Rode zonnepanelen kopen: Verstandig of niet?

Last updated by Kaz on

rode zonnepanelen kopen

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen? Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om voor rode zonnepanelen te kiezen.

In dit artikel zetten wij de belangrijkste informatie over zonnepanelen in het rood op een rijtje.

Wat zijn rode zonnepanelen precies?

In het huidige aanbod van zonnepanelen zijn meerdere varianten te vinden. Zo kun je voor oranje zonnepanelen kiezen, maar ook voor andere gekleurde zonnepanelen. Of heb je liever doorzichtige zonnepanelen? Die mogelijkheid heb je ook.

Een andere optie die je hebt, zijn de rode zonnepanelen. Deze panelen zijn in plaats van blauw in het rood uitgevoerd. Met name als je dakpannen in het rood hebt, passen de zonnedakpannen in het rood hier perfect bij.

Ook als je je dak in een andere kleur uitgevoerd hebt, zijn de blauwe zonnepanelen mogelijk niet al te fraai.

Waarom voor rode zonnepanelen kiezen?

De werking van rode zonnepanelen is gelijk aan die van blauwe zonnepanelen. De panelen vangen het zonlicht op, waarna de bijbehorende omvormer dit zonlicht omzet in te gebruiken stroom.

Op eigenlijk één punt verschillende rode zonnepanelen ten opzichte van de andere varianten: het design.

In twee situaties zijn de rode zonnepanelen dan ook de beste keuze:

  • Als je een rood of oranje gekleurd dak hebt. Op een dergelijk dak staan de ‘normale’ blauwe zonnepanelen niet al te fraai. Dit komt onder meer doordat die zonnepanelen dan veel te veel opvallen.
  • Als je de normale zonnepanelen niet mooi vindt. Wil je op een dakpan zonnepanelen van rood neerleggen? Dan moet je goed kijken naar de kleurencombinatie van de panelen en de dakpannen. Grote kans dat je deze combinatie met blauw niet al te fraai vindt. De keuze voor rode zonnepanelen is dan een logische keuze

Wat is de prijs van rode zonnepanelen?

Voor rode zonnepanelen betaal je net iets meer dan voor normale zonnepanelen. Dit komt voornamelijk doordat het aanbod van de rode zonnepanelen beperkter is. Door de marktwerking wordt de rode zonnepanelen prijs opgedreven.

De prijzen lopen uiteen, maar je moet rekenen op zo’n 450 tot 550 euro per rood zonnepaneel. Exclusief montage en BTW.

Het is sowieso ook verstandig om goed naar de rode dakpannen met zonnecellen te kijken. Voor welke zonnepanelen wil je bijvoorbeeld gaan? Hoe krachtig moeten de zonnepanelen zijn? En van welk merk moeten de zonnepanelen zijn?

Zo kun je voor rode zonnepanelen van Bisol kiezen, maar die zijn wel vrij prijzig. Wel ben je met de zonnepanelen van zo’n A-merk van het best mogelijke rendement verzekerd.

Uiteraard heb je ook nog met de installatiekosten te maken. Laat de zonnepanelen door een specialist plaatsen, aangezien dit goed moet gebeuren. Ook is het te gevaarlijk om de panelen zelf op je eigen dak te plaatsen.

Vraag in ieder geval bij meerdere specialisten een offerte op. De ervaring leert dat de prijzen van verschillende specialisten behoorlijk uiteenlopen.

Alle voor- en nadelen van rode zonnepanelen op een rijtje

  • Staat soms fraaier. Rode zonnepanelen staan in sommige gevallen een stuk fraaier dan de normale blauwe zonnepanelen. Dit komt onder meer doordat de blauwe kleur kan vloeken met de dakpannen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je rode dakpannen hebt.
  • Dezelfde werking als andere zonnepanelen. Bij de rode zonnepanelen hoef je niet bang te zijn voor bijvoorbeeld een mindere werking. Nee, deze zonnepanelen werken op dezelfde manier en leveren hierdoor hetzelfde rendement op.
  • Veelal duurder. Als je de beste rode zonnepanelen wilt kopen, ben je hier vaak iets meer geld aan kwijt. Zoals hierboven al omschreven, heeft dit met de marktwerking te maken. Deze panelen zijn minder gangbaar dan de blauwe varianten, waardoor deze panelen duurder zijn.


Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor