Zonnepanelen op een garagedak: Alles wat je moet weten

Last updated by Kaz on

zonnepanelen op garagedak

Heb je een garage met een plat dak? Of heb je een garage met een hellend dak? In beide gevallen kan dit dak interessant zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Hoe dit werkt, waar je rekening mee moet houden en hoeveel geld je hiermee kunt besparen, lees je allemaal in dit artikel.

Bij het plaatsen van zonnepanelen denk je mogelijk direct aan je woning. Is dit niet mogelijk? Dan moet je op zoek naar een alternatief.

Zonnepanelen voor op het balkon, een carport met zonnepanelen of zonnepanelen op een schuur zijn dan interessante opties.

Een andere optie is om de zonnepanelen op een (plat) garagedak te leggen. Alle informatie daarover zetten wij in dit artikel voor jou overzichtelijk op een rijtje.

Waarom kiezen voor zonnepanelen op een garagedak?

zonnepanelen_garagedak

Het is in meerdere situaties aan te raden om voor zonnepanelen op een garagedak te kiezen:

 • Je geniet mogelijk van een nog hogere opbrengst. Heb je op dit moment al zonnepanelen op het dak van je woning liggen? Wil je echter van een nóg hogere opbrengst profiteren? Dan is het interessant om ook nog een aantal zonnepanelen op het garagedak te leggen.
 • Je hebt geen ruimte (meer) op het dak van je woning. Heb je op het dak van je woning geen ruimte (meer) voor zonnepanelen? Of is het dak van je woning simpelweg niet geschikt voor zonnepanelen? Dan is het dak van je garage uiteraard hier een prima alternatief voor.
 • Je hebt een zeer laag energieverbruik. Heb je al een zeer laag energieverbruik op dit moment? Dan heb je niet eens heel veel zonnepanelen nodig. In dat geval kun je ook prima opteren voor het leggen van de zonnepanelen op het garagedak.

Is elk garagedak geschikt voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen is elk garagedak geschikt voor zonnepanelen. Dit geldt voor zowel een hellend dak als voor een plat dak. Het enige waar je even goed naar moet kijken, is naar de constructie.

Heb je bijvoorbeeld een vrij kwetsbare garage van oud hout? Dan moet je nagaan of deze constructie het gewicht van de zonnepanelen wel kan dragen.

Mocht dit niet het geval zijn, is het niet verstandig om op zo’n constructie zonnepanelen te leggen.

Zonnepanelen op plat dak garage

Heb je een garage met een plat dak? Dan is het goed mogelijk om hier zonnepanelen op te leggen. De meeste garagedaken zijn zelfs plat, waardoor hier speciale systemen voor ontwikkeld zijn.

Met deze systemen is het mogelijk om de zonnepanelen in de juiste hellingshoek te plaatsen. Een hellingshoek van 35 graden wordt geadviseerd; in dat geval is de opbrengst van de zonnepanelen optimaal.

Waar je wel even goed naar moet kijken, zijn de volgende aandachtspunten:

 • Montage van de panelen. In de meeste gevallen wordt er in het platte garagedak géén gat geboord voor de montage. In plaats daarvan worden de frames van de panelen verankert in het dak. Een goede monteur/installateur kan je hier perfect over informeren c.q. adviseren.
 • Ruimte tussen de rijen panelen. Zoals hierboven al aangegeven, moeten de panelen met een hellingshoek van 35 graden geplaatst. Om te voorkomen dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te staan, moet er daarom enige ruimte tussen de rijen panelen zitten.
 • Voldoende afstand tot de dakrand. Het is ook van belang dat er voldoende afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand zit. Indien je de panelen op de rand van het dak zou plaatsen, zouden de panelen veel te gevoelig voor de wind zijn.

Zonnepanelen op hellend dak garage

zonnepanelen-op_plat-garagedak

Heeft je garage een hellend dak? Dan is je garagedak uiteraard geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Kijk maar naar de meeste woningen; ook die hebben een hellend dak.

Bij een hellend dak moet je ook met een paar zaken rekening houden. Zo is het wenselijk dat de zonnepanelen richting het zuiden geplaatst worden.

Voordat je de zonnepanelen op je garagedak laat leggen, zou je daarom een specialist langs moeten laten komen. Hij kan beoordelen in hoeverre het garagedak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen in de juiste hoek.

Ook bij een hellend dak heb je met de afstand tot aan de dakgoot te maken. Het is belangrijk dat de panelen hier op enige afstand van geplaatst worden. De reden hiervoor is eveneens in de wind te vinden.

Heeft het dak van jouw garage helemaal geen schaduw? Dan kan de installateur kiezen uit twee soorten plaatsingen van de zonnepanelen: verticaal of horizontaal. Een goede installateur weet in jouw situatie precies wat de beste keuze is.

Zonnepanelen op een garagedak: wat kost het?

Spreekt het principe van zonnepanelen op het garagedak je aan? Of wil je zonnepanelen op een garagebox laten plaatsen? In beide gevallen wil je ongetwijfeld weten wat nou de kosten voor de zonnepanelen zijn.

Het is alleen lastig om deze vraag te beantwoorden. Dit komt voornamelijk doordat de uiteindelijke kosten door meerdere factoren bepaald worden.

Deze factoren zetten we voor je op een rijtje:

 • Aantal zonnepanelen. Hoeveel panelen wil je precies op het dak van je garage hebben? Des te meer zonnepanelen, des te meer geld je aan de zonnepanelen kwijt bent.
 • Type zonnepanelen. Je hebt ook nog met het type zonnepanelen te maken. Hiermee doelen we niet alleen op de kwaliteit en het merk, maar ook op het vermogen. Het vermogen is bepalend voor de opbrengst van de zonnepanelen op het garagedak. Je moet dit daarom goed afstemmen op je energieverbruik.
 • Montagesysteem. Je hebt uiteraard ook nog met het montagesysteem te maken. Welk systeem op jouw dak gebruikt moet worden, krijg je te horen van een installateur. Dit is in ieder geval van grote invloed op het kostenplaatje.
 • De installatie. Je hebt met de kosten voor de zonnepanelen zelf te maken, maar ook nog met de installatiekosten. Het is in ieder geval aan te raden om bij meerdere installateurs een prijsopgave te doen. Dat stelt je in staat om de offertes goed met elkaar te vergelijken.

Terugverdientijd = belangrijker dan investering

Wij willen je graag op het volgende wijzen: de terugverdientijd is de belangrijker dan de investering zelf. De investering zelf is immers een tijdelijke kostenpost, terwijl de terugverdientijd op de lange termijn een belangrijke rol speelt.

Is de terugverdientijd bijvoorbeeld 6 jaar? Dan weet je dat je binnen 6 jaar de investering volledig terugverdiend hebt.

Na deze 6 jaar ga je simpelweg geld verdienen aan je investering. Je moet dit daarom zien als een investering met een potentieel hoog rendement.

Hoeveel zonnepanelen passen er op het garagedak?

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak? En hoeveel zonnepanelen op een hellend dak? Dit zijn twee vragen die door veel huishoudens momenteel gesteld wordt.

Indien je mogelijk zonnepanelen op het garagedak wilt plaatsen, is deze vraag al helemaal van belang.

Dit komt puur doordat een garagedak vaak qua oppervlakte kleiner is dan het dak van een woning. Het is daardoor des te belangrijker om na te gaan hoeveel zonnepanelen er op het dak passen.

Bij een hellend dak kun je uitgaan van een oppervlakte van zo’n 1,65 vierkante meter per zonnepaneel. Heb je een garagedak van 16,5 vierkante meter? Dan zou je dus 10 zonnepanelen op het dak van je garage kwijt kunnen.

Bij een plat dak kun je van de volgende stelregel uitgaan: 6 zonnepanelen per 10 vierkante meter. Bij een plat dak met een oppervlakte van 16,5 vierkante meter kun je dus zo’n 9 zonnepanelen kwijt.

Let wel op: een en ander is ook afhankelijk van het garagedak. Dit heeft onder meer betrekking op de constructie, maar ook op de ligging van het dak. Idealiter heeft het dak een ligging richting het zuiden, maar die zekerheid heb je uiteraard niet.

Zonnepanelen op garagedak laten plaatsen: welke stappen moet je doorlopen?

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen op een garagedak?

Dan is het zaak om deze stappen te doorlopen:

 • Stap 1: laat een installateur bij je thuis langs komen. Deze installateur kijkt goed naar het dak van je garage en geeft bijvoorbeeld aan hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Ook geeft de installateur aan wat het beste montagesysteem en dergelijke is.
 • Stap 2: vraag meerdere offertes op. Aan de hand van de verkregen informatie kun je bij meerdere installateurs een offerte opvragen. Doe dit zeker bij meerdere installateurs. Dat stelt je namelijk in staat om de prijzen beter met elkaar te vergelijken.
 • Stap 3: kijk goed naar de offertes. Het is vervolgens zaak om goed naar de offertes te kijken. Let hierbij niet alleen op de kosten, maar ook op het type zonnepaneel en de opbrengst. Dat zijn zaken die op jouw energieverbruik moeten aansluiten.
 • Stap 4: hak de knoop door. Je bent nu in staat om een keuze te maken tussen de verschillende offertes. Je doet er verstandig aan om voor een compleet pakket te kiezen. Dit betekent dat je bij één installateur de zonnepanelen koopt en door hen ook de zonnepanelen laat monteren.

Zonnepanelen op een garagedak: aanrader of niet?

zonnepanelen-op-garagedak_plaatsen

Ja, zonnepanelen op een garagedak is een absolute aanrader. Dit komt onder meer doordat de meeste garagedaken uiterst geschikt zijn voor zonnepanelen.

Ook is het bij een garagedak veelal minder van belang dat de panelen ten koste van de uitstraling van het gebouw gaan.

Bovendien kun je met zonnepanelen op een garagedak de nodige kanten op. Ongeacht of je garagedak nou een plat of hellend dak heeft. Het is in alle situaties aan te raden om met je garagedak energie op te wekken!

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor