Zonnepanelen op schuur of tuinhuis: bekijk je opties hier!

Last updated by Kaz on

zonnepanelen op schuur

Zit je te overwegen om je woning te verduurzamen? Kijk dan goed naar het dak van je woning, maar ook naar het dak van je schuur of tuinhuis.

Mocht je een schuur of tuinhuis in je tuin hebben staan, kun je hier mogelijk op een handige manier gebruik van maken.

Wat het belang van zonnepanelen op een schuur of tuinhuis is, vertellen we je in dit artikel. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden die je op dit gebied hebt.

Het plaatsen van zonnepanelen is momenteel erg gebruikelijk. Zo kun je kiezen voor zonnepanelen op een carport, het dak, zonnepanelen op een balkon, zonnepanelen op het garagedak of zonnepanelen op het tuinhuis.

De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos. Maar, waar doe je verstandig aan? Wat zijn de kosten voor zonnepanelen op een schuur of tuinhuis?

En wat zijn op dit gebied de belangrijkste regels en aandachtspunten? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel.

Waarom kiezen voor zonnepanelen op een schuur of tuinhuis?

De keuze om je woning te verduurzamen, is een logische keuze. Met zonnepanelen op het dak van je woning geniet je immers van meerdere voordelen.

Je bent minder afhankelijk van het de energieleverancier en je weet ook nog eens veel geld te besparen.

Is het dak van je woning echter niet geschikt voor zonnepanelen? Vind je het zonde om zonnepanelen op het dak van je woning te leggen?

Of wil je op het dak van je woning én op je schuur zonnepanelen hebben? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin je andere keuzes moet maken.

Een logische keuze is dan te kiezen om voor zonnepanelen op het schuurdak, op een garagebox of op een tuinhuis. Wat in jouw situatie allemaal mogelijk is, is uiteraard iets dat jij als beste kunt beoordelen.

Kijk vooral goed naar deze mogelijkheden, aangezien je hiermee van meerdere voordelen verzekerd bent.

Heb je een nogal groot huishouden en daarom een hoog energieverbruik? Dan is het ook interessant om extra zonnepanelen te plaatsen.

Met alleen de zonnepanelen op het dak van je woning red je het mogelijk niet eens. In dat geval komt je schuur, je tuinhuis of je garage uiteraard maar al te goed van pas.

Gaat het hierbij om een schuur met een plat dak? Geen nood aan de man! Je moet zeker rekening houden met een paar nadelen van zonnepanelen op een plat dak, maar de voordelen mogen er ook zeker zijn.

Door de zonnepanelen in de juiste hellingshoek te laten leggen, geniet je namelijk alsnog van een aanzienlijke opbrengst. En dat is uiteraard waar het om gaat, niet waar?

Mag je zonnepanelen zomaar op een schuur leggen?

Ja, daar komt het in de meeste gevallen wel op neer. Dit is te vergelijken met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je woning. In de meeste gevallen heb je daar ook geen vergunning voor nodig.

Wanneer je hier dan wel een vergunning voor nodig hebt?

Dat is het geval als er iets in het gemeenschappelijk bestemmingsplan over vermeld staat.

Mocht je graag zonnepanelen op het dak van je schuur willen laten leggen, is dit iets dat je even goed uit moet zoeken.

Kunnen zonnepanelen op elk schuurdak geplaatst worden?

Ja, daar komt het wel op neer. Hierbij is het wel goed om naar verschillende factoren te kijken.

Materiaal

Ten eerste heb je met het materiaal van de schuur of het tuinhuis te maken. Is de schuur of het tuinhuis van hout? Dan is het in de meeste gevallen ook mogelijk om hier zonnepanelen op te plaatsen.

Dit hangt echter wel van de totale constructie af. Voor een houten schuur of houten tuinhuis moet je daarom eerst een specialist langs laten komen. Zo’n specialist kan prima beoordelen of de houten schuur wel of niet stevig genoeg is.

Dakbedekking

Ten tweede heb je met de dakbedekking te maken. Op een schuur of tuinhuisje kunnen bijvoorbeeld dakpannen liggen, maar er kunnen ook golfplaten of een andere dakbedekking op het dak van je schuur liggen.

Ook dit maakt in de meeste gevallen niet uit. De betere installateurs kunnen de zonnepanelen op een veilige manier op alle soorten dakbedekking plaatsen. Uiteraard gebruikmakend van het juiste montagesysteem.

Afmetingen

Ten derde heb je met de afmetingen van de schuur of het tuinhuis te maken. Heb je een nogal kleine schuur of klein tuinhuis? Dan kun je hier niet al teveel zonnepanelen op kwijt, waardoor je voor jezelf even een goede rekensom moet maken.

Is het in dat geval nog wel lonend/interessant om überhaupt voor zonnepanelen te kiezen? Een belangrijke vraag om even naar te kijken.

Overige aandachtspunten

Tot slot heb je nog met de rest van de infrastructuur te maken. Bij zonnepanelen hoort immers ook een omvormer en bekabeling. Als de schuur of het tuinhuis verder van je woning afstaat, kan dit een uitdaging zijn.

Een goede installateur weet echter ook deze uitdaging voor je uit handen te nemen. Overigens kun je ook nog voor een zonnepanelen accu kiezen.

Met deze accu kan de opgewekte energie bewaard worden, waardoor je bijvoorbeeld morgen de opgewekte energie van vandaag kunt gebruiken.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen op het schuurdak?

Wil je graag zonnepanelen op je houten schuur hebben? Wil je graag zonnepanelen op het dak van je tuinhuis hebben? Of wil je zonnepanelen op het dak van je garagebox hebben?

Zoals we hierboven al omschreven hebben, is dit in de meeste situaties goed mogelijk.

Dit betekent echter niet dat het voor jou direct aan te raden is om hiervoor te kiezen. Je hebt immers ook nog met de kosten en de opbrengst te maken.

Wat je voor zonnepanelen op je schuur of tuinhuis moet betalen, hangt van meerdere factoren af:

  • Aantal zonnepanelen. Hoe groot is het dak van je schuur of tuinhuis precies? Op basis van die afmetingen kan berekend/bepaald worden hoeveel zonnepanelen er geplaatst gaan worden. Des te meer zonnepanelen, des te meer geld je kwijt bent logischerwijs.
  • Type zonnepanelen. Je hebt ook nog met het type zonnepanelen te maken. Zeker de nieuwste zonnepanelen met de hoogste opbrengst zijn relatief prijzig. Uiteraard moet je hierbij ook goed naar de terugverdientijd kijken, waarover later meer.
  • Kleur van de zonnepanelen. Je hebt niet alleen met het type zonnepanelen te maken, maar ook met de kleur van de zonnepanelen. Tegenwoordig kun je voor gekleurde zonnepanelen kiezen. Zoals; zwarte, blauwe, groene, rode zonnepanelen en transparante zonnepanelen. Kijk goed naar de kleur van je schuur of tuinhuis om te bepalen wat voor jou de juiste kleur is.
  • Installateur. Wil je zelf zonnepanelen plaatsen op je schuur? Dit zou op zich mogelijk moeten zijn, zolang je hier voldoende kennis voor hebt. Als je niet over alle mogelijke kennis beschikt, is het beter om hier een goede installateur voor in te schakelen. Dit gaat uiteraard gepaard met een bepaald prijskaartje. Vraag daarom bij meerdere installateurs een offerte op.
  • Gehele infrastructuur. Bij zonnepanelen heb je niet alleen met de panelen zelf te maken, maar ook met de bijbehorende infrastructuur. Hierboven hebben we het al over onder meer de omvormer en een eventuele accu gehad. Ook dergelijke objecten brengen uiteraard een bepaalde investering met zich mee.

Is het mogelijk om gemiddelde prijzen te geven? Als je voor 10 normale blauwe zonnepanelen kiest, ben je zo’n 4.000 euro kwijt. Kies je voor 10 zwarte zonnepanelen op het dak van je schuurtje?

Dan ben je richting de 5.000 euro kwijt. Zoals hierboven al aangegeven, is de uiteindelijke prijs wel van meerdere factoren afhankelijk. Neem daarom de tips aan het einde van dit artikel nog even goed door.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op het schuurdak?

Voordat je in zonnepanelen investeert, kijk je goed naar de kosten. Waar je echter nog veel beter naar moet kijken, is naar de terugverdientijd.

De terugverdientijd bereken je door de kosten te delen door de jaarlijkse opbrengst. Dan krijg je direct inzichtelijk in hoeveel jaar je de investering terugverdiend.

Maar, wat is nou de opbrengst van zonnepanelen op het schuurdak? Is het niet zo dat zonnepanelen op een schuurtje met een plat dak eigenlijk vrij weinig opbrengen? Nee, dat is zeker niet het geval.

Wat de exacte opbrengst is, is in ieder geval van meerdere factoren afhankelijk. De ligging van de schuur of het tuinhuis is bijvoorbeeld bepalend.

Schijnt hier slechts twee uurtjes per dag de zon op? Dan valt de opbrengst tegen.

Staat het schuurtje of het tuinhuisje de gehele dag in de zon? Dan komt de opbrengst al een stuk hoger te liggen.

De samenstelling van de panelen is hierbij ook nog van belang. Het gaat hierbij niet zozeer om alleen de panelen zelf, maar voornamelijk om de plaatsing hiervan.

Zo is het op een plat dak wenselijk dat de panelen in een hellingshoek van zo’n 30 graden geplaatst worden. In hoeverre dit mogelijk is, hangt uiteraard wel af van de afmetingen van je schuur of tuinhuisje.

Het advies is daarom om goed naar de mogelijke opbrengst te kijken. Die mogelijke opbrengst moet je goed naast de kosten leggen.

Als je dat doet, kun je binnen van mum tijd de terugverdientijd berekenen. Dát stelt je in staat om op dit gebied de juiste keuze te maken.

Wat zijn aandachtspunten bij zonnepanelen op een schuur of tuinhuis?

Als je voor zonnepanelen op een schuur of tuinhuis wilt gaan, moet je wel met een paar zaken goed rekening houden.

Zo moet je allereerst goed naar de constructie van de schuur of het tuinhuis kijken. Is de constructie stevig genoeg om de zonnepanelen te dragen? Dat is iets dat door een goede specialist bepaald moet worden.

Zonnepanelen brengen in ieder geval het nodige gewicht met zich mee, zeker inclusief het montagesysteem.

Ook moet je rekening houden met een mogelijke diefstal. Staat de schuur niet direct in de buurt van je woning? Dan kan een kwaadwillende gedurende de nacht mogelijk de zonnepanelen van het dak van je schuur stelen. Een goede specialist weet hier ongetwijfeld ook wel iets tegen te bedenken.

Verder heb je dus nog met de terugverdientijd te maken. Zoals hierboven al besproken, spelen de kosten en de opbrengst hier een essentiële rol bij.

Je moet goed nagaan wat je voor de panelen moet betalen, maar ook wat deze op gaan leveren. Uiteraard is dit lastig om op voorhand te bepalen.

Mede daarom raden wij je het volgende aan: schakel een goede specialist in. Een specialist komt bij jou langs om te kijken naar je exacte situatie en wensen.

Aan de hand daarvan is de specialist in staat om de juiste berekening voor je te maken. Aan de hand van die berekening ben je veel beter in staat om de juiste keuze te maken.

Tips voor zonnepanelen op het dak van je schuur of tuinhuis

Het is langzaamaan tijd om dit artikel af te ronden. Dat doen we echter pas nadat we je kennis hebben laten maken met de beste tips.

Neem onderstaande tips goed in je op en geniet daarmee extreem van de zonnepanelen op het dak van je schuur of tuinhuis:

  • Vraag sowieso bij meerdere installateurs/specialisten een offerte op. Tussen de installateurs en specialisten kunnen aanzienlijke prijsverschillen bestaan. Vraag daarom meerdere offertes op, zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.
  • Kijk goed naar het totaalplaatje. Wij raden je aan om je niet alleen op je schuur of tuinhuis te richten, maar ook op het dak van je woning. Mogelijk kun je op beide daken zonnepanelen leggen, waardoor je van een nóg hogere opbrengst verzekerd bent. Met de huidige salderingsregeling kan dit financieel ook uiterst interessant zijn.
  • Laat heel goed naar de constructie kijken. Leg je zonnepanelen op een houten schuur dat al staat te wankelen? Dan is het goed mogelijk dat de constructie van dit houten schuurtje het al snel begeeft. Het is daarom belangrijk dat je op voorhand al goed naar de constructie en stevigheid laat kijken.
  • Kijk goed naar de uitstraling van je schuur of tuinhuis. Op dit moment kun je uit meerdere kleuren zonnepanelen kiezen. Het is daarom belangrijk om goed naar de uitstraling/kleurenpalet van je schuur of tuinhuisje te kijken. Dit stelt je in staat om ook nog eens voor de mooiste zonnepanelen te kiezen.

Is het aan te raden om zonnepanelen op een schuur of tuinhuisje te laten leggen? Ja, zonder enige twijfel. Hier kun je flink mee besparen op je energierekening!

Geïnteresseerd in deze investering? Klik op onderstaande button en vul jouw gegevens in.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Meer zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor