De grootste nadelen van zonnepanelen op plat dak

Last updated by Kaz on

nadelen zonnepanelen op plat dak

Wil je graag zonnepanelen op het dak van je schuur of woning neerleggen? Gaat het hierbij alleen om een plat dak? Dan zijn er toch een paar belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden.

Over deze belangrijke nadelen lees je hieronder alles.

1. Grote kans op lekkage

Eén van de grootste nadelen van zonnepanelen op een plat dak is de kans op lekkages. Het water komt op de panelen terecht, maar kan vervolgens geen kans op.

Als er te grote plassen water op de panelen blijven liggen, zorgt dit voor lekkages in je woning.

Dit is toch wel een serieus probleem, aangezien een lekkage verstrekkende gevolgen kan hebben. Bovendien hoef je hier bij een hellend dak niet bang voor te zijn. Bij zo’n dak is het water namelijk in staat om van de zonnepanelen af te lopen.

Bij een plat dak is hier geen sprake van, waardoor de zonnepanelen idealiter met een plooiing neergelegd moeten worden. Dit is echter niet altijd wenselijk, aangezien de zonnepanelen hierdoor extra goed opvallen.

Bijkomend nadeel: als je zonnepanelen op een plat dak met plooiing neerlegt, ontstaan er schaduwen op het dak. Dit gaat dan weer ten koste van het rendement, waarover hieronder meer.

2. Minder rendement

Met zonnepanelen op een plat dak heb je met een lager rendement te maken. Leg je de panelen helemaal plat neer? Dan kan het rendementsverlies oplopen tot 20%.

Kies je voor een hellingshoek van 15 graden? Dan heb je alsnog met een rendementsverlies van 5% te maken.

Dit is dan ook de hoofdreden waarom zonnepanelen het beste op een hellend dak gelegd kunnen worden. Op zo’n dak vangen de zonnepanelen veel zonlicht op, waardoor het rendement het hoogste is.

Kies je echter voor zonnepanelen op een plat dak? Dan krijg je dus op het dak met schaduwen te maken, aangezien de panelen eigenlijk altijd met een (kleine) hellingshoek geplaatst worden. Dit gaat dus aanzienlijk ten koste van het rendement.

Overigens is dit ook één van de nadelen van zonnepanelen met stekker. Een paneel op stekker levert minder stroom op dan een normaal zonnepaneel.

Je moet daarom goed naar de samenstelling van het netwerk van zonnepanelen op je platte dak kijken.

3. Minder ruimte voor zonnepanelen

Een plat dak heeft een kleiner oppervlakte dan een hellend dak. Dit is een simpele reden voor het feit dat er op een plat dak minder ruimte voor zonnepanelen is.

Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op een carport neerleggen? Of wil je de zonnepanelen op je balkon neerleggen? Dan kun je in veel gevallen voor slechts een handjevol zonnepanelen gaan. Dit valt volledig te wijten aan de beperkte afmetingen van het dak.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen? Dit hangt uiteraard af van de afmetingen van het platte dak. Heb je bijvoorbeeld een grote schuur met plat dak in je tuin staan?

Dan kun je hier alsnog de nodige zonnepanelen op laten leggen. Dat komt puur doordat het dak zelf groot is. Maar, zou dit dak hellend zijn? Dan zouden er nóg meer zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.

4. Zonnepanelen op een plat dak worden snel vies

Op een plat dak komt van alles terug, zoals regen, andere vormen van neerslag en bladeren. Dit komt allemaal op de zonnepanelen terecht, waardoor het rendement minder wordt.

Bij een hellend dak heb je hier geen last van. Het regenwater, en andere vormen van neerslag, lopen namelijk last van een hellend zonnepaneel af.

Dit betekent dat een hellend zonnepaneel een hoger rendement biedt. Al het vuil dat op de platte zonnepanelen blijft liggen, is van grote invloed op het uiteindelijke rendement.

Bijkomend nadeel: je moet de zonnepanelen dus vaker schoonmaken. Zeker als je voor zonnepanelen op een hoog plat dak hebt gekozen, is dit alles behalve wenselijk. Dit komt tijd, dit kost moeite en kost mogelijk ook nog geld.

Moeten alle zonnepanelen op een plat dak schuin geplaatst worden?

Nee, dit is geen verplichting. Het is wel aan te raden om dit te doen:

  • Door de zonnepanelen met een kleine hellingshoek te plaatsen, ligt het rendement van de panelen een stuk hoger. Dit komt onder meer doordat de panelen dan meer zonlicht opvangen. Maar, pas wel op: als je voor een te grote hellingshoek kiest, komen de zonnepanelen in de schaduw te liggen. Dat wil je absoluut niet.
  • Door de zonnepanelen met een kleine hellingshoek te plaatsen, verklein je het risico op lekkages. Zoals hierboven besproken, loop je bij een plat dak de nodige risico’s op een lekkage. Leg je de zonnepanelen echter met een kleine hellingshoek neer? Dan kan het water beter van de zonnepanelen aflopen, waardoor de kans op een lekkage een stuk kleiner is.

Ervaringen met zonnepanelen op plat dak

Op onder meer een forum hebben wij veel ervaringen met zonnepanelen op plat dak gevonden.

De belangrijkste ervaringen en bevindingen van andere mensen zetten we graag voor je op een rijtje:

  • Het rendement is prima, maar wel lager dan bij een hellend dak. Dit heeft met de helling van de panelen te maken, maar ook met de ruimte op het dak. Op een hellend dak kun je nu eenmaal meer zonnepanelen kwijt dan op een plat dak.
  • Lastig zelf te plaatsen. Meerdere mensen geven aan dat de zonnepanelen op een plat dak lastig zelf te plaatsen zijn. Zij geven je daarom het advies om dit aan een specialist uit te besteden. Dit raden wij je sowieso ook aan, aangezien hiermee het hoogst mogelijke rendement behaald kan worden.
  • Het dak moet van de nodige ballast voorzien worden. Meerdere mensen geven aan dat de zonnepanelen op een plat dak de nodige wind opvangen. Dit is zeker het geval als je voor een flinke hellingshoek kiest. Om mogelijke schade te voorkomen, moet het dak van de nodige ballast voorzien worden.

Al met al zijn de ervaringen met zonnepanelen op een plat dak overwegend positief. Wel is het belangrijk om goed met bovenstaande nadelen van zonnepanelen op een plat dak rekening te houden.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:






Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor