Zonnepanelen zónder investering: wel of niet verstandig?

Last updated by Kaz on

zonnepanelen zonder investering

Heb je de wens om je woning te verduurzamen? Spijtig genoeg vragen de verschillende verduurzamingsopties om een behoorlijke investering.

Dat is ook het geval bij zonnepanelen. Als je zonnepanelen op het dak van je woning neer wilt leggen, ben je hier al snel een klein vermogen aan kwijt.

Gelukkig kun je ook kiezen voor zonnepanelen zonder een investering.

Hoe dat precies zit? Welke mogelijkheden je op dit gebied hebt? En voor wie het verstandig is om voor zonnepanelen zonder investeren te kiezen?

Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend en uitgebreid antwoord.

Wat is zonnepanelen zonder investering precies?

Normaal gesproken ben je een paar duizend euro kwijt aan zonnepanelen. Je moet namelijk niet alleen de zonnepanelen betalen, maar je moet de zonnepanelen ook nog laten plaatsen.

Wil of kun je zo’n investering niet doen? Dan is zonnepanelen zonder investering interessant.

Op dit gebied bestaan twee mogelijkheden:

 • Zonnepanelen huren. Het is bij meerdere aanbieders tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen te huren. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand, terwijl je dus géén grote investering zelf hoeft te doen.
 • Zonnepanelen leasen. Het is ook mogelijk om zonnepanelen te leasen. Dit lijkt op het huren van zonnepanelen, maar zit net iets anders in elkaar. Bij een leasecontact ben je ná het aflopen van dit contract eigenaar van de zonnepanelen. Bij het huren van de zonnepanelen is dit niet (altijd) het geval.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen zonder investering?

Het is om meerdere redenen om te kiezen voor het huren of leasen van zonnepanelen:

 • Je hoeft niet in één keer duizenden euro’s te betalen. Het is niet voor iedereen mogelijk om een dergelijk bedrag in één keer op tafel te leggen. Als dit ook voor jou geldt, is het interessant om de zonnepanelen te huren of te leasen.
 • Je hebt weinig omkijken naar de zonnepanelen. Zo hoef je niks zelf met betrekking tot de zonnepanelen te regelen. Als je voor het leasen of huren van zonnepanelen kiest, zit de installatie vaak in het tarief opgenomen. Dit geldt ook voor het onderhouden van de zonnepanelen. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen, is mogelijk af en toe de panelen schoon te maken. Indien je dit op een veilige manier kunt doen, is het aan te raden om dit af en toe te doen. Dit komt immers het rendement van de zonnepanelen alleen maar ten goede.
 • De zonnepanelen zijn verzekerd. Kies je voor het huren of leasen van zonnepanelen? Dan zijn deze panelen ook nog eens verzekerd. Dit betekent dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over mogelijke schade aan de zonnepanelen.
 • Je geniet direct van een (hoog) rendement. Indien je zonnepanelen koopt, moet je hier een bepaald bedrag aan uitgeven. Op basis van dat bedrag en het rendement kun je de terugverdientijd berekenen. Bij het leasen of huren is hier geen sprake van. Zodra de panelen op je woning liggen, geniet je direct van een (hoog) rendement.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen zonder investering?

Is het dan zo dat zonnepanelen zonder investering voor iedereen ideaal is? Nee, dat is niet het geval. Je moet namelijk met twee nadelen rekening houden:

 • Je bent altijd afhankelijk. Als je kiest voor het huren of leasen van zonnepanelen, ben je altijd van een andere partij afhankelijk. Dit is op zich niet verkeerd, maar het is wel iets dat je je even goed moet beseffen.
 • Je hebt met maandelijkse kosten te maken. Indien je voor een lease- of huurcontract kiest, heb je met maandelijkse kosten te maken. Zeker als je al aan de nodige abonnementen en contracten zit, is dit mogelijk niet ideaal.

Voor wie is zonnepanelen zonder investeren verstandig?

Of zonnepanelen zonder investeren verstandig is, hangt vooral van je situatie af. Heb je je eigen koophuis en ben je bereid om in dit huis te investeren? Dan is het verstandig om de zonnepanelen zelf te kopen.

Je hebt in dat geval met een bepaalde terugverdientijd te maken. Zodra die terugverdientijd verstreken is, ga je oprecht veel geld verdienen met de zonnepanelen.

Wil je zo min mogelijk omkijken naar de zonnepanelen hebben? Dan is het zeker interessant om de zonnepanelen te leasen of te huren. Je hebt in dat geval weinig omkijken naar reparatie, verzekering, installatie en schade.

Kortom: ben je op zoek naar gemak? Dan is het aan te raden om voor zonnepanelen zonder investering te kiezen.

Heb je niet al te veel financiële middelen tot je beschikking? Maar, heb je wel de dringende wens om je woning te verduurzamen? Dan is het zeker aan te raden om voor het huren of leasen van zonnepanelen te kiezen.

Je hoeft in dat geval geen grote investering te doen, terwijl je wel van de gewenste verduurzaming geniet.

Waar en hoe kun je zonnepanelen leasen of huren?

Het is bij meerdere aanbieders mogelijk om zonnepanelen te leasen of te huren.

Wij raden je hiervoor graag het volgende aan:

 • Maak een keuze tussen leasen of huren. Beide financieringsvormen brengen voor- en nadelen met zich mee. Zet daarom leasen en huren goed voor jezelf op een rijtje, zodat je tussen beide vormen de juiste keuze kunt maken.
 • Ga op zoek naar een geschikte aanbieder. Via Google ga je makkelijk op zoek naar een geschikte aanbieder. Let hierbij goed op de kosten, maar ook op de ervaringen van andere klanten. Als een aanbieder op veel positieve beoordelingen kan rekenen, is dat een goed teken.
 • Vraag eventueel meerdere offertes op. In veel gevallen kan het leasen of huren van zonnepanelen maatwerk zijn. Wij raden je daarom aan om meerdere offertes op te vragen.

Onze conclusie over zonnepanelen zonder investering

Zonnepanelen zonder investering kán zeker interessant zijn. Of dit daadwerkelijk het geval is, hangt vooral van je wensen en situatie af. Zet goed je wensen op een rijtje, kijk naar je financiële middelen en maak de juiste afweging.

Dat je überhaupt de keuze tussen kopen, huren en leasen hebt, is wat ons betreft een ideale situatie.

Ben je na het lezen van dit artikel toch al vastbesloten en wil je toch wél investeren in zonnepanelen? Klik dan op de knop hieronder om vrijblijvende offertes op te vragen:

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor