8 zonnepanelen inclusief montage: Kosten, Opbrengst & Info

Last updated by Kaz on

8 zonnepanelen inclusief montage

Heb je geen al te groot dak? Of verbruik je relatief weinig energie per jaar? Dan is het mogelijk interessant om te kiezen voor 8 zonnepanelen op het dak van je woning.

Een dergelijke hoeveelheid zonnepanelen zet voldoende zonlicht naar energie om, maar kost niet de hoofdprijs.

In dit artikel lees je alles over de kosten en opbrengsten van 8 zonnepanelen inclusief montage.

Wat zijn de kosten voor 8 zonnepanelen inclusief montage?

Wil je 8 zonnepanelen op het dak van je woning hebben? Als je deze panelen aanschaft, hierbij ook de omvormer optelt en eveneens de installatiekosten bij optelt, kom je uit op een bedrag van €4.000 tot €5.000.

Wat je precies voor 8 zonnepanelen inclusief montage moet betalen, hangt van meerdere factoren af:

 • Exacte type zonnepanelen. Elk zonnepaneel is uniek en brengt een bepaald rendement met zich mee. Des te beter hoger het rendement van de zonnepanelen is, des te meer geld je hier in veel situaties voor moet gebruiken. Vandaar ook dat het type zonnepanelen van invloed is op de uiteindelijke kostenprijs.
 • Soort omvormer. Binnen het totale pakket gaat het niet alleen om de zonnepanelen, maar ook om de omvormer. Voor de betere omvormers betaal je simpelweg meer geld.
 • Soort dak. Ook het dak van je woning speelt nog een belangrijke rol. Heb je een schuin dak? Heb je een ander montagesysteem nodig dan bij een plat dak het geval is. Ook het soort dak en het montagesysteem spelen zodoende een rol voor het uiteindelijke kostenplaatje.
 • Installateur. Als je de 8 zonnepanelen gekocht hebt, moet je ze uiteraard ook nog laten installeren. De installatiekosten zijn in bovengenoemd gemiddeld bedrag opgenomen, maar verschillen uiteraard wel van installateur tot installateur. Wij raden je daarom vooral aan om bij meerdere installateurs een offerte op te vragen.

Met andere woorden: bovengenoemde bedragen is simpelweg een gemiddelde. In sommige gevallen betaal je minder dan 4.000 euro, terwijl je in andere gevallen meer dan 5.000 euro moet betalen.

Dit is overigens precies zo het geval bij 10 zonnepanelen inclusief montage. Ook bij een iets grotere hoeveelheid zonnepanelen is de prijs van bovenstaande factoren afhankelijk.

Wat leveren 8 zonnepanelen op?

Je weet nu precies wat de gemiddelde kosten voor 8 zonnepanelen inclusief montage zijn. Maar, je hebt ook enig idee wat de opbrengst van een dergelijke hoeveelheid zonnepanelen is?

Graag geven wij je hieronder antwoord op de vraag ‘wat leveren 8 zonnepanelen op?’.

Je kunt uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 2.752 kWh per jaar. Als je dit afzet tegen een prijs van bijvoorbeeld €0,338 per kWh, is de gemiddelde opbrengst zo’n 930 euro.

Als je van deze opbrengst uitgaat, is het vrij eenvoudig om de terugverdientijd te berekenen. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde investering van € 4.500.

Als je dit bedrag door 930 euro deelt, kom je uit op 4,8. In minder dan 5 jaar zou je de investering dus terugverdienen.

Hierbij moet je wel goed rekening met bijkomende factoren houden. Het is namelijk géén zekerheid dat je met een opbrengst van 2.752 kWh per jaar te maken krijgt.

Schijnt bijvoorbeeld de zon een stuk minder? Of ligt een deel van je dak vooral in de schaduw? Dan is de opbrengst minder.

Ook je keuze voor zonnepanelen is van groot belang. Kies je voor goedkope zonnepanelen die niet van de beste kwaliteit zijn? Dan ligt de opbrengst van/bij deze zonnepanelen een stuk lager.

Dit betekent dat de terugverdientijd mogelijk langer kan zijn, terwijl de investering dus lager voor je uitpakte. Met andere woorden: je moet de juiste afweging op dit gebied voor jezelf maken.

Voor wie is een pakket van 8 zonnepanelen geschikt?

Heb je de wens om zonnepanelen op het dak van je woning te laten leggen? Dan zijn er tal van zaken waar je op voorhand goed op moet letten.

Hierbij kun je aan het verbruik per jaar denken, maar ook aan je huishouden. Als je met bijvoorbeeld 5 mensen samenwoont, kun je je afvragen of je aan 8 zonnepanelen genoeg hebt.

Feit is dat 8 zonnepanelen vooral voor kleinere huishoudens geschikt zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar. Met een totaal pakket van 8 zonnepanelen wek je een dergelijke hoeveelheid energie niet op.

Een gemiddeld huishouden zou met bovengenoemd verbruik dus bij 10 zonnepanelen uitkomen.

Woon je alleen of samen met je partner? Dan zijn 8 zonnepanelen meer dan voldoende. Even afhankelijk van je situatie is het zelfs mogelijk om voor 6 panelen te kiezen.

Heb je wel een groter huishouden, maar verbruiken jullie gezamenlijk weinig energie? Dan kun je uiteraard wel voor een pakket van 8 zonnepanelen kiezen.

Onder aan de streep moet je dus goed naar 2 zaken kijken:

 • De grootte van je huishouden. Voor een gemiddeld gezin zijn 8 zonnepanelen onvoldoende, terwijl dit voor een kleiner gezin meer dan voldoende is.
 • Energieverbruik. Zeker als je weinig energie verbruikt, kom je al snel op een pakket van 8 zonnepanelen uit.

Voordelen van 8 zonnepanelen inclusief montage

Zou je graag zonnepanelen op je dak willen hebben? Dan kun je ervoor kiezen om zonnepanelen los te kopen en deze door een installateur te laten plaatsen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om de gehele set, inclusief montage, bij een installateur te bestellen. Daarmee geniet je in ieder geval van meerdere voordelen:

 • Geen omkijken naar de installatie. Kies je bewust voor 8 zonnepanelen inclusief montage? Dan heb je geen omkijken naar de installatie. Dit vinden wij een belangrijk voordeel, aangezien er bij de installatie van alles mis kan gaan. Kies daarom áltijd voor een totaalpakket inclusief montage.
 • Je wekt je eigen energie op. Doordat je zonnepanelen op het dak hebt liggen, heb je de energieleverancier eigenlijk niet meer nodig. Met de 8 zonnepanelen wek je namelijk voldoende energie op.
 • Opvallend korte terugverdientijd. Als je voor 8 zonnepanelen inclusief montage kiest, valt de terugverdientijd opvallend kort uit. Wat de exacte terugverdientijd is, is uiteraard afhankelijk van de energietarieven. Mochten deze tarieven op termijn weer hard stijgen, zit je in ieder geval goed met je nieuwe zonnepanelen.

Nadelen van 8 zonnepanelen inclusief montage

Weet je niet zeker of je er verstandig aan doet om voor een totale set, inclusief montage, te kiezen? Dat is op zich goed voor te stellen, gezien deze twee aandachtspunten:

 • Je krijgt mogelijk weinig inzicht in de totaalprijs. Als je een prijsopgave voor een totale set doet, krijg je mogelijk één bedrag te horen. Dat is niet wenselijk, aangezien je niet weet wat je voor de panelen en voor de installatie moet betalen. Vraag daarom om zoveel mogelijk inzicht in de totaalprijs.
 • Je bent van één partij afhankelijk. Als je een totaal pakket bij een installateur koopt, ben je van deze installateur afhankelijk. Mocht de installateur bijvoorbeeld ziek worden of failliet gaan, heb je een klein probleem.

Kunnen 8 zonnepanelen op alle soorten daken?

Ja, in de basis kunnen 8 zonnepanelen op alle soorten daken. Het maakt hierbij niet uit of het om een schuin- of plat dak gaat. Soms kunnen er natuurlijk ook meer zonnepanelen op een plat dak.

Ook maakt het niet uit of je de panelen op het dak van je woning plaatst of bijvoorbeeld op het dak van je schuur.

Het enige dat je moet weten, is dat je minimaal 12 vierkante meter ruimte nodig. Dit is volgens installateurs de minimale ruimte die benodigd is voor de plaatsing van 8 zonnepanelen. Daarbij gaat de installateur uit van 2 rijen van 4 zonnepanelen.

Zijn 8 zonnepanelen inclusief montage aan te raden?

Voor de nodige huishoudens is dit één van de beste opties. Je wekt voldoende energie op, waardoor je energierekening een heel stuk lager uitvalt. Ook valt de investering relatief gezien mee, waardoor de terugverdientijd relatief kort is.

Onder aan de streep geniet je zodoende met 8 zonnepanelen inclusief montage van de nodige voordelen. Vraag wel vooral bij meerdere partijen een offerte op.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:
Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor