Thuisaccu voor zonnepanelen: Voordelen, Nadelen & Prijs

Last updated by Kaz on

thuisaccu zonnepanelen

Heb je de wens om in zonnepanelen te investeren? Dit is in veel gevallen een absolute aanrader, maar er zijn ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Zo is het goed om te weten dat er grote veranderingen aangekondigd zijn voor de salderingsregeling.

Het is hierdoor in de toekomst niet meer zo interessant om energie terug aan het net te leveren.

Gelukkig kun je ook voor een thuisaccu voor zonnepanelen kiezen.

Met deze accu kun je de opgewekte stroom als het ware bewaren, waardoor je deze stroom op een later tijdstip kunt gebruiken.

Dit klinkt handig, maar is dit wel zo handig en kostentechnisch zo interessant? Dat lees je in dit artikel.

In dit artikel bespreken wij wat een accu voor zonnepanelen is, wat de voordelen zijn en met welke nadelen je rekening moet houden.

Ook vertellen we je alles over de prijs van een thuisbatterij voor zonnepanelen.

Wat is een thuisaccu voor zonnepanelen precies?

Voordat je in zonnepanelen investeert, moet je goed naar je situatie kijken. Wat is bijvoorbeeld de samenstelling van je huishouden en wat is het jaarlijkse energieverbruik?

Met name het jaarlijkse energieverbruik is van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je op het dak van je woning laat leggen.

Uiteraard is het opgewekte vermogen van de zonnepanelen nooit gelijk aan je verbruik. Het is daarom goed mogelijk dat je de opgewekte stroom graag op een later moment wilt gebruiken. Met een thuisaccu voor zonnepanelen is dit mogelijk.

Dit is een accu die je rechtstreeks aan je zonnepanelen koppelt. Je kunt ‘m bijvoorbeeld aan de muur ophangen, maar je moet wel met de forse afmetingen rekening houden. Zo’n thuisbatterij voor zonnepanelen is ongeveer zo groot als een CV ketel.

Nadat je deze accu opgehangen hebt, is de thuisaccu in staat om energie op te vangen. Deze energie wordt in de accu opgeslagen, waarna deze op een later tijdstip gebruikt kan worden.

Dit is uitermate handig als er sprake van een energieoverschot is. Maar, een accupakket voor zonnepanelen komt niet altijd goed van pas.  

Hoe werken batterijen voor zonnepanelen precies?

Op voorhand weet je niet precies wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Dit heeft namelijk met tal van factoren te maken, waaronder het weer. Aangezien je daar geen invloed op uit kunt oefenen, is het goed mogelijk dat je met een overschot aan energie komt te zitten.

Zodra de salderingsregeling nog interessant is, is het interessant om dit overschot terug te leveren aan het net. Daarvoor ontvang je geld, waardoor je mogelijk zelfs geld toe krijgt in plaats van dat je voor energie moet betalen.

Maar, zodra de salderingsreling minder interessant wordt, is een accupakket voor batterijen mogelijk interessant.

Het is wel goed om te weten dat een zonnepaneel met accu alleen op de korte termijn werkt. Het is dus niet mogelijk om energie wekenlang in de grote accu voor je zonnepanelen te bewaren.

Nee, een thuisaccu werkt eigenlijk alleen in de volgende periodes:

 • Tussen dag en nacht. Gedurende de dag wekken de zonnepanelen veel energie op, terwijl je deze energie mogelijk ’s nachts pas nodig hebt. Voor de periode tussen de dag en de nacht kan de energie in de thuisaccu bewaard worden.
 • Tussen verschillende weersomstandigheden. Is het op maandag erg zonnig en op dinsdag erg bewolkt? De energie die dan op maandag opgewekt is, kan dinsdag prima gebruik worden. Het is echter niet mogelijk om op vrijdag nog opgewekte energie van maandag te verbruiken. Een thuisaccu voor zonnepanelen werkt alleen voor de korte periodes.
 • Alleen in warmere maanden. Het is ook goed om te weten dat de thuisaccu alleen in de warmere maanden functioneert. Het is dus niet zo dat je nog in de herfst energie kunt verbruiken die al in de zomer opgewekt is. We vallen mogelijk in herhaling, maar de thuisbatterij werkt alleen voor de korte periodes.

Wat zijn de voordelen van een thuisaccu voor zonnepanelen?

Is het nou aan te raden om voor zonnepanelen met accu te kiezen? Dit hangt vooral heel erg van je situatie, je wensen en het te verwachten verbruik af.

Alleen aan de hand van deze factoren kun je de juiste afweging maken. Met een thuisaccu voor zonnepanelen ben je in ieder geval van een paar voordelen verzekerd:

 • Corrigeert de disbalans perfect. Als er sprake van een warme en daarna een bewolkte dag is, is er qua opwekking van energie sprake van een disbalans. Deze disbalans wordt op korte termijn perfect gecorrigeerd door de grote accu voor zonnepanelen. Dit houdt onder meer in dat je nog meer rendement uit je zonnepanelen weet te halen.
 • Keuze uit meerdere soorten. Het is ook een voordeel dat je uit meerdere soorten accu’s voor zonnepanelen kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld voor een thuisaccu met een capaciteit van 100 kWh kiezen, maar ook met een capaciteit van 1000 kWh. Dit betekent concreet dat je de thuisaccu altijd op je situatie en verbruik af kunt stemmen.
 • Je bent nog minder afhankelijk. Kies je voor een thuisaccu aan de muur, bijvoorbeeld in je schuur? Dan ben je nog minder afhankelijk van de energieleverancier en het elektriciteitsnet. Met zo’n thuisaccu kun je simpelweg nóg meer zelfvoorzienend leven.
 • Je geniet van een lagere energierekening. Investeer je in de nodige zonnepanelen voor op het dak van je woning? Dan geniet je van een lagere energierekening. Investeer je in een zonnepanelen pakket met batterij? Dan geniet je van een nog lagere energierekening. Met alle dank aan het nog hogere rendement.

Wat zijn de nadelen van een thuisaccu voor zonnepanelen?

Door voor een thuis accu systeem te kiezen, geniet je dus van meerdere voordelen. Maar, je moet ook met een paar belangrijke nadelen rekening houden.

Verdiep je goed in deze nadelen, voordat je überhaupt een thuisaccu pakket voor je zonnepanelen gaat kopen:

 • Het vraagt om een forse investering. De prijs van een thuisaccu voor zonnepanelen ligt op dit moment nogal hoog. Dit komt vooral doordat deze accu’s nog doorontwikkeld moeten worden. Het is dan ook goed mogelijk dat de solar batterij voor thuis voor zonnepanelen in de toekomst een stuk goedkoper wordt.
 • De salderingsregeling is op dit moment nog interessant. De overheid heeft een verandering aan de salderingsregeling aangekondigd, maar dit is wel over heel wat jaren verspreid. Pas over een jaar is de salderingsregeling een stuk minder interessant, waardoor juist de solar batterij voor thuis interessanter wordt. Op dit moment heeft het er alle schijn van dat je nog beter van de salderingsregeling gebruik kunt maken.
 • Het is uitsluitend voor de korte termijn geschikt. Met een zonnepaneel met accu geniet je prima correcties in de disbalans op de korte termijn, maar op de lange termijn heb je hier niks aan. De accu’s zijn simpelweg niet in staat om over een langere periode de opgewekte stroom vast te houden.
 • De accu’s voor zonnepanelen zijn vrij groot. Een ander punt van aandacht zijn de afmetingen van de accu’s voor zonnepanelen. Deze accu’s zijn ongeveer net zo groot als een CV ketel, waardoor je voldoende ruimte voor het accupakket vrij moet maken. Zeker als je ook al in andere verduurzamingsopties geïnvesteerd hebt, staat het mogelijk al bomvol in je woning. Denk daarbij maar aan de afmetingen van een unit van een airco en een warmtepomp.

Voor wie is een thuisaccu voor zonnepanelen interessant?

Als je onafhankelijk van het energienet wilt zijn, is een thuisaccu voor zonnepanelen interessant. Dit is ook het geval als de kosten van deze accu’s dalen.

Dat is echter voorlopig nog niet aan de orde, waardoor de thuisaccu nu nog niet voor iedereen interessant is.

In bepaalde situaties kan een thuisaccu voor zonnepanelen wel interessant zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je graag je elektrische auto ’s nachts oplaadt. Of als je in een tiny house woont.

Wat kost een accu voor zonnepanelen?

Vind je bovenstaande voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan is het interessant om naar de prijs van een accu voor zonnepanelen te kijken.

De gemiddelde prijzen hiervan hebben we voor je op een rijtje gezet:

Capaciteit thuisaccuGemiddelde kosten incl. plaatsing
3 kWh€2.000 tot €3.000
8 kWh€5.000 tot €8.000
14 kWh€12.000 tot €14.000

Zeker als je een grote accu voor zonnepanelen wilt kopen, moet je diep in de buidel tasten. Daarbij is het ook nog goed om te weten dat bovenstaande bedragen richtlijnen zijn. Het is goed mogelijk dat je in jouw situatie nog een stuk meer geld moet betalen.

Dit komt onder meer doordat veel factoren van invloed op de prijs zijn. Je hebt niet alleen met de marktontwikkelingen te maken, maar ook met de prijzen die door de installateurs gerekend worden.

Aangezien deze installateurs meer dan voldoende werk hebben, verhogen zij voortdurend de tarieven.

Salderingsregeling of toch een accu voor zonnepanelen?

Op dit moment moet je nog een afweging maken tussen de salderingsregeling en een accu voor zonnepanelen.

Daarover kunnen we het volgende concluderen:

 • Voor de komende jaren is de salderingsregeling nog interessant. Deze regeling wordt beetje bij beetje afgebouwd, waardoor je in de komende jaren ‘gewoon’ nog stroom terug kunt leveren. Daar krijg je ook gewoon nog geld voor, waardoor dit op de korte termijn de beste optie is.
 • Voor de jaren daarna is een thuisaccu voor zonnepanelen interessant. Op een gegeven moment komt de salderingsregeling op een kritiek punt uit. Dat is het punt waarop het terug leveren van energie eigenlijk niet meer winstgevend voor je is. Juist op dat moment biedt een thuisaccu voor zonnepanelen uitkomst. Op de lange termijn lijkt dit daarom de beste optie te zijn.

Hoe zit het met een thuisaccu voor Duitsland of België? Dat is lastig te zeggen, aangezien in die landen weer andere regelingen gelden.

Het is daarom ook zaak om de salderingsregeling in ons land goed in de gaten te houden. Onze wispelturige overheid kan immers zomaar weer iets anders beslissen.

Kun je een thuisaccu zelf maken?

Het is mogelijk om een thuisaccu zelf te maken. Maar, je hebt hiervoor wel bepaalde apparatuur, gereedschap én heel veel kennis voor nodig. Heb je hier geen kaas van gegeten? Dan moet je hier vooral niet mee experimenteren.

Met een accu experimenteren, kan levensgevaarlijk zijn. Ook kun je hierdoor kortsluiting veroorzaken, waardoor je woning in de brand kan vliegen.

Het is daarom aan te raden om niet zelf een thuisaccu te maken. In plaats daarvan kies je beter voor één van de thuisaccu’s van gerenommeerde merken.

Kun je een thuisaccu zelf plaatsen?

Een thuisaccu zelf plaatsen is te doen. Ook hierbij geldt weer dat je wel over specifieke kennis moet beschikken.

Zodra de thuisaccu verkeerd op de zonnepanelen aangesloten is, heb je niks aan de gedane investering. Kies er daarom voor om de thuisaccu altijd door een specialist te laten plaatsen.

Klik hieronder op de knop om meer informatie en een vrijblijvende offerte op te vragen.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor