Gekleurde zonnepanelen: welke kleuren zonnepanelen zijn er?

Last updated by Kaz on

gekleurde zonnepanelen

Wat voor zonnepanelen wil je op het dak van je woning leggen? Voordat je van de vele voordelen van zonnepanelen kunt genieten, zijn er meerdere afwegingen die je moet maken.

Zo moet je goed kijken naar de kleur van de zonnepanelen. Op het moment van schrijven kun je in ieder geval uit meerdere kleuren zonnepanelen kiezen.

In dit artikel laten wij je graag kennismaken met de verschillende kleuren. We bespreken niet alleen tussen welke kleuren je kunt kiezen, maar ook wat de voor- en nadelen per kleur zijn.

Aan de hand van dit artikel kun je voor jezelf snel de juiste knoop doorhakken. In ieder geval op het gebied van de kleur van de zonnepanelen.

Meerdere kleuren

Feit is dat je op dit moment uit meerdere kleuren kunt kiezen. Alle oudere zonnepanelen zijn in het blauw uitgevoerd, maar door de jaren heen zijn er meerdere kleuren op de markt gebracht.

Per kleur bespreken we hieronder de eigenschappen, kosten, opbrengst en in welke situatie de betreffende kleur goed van pas komt.

Blauwe zonnepanelen

De blauwe zonnepanelen zijn eigenlijk de ‘standaard’ in de markt van panelen. Deze panelen werden jaren geleden al voor het eerst gebruikt. Hedendaags zijn ze eigenlijk niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Een gekend nadeel van de blauwe panelen is de opvallendheid. Zeker als je een zwart dak hebt, is het niet al te fraai om hier blauwe zonnepanelen op te leggen. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld rode dakpannen hebt.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een blauwe zonnepaneel over de polykristallijn technologie beschikt. Dit resulteert in een opbrengst van zo’n 275 tot 300 Wp.

Uiteraard is deze opbrengst wel afhankelijk van de plaatsing, het weer en de afmetingen van het zonnepaneel. Door de jaren heen zijn de blauwe zonnepanelen aanzienlijk doorontwikkeld.

Dit betekent twee dingen:

  • De blauwe zonnepanelen zijn steeds beter geworden. Dit betekent onder meer dat je per zonnepaneel van een hogere opbrengst verzekerd bent. Ook zijn de panelen door de jaren heen in meerdere afmetingen uitgebracht, waardoor ze tegenwoordig op elk dak 100% passend zijn.
  • De blauwe zonnepanelen zijn goedkoper geworden. Ook is het een feit dat de blauwe zonnepanelen tot de goedkoopste van de markt behoren. Dit komt door de ietwat ‘eenvoudige’ technologie, maar dus ook door de doorontwikkeling.

Wat je precies voor blauwe zonnepanelen moet betalen? Je kunt uitgaan van een investering van zo’n 4.000 euro voor 10 zonnepanelen.

Dit bedrag is uiteraard wel van meerdere factoren afhankelijk, waaronder de installateur, het type zonnepaneel en uiteraard ook vraag en aanbod.

Zwarte zonnepanelen

Daar waar de blauwe zonnepanelen al langere tijd bestaan, is dat bij de zwarte panelen een ander verhaal. Deze panelen zijn eigenlijk als antwoord op de blauwe zonnepanelen gekomen.

De kleur van de blauwe zonnepanelen stond niet iedereen aan. Heb je bijvoorbeeld een zwart of gekleurd dak? Dan steken de blauwe zonnepanelen hier nogal tegen af.

Bij de zwarte panelen is dit een ander verhaal. Zeker als je op zoek naar de mooiste zonnepanelen bent, kom je al snel bij de zwarte variant uit.

Daarnaast is de technologie bij de zwarte panelen anders. Ten opzichte van de blauwe zonnepanelen is er geen sprake van polykristallijn, maar van monokristallijn.

Dit komt de opbrengst ten goede, maar zorgt ook voor een forsere investering. Voor 10 zwarte zonnepanelen kun je uitgaan van een bedrag van zo’n 4750 euro.

Met de zwarte zonnepanelen geniet je wel van een hogere opbrengst. Per zonnepaneel loopt de opbrengst op naar zo’n 325 Wp. Kies je voor één van de beste (lees: duurdere) zonnepanelen in het zwart? Dan ben je van een nóg hogere opbrengst verzekerd.

Rode zonnepanelen

Een andere optie die je hebt, zijn rode zonnepanelen. De rode zonnepanelen staan op bepaalde daken prachtig, waaronder daken waarop de blauwe- en zwarte zonnepanelen lelijk staan. Zeker op roodbruine, oranje of rode daken staan dergelijke zonnepanelen fraai.

Wil je rode zonnepanelen kopen? Dan moet je wel met een hogere investering rekening houden. Dit heeft puur te maken met vraag en aanbod.

Er worden relatief weinig soorten rode zonnepanelen aangeboden, waardoor de fabrikanten voor deze panelen hun prijzen hoog kunnen houden. Voor 10 rode zonnepanelen betaal je 5.600 euro.

Hierbij moet je ook nog met de technologie rekening houden. Net zoals bij de blauwe varianten gaat het om rode polykristallijn zonnepanelen.

Met deze technologie is op zich niks mis, maar deze technologie brengt wel een lagere opbrengst met zich mee. Je kunt rekening houden met een 10% mindere opbrengst ten opzichte van de blauwe zonnepanelen.

Groene zonnepanelen

Heb je de wens om zonnepanelen in je tuin te plaatsen? Of wil je een groen dak creëren? Of heb je een stukje land bij je woning waarop je de zonnepanelen wilt plaatsen? In dergelijke situaties is het aan te raden om voor groene zonnepanelen te kiezen.

Doordat deze zonnepanelen volledig in het groen uitgevoerd zijn, vallen ze een stuk minder op in het landschap. Dit staat niet alleen fraaier, maar is ook nog beter voor onder andere dieren. De zonnepanelen sluiten simpelweg perfect op de omgeving aan.

Ook bij de groene zonnepanelen moet je met twee nadelen rekening houden:

  • De opbrengst ligt lager. Net zoals bij de rode zonnepanelen ligt de opbrengst zo’n 10% lager. Zeker als je dit over meerdere jaren uitspreidt, is dit een aanzienlijk verschil in opbrengst.
  • De panelen zijn duurder. Als je 10 groene zonnepanelen wilt kopen, ben je hier al snel zo’n 6000 euro aan kwijt. De zonnepanelen in het groen behoren daarmee tot de duurdere panelen.

Uiteraard kun je in bepaalde situaties niet om de groene zonnepanelen heen. Als je de panelen fraai in het landschap wilt laten ‘verdwijnen’, is dit eigenlijk de enige optie die je hebt.

Transparante zonnepanelen

Tot slot kun je ook nog voor transparante zonnepanelen kiezen. Deze zonnepanelen bestaan uit twee lagen, waarbij beide lagen van glas zijn. Dit zorgt ervoor dat je door de zonnepanelen heen kunt kijken.

Dit zorgt echter ook voor een forser prijskaartje. Als je 10 transparante zonnepanelen wilt kopen, ben je hier zo’n 6600 euro aan kwijt. Het is hiermee de duurste kleur zonnepanelen.

Ook moet je rekening houden met een lagere opbrengst. De opbrengst ligt zo’n 10 á 15% lager dan bij de traditionele zonnepanelen. Net zoals bij de bovenstaande gekleurde zonnepanelen is dit verschil dus aanzienlijk.

Maar, het is in meerdere situaties absoluut aan te raden om voor de transparante varianten te kiezen. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je glazen serre leggen? Dan kun je niet om de transparante zonnepanelen heen.

Belangrijk voordeel van transparante zonnepanelen is dat het zonlicht hier ‘gewoon’ door heen schijnt. Voor in je woning is dit dus ideaal. De panelen wekken energie op, maar je bent wel gewoon van het gewenste daglicht verzekerd.

Overigens kun je ook nog voor semitransparante zonnepanelen kiezen. Die zonnepanelen hebben een net iets donkerdere tint.

Naar welke kleur gaat jouw voorkeur uit?

Zo, je weet nu alles over de verschillende kleuren zonnepanelen. Naar welke van deze kleuren zonnepanelen gaat op dit moment je voorkeur uit?

Om de juiste knoop door te hakken, moet je onder meer naar de kleur van het dak kijken. Uiteraard zijn ook de opbrengst en de investering bepalende factoren.

Het is ook van belang om van de beste deal gebruik te maken. Klik hieronder op de knop om voor jou de beste offerte te vinden.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer soorten zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor