Amorf zonnepanelen kopen? Voordelen, nadelen & kosten

Last updated by Kaz on

amorf zonnepanelen kopen

Heb je interesse om nieuwe zonnepanelen te kopen? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod van zonnepanelen is namelijk bijzonder divers geworden.

Om je met de zoektocht te helpen, bespreken wij op onze website meerdere soorten zonnepanelen. In dit artikel staan de amorf zonnepanelen centraal.

Wat zijn amorf zonnepanelen?

Een amorf zonnepaneel is een paneel dat grotendeels van amorf silicium vervaardigd is. Dit materiaal is extreem dun, waardoor zo’n paneel ook wel als een ‘dunne film paneel’ te boek staat.

De samenstelling van zo’n paneel is vrij uniek te noemen. Er wordt namelijk een dun laagje amorf silicium op een ondergrond geplaatst. Dit laagje is dun en is volledig egaal. Dit betekent dat er bij een amorfe zonnepaneel geen kristallijn aanwezig is.

Het is hierdoor zelfs mogelijk om een flexibel zonnepaneel te maken, met dit materiaal. Door de samenstelling is een amorf zonnepaneel sowieso erg licht, waardoor het in bepaalde situaties de beste keuze is.

Daar vertellen we je graag verderop in dit artikel alles over.

Wat zijn de voordelen van amorf zonnepanelen?

Goedkoop

Met een amorf zonnepaneel maak je een bewuste keuze. Een bewuste keuze voor bijvoorbeeld een goedkope zonnepanelen.

Voor het produceren van een amorf zonnepaneel hoeft men een stuk minder kosten te maken, waardoor de prijs per paneel relatief meevalt. Dit is zeker het geval als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een mono- of polykristallijn zonnepaneel.

Ongevoeligheid

Een ander voordeel is terug te vinden in de ongevoeligheid. Dit materiaal reageert amper op temperatuurverschillen, waardoor de werking minder afhankelijk is van het weer. Bij andere panelen is dit een ander verhaal.

Andere materialen reageren heftiger op temperatuurverschillen, waardoor die beter bij koude óf warme temperaturen functioneren. De amorfe zonnepanelen functioneren eigenlijk altijd goed.

Bijkomend voordeel: de opbrengst is niet afhankelijk van de bewolking. Uit ervaring blijkt dat de bijvoorbeeld een mono- of polykristallijn zonnepaneel een stuk minder presteren op bewolkte dagen.

Bij een amorf zonnepaneel is hier minder sprake van, aangezien het dunne filter het beperkte licht alsnog goed om kan zetten in energie. Een belangrijk voordeel, aangezien het in ons land nog wel eens bewolkt is.

Beperkt vermogensverlies

Verder hoef je niet bang te zijn voor een verminderde werking na een paar jaren. Er is gebleken dat de amorf zonnepanelen in de eerste 2 jaar sowieso geen vermogen kwijtraken.

In de jaren daarna is het vermogensverlies beperkt. Dit betekent dat je jarenlang van de zonnepanelen kunt genieten.

Gewicht

Tot slot is het gewicht een groot voordeel. De amorf zonnepanelen zijn een stuk lichter dan bijvoorbeeld een mono- of polykristallijn zonnepaneel. Dát betekent dat amorf zonnepanelen in bepaalde situaties absoluut de beste keuze zijn.

Wat zijn de nadelen van amorf zonnepanelen?

Spreken de voordelen van een amorfe zonnepaneel je aan? Dat is goed voor te stellen, maar vergis je niet. Een amorf zonnepaneel is niet perfect, aangezien je met een paar nadelen rekening moet houden.

Het eerste nadeel is terug te vinden in het rendement. Het rendement van een amorf zonnepaneel kan niet tippen aan het rendement van een mono- of polykristallijn zonnepaneel.

Die zonnepanelen leveren in veel gevallen een tot 15% hoger rendement. Dit komt voornamelijk doordat het vermogen van een mono- of polykristallijn zonnepaneel een stuk hoger ligt.

Wil je een heel huishouden van energie voorzien? Dan heb je niet al te veel aan een amorfe zonnepaneel.

Doordat het rendement relatief laag is, is zo’n zonnepaneel niet voldoende om volledig zelfvoorzienend te kunnen leven. In andere situaties heb je juist wel baat bij een amorfe zonnepaneel.

Tot slot moet je rekening met de levensduur houden. Doordat op de zonnepanelen een dun laagje aangebracht wordt, is dit laagje nogal gevoelig voor slijtage.

Een amorfe zonnepaneel gaat – naar schatting – maximaal 25 jaar mee. Krijgt het zonnepaneel het echter zwaar te verduren? Dan is de levensduur mogelijk beperkt tot slechts 15 jaar.

In welke situaties is een amorfe zonnepaneel aan te raden?

Een amorf zonnepaneel is absoluut een uniek staaltje techniek. Dit unieke staaltje techniek zorgt voor specifieke voor- en nadelen.

Dit staaltje techniek zorgt er ook voor dat je een amorf zonnepaneel in bepaalde situaties extra goed kunt gebruiken:

  • Als je een kwetsbaar dak hebt. Heb je een relatief kwetsbaar dak? Of is het dak niet in staat om het nodige gewicht te dragen? Dan zijn de amorf zonnepanelen de beste optie voor je. Doordat deze zonnepanelen zo dun zijn, wegen ze een stuk minder dan bijvoorbeeld een mono- of polykristallijn zonnepaneel.
  • Als je op je caravan een zonnepaneel wilt hebben. Wil je graag op de camping zelfvoorzienend kunnen leven? Dan is een amorf zonnepaneel ook de beste optie voor je. Door het minieme gewicht is dit één van de weinige soorten zonnepanelen die je met een gerust hart op het dak van je caravan kunt monteren.
  • Als er weinig zonlicht aanwezig is. Wil je op een dak zonnepanelen plaatsen, maar is daar weinig tot geen daglicht? Dan is een amorfe zonnepaneel ook een geweldige optie voor je. Doordat zo’n zonnepaneel prima functioneert bij bewolkte omstandigheden, is dit een ideaal zonnepaneel voor de schaduwrijke plekken.
  • Als je een flexibel zonnepaneel nodig hebt. De meeste daken zijn rechttoe en rechtaan, maar dit geldt niet voor elk dak. Als jij zo’n dak hebt, kom je ook al snel bij een amorfe zonnepaneel uit. Doordat deze zonnepanelen zo dun zijn, zijn ze flexibel inzetbaar. Dit biedt veel mogelijkheden op verschillende soorten daken aan.

Wat zijn de kosten van amorfe zonnepanelen?

Spreekt het principe van amorfe zonnepanelen je aan? Zoals hierboven al gezegd, hoef je voor deze zonnepanelen niet de hoofdprijs te betalen. Een amorf zonnepaneel is hoe dan ook goedkoper dan een mono- of polykristallijn zonnepaneel.

Je kunt rekenen op zo’n 150-250 euro per amorfe zonnepaneel, exclusief montage en BTW.

Wat je uiteindelijk voor een amorf zonnepaneel moet betalen, is echter van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste is het soort amorf zonnepaneel van essentieel belang.

Deze zonnepanelen worden in verschillende vermogens uitgevoerd, waardoor je even goed onderzoek moet doen naar je wensen. Als je weet wat je wensen zijn, kun je ook bepalen welk vermogen je nodig hebt.

Ten tweede heb je met de plaatsing van het zonnepaneel te maken. Mogelijk kun je dit zelf doen, maar mogelijk moet je hier een vakspecialist voor inschakelen. Als dat het geval is, krijg je uiteraard met installatiekosten te maken.

Tot slot heb je nog met de hoeveelheid zonnepanelen te maken. De investering stijgt uiteraard naarmate je meer en meer zonnepanelen koopt en laat plaatsen.

Dit betekent echter ook een hogere opbrengst, waardoor je meer geld op je energierekening maandelijks bespaart.

Zijn amorf zonnepanelen aan te raden?

Amorf zonnepanelen zijn zeer zeker unieke zonnepanelen. Of deze zonnepanelen ook aan te raden zijn, is per situatie verschillend. Wij raden je vooral aan om een goede afweging te maken.

Waarom? Omdat het rendement bij een amorfe zonnepaneel niet al te hoog ligt. Dat het zonnepaneel een stuk goedkoper is, wordt hierdoor eigenlijk teniet gedaan. Wij raden je daarom aan om vooral heel goed naar de terugverdientijd te kijken.

In hoeveel jaren kun je de investering je amorfe zonnepaneel terugverdienen? Om dit te achterhalen, zou je meerdere offertes op moeten vragen. Maar, het blijft gissen.

Je hebt namelijk ook nog te maken met de plek waar je het zonnepaneel gaat gebruiken. Houd hoe dan ook rekening met een lager rendement dan bij een mono- of polykristallijn zonnepaneel.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:






Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor