Transparante zonnepanelen? Prijzen, opbrengst & voordelen
Zonnepanelen, zonnepanelen en nog eens zonnepanelen. Als je door een gemiddelde woonwijk rondloopt, zie je niks anders op de daken van de woningen liggen.
Logisch ook met het oog op de verduurzaming van de gehele wereld. Deze populariteit is ook te danken aan de diversiteit van de zonnepanelen.
Op dit moment kun je onder meer uit rode zonnepanelen, gekleurde zonnepanelen en transparante zonnepanelen kiezen.
In dit artikel richten wij ons volledig op de transparante zonnepanelen.
We bespreken onder meer wat je hebt aan de lichtdoorlatende zonnepanelen, wat de transparante zonnepanelen prijs is en in welke situaties je deze zonnepanelen het beste kunt gebruiken.
- Wat zijn doorzichtige zonnepanelen precies?
- Voor welke plekken zijn transparante zonnepanelen een goede keuze?
- Video met uitleg
- Waarom voor transparante zonnepanelen kiezen?
- Wat zijn de nadelen van transparante zonnepanelen?
- Wat zijn de kosten van transparante zonnepanelen?
- Wat is de opbrengst van doorzichtige zonnepanelen?
- Zijn transparante zonnepanelen aan te raden?
- Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten
Wat zijn doorzichtige zonnepanelen precies?
Als je naar de zonnepanelen op de daken van woningen kijkt, zie je vaak blauw, zwart of rood naar voren komen. Dit zijn nu eenmaal de kleuren waarin de zonnepanelen uitgevoerd worden. Vind je dit nou niet mooi? Dan bieden de doorzichtige zonnepanelen uitkomst.
Zoals de naam al aangeeft, kun je dwars door deze zonnepanelen heen kijken. Je kunt het eigenlijk met glas vergelijken. Ook door glas kun je heen kijken, terwijl je de transparante zonnepanelen ook prima als vervanging van glas kunt gebruiken.
Een andere overeenkomst is doorlatendheid van het zonlicht. Als de zon vol op een raam in je woning schijnt, komt het zonlicht door dit glas heen. Dit is ook het geval bij de doorzichtige zonnepanelen.
In de afgelopen jaren zijn deze zonnepanelen steeds populairder geworden. Dit komt met name doordat de ontwikkelingen niet stilgestaan hebben. De moderne transparante zonnepanelen zijn een heel stuk beter dan de varianten van een paar jaar terug.
Transparant of semi-transparant
Spreken de transparante zonnepanelen je nu al aan? Dan is het goed om te weten dat je op dit moment uit meerdere varianten kunt kiezen. Je kunt voor volledig transparante varianten kiezen, maar ook voor semi transparante zonnepanelen.
Bij semi-transparante zonnepanelen is het paneel van een iets donkerdere tint voorzien. Je kunt alsnog door het paneel heen kijken, maar er komt minder zonlicht door de zonnepanelen heen. Je kunt je vast voorstellen dat dit in bepaalde situaties de betere keuze is.
Een andere optie die je hebt, zijn zonnepanelen in glas verwerkt. Je koopt in dat geval een glasplaat, waarbij bijvoorbeeld het bovenste gedeelte uit glas bestaat.
Het onderste gedeelte bestaat uit de zonnecellen. Op deze manier combineer je de voordelen van glas en zonnepanelen.
Wil je graag een zonnepaneel raam hebben? Bekijk dan vooral goed het aanbod zonnepaneel ramen. Dit aanbod is namelijk steeds uitgebreider, diverser en hoogwaardiger geworden.
Voor welke plekken zijn transparante zonnepanelen een goede keuze?
De onzichtbare zonnepanelen zijn uniek in zijn soort. Dit is door de samenstelling te danken, maar ook door de situaties waarin je het beste voor deze zonnepanelen kunt kiezen.
De verschillende plekken waarop je de transparante zonnepanelen kunt gebruiken, vind je hieronder.
Veranda
Heb je bij je woning een fraaie veranda? Dan is het aan te raden om de transparante zonnepanelen op je veranda te monteren. Je geniet hierdoor op je veranda alsnog van het aangename zonlicht, terwijl de zonnepanelen ook nog eens energie voor je opwekken.
Voor de plaatsing van een veranda wordt vaak niet zomaar gekozen. Dit wordt gedaan op een plek waar vaak sprake van zonlicht is.
Dit is dan ook een uitmuntende plek voor het monteren van de doorzichtige zonnepanelen. Het zonlicht schijnt vaak op de panelen, waardoor je van een hoge opbrengst verzekerd bent.
Terrasoverkapping
Ben je voor in je tuin op zoek naar een geschikte terrasoverkapping? Kijk dan eens naar een terrasoverkapping met transparante zonnepanelen.
Deze panelen kun je op twee manieren in/op/aan zo’n overkapping verwerken:
- Aan de zijkant. Als je een terrasoverkapping met glazen panelen aan de zijkant wilt hebben, kies je beter voor een zonnepaneel achter glas. Het zonnepaneel is immers ook doorzichtig en levert je ook nog eens geld op.
- Boven op de overkapping. Je kunt ook een glas met zonnecellen bovenop de terrasoverkapping neerleggen. Door dit paneel kun je naar boven kijken, terwijl het zonlicht ook nog door het paneel heen komt. Dit betekent dat je van alle gemakken voorzien bent, inclusief het opwekken van energie.
Carport
Wil je graag een carport met zonnepanelen hebben? Ook dan kom je mogelijk al snel bij de doorzichtige zonnepanelen uit. Dit is zeker het geval als de carport op een zonrijke plek staat.
Het zonlicht komt dan gewoon door de carport heen, waardoor je onder de carport bijvoorbeeld een leuk zitje kunt creëren. Zet je je auto onder de carport neer? Dan heb je meer baat bij zonnepanelen die het zonlicht tegenhouden.
Serre
Dat wat voor een terrasoverkapping geldt, geldt ook voor een serre. Indien je aan je huis grenzend een prachtige serre hebt, zijn de doorzichtige zonnepanelen absoluut de beste optie.
Deze panelen laten het zonlicht door, stellen je in staat om gewoon naar buiten te kijken en wekken ondertussen ook nog energie op. Dát is nog eens een win-win situatie van zonnepanelen op een serredak.
Veelzijdig toepasbaar
Met andere woorden: de doorzichtige zonnepanelen zijn veelzijdig toepasbaar. Op veel plekken kun je de transparante zonnepanelen bevestigen.
Dit kun je aan de bovenzijde van een bouwwerk doen, maar dus ook aan de zijkanten. Laat je in ieder geval goed door een specialist adviseren.
Video met uitleg
In de video hieronder gaan we dieper in op doorzichtige zonnepanelen. Je ontdekt handige tips, info en de voor- en nadelen.
Waarom voor transparante zonnepanelen kiezen?
Met transparante zonnepanelen sla je meerdere vliegen in één klap.
Alle vliegen die je slaat, zetten we graag voor je op een rijtje:
- Het zonlicht valt door de zonnepanelen naar binnen. Met name bij een serre, terrasoverkapping en veranda is dit een groot voordeel. Je kunt op die plekken lekker relaxen en van het zonlicht genieten. Door hier doorzichtige zonnepanelen op te hangen, doe je dit effect absoluut niet teniet.
- Prima opwekking van energie. Dat het zonlicht gewoon naar binnenvalt, is vrij uniek te noemen. De doorzichtige panelen zijn namelijk gewoon in staat om met dit zonlicht energie op te wekken. Dit is een geweldig combinatievoordeel. Je hoeft niet op de lichtinval te leveren, terwijl de panelen wel de nodige energie opwekken.
- Flinke besparing op de energierekening. Doordat de transparante zonnepanelen een vrij hoog vermogen hebben, geniet je van een hoog rendement. Dit betekent dat je minder betaalde energie hoeft te verbruiken, waardoor je energierekening een stuk lager uitvalt. Van dit voordeel profiteer je in principe elke maand weer.
- Op meerdere plekken en manieren te gebruiken. Bij doorzichtige zonnepanelen ben je van een opvallende veelzijdigheid verzekerd. Je kunt de panelen niet alleen op meerdere plekken gebruiken, maar ook op meerdere manieren.
Wat zijn de nadelen van transparante zonnepanelen?
Is het dan allemaal koek en ei bij de transparante zonnepanelen? Nee, dat is niet zozeer het geval. Ook bij deze soort zonnepaneel moet je met een paar aandachtspunten rekening houden.
De belangrijkste nadelen zetten we ook overzichtelijk voor je op een rijtje:
- Het vermogen ligt lager. Het transparante zonnepanelen vermogen is op zich prima te noemen, maar kan niet tippen aan het vermogen van normale zonnepanelen. Als je van de hoogst mogelijke opbrengst verzekerd wilt zijn, kies je dus beter voor de normale zonnepanelen.
- Duurder in aanschaf. Indien je transparante zonnepanelen wilt kopen, moet je iets dieper in de buidel tasten. Dit komt onder meer doordat het productieproces meer tijd en moeite vraagt. Daarnaast is het aanbod van transparante zonnepanelen iets beperkter. De marktwerking is hierbij ingetreden, waardoor de prijzen hoger liggen dan bij normale zonnepanelen.
- Langere terugverdientijd. Bovenstaande nadelen zorgen gezamenlijk voor het volgende nadeel: een langere terugverdientijd. Je geeft het nodige geld aan de doorzichtige zonnepanelen uit, waarna het iets langer duurt voordat je je investering terugverdiend hebt. Een belangrijk punt om op voorhand rekening mee te houden, zodat je de juiste afweging kunt maken.
- Niet ideaal voor op het dak van je woning. Heb je nou geen veranda, carport, serre of terrasoverkapping? Dan vallen de transparante zonnepanelen eigenlijk direct af. Deze zonnepanelen zijn namelijk niet ideaal voor op het dak van een woning. Of beter gezegd: aan de voordelen van deze panelen heb je eigenlijk niks als je ze op het dak van je woning legt. Hier is maar één uitzondering op: als je woning een glazen dak heeft.
Wat zijn de kosten van transparante zonnepanelen?
Heb je interesse om transparante zonnepanelen aan te schaffen? Zoals hierboven al aangegeven, moet je bij deze zonnepanelen met een iets hogere investering rekening houden. Wat je precies moet betalen, kunnen wij echter niet aangeven.
De reden daarvoor is simpel: het uiteindelijke kostenplaatje is van veel factoren afhankelijk. Zo heb je de keuze uit meerdere soorten doorzichtige zonnepanelen.
Je hebt uit meerdere vermogens de keuze, maar ook uit meerdere merken en modellen. Je moet daarom een goede vergelijking tussen de verschillende modellen maken.
Daarnaast heb je ook nog met het dak zelf te maken. Hoe groot is dit dak? En hoeveel transparante zonnepanelen passen er precies op dit dak? Des te meer zonnepanelen je wilt plaatsen, des te meer geld je hieraan kwijt bent.
Ook heb je nog met de plaatsing van de zonnepanelen te maken. Je kunt mogelijk de panelen zelf plaatsen, maar het is verstandiger om dit aan een specialist over te laten.
Een specialist weet precies hoe het moet gebeuren, beschikt over alle apparatuur en is in staat om veilig de panelen te plaatsen. Het is zeker niet verstandig om op grote hoogte zelf maar te experimenteren.
Onder aan de streep kan de investering behoorlijk oplopen. Dit is echter niet belangrijk. Het belangrijkste is om goed naar de terugverdientijd te kijken. Daarvoor moet je naar de kosten kijken, maar ook naar de opbrengst van de doorzichtige zonnepanelen.
Wat is de opbrengst van doorzichtige zonnepanelen?
We vallen mogelijk in herhaling, maar ook dit is van meerdere factoren afhankelijk. Het model zonnepaneel waar je voor kiest, speelt bijvoorbeeld een grote rol. Ook de hoeveelheid zonnepanelen en de exacte plaatsing zijn bepalend.
Wat wel zeker is, is dat de opbrengst lager ligt. Lager ligt dan in vergelijking met de opbrengst van normale zonnepanelen. Voor de hoogste opbrengst kun je daarom beter voor de normale varianten kiezen.
Wil je graag transparante zonnepanelen hebben? Vraag dan zeker bij meerdere partijen een offerte op.
Je kunt dan niet alleen de verschillende aangeboden panelen qua vermogen vergelijken, maar ook de kostenplaatjes. Dit stelt je in staat om gericht de terugverdientijd uit te rekenen.
Zijn transparante zonnepanelen aan te raden?
Ja, in bepaalde situaties zijn de transparante zonnepanelen absoluut aan te raden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je panelen op je serre, terrasoverkapping, carport of veranda wilt plaatsen.
De panelen zijn volledig doorzichtig, waardoor je gewoon naar buiten kunt kijken. Ook geniet je van de gewenste lichtinval, aangezien het licht gewoon door het zonnepaneel heen schijnt.
Let wel even goed op de opbrengst en het kostenplaatje. Bereken de terugverdientijd en maak vervolgens voor jezelf een goede afweging. We kunnen in ieder geval stellen dat de transparante zonnepanelen uniek in hun soort zijn.
Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten
Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:
Ook interessant:
- Ikea zonnepanelen
- Amorf zonnepanelen
- Zonnepanelen op balkon
- Zonnepanelen op plat dak nadelen
- Zonnepanelen met stekker nadelen