Wat zijn de nadelen van zonnepanelen met stekker?

Last updated by Kaz on

nadelen zonnepanelen met stekker

Zonnepanelen kun je tegenwoordig in allerlei soorten en maten kopen.

Je kunt de panelen bijvoorbeeld aan een omvormer koppelen, maar je kunt ook voor zonnepanelen met stekker kiezen.

Deze panelen staan ook wel te boek als plug and play zonnepanelen.

In dit artikel vertellen wij je graag alles over zo’n zonnepaneel op stopcontact, waarbij we ons specifiek op de nadelen van zonnepanelen met stekker richten.

Lagere opbrengst

Het belangrijkste nadeel is terug te vinden in de opbrengst. De zonnepanelen met stekker hebben hoe dan ook een lagere opbrengst dan zonnepanelen die op een omvormer aangesloten zijn.

Hoe dit komt? Dit heeft puur met de werking, capaciteit en vermogen van de plug and play zonnepanelen te maken.

Het is hiervoor belangrijk om naar het geheel te kijken, waarbij met name het stopcontact een belemmerende rol speelt.

Kies je voor het neerleggen van 10 normale zonnepanelen? Als je deze panelen enigszins handig laat plaatsen, kun je zo’n 3.000 kWh aan groene stroom jaarlijks opwekken.

Bij 10 zonnepanelen met stekker ligt de opbrengst op zo’n 2.250 á 2.500 kWh. Dit geeft duidelijk aan dat de zonnepanelen met stekker veel minder efficiënt zijn.

Overigens is dit een bekend nadeel in de wereld van zonnepanelen. Kijk maar eens naar de nadelen van zonnepanelen op een plat dak.

De panelen vangen op een plat dak veel minder zonlicht op, waardoor het rendement een stuk lager uitvalt. Het is mede hierom aan te raden om de zonnepanelen altijd op een helling te plaatsen.

Met name voor kleine installaties geschikt

Ben je voor bijvoorbeeld je tiny house op zoek naar een geschikt zonnepaneel? Dan heb je baat bij de zonnepanelen op stopcontact.

Wil je echter bij je woning een zonnepanelen-park aanleggen? Dan heb je niks aan de zonnepanelen met stekker.

De zonnepanelen met stekker zijn met name voor de kleine installaties geschikt. Dit heeft te maken met bovengenoemd nadeel; de opbrengst van deze panelen is vrij beperkt.

Je doet er daarom verstandig aan om alléén bij kleinere installaties voor de panelen te kiezen.

Wil je graag van een hogere opbrengst verzekerd zijn? Dan kun je beter voor normale zonnepanelen kiezen. Belangrijk voordeel hierbij is dat de normale zonnepanelen in meer varianten aangeboden worden.

Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld ook voor transparante zonnepanelen en rode zonnepanelen kiezen.

Beperkt aantal panelen

Kies je voor zonnepanelen met stekker? Dan kun je maar een beperkt aantal panelen op één stopcontactgroep aansluiten. Het advies is om het bij maximaal 2 panelen per stopcontact te houden.

Doe je dit niet? Dan schiet de stop binnen mum van tijd door. Ook kan er kortsluiting ontstaan of kan er brand in de meterkast ontstaan. Het is hierdoor min of meer verboden om talloze zonnepanelen met stekker op één stopcontactgroep aan te sluiten.

Wil je graag meerdere panelen op je woning neerleggen? Dan moet je meerdere nieuwe groepen in je meterkast laten maken. Dat is de enige manier om op een veilige manier gebruik te maken van de zonnepanelen met stekker.

Bijkomende kosten

De keuze voor zonnepanelen met stekker lijkt kostentechnisch interessant te zijn. Vergis je echter niet; bij de plug and play zonnepanelen moet je met de nodige bijkomende kosten te maken.

Ten eerste heb je dus met de investering in de zonnepanelen zelf te maken. Voor één paneel betaal je een bedrag van 500 á 700 euro.

Dat is al aanzienlijk, maar je kunt wel van een staffelkorting genieten. Indien je voor een set van 4 zonnepanelen met stekker kiest, betaal je zo’n 1400 á 1700 euro voor deze 4 panelen.

Ten tweede heb je met de plaatsingskosten te maken.

Deze kosten bestaan uit twee verschillende kostenposten:

  • De plaatsing van de zonnepanelen zelf. Als je bijvoorbeeld de panelen met stekker op het dak van je woning wilt plaatsen, heb je hier een specialist voor nodig. Een specialist weet namelijk precies hoe de zonnepanelen gemonteerd moeten worden. Ook heeft een specialist hier al het gereedschap voor.
  • Het aanpassen van de meterkast. Als je meerdere zonnepanelen met stekker aan wilt sluiten, heb je nieuwe groepen in de meterkast nodig. Ook hier heb je een goede specialist voor nodig, waardoor de totale investering fors oploopt.

Beperkter aanbod

Wil je graag de beste zonnepanelen op stopcontact kopen? Houd dan rekening met een beperkter aanbod. Lang niet alle merken in de wereld van zonnepanelen richten zich namelijk op dit soort zonnepanelen.

Hoe dit komt? Dit heeft puur met bovenstaande nadelen te maken. De fabrikanten/merken weten als geen ander dat zonnepanelen met stekker niet de beste optie zijn.

Alleen in een beperkt aantal situaties is dit een goede oplossing, maar dat is voor veel fabrikanten niet voldoende. Zij richten zich daarom liever op de normale zonnepanelen.

Zonnepanelen met stekker ervaringen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, moet je met de nodige nadelen van zonnepanelen met stekker rekening houden. Het is echter in bepaalde situaties wel interessant om juist voor de plug & play zonnepanelen te kiezen.

Heb je het idee dat dit voor jouw situatie geldt? Dan is het interessant om even naar de zonnepanelen met stekker ervaringen te kijken.

Wat wij opgemerkt hebben, is dat de ervaringen nogal uiteenlopen. Sommige mensen zijn absoluut niet te spreken over de zonnepanelen met stekker.

De reden daarvoor is in 99% van de gevallen in bovengenoemde nadelen van zonnepanelen met een stekker te vinden.

Er zijn echter ook voldoende mensen die vol lof over de zonnepanelen met stekker spreken. Zij geven aan dat het een ideale oplossing bij bijvoorbeeld een tiny house is.

Ook mensen die graag met hun camper er op uit trekken, nemen graag plug & play zonnepanelen mee. Overal waar zij komen, zijn zij in staat om hun eigen energie op te wekken.

Voor veel off grid situaties zijn dit geschikte zonnepanelen. Dat blijkt in ieder geval uit de vele zonnepanelen met stekker ervaringen. Voor een normale situatie is dit geen geschikte optie.

Dit komt door de lagere opbrengst en door het beperkt aantal panelen dat je kunt plaatsen. Als je een volwaardig eigen stroomnetwerk wilt creëren, heb je gewoonweg normale zonnepanelen nodig.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:






Ook interessant:


Categorieën: Outdoor