Zonnepanelen op balkon? Kosten, opbrengst & tips

Last updated by Kaz on

zonnepanelen op balkon

Heb je de wens om je woning te verduurzamen? Eén van de beste mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om zonnepanelen op het dak van je woning neer te leggen.

Heb je hier alleen geen ruimte voor? Of woon je in een appartement of flat? Dan bieden zonnepanelen op je balkon mogelijk een uitkomst.

Met de balkon zonnepanelen creëer je je eigen stroomnetwerk. Deze panelen vangen het zonlicht op, waarna de omvormer dit zonlicht omzet naar stroom.

Deze stroom kun je thuis gebruiken, waardoor je in principe van gratis stroom geniet.

Maar, waar moet je rekening mee houden bij zonnepanelen op je balkon? Hoe kun je de zonnepanelen op bijvoorbeeld een balustrade monteren?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een flat of appartement balkon? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een balkon?

Voordat je zonnepanelen laat plaatsen, moet je goed naar de opbrengst kijken. Als de opbrengst niet tegen de investering opweegt, is het wellicht niet verstandig om te kiezen voor zonnepanelen op de balustrade.

Wat de opbrengst van zonnepanelen op een balkon is, is van meerdere factoren afhankelijk:

 • Type zonnepaneel. Ten eerste speelt het type zonnepaneel een bepalende rol. Kies je bijvoorbeeld voor mobiele zonnepanelen op je balkon? Of laat je vaste zonnepanelen op je balkonhek monteren? Alleen deze keuze is al bepalend voor de opbrengst van de zonnepanelen.
 • Soort zonnepaneel. Ten tweede heb je met het soort zonnepaneel te maken. Je hebt uit meerdere vermogens de keuze, maar ook uit meerdere merken. Over het algemeen geldt het volgende; des te beter de zonnepanelen zijn, des te hoger de opbrengst is. Het is daarom interessant om te investeren in de beste zonnepanelen voor op je balkon.
 • Zonlicht op het balkon. Ten derde heb je nog met het balkon zelf te maken. Zit het balkon bijvoorbeeld de gehele dag in de schaduw? Dan heb je niks aan zonnepanelen op het balkon. In dat geval kun je je geld beter aan andere verduurzamingsmaatregelen uitgeven. Heb je echter de gehele dag door heerlijk zonlicht op het balkon? Dan is het zeker interessant om voor zonnepanelen te kiezen.
 • Plaatsing van de zonnepanelen. Ten vierde wordt de opbrengst bepaald door de plaatsing van de zonnepanelen. Bij de zonnepanelen balkon montage zou je je bij voorkeur moeten laten adviseren door een specialist. Een goede specialist weet als geen ander hoe je een zo’n hoog mogelijke opbrengst kunt behalen met de zonnepanelen op het balkon.

Voor wie zijn zonnepanelen op het balkon interessant?

Zonnepanelen op het balkon zijn in meerdere situaties interessant. Ten eerste is dit een prima optie voor zonnepanelen bij een appartement.

Als je op één van de lagere verdiepingen in een appartementsgebouw woont, heb je niet je eigen dak. De enige optie die je dan hebt, is om de panelen op het balkon te laten plaatsen.

Ten tweede is dit een prima optie bij een flat. Ook als je in een flatgebouw woont, heb je geen eigen dak. Je kunt uiteraard niet zomaar op het flatgebouw de zonnepanelen laten plaatsen.

Ook in dit geval heb je dan maar één optie: de zonnepanelen op je balkon laten plaatsen.

Ten derde is dit een interessante optie bij woningen met een groot balkon. Woon je bijvoorbeeld in een huis met een plat dak en groot balkon? Dan moet je sowieso rekening houden met de nadelen van zonnepanelen op een plat dak.

Om alsnog de gewenste opbrengst te behalen, kun je op het balkonhek een zonnepaneel laten plaatsen. Dit is zeker interessant als je een groot balkon hebt. Uiteraard is dit ook interessant als het nodige zonlicht op dit balkon schijnt.

Voordelen van zonnepanelen op het balkon

Ben je op zoek naar interessante verduurzamingsopties? Goed bezig! Als elk huishouden dit zou doen, zou het milieu er al snel een stuk beter aan toe zijn.

Maar, zover is het nog niet. Eerst moeten veel meer huishoudens de stap maken naar een duurzamere woning.

Indien je in een appartement of flat woont, is een zonnepaneel op het balkon een geweldige optie.

Je geniet hiermee namelijk van meerdere voordelen:

 • Je besteedt de ruimte op het balkon op een nuttige manier. Wat doe je op dit moment met de ruimte boven het balkonhek? Waarschijnlijk doe je hier niks mee, waardoor het eigenlijk loze ruimte is. Door hier een zonnepaneel op te plaatsen, ga je met deze ruimte op een nuttige manier om.
 • Je bouwt je eigen stroomnetwerk. Door een zonnepaneel op je balkon te plaatsen, bouw je je eigen stroomnetwerk op. Dit is niet alleen duurzaam, maar levert uiteraard ook een flinke kostenbesparing op. Je bespaart niet alleen in het komende jaar geld, maar ook in de komende jaren. Van een zonnepaneel op het balkon geniet je simpelweg jarenlang.
 • Je verhoogt de waarde van je woning. Plaats je een zonnepaneel op het balkon van je appartement of flat? Dan verhoog je ook nog de waarde van je woning. Mocht je later je flat of appartement willen verkopen, levert dit dus waarschijnlijk een hogere verkoopprijs op.
 • Je bent milieuvriendelijk bezig. Het aanleggen van je eigen stroomnetwerk doe je niet alleen om geld te besparen. Nee, je doet dit ook om milieuvriendelijk te zijn. Als iedereen dit zou doen, zou de aardbol er binnen een paar jaar een stuk beter aan toe zijn.
 • Je bent minder afhankelijk. Kies je voor bijvoorbeeld zonnepanelen op je balkon of kies je voor een carport met zonnepanelen of een schuur met zonnepanelen? Waar je voor kiest, maakt in de basis niet uit. Zolang je voor zonnepanelen kiest, ben je een stuk minder afhankelijk. Je bent bijvoorbeeld een stuk minder afhankelijk van de hoogte van de energieprijzen.

Nadelen van zonnepanelen op het balkon

Is een zonnepaneel op een balkon dan altijd de beste optie? Nee, dat is niet altijd het geval.

Je moet goed met de onderstaande nadelen c.q. aandachtspunten rekening houden:

 • Niet elk balkon is geschikt voor panelen. Dit heeft onder meer met de ligging van het balkon te maken. Als het de gehele dag op je balkon schaduwachtig is, heb je eigenlijk niet al te veel aan een zonnepaneel. Dit is ook het geval als je geen ruimte op je balkon hebt.
 • Je hebt met je medebewoners te maken. Je hebt in een flat of appartement uiteraard ook met je medebewoners te maken. Het is goed mogelijk dat je buren niet al te blij zijn met het zonnepaneel, bijvoorbeeld als hun balkon hierdoor in de schaduw komt te liggen.
 • Je kunt niet al te veel zonnepanelen kwijt. Op een balkon kun je simpelweg niet al te veel zonnepanelen kwijt. De opbrengst valt hierdoor enigszins tegen, maar je verbruikt in een appartement of flat uiteraard ook minder energie dan in groot huis. Je kunt je daarom afvragen of je wel veel zonnepanelen nodig hebt.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen op het balkon?

Spreken de voordelen van zonnepanelen op het balkon je aan? Dan is het aan te raden om bij meerdere fabrikanten en specialisten een offerte op te vragen.

Wij hebben namelijk opgemerkt dat de kosten van zonnepanelen op het balkon behoorlijk uiteenlopen.

Je kunt in ieder geval uitgaan van een gemiddelde prijs van 700 tot 800 euro. Voor dit bedrag krijg je twee zonnepanelen met een vermogen van 330 Wattpiek.

Met deze zonnepanelen kun je jaarlijks ongeveer 100 euro besparen. Na pakweg 7 á 8 jaar heb je hierdoor de investering terug verdiend.

Maar, de prijzen lopen wel behoorlijk uiteen. Zoals we eerder al omschreven hebben, geldt dit ook voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Wij raden je daarom graag het volgende aan:

 • Vraag bij meerdere fabrikanten offertes op. Door bij meerdere fabrikanten offertes op te vragen, krijg je een beter beeld van de aanschafprijs van de zonnepanelen. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op het vermogen en de voordelen van de panelen.
 • Vraag bij meerdere monteurs offertes op. Je hebt uiteraard ook nog met de plaatsing van de zonnepanelen op je balkon te maken. Vraag hiervoor offertes bij meerdere monteurs op, zodat je ook op dit gebied een goede vergelijking kunt maken.

Zonnepanelen op het balkon: Waar moet je op letten?

Het plaatsen van zonnepanelen op het balkon gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn gewoonweg een paar punten waar je goed op moet letten.

Ten eerste heb je mogelijk met een VVE te maken. Voordat je de zonnepanelen op je balkon kunt plaatsen, heb je toestemming van de VVE nodig.

Als de panelen bijvoorbeeld je buren tot hinder gaan zijn, krijg je de toestemming mogelijk niet. In dat geval heb je geen mogelijkheid meer om de zonnepanelen te plaatsen.

Ten tweede heb je met de verzekering te maken. Voor zonnepanelen is het vaak zaak om een uitgebreidere woonverzekering af te sluiten.

Heb je echter met de gehele VVE een gezamenlijke verzekering? Dan is dit uiteraard een lastig punt. Het is logisch dat je buren in ieder geval niet de hogere premie willen betalen.

Ten derde moet je even goed naar je uitzicht kijken. Heb je op dit moment vanaf je balkon een prachtig uitzicht? Als je een zonnepaneel op het balkonhek monteert, gaat dit mogelijk ten koste van het uitzicht. Bijzonder zonde indien je zo’n prachtig uitzicht hebt.

Tot slot moet je goed naar de kosten en opbrengsten kijken. Blijkt al snel dat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten? Dan kun je vanuit duurzaam oogpunt alsnog voor de plaatsing van de zonnepanelen kiezen.

In dat geval ben je wel dief van je portemonnee. Maak op dit gebied daarom de juiste afweging voor jezelf.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Ook interessant:


Categorieën: Outdoor