Zonnepanelen appartement: Bekijk je mogelijkheden

Last updated by Kaz on

zonnepanelen appartement

Het is wenselijk dat elk huishouden voor een verduurzaming van de woning kiest. Hiermee kunnen we onze aardbol redden en worden we minder afhankelijk van andere landen.

Maar, het is niet voor elk huishouden zomaar mogelijk om voor zonnepanelen te kiezen.

Woon je bijvoorbeeld in een appartement? Dan lijken de termen zonnepanelen en appartement lastig met elkaar samen te gaan.

In dit artikel vertellen we je graag alles over de verschillende mogelijkheden. We bespreken hoe je zonnepanelen in/bij/op een appartement kunt gebruiken.

Ook bespreken we wat de regels zijn, wat de kosten zijn en van welke mogelijke opbrengst je kunt genieten.

Kun je zomaar zonnepanelen op je appartement neer laten leggen?

Nee, het is niet mogelijk om dit zomaar te doen. Voordat je dit kunt doen, heb je expliciete toestemming van de VVE nodig.

Met zonnepanelen op het dak van je appartement zorg je namelijk voor een aanzienlijke verandering. De uitstraling van het appartementencomplex veranderd, maar daar blijft het niet bij.

Wist je bijvoorbeeld dat zonnepanelen een hoger risico op een brand met zich meebrengen? Als jij zonnepanelen op het dak van je appartement wilt leggen, kan dit dus ook van grote invloed op de medebewoners in het appartementencomplex zijn.

Mede hierdoor kun je niet zomaar zonnepanelen op het appartementencomplex laten leggen.

Ook heb je nog met een praktische uitdaging te maken. Woon je níet op de bovenste verdieping van het appartementencomplex? Dan kun je sowieso al geen zonnepanelen op het dak van je appartement laten leggen.

De reden daarvoor is simpel: je appartement heeft geen eigen dak. Maar, het dak van een appartementsgebouw behoort vaak tot de gemeenschappelijke delen.

Dit betekent dat je als bewoner op één van de lagere verdiepingen ook deels eigenaar van het dak bent. Gelukkig zijn er wel andere mogelijkheden, waarover we je hieronder meer vertellen.

Feit is dat je goed met onderstaande zaken rekening moet houden:

  • Zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak mogen niet zomaar geplaatst worden. Dit moet na overleg gebeuren én er moet toestemming gegeven door de VVE. Deze toestemming heb je als de meerderheid van de VVE akkoord geeft.
  • Zonnepanelen op een appartementsgebouw brengen risico’s met zich mee. Dit heeft niet met het gewicht of iets dergelijks te maken, maar puur met het brandgevaar. Als jóuw zonnepanelen een brand veroorzaken, is het hele appartementsgebouw daar mogelijk de dupe van. Hier moeten dan ook goede afspraken over gemaakt worden.

Kun je gemeenschappelijk voor de investering in zonnepanelen kiezen?

Ben je in het appartementencomplex niet de enige met de wens om te verduurzamen? Dan is het uiteraard mogelijk om voor een gemeenschappelijke investering te kiezen.

Hierbij laten jullie op het gemeenschappelijke dak zonnepanelen plaatsen, waarna jullie van deze opgewekte energie gebruik kunnen maken.

Uiteraard is dit niet zomaar geregeld. Er moeten namelijk afspraken worden gemaakt over de verdeling van de stroom, over de kosten en over de risico’s.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de zonnepanelen defect raken? Wie is hier dan verantwoordelijk voor en wie moet er voor de kosten opdraaien?

Het lastige hierbij is dat je altijd van de VVE afhankelijk bent.

Wil jouw buurvrouw bijvoorbeeld géén zonnepanelen, maar gaat de meerderheid van de VVE wel akkoord met het plan om zonnepanelen te plaatsen? Dan heeft je buurvrouw niks te zeggen.

Gaat zij dan wel profiteren van de opgewekte stroom? Of is dit niet het geval, aangezien zij niet wenst mee te betalen? Of wordt ze dan verplicht gesteld om mee te betalen?

Met andere woorden: een gemeenschappelijke investering gaat niet zomaar over één nacht ijs. Dit komt ook doordat je nog met mogelijke regels vanuit de gemeente te maken hebt.

Voor de zonnepanelen moet mogelijk een vergunning aangevraagd worden. Of woon je in een monumentaal appartementencomplex? Dan is het in veel gevallen onmogelijk om hier zonnepanelen op te laten leggen.

Waarom zou je voor zonnepanelen op een appartement kiezen?

Er zijn meerdere redenen om voor zonnepanelen op een appartementencomplex te kiezen:

  • Opwekken van eigen energie. Dankzij de zonnepanelen ben je in staat om je eigen energie op te wekken, waardoor je niet meer van een energieleverancier of iets dergelijks afhankelijk bent.
  • Weinig schaduwval. Over het algemeen is het een feit dat een appartementsgebouw vrij hoog is. Dát betekent dat er weinig sprake van schaduwval is, waardoor de zonnepanelen een hoge opbrengst kunnen behalen. Hierbij moet je wel rekening houden met de nadelen van zonnepanelen op een plat dak. Eén van die nadelen is de panelen in een bepaalde hellingshoek geplaatst moeten worden, waardoor de opbrengst minder is.
  • Lagere energierekening. Lange tijd hadden bewoners van een appartement te maken met een lage energierekening. Door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, zijn de energierekeningen echter dusdanig gestegen. Door voor zonnepanelen op een appartement te kiezen, is het mogelijk om de energierekening weer omlaag te brengen.

Welke andere mogelijkheden heb je bij een appartement?

Is het bij jou niet mogelijk om zonnepanelen op het dak van je appartement te leggen? Is dit bijvoorbeeld praktisch niet mogelijk of gaan de mensen uit de VVE hier niet mee akkoord? Dan is het zaak om op zoek naar andere mogelijkheden te gaan.

Eén van de mogelijkheden is uiteraard om te verhuizen. Gezien de huidige huizenmarkt is dit niet voor iedereen weggelegd. Ook zijn veel mensen aan hun appartement gehecht, waardoor verhuizen eigenlijk geen optie is.

Gelukkig is het ook nog mogelijk om voor zonnepanelen bij een appartement op het balkon te kiezen. Je zet of hangt hierbij een zonnepaneel op het balkon van je appartement.

Dit zonnepaneel vangt het zonlicht op en zet dit om naar energie. Met zo’n zonnepaneel op het balkon creëer je dus je eigen energienetwerk. Maar, is dit aan te raden? Dit hangt vooral van je balkon af.

Je moet hierbij goed naar twee punten kijken:

  • De ligging van je balkon. Ligt je balkon het grootste gedeelte van de dag in de schaduw? Dan is het niet verstandig om voor een zonnepaneel te kiezen. Het paneel heeft in dat geval een (extreem) lage opbrengst, waardoor de terugverdientijd wel heel lang wordt.
  • De afmetingen van je balkon. Voor een zonnepaneel (of meerdere panelen) heb je op je balkon uiteraard de nodige ruimte nodig. Ga goed na of je deze ruimte hebt én of je deze ruimte aan zonnepanelen wilt besteden.

Overigens heb je hierbij ook nog met je buren te maken. Als je buren om welke reden dan ook last van de zonnepanelen hebben, kunnen ze hier bezwaar tegen indienen.

Het is dan maar afwachten of je een mogelijke rechtszaak gaat winnen, mocht het zover komen.

Zonnepanelen op een appartement: mogelijk, maar niet ideaal

Al met al kan gesteld worden dat zonnepanelen op een appartement mogelijk zijn, maar niet ideaal zijn. Dit heeft met talloze uitdagingen te maken, waarbij met name de Vereniging van Eigenaren een belangrijke rol speelt.

Alleen als de meerderheid van de VVE met zonnepanelen akkoord gaat, is het mogelijk om de panelen te laten plaatsen.

Wil je graag zonnepanelen op het dak van je appartementencomplex hebben? Dan moet je allereerst in gesprek komen met de VVE. Als de VVE akkoord is, is het zaak om op zoek naar een geschikte installateur te gaan.

Mogelijk kun je als VVE ook nog over de prijs onderhandelen. Voor installateurs kan het een interessant (en lucratief) project zijn om zonnepanelen op een appartementencomplex te plaatsen.

Toch benieuwd geworden, of misschien weet je al dat er zonnepanelen geplaatst gaan worden? Klik dan op de knop hieronder om alvast de beste offertes met elkaar te vergelijken.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:






Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor