

Maar, er zijn ook veel huishoudens die tegenwoordig voor een aluminium carport met zonnepanelen kiezen. Ook een carport van aluminium brengt zo zijn voor- en nadelen met zich mee.

Wanneer voor een carport met zonnepanelen kiezen?

Een carport met zonnepanelen is absoluut een goede keuze. Maar, het is niet voor iedereen mogelijk. Om voor zo’n carport te kiezen, heb je sowieso de nodige ruimte in je tuin nodig. Je hebt een ruime tuin of een ruime oprit nodig.

Daarnaast heb je nog met de stand van de zon te maken. Wil je de carport op een plek zetten waar nagenoeg altijd schaduw is?

Dan komt de opbrengst van de zonnepanelen vrij laag te liggen. Dat is vrij zonde van je initiële investering, waardoor je beter naar een andere plek kunt kijken.

Het is uiteraard ook zaak om te bepalen of je wel iets aan een carport hebt. Heb je bijvoorbeeld geen auto? Dan kun je je afvragen wat het nut van een carport is. In zo’n situatie kun je wellicht beter voor een terrasoverkapping met zonnepanelen kiezen.

De keuze voor zonnepanelen is hoe dan ook een logische keuze. Je bent met de zonnepanelen in staat om je eigen stroomnetwerk te creëren, waarmee je oprecht veel geld gaat besparen.

Dat is echter niet het enige voordeel; je bent ook nog duurzaam bezig. Met het oog op het milieu en de aardbol is dit zeer wenselijk.

Carport met zonnepanelen in de tuin: Hier moet je rekening mee houden

Wil je direct een carport met zonnepanelen in je tuin zetten?

Houd dan goed rekening met onderstaande aandachtspunten:

 • De constructie van de bestaande carport. Als je zonnepanelen op je bestaande carport wilt leggen, moet je goed naar de constructie kijken. De panelen brengen het nodige gewicht met zich mee, waardoor de carport stevig genoeg moet zijn.
 • Onderbreking van bomen. Zet je een carport naast bomen in je tuin neer? Dan moet je rekening houden met de onderbreking van de bomen. Deze bomen onderbreken het zonlicht, waardoor er minder zonlicht op de panelen valt. Dit gaat uiteraard ten koste van het rendement van de carport met zonnepanelen.

Wat zijn de kosten van een carport met zonnepanelen?

Spreekt een carport met zonnepanelen je aan? Dan is het goed om te weten dat je voor zo’n carport diep in de buidel moet tasten.

Dit geldt niet alleen voor de carport, maar ook voor de zonnepanelen. Voor het geheel van de carport met zonnepanelen betaal je nu eenmaal vrij veel geld.

Wat je voor zo’n carport met zonnepanelen precies moet zijn? Je kunt voor een solar carport rekening houden met een investering van minimaal 10.000 euro.

Wat de exacte kosten zijn, is onder meer afhankelijk van de afmetingen. Ook het materiaal van de carport is van grote invloed, evenals het soort zonnepaneel waar je voor kiest.

Ga je voor de allerbeste zonnepanelen op het dak van je carport? Dan ben je van een hogere opbrengst verzekerd, maar je moet hier wel meer geld aan uitgeven.

Let in ieder geval niet specifiek op de carport met zonnepanelen kosten, maar kijk goed naar de terugverdientijd. Dat is eigenlijk het belangrijkste bij het plaatsen van zonnepanelen.

Wil je graag je huidige carport ombouwen? Dan hoef je in veel gevallen alleen maar de juiste zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt in dat geval klaar zijn voor een paar duizend euro.

Maar, besef dan wel goed dat de panelen ook nog op de carport geplaatst moeten worden. Ook deze investering loopt hierdoor behoorlijk op.

Wat zijn de voordelen van een carport met zonnepanelen?

 • Slim omgaan met de aanwezige ruimte. Door een carport met zonnepanelen in je tuin neer te zetten, ga je slim om met de aanwezige ruimte. Je creëert parkeerruimte voor je auto, terwijl je ook nog duurzaam bezig bent.
 • Dubbele functie. Zoals al aangegeven, geniet je met een carport met zonnepanelen van een dubbele functie. Je kunt je auto op een handige manier parkeren én je wekt je eigen stroom op. Hiervoor heb je dus geen extra ruimte nodig.
 • Flinke kostenbesparing. Zeker als je voor een grotere carport gaat, kun je hier de nodige zonnepanelen opleggen. Dit resulteert in een flinke opbrengst, waardoor je met een flinke kostenbesparing te maken krijgt. Je energierekening gaat hoe dan ook een heel stuk lager uitvallen.
 • Keuze uit veel opties. Bij een carport met zonnepanelen heb je ook nog de keuze uit veel opties. Wil je bijvoorbeeld vanuit de carport naar de lucht kunnen kijken? Dan kun je voor transparante zonnepanelen op de carport kiezen. Ook kun je voor gekleurde zonnepanelen kiezen, waardoor de carport met panelen perfect in je tuin past. Een optie is bijvoorbeeld rode zonnepanelen.

Wat zijn de nadelen van een carport met zonnepanelen?

 • Behoorlijke investering. Een carport met zonnepanelen is niet goedkoop. Je moet al snel rekening houden met een investering van minimaal 10.000 euro. Richt je echter vooral op de terugverdientijd.
 • Niet overal geschikt. Een carport met zonnepanelen is niet overal en voor iedereen geschikt. Heb je bijvoorbeeld een kleine tuin? Dan heb je niks aan deze optie. Of heb je op dit moment al een carport? Dan moet je goed nagaan of er op dat dak wel zonnepanelen passen. Ga ook goed na of je nog een vergunning voor je nieuwe carport nodig hebt. Zonnepanelen op een schuur kunnen bijvoorbeeld ook een optie zijn.
 • Verdiep je goed in het rendement. Je moet je ook even goed verdiepen in het rendement van een carport met zonnepanelen. Dit is zeker het geval als je een carport met plat dak hebt. Idealiter moeten de zonnepanelen namelijk op een helling komen te staan.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor