Hoeveel zonnepanelen kunnen op een plat dak per m2?

Last updated by Kaz on

hoeveel zonnepanelen per m2 plat dak

Heeft je woning een plat dak? Zelfs dan is het interessant om in zonnepanelen te investeren.

Ook op een plat dak kun je voldoende energie op laten wekken, maar dan moet je wel voldoende zonnepanelen op het platte dak aan laten leggen.

Hoeveel zonnepanelen je op een plat dak kunt leggen, is een rekensom die je makkelijk zelf uit kunt voeren. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Zoveel zonnepanelen passen er op een plat dak

Per zonnepaneel kun je uitgaan van een oppervlakte van 2,5 m2. Heb je een dak van bijvoorbeeld 25 m2? Dan zou je dus 10 zonnepanelen op het platte dak neer kunnen leggen.

Is het antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen op plat dak per m2 echt zo simpel? Ja, dat is echt het geval. Het is dan ook makkelijk om antwoord te geven op de volgende vragen;

  • Hoeveel zonnepanelen op 20 m2 plat dak: 8 á 9 zonnepanelen
  • Hoeveel zonnepanelen op 40 m2 plat dak: 15 á 16 zonnepanelen
  • Hoeveel zonnepanelen op 50 m2 plat dak: 19 á 20 zonnepanelen

Let goed op: installateurs geven ook wel eens aan dat je 6 tot 10 zonnepanelen op een oppervlakte van 10 vierkante meter kwijt kunt.

Dit is echter niet het geval als je uitgaat van een hellingshoek van 35 graden. Over deze factor én andere factoren vertellen wij je hieronder veel meer.

Hoeveel zonnepanelen kan ik kwijt?

Als je in zonnepanelen wilt investeren, moet je je goed verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Daarbij moet je je ook goed verdiepen in hetgeen dat mogelijk is.

Op een plat dak is opvallend veel mogelijkheid qua zonnepanelen. Maar, hiervoor heb je wel een speciaal montagesysteem nodig.

Idealiter kun je met dit montagesysteem de zonnepanelen een hellingshoek van 35 graden geven. Dát is de perfecte hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak.

Uitgaande van deze hoek is er sprake van een oppervlakte van 2,5 m2 per zonnepaneel. Hoeveel ruimte je nodig hebt, is uiteraard ook afhankelijk van het soort zonnepaneel waar je voor kiest.

Grotere zonnepanelen hebben een groter oppervlakte. Je kunt in ieder geval uitgaan van de gemiddelde oppervlakte van 2,5 m2 per zonnepaneel.

Hoe je dan kunt berekenen hoeveel zonnepanelen er passen op je platte dak? Dat doe je met het berekenen van een legplan voor de zonnepanelen op een plat dak.

Dat doe je als volgt:

  • Meet de afmetingen van het platte dak op. Meet zowel de breedte als de lengte nauwkeurig op.
  • Bepaal welke zonnepanelen je wilt hebben. Qua afmetingen kun je dit prima afstemmen op de opgemeten afmetingen bij stap 1.
  • Kijk goed naar externe factoren. Je hebt ook nog met externe factoren te maken, zoals de schaduwval. Ook is het niet altijd mogelijk om de zonnepanelen in een hellingshoek van 35 graden te plaatsen.
  • Houd rekening met alle factoren en maak de rekensom. Als je bovenstaande stappen uitgevoerd hebt, kun je de rekensom maken. Deel de oppervlakte van het platte dak door de oppervlakte van een zonnepaneel. De uitkomst is het aantal zonnepanelen dat je op een plat dak kunt leggen.

Wat is de gemiddelde afmeting van een zonnepaneel op een plat dak?

Een gemiddeld zonnepaneel op een plat dak is 168 bij 100 centimeter groot. Je hebt ook nog te maken met de hellingshoek, de afstand tussen de panelen zelf en de afstand ten opzichte van de dakrand.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn plat dak?

Het antwoord op deze vraag is dus niet zomaar te geven. Je kunt van bovenstaande gemiddelden uitgaan, maar deze bieden uiteraard geen zekerheid.

Ga in ieder geval goed na hoe groot het dak is. Meet bijvoorbeeld de afmetingen van je garage op, waarna je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen op het plat dak van je garage passen.

Daarbij moet je dus met tal van factoren rekening houden, waaronder hellingshoek en mogelijke schaduwval.

Graag raden wij je daarom het volgende aan: schakel een goede adviseur danwel installateur in. Een dergelijke vakspecialist weet precies hoeveel zonnepanelen er op een plat dak kunnen.

Hierbij houdt hij/zij ook nog met alle bijkomende factoren rekening, waardoor je op dit advies kunt vertrouwen. Zo zijn er natuurlijk ook nadelen van zonnepanelen op een plat dak die je dan kunt afwegen.

Ben je er helemaal uit en wil jij in zonnepanelen op het platte dak investeren? Klik hieronder op de knop en ontvang gratis offertes.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor