Goedkope zonnepanelen: Mogelijkheden & Tips

Last updated by Kaz on

goedkope zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een veelgemaakte keuze. Meer en meer consumenten kiezen voor panelen op het dak van hun woning, waarmee ze hun eigen energie op kunnen wekken.

Ideaal, maar het vraagt wel in eerste instantie wel om een (forse) investering. Gelukkig is het ook mogelijk om specifiek voor goedkope zonnepanelen te kiezen.

In dit artikel vind je daar alle mogelijke informatie over.

Wat betaal je normaal gesproken voor zonnepanelen?

Het is erg lastig om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven. De kosten zijn namelijk van meerdere factoren afhankelijk, waaronder het aantal zonnepanelen.

Kies je voor de plaatsing van 6 zonnepanelen? Dan betaal je per paneel ongeveer €800. Kies je voor de plaatsing van 18 zonnepanelen? Dan betaal je per paneel ongeveer €650.

Des te meer zonnepanelen, des te goedkoper de prijs per stuk wordt. Daarbij heb je echter ook nog met bijkomende kosten te maken. Hierbij kun je denken aan het montagesysteem, de omvormer en de installatiekosten.

Tot slot heb je ook nog met het soort zonnepaneel te maken. Dit punt kan in meerdere punten onderverdeeld worden:

  • Het soort zonnepaneel (de techniek). Niet alle zonnepanelen werken op basis van dezelfde techniek. Daar vertellen we je hieronder meer over, aangezien sommige soorten zonnepanelen simpelweg goedkoper zijn dan andere soorten zonnepanelen.
  • Het vermogen van het zonnepaneel. Het vermogen van het zonnepaneel is bepalend voor de opbrengst, maar ook voor het prijskaartje. Des te hoger het vermogen ligt, des te duurder de zonnepanelen worden. Dit is een algemene richtlijn, maar het is geen richtlijn die altijd geldt. Dit komt puur doordat zoveel factoren van invloed op de prijs van zonnepanelen zijn.

Wat zijn de goedkoopste soorten zonnepanelen?

Heb je de wens om goedkope zonnepanelen te kopen? Logisch. Des te minder geld je aan de panelen uit hoeft te geven, des te korter de terugverdientijd is.

Bij veel zonnepanelen geniet je nu al van een terugverdientijd van slechts 5 á 6 jaar. Een geweldige investering dus.

Voordat je deze investering doet, moet je goed naar het soort zonnepaneel kijken. Zoals hierboven in het kort al besproken, kun je momenteel uit meerdere soorten zonnepanelen kiezen.

De volgende soorten zonnepanelen behoren tot de goedkoopste soorten zonnepanelen:

  • Losse zonnepanelen. Losse zonnepanelen zijn zo’n beetje de goedkoopste zonnepanelen van dit moment. Dit zijn zonnepanelen die je los kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de tuin van je tiny house. Dit houdt ook in dat je voor deze zonnepanelen geen geld aan de installatie uit hoeft te geven. De losse zonnepanelen worden immers niet geïnstalleerd.
  • Amorf zonnepanelen. Wil je de goedkoopste zonnepanelen inclusief installatie aanschaffen? Dan kom je vanzelf bij amorf zonnepanelen uit. Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen, maar deze panelen hebben wel een lager rendement. Dit komt vooral doordat de panelen heel dun uitgevoerd zijn. Het rendement ligt hierdoor aanzienlijk lager dan bij andere soorten zonnepanelen. Belangrijk voordeel van amorf zonnepanelen is dat ze van buigzaam materiaal vervaardigd zijn. Het is hierdoor een fluitje van een cent om deze zonnepanelen te plaatsen.
  • Polykristallijn zonnepanelen. Deze panelen zijn in verhouding tot monokristallijn zonnepanelen een stuk goedkoper. Bovendien geniet je met de polykristallijn zonnepanelen van een hoger rendement dan bij amorf zonnepanelen.

Wat de duurste zonnepanelen zijn? Ja, dat zijn dan automatisch de monokristallijn zonnepanelen. Die zonnepanelen zijn qua prijs de duurste, maar brengen wel het hoogste rendement met zich mee.

Dit betekent dat de terugverdientijd alsnog kort(er) is dan bij de goedkopere zonnepanelen. Wij raden je daarom aan om je vooral op de uiteindelijke terugverdientijd te richten.

Is goedkoop duurkoop bij zonnepanelen?

Goedkoop kán zeker duurkoop zijn bij zonnepanelen. Als je voor de goedkoopste zonnepanelen kiest, kies je indirect voor een lager rendement.

Dit kan ervoor zorgen dat de terugverdientijd significant langer wordt. Het kan in dat geval bijvoorbeeld 7 of 8 jaar duren voordat je de investering terugverdiend hebt.

Bij de duurdere zonnepanelen zit dat anders. Bij veel duurdere zonnepanelen heb je binnen 5 á 6 jaar je complete investering alweer terugverdiend.

Het is vooral aan jou om op dit gebied de juiste afweging te maken. Wil je in eerste instantie zo goedkoop mogelijk uit zijn? Of wil je juist op de lange termijn van een zo’n hoog mogelijk rendement genieten?

Het is sowieso belangrijk om altijd voor kwaliteit te gaan. Kun je goedkope zonnepanelen van een onbekend merk uit bijvoorbeeld China kopen? Doe dit dan vooral niet. In dit geval gaat de vlieger ‘goedkoop is duurkoop’ hoogstwaarschijnlijk al snel op.

Kies altijd voor zonnepanelen van een goed aangeschreven merk. Laat je op dit gebied vooral ook adviseren door een specialist. De monteur die de panelen bij jou komt plaatsen, weet als geen ander wat goede aanbieders van goedkopere zonnepanelen zijn.

Op wat voor manieren kun je kosten besparen op zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen lijkt de juiste keuze te zijn. Je wordt hiermee niet meer afhankelijk, je bespaart veel geld en je verduurzaamt je woning.

Voordat je van al deze voordelen kunt profiteren, moet je eerst een investering doen. Het is op meerdere manieren mogelijk om te besparen op deze investering:

  • Vraag bij meerdere installateurs een offerte op. Je hebt bij zonnepanelen niet alleen met de kosten voor de panelen zelf te maken, maar ook met de installatiekosten. Door bij meerdere installateurs een offerte op te vragen, kun je op dit gebied een goede vergelijking maken. En uiteindelijk voor de goedkoopste offerte kiezen.
  • Ga voor een complete set. Het is ook aan te raden om voor een goedkope zonnepanelen set te gaan. Door alles in één keer te kopen, profiteer je mogelijk van (extra) korting. Een goede specialist c.q. monteur kan je hier perfect over adviseren.
  • Ga voor polykristallijn zonnepanelen. Als je in eerste instantie geld wilt besparen, is de keuze voor polykristallijn zonnepanelen de juiste keuze. Deze zonnepanelen brengen een gemiddeld rendement met zich mee en zijn een stuk goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen.
  • Kijk goed naar het aantal zonnepanelen. Tot slot is het verstandig om goed naar het aantal zonnepanelen te kijken. Des te meer panelen je aanschaft, des te goedkoper de prijs per paneel is. Het kan daarom interessant zijn om juist voor nét iets meer zonnepanelen te kiezen.

Waarom voor goedkope zonnepanelen kiezen?

Is de keuze voor goedkope zonnepanelen een logische keuze? Ja, zeker. Het is namelijk Nederland-eigen om vooral zo min mogelijk geld uit te willen geven. Als jij ook deze instelling hebt, ben je ongetwijfeld op zoek naar goedkope zonnepanelen.

Met de goedkope zonnepanelen geniet je van een paar bijkomende voordelen:

  • Je verduurzaamt je woning tegen lage kosten. Het verduurzamen van je woning is absoluut aan te raden. Je bent hierdoor minder tot niet afhankelijk van de energieprijzen en je laat je woning ook nog meer waard worden. Daarvoor hoef je dus niet per sé voor de duurste zonnepanelen te gaan.
  • Je geniet nog van de salderingsregeling. Wek je meer energie op dan dat je verbruikt met je goedkope zonnepanelen? Dan is het mogelijk om dit overschot aan energie terug te leveren aan het energienet. Je geniet hierbij van de salderingsregeling; voor de energie die je terug levert, krijg je geld. Op die manier kun je de kleine investering in goedkope zonnepanelen snel terugverdienen.
  • Je geniet van een lagere energierekening. Kies je voor goedkope zonnepanelen? Ook dan geniet je ‘gewoon’ op termijn van een lagere energierekening. Zeker las de energieprijzen hoog liggen, heb je veel baat bij je goedkope zonnepanelen set.

Waarom niet voor goedkope zonnepanelen kiezen?

De keuze voor goedkope zonnepanelen is niet altijd de juiste keuze. Je moet namelijk met de volgende aandachtspunten rekening houden:

  • De opbrengst ligt lager. Als je voor de goedkoopste zonnepanelen kiest, moet je met een lagere opbrengst rekening houden. Dit betekent dat de panelen minder energie opwekken, waardoor de terugverdientijd mogelijk langer uitvalt. Door voor de beste zonnepanelen te kiezen, geniet je van een hogere opbrengst. Maar goed, dat vraagt wel om een forsere investering.
  • De kwaliteit kan matig zijn. Het is ook nog zo dat de kwaliteit van goedkope zonnepanelen matig kan zijn. We hebben het daarom niet voor niets eerder over ‘goedkoop is duurkoop’ gehad. Kies daarom altijd voor de beste zonnepanelen van de beste merken, ook al kosten die panelen meer geld.

Wel of niet kiezen voor goedkope zonnepanelen?

Het is aan jou om de juiste afweging te maken. Richt je hierbij op de initiële investering, maar vooral op de terugverdientijd. Des te korter de terugverdientijd is, des te beter uiteraard.

Daarbij moet je ook goed naar het aantal zonnepanelen kijken. Het kan nogal verschil uitmaken of je voor 10 zonnepanelen of 18 zonnepanelen gaat. Zowel qua prijs per zonnepaneel als qua opbrengst. En daarmee ook qua terugverdientijd.

Schets dus meerdere situaties voor jezelf en kijk per situatie naar de te verwachten terugverdientijd.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Categorieën: Outdoor