Meedraaiende zonnepanelen: Soorten, Kosten & Voordelen

Last updated by Kaz on

meedraaiende zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk. Eén van de belangrijkste factoren hierbij is uiteraard het weerbeeld.

Bij het weerbeeld in ons land heb je eigenlijk maar twee zekerheden: het regent vaak én de zon draait. Op de draaiende zon kun je perfect inspelen met meedraaiende zonnepanelen.

Wat zijn precies meedraaiende zonnepanelen? Hoe werken deze panelen precies? Wat heb je aan zonnepanelen die meedraaien met de zon?

En met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Dit zijn enkele vragen waarop wij je in dit artikel van een uitgebreid antwoord voorzien.

Neem dit artikel door en bepaal of een draaibaar zonnepaneel iets voor jou is.

Wat zijn meedraaiende zonnepanelen?

Het gewenste doel van zonnepanelen is dat ze veel zonlicht opvangen. Dit is echter alleen mogelijk als de zon schijnt én als de zonnepanelen de juiste positie hebben.

Met meedraaiende zonnepanelen is dat laatste geen probleem. Deze panelen draaien voortdurend mee met de zon.

Gedurende de dag verandert de stand van de zon. Ga maar eens na waar de zon opkomt en waar de zon weer ondergaat. Om op deze verandering in te spelen, zouden de zonnepanelen zelf ook mee moeten kunnen.

Dat is het geval bij zelfrichtende zonnepanelen. Deze panelen richten zich continu op de stand van de zon en passen de positie hierop aan.

Hoe werken meedraaiende zonnepanelen precies?

De werking van meedraaiende zonnepanelen is oprecht uniek te noemen. Dit komt onder meer doordat deze panelen volledig automatisch werken.

Ze houden zelf de stand van de zon in, waarna de positie van de panelen automatisch aangepast wordt. Dit resulteert uiteraard in een veel hogere opbrengst.

Wat daarbij ook uniek is, is de manier van draaien. De meedraaiende zonnepanelen draaien namelijk in de horizontale richting mee, maar ze kunnen ook nog in de verticale richting mee bewegen. Dit betekent dat de panelen zich ook nog kunnen kantelen.

Dat zorgt ervoor dat niet alleen de positie ideaal is, maar ook de hellingshoek. Aangezien de hoogte van de stand gedurende de dag ook verandert, is dit een geweldige aanvulling voor de meedraaiende zonnepanelen.

Voor wie zijn meedraaiende zonnepanelen interessant?

Klinkt bovenstaande werking bij jou als muziek in de oren? Dat is goed voor te stellen. Als elk huishouden in ons land voor meedraaiende zonnepanelen zou kunnen kiezen, zou dit voor een nóg veel hogere opbrengst zorgen.

Maar, jammer genoeg is dit nog niet aan de orde van de dag.

Dit komt met name door het prijskaartje. Als je meedraaiende zonnepanelen wilt kopen, kost dit je tussen de 15.000 en 20.000 euro. Wil je een nog iets groter netwerk van zonnepanelen aan laten leggen? Dan stijgt de investering naar nog veel hogere bedragen.

Met andere woorden: meedraaiende zonnepanelen zijn door lang niet iedereen te betalen. Wat we op dit moment zien, is dat met name bedrijven voor de meedraaiende zonnepanelen kiezen.

Zij hebben wel het financiële vermogen om in een dergelijke dure installatie te investeren.

Verschillende soorten meedraaiende zonnepanelen

Ben je als ondernemer op zoek naar de beste zonnepanelen? Of zit je als consument op een berg met geld? In beide gevallen zijn meedraaiende zonnepanelen mogelijk interessant.

Voordat je van alle voordelen kunt genieten, moet je de juiste meedraaiende zonnepanelen uitkiezen. De kans is daarbij groot dat je bij een Sunflower zonnepaneel uitkomt. Een bloem zonnepaneel van dit merk is oprecht uniek te noemen.

Een dergelijk zonnepaneel heeft de vorm van een soort van plant. Het zonnepaneel staat op een soort van steel, waarop het paneel in de vorm van een blad gemonteerd is.

Dit systeem is in zijn totaliteit 5 meter hoog en heeft een maximaal oppervlak van 18 m2. Hoe groot de oppervlakte precies is, hangt af van in hoeverre de bloembladen uitgeklapt zijn.

Gedurende de dag klappen deze bloembladen automatisch in en uit. Zodra het donker is, klappen de bloembladen in. In donkere omstandigheden hebben de panelen immers geen effect. Zodra de zon opkomt, wordt dit direct opgemerkt.

De bloembladen vouwen zichzelf open en de stand van de zon wordt bekeken. Aan de hand daarvan draait dit gehele systeem naar de zon toe.

Tijdens de dag bewegen de bloembladen voortdurend met de zon mee. Dit betekent dat je met een Sunflower zonnepaneel van een gigantisch hoog rendement verzekerd bent.

Dit zie je jammer genoeg wel aan de bloem zonnepaneel prijs. Voor zo’n paneel betaal je al snel meerdere tienduizenden euro’s.

Een betaalbaarder alternatief is het meedraaiende paneel van Sunseaker. Dit systeem is ‘slechts’ 3 meter hoog en iets minder complex uitgevoerd.

Het rendement is hierdoor lager, mar dit geldt ook voor de prijs. Desalniettemin is ook dit meedraaiende zonnepaneel voor de gemiddelde consument niet te betalen.

Wat zijn de voordelen van meedraaiende zonnepanelen?

Is het aan te raden om voor meedraaiende zonnepanelen te kiezen? Ja, zonder enige twijfel.

Dit heeft vooral met deze voordelen te maken:

  • Je geniet van de hoogst mogelijke opbrengst. Dit komt vooral doordat de panelen altijd de juiste positie innemen ten opzichte van de zon. Hierdoor vangt het zonnepaneel het maximale zonlicht op, waarna dit zonlicht omgezet wordt in energie. Met name als je een groot bedrijfspand, magazijn of ander pand hebt, komt deze hoge opbrengst goed van pas.
  • Geheel automatische werking. Kies je voor meedraaiende zonnepanelen? Dan heb je naar de werking hiervan geen omkijken. Het is echt niet zo dat je het paneel handmatig met de zon mee moet laten draaien. Nee, met een meedraaiend zonnepaneel ben je van een 100% automatische werking verzekerd.
  • Voor in meerdere situaties geschikt. Een kenmerk van een meedraaiend zonnepaneel is dat ze vrij groot zijn. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, indien je voldoende ruimte hebt. Dit is het geval in meerdere situaties, bijvoorbeeld bij een bedrijfspand, op een weiland of als je een grote tuin hebt.
  • Forse besparing. Om van de voordelen van een meedraaiend zonnepaneel te genieten, moet je eerst diep in de buidel tasten. Nadat je dat gedaan hebt, geniet je echter van een forse besparing. Zeker nu de salderingsregeling nog interessant is, kun je met de meedraaiende zonnepanelen het nodige geld verdienen. Heb je zelf heel veel energie nodig? Dan bespaar je met de meedraaiende zonnepanelen simpelweg heel veel geld.

Wat zijn de nadelen van meedraaiende zonnepanelen?

Het is niet zo dat meedraaiende zonnepanelen perfect zijn. Bij deze unieke zonnepanelen zijn er een paar belangrijke aandachtspunten waar je goed rekening mee moet houden:

  • De zonnepanelen zijn duur. Als je een meedraaiend zonnepaneel wilt kopen, ben je hier minimaal 15.000 euro aan kwijt. Wil je meerdere van deze zonnepanelen hebben? Dan loopt de investering dus héél fors op. Dit zorgt ervoor dat deze zonnepanelen voor lang niet elk huishouden geschikt zijn.
  • Je hebt hier de nodige ruimte voor nodig. Wil je bijvoorbeeld een Sunflower zonnepaneel in je tuin neerzetten? Dan heb je hier de nodige ruimte voor nodig. Je moet vooral met de hoogte van 5 meter rekening houden; hier zijn je buren waarschijnlijk niet al te blij mee.
  • Je hebt een vergunning mogelijk nodig. Doordat de meedraaiende zonnepanelen zo groot zijn, heb je mogelijk een vergunning nodig voor het plaatsen van zo’n zonnepaneel. Je zou dit op voorhand even goed na moeten gaan bij je gemeente.
  • Je loopt de nodige risico’s. Met bijvoorbeeld het Sunflower zonnepaneel loop je de nodige risico’s. Het zonnepaneel is nogal complex, waardoor er het nodige aan kapot kan gaan. Ook loop je het risico dat de opbrengst een stuk lager uitvalt. Dit is het geval als de zon weinig schijnt of als het vaak waait. In dat geval klappen de bloembladen zich namelijk in om schade te voorkomen. Fijn, maar dit gaat wel ten koste van de opbrengst.

Aandachtspunten bij meedraaiende zonnepanelen

Meedraaiende zonnepanelen brengen veel voor- en nadelen met zich mee. Hierbij moet je ook goed beseffen dat deze panelen voor lang niet iedereen geschikt zijn.

Wil of kun je geen tienduizenden euro’s uitgeven? Dan valt deze optie direct af. Dat is ook het geval als je niet al te veel energie verbruikt.

Ook moet je goed kijken naar het dak van je woning. Is je woning qua zonlicht erg gunstig gelegen? Dan kan het rendabeler zijn om voor normale zonnepanelen op het dak te kiezen.

Deze hebben uiteraard een lagere opbrengst, maar kosten ook vele malen minder. De terugverdientijd is bij normale zonnepanelen vaak een stuk korter.

Daarnaast moet je bij de meedraaiende zonnepanelen met een paar aandachtspunten rekening houden. Is er bijvoorbeeld iets aan de hand met deze zonnepanelen? Dan kun je hier niet bij elke reparateur voor terecht.

Lang niet alle reparateurs hebben verstand van deze zonnepanelen. Ook hebben lang niet alle installateurs hier verstand van. Je moet dus echt op zoek naar de juiste specialist(en) gaan.

Ook moet je rekening met het gevaarte in je tuin houden. Doordat bijvoorbeeld een Sunflower zonnepaneel 5 meter hoog is, krijg je in je tuin met een hoop schaduw te maken.

Ook is het goed mogelijk dat er hierdoor minder zonlicht je woning in schijnt.

Onze conclusie over meedraaiende zonnepanelen

Onder aan de streep zijn meedraaiende zonnepanelen vooral voor ondernemers geschikt. Sta je bijvoorbeeld aan het roer van een productiebedrijf? Dan verbruiken jullie ongetwijfeld heel veel energie.

Door één of meerdere meedraaiende zonnepanelen bij het bedrijfspand te plaatsen, wek je waarschijnlijk voldoende energie op. Je onderneemt hierdoor duurzaam én je bespaart flink op je energierekening.

We moeten wel toegeven dat meedraaiende zonnepanelen een geweldige uitvinding zijn. Als deze panelen simpeler én goedkoper uitgevoerd kunnen worden, zien wij de toekomst hiervan rooskleurig is.

Vooralsnog zijn ze echter te duur voor de gemiddelde consument.

Toch geïnteresseerd? Klik dan hieronder op de knop om gratis offertes op te vragen.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor