Losse zonnepanelen kopen: alles wat je moet weten!

Last updated by Kaz on

losse zonnepanelen kopen

Heb je de wens om duurzamer te leven? Eén van de beste opties is in dat geval om in zonnepanelen te investeren.

Hiervoor heb je twee mogelijkheden: je koopt een complete zonnepanelen set of je kiest ervoor om losse zonnepanelen te kopen.

Over het kopen van losse zonnepanelen lees je alles in dit artikel.

Losse zonnepanelen kopen: hoe werkt dit precies?

In de afgelopen jaren is het aanbod van zonnepanelen aanzienlijk veranderd. Je hebt nu niet alleen veel meer keus, maar je kunt ook uit meerdere soorten zonnepanelen kiezen.

Zo is het dus mogelijk om een complete set te kopen. Dat gaat dan om het montagesysteem, de omvormer en een xx aantal zonnepanelen.

Je kunt echter ook losse zonnepanelen kopen. Dit zijn bijvoorbeeld 1 of 2 losse zonnepanelen die je bij een tiny house kunt gebruiken. Of het gaat om losse zonnepanelen voor op een camper.

Deze zonnepanelen staan ook wel te boek als plug & play zonnepanelen. Het enige dat je hoeft te doen, is deze zonnepanelen op de juiste manier aan te sluiten. Dit doe je met één handeling; de stekker in het stopcontact steken.

De belangrijkste kenmerken van losse zonnepanelen

Met losse zonnepanelen geniet je van veel voordelen. Daar komen we graag verderop in dit artikel nader op terug. Eerst willen we je graag kennis laten maken met de belangrijkste kenmerken van losse zonnepanelen.

Eén van de belangrijkste kenmerken is de samenstelling. Een los zonnepaneel bestaat uit niks meer dan een zonnepaneel en een kabel.

De kabel sluit je op een stopcontact aan, waarna je met dit losse zonnepaneel stroom op kunt wekken. Overigens is het ook mogelijk om een los zonnepaneel op een speciale accu aan te sluiten.

Een ander belangrijk kenmerk is in de afmetingen te vinden. Een los zonnepaneel is namelijk niet zo groot als een normaal zonnepaneel. Dit geldt voor de reguliere afmetingen, maar ook voor de ingeklapte afmetingen.

Een normaal zonnepaneel kun je niet inklappen, terwijl dit bij losse zonnepanelen wel het geval is. Mede hierdoor ben je in staat om een los zonnepaneel veelzijdig te gebruiken.

Wil je zonnepanelen kopen los? Dan geniet je van nog een ander kenmerk: de beperkte investering. Zeker als je van een zonnepanelen aanbieding kunt profiteren, ben je weinig geld kwijt aan een los zonnepaneel. Ideaal!

Nog een ander kenmerk is terug te vinden in het vermogen. Kies je voor een ‘normaal’ zonnepaneel? Dan kun je voor een paneel met een vermogen van wel 450 Wp kiezen.

Kies je echter voor een los zonnepaneel? Dan is het vermogen vaak een stuk beperkter. Zo is het voor de hand liggend om voor een 100 Watt los zonnepaneel te kiezen.

Het vermogen ligt een stuk lager, waardoor de opbrengst ook een stuk lager is. Dat past echter perfect bij de situatie(s) waarin de losse zonnepanelen goed tot hun recht komen.

Verschillende soorten losse zonnepanelen

Het aanbod van losse zonnepanelen is behoorlijk divers geworden. Dit komt onder meer doordat een los zonnepaneel niet zomaar een los zonnepaneel is:

  • Je hebt de keuze uit meerdere soorten losse zonnepanelen. Wil je een donkerblauw of zwart zonnepaneel hebben? Heb je het liefste transparante zonnepanelen? Gaat je voorkeur specifiek uit naar Amorf zonnepanelen? Wil je een monokristallijn zonnepaneel hebben? Of gaat je voorkeur toch uit naar een los zonnepaneel met een andere technologie? De mogelijkheden zijn op dit gebied eindeloos.
  • Je hebt de keuze uit meerdere vermogens. Heb je voldoende aan een 100 Wp zonnepaneel? Of heb je een zonnepaneel met een vermogen van 150 Wp nodig? Dit zijn slechts twee van de vele soorten vermogens waar je op dit moment uit kunt kiezen.
  • Je hebt de keuze uit meerdere samenstelling. Je kunt de zonnepanelen kopen los, maar je kunt ook voor een set van 2 losse zonnepanelen kiezen. Deze 2 zonnepanelen moet je dan aan elkaar koppelen, waarna je van een dubbele opbrengst geniet. Al met al is het ook belangrijk om naar de samenstelling van het losse zonnepaneel te kijken.

Voor wie is een los zonnepaneel geschikt?

Losse zonnepanelen kopen is super interessant, maar is dit niet voor iedereen.

Heb je bijvoorbeeld een woning waarop de nodige panelen passen? Dan kies je het beste voor een set van meerdere zonnepanelen, een omvormer en een montagesysteem.

Je bent daarmee goedkoper uit, terwijl je met zo’n set ook het maximale rendement weet te behalen.

In zo’n situatie is het dus niet aan te raden om voor losse zonnepanelen te kiezen. Maar, wanneer is dit dan wel aan te raden? Als je je in één van de onderstaande situaties kunt vinden:

  • Als je op je balkon een zonnepaneel wilt hebben. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Dan is het aan te raden om te kiezen voor balkon zonnepanelen. Dit zijn losse panelen waarmee je vanaf je balkon energie op kunt wekken.
  • Als je een appartement hebt. Ben je de trotse bewoner van een appartement? Dan heb je geen eigen dak waarop je de zonnepanelen kunt leggen. Gelukkig kun je wel voor zonnepanelen op een appartement kiezen. Zo’n zonnepaneel plaats je bijvoorbeeld op het balkon van je appartement.
  • Als je een kleine schuur hebt. Is het dak van je woning niet geschikt voor zonnepanelen, maar je schuur wel? Indien je een kleine schuur hebt, kies je het beste voor losse zonnepanelen op je schuur. Met slechts 1 of 2 losse zonnepanelen kun je al de nodige energie opwekken.
  • Als je in een tiny house woont. Als bewoner van een tiny house is het ook aan te raden om voor losse zonnepanelen te kiezen. De panelen plaats je in je tuin, waarna je hier makkelijk energie mee op kunt wekken. Dit past precies bij een tiny house en de principes die hierbij horen.
  • Als je in een camper rondreist. Reis je graag in je camper rond? Ook dan is het aan te raden om voor losse zonnepanelen te kiezen. Deze panelen kun je vaak opvouwen, waardoor je ze bijzonder makkelijk in je camper meeneemt. Overal waar je met je camper stil gaat staan, kun je vervolgens energie opwekken. Het enige dat je hier nodig voor hebt, is een los zonnepaneel en voldoende zonlicht.

Met andere woorden: in veel situaties kun je voor losse zonnepanelen kiezen. Dat is ook nog het geval als je graag je kosten zo laag mogelijk wilt houden.

Kies je idealiter voor zonnepanelen zonder een investering? Dan lijkt de aanschaf van losse zonnepanelen een prima optie. De losse zonnepanelen zijn immers een heel stuk voordeliger dan een complete set met meerdere zonnepanelen.

Laag energieverbruik?

Hoeveel energie verbruik je per dag? Het is aan te raden om eens goed naar deze vraag te kijken. Als je gewoon thuis leeft, heb je al snel met een aanzienlijk energieverbruik te maken.

Aangezien de losse panelen een lagere opbrengst bieden, zijn de losse zonnepanelen minder geschikt voor normaal thuisgebruik.

Wanneer losse zonnepanelen wel perfect dienst doen, is als er sprake van een laag energieverbruik is. Woon je bijvoorbeeld in een tiny house? Dan ben je grotendeels zelfvoorzienend, waardoor je waarschijnlijk niet al te veel energie verbruikt.

In dat geval ben je maar al te gebaat bij een los zonnepaneel. Met dat losse zonnepaneel kun je voldoen aan je eigen, beperkte vraag naar energie.

Wat kosten losse zonnepanelen?

Heb je interesse om losse zonnepanelen te kopen? Als je je in één van bovenstaande situaties bevindt, is dat maar al te goed voor te stellen. Losse zonnepanelen kopen is in die situaties zelfs een absolute aanrader. Dit heeft ook nog met de kosten te maken.

Als je voor één van de beste losse zonnepanelen wilt gaan, heb je voldoende keuze. Dit uit zich in de verschillende vermogens, maar ook in de uiteenlopende kosten.

Voor slechts 170 euro kun je al een los zonnepaneel kopen. Dit betreft dan een los zonnepaneel met een vermogen van 100 Wp. Je kunt echter ook kiezen voor een los zonnepaneel met een hoger vermogen.

In dat geval stijgt het prijskaartje al snel naar bijvoorbeeld 300 á 400 euro.

Ons advies: kijk niet alleen naar de vraagprijs. Het is veel belangrijker om goed naar de terugverdientijd te kijken. De terugverdientijd is de periode waarin je de investering in het losse zonnepaneel terug weet te verdienen.

Geef je bijvoorbeeld 200 euro aan een los zonnepaneel uit? Bespaar je vervolgens met dat zonnepaneel 40 euro per jaar? Dan heb je binnen 5 jaar deze investering van 200 euro terug weten te verdienen.

Een terugverdientijd van 5 jaar is voor een los zonnepaneel zelfs behoorlijk lang te noemen.

Het is dus zeker interessant om losse zonnepanelen te kopen. De initiële investering valt reuze mee, terwijl je hier op termijn het nodige geld mee kunt besparen. Uiteraard ben je ook nog duurzaam bezig door losse zonnepanelen te kopen.

Waar koop je losse zonnepanelen?

Losse zonnepanelen kopen doe je tegenwoordig bij steeds meer en meer partijen. Wij raden je aan om bijvoorbeeld naar het aanbod van Bol.com en NP-energy.eu te kijken. Bij deze twee aanbieders heb je voldoende keuze én geniet je van behoorlijk scherpe prijzen.

Wat zijn de voor- en nadelen van losse zonnepanelen?

Graag sluiten we dit artikel af door alle voors en tegens van losse zonnepanelen op te sommen:

  • In veel situaties geschikt. Losse zonnepanelen kopen is in veel situaties de juiste keuze. Dit is dus het geval als je in een tiny house woont, een zeer laag energieverbruik hebt en/of in een camper woonachtig bent.
  • Interessante investering. Voor een los zonnepaneel ben je in de meeste gevallen een paar honderd euro kwijt. De investering is hiermee vele malen laagdrempeliger dan de investering in een compleet netwerk van zonnepanelen.
  • Je geniet van veel flexibiliteit. Bijkomend voordeel is dat je van veel flexibiliteit verzekerd bent. Aangezien veel losse zonnepanelen plug & play zijn, kun je ze in principe overal gebruiken. Daarbij is het ook nog een voordeel dat je de meeste losse zonnepanelen moeiteloos op kunt vouwen.
  • Niet voor alle situaties geschikt. De losse zonnepanelen zijn uiteraard niet voor alle situaties geschikt. Als je ‘gewoon’ thuis woont, heb je meer baat bij een complete installatie van zonnepanelen. Alleen bij een laag energieverbruik is het aan te raden om voor losse zonnepanelen te kiezen.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:






Meer zonnepanelen:


Categorieën: Huishouden