16 zonnepanelen inclusief montage: Kosten, Opbrengst & Info

Last updated by Kaz on

16 zonnepanelen inclusief montage

Heb je een nogal groot dak voor veel zonnepanelen? Of heb je een nogal hoog energieverbruik? In beide gevallen lijkt de keuze voor 16 zonnepanelen inclusief montage een prima keuze te zijn.

Waarom? Dat lees je in dit artikel.

In dit artikel vertellen we je alles over 16 zonnepanelen inclusief montage. Zo bespreken we van welke opbrengst je uit kunt gaan, wat de kosten zijn én voor wie 16 zonnepanelen geschikt zijn.

Voor wie zijn 16 zonnepanelen geschikt?

In de basis zijn 16 zonnepanelen in twee situaties uiterst geschikt:

  • Als je een groot dak hebt. Als je op het dak van je woning voldoende ruimte hebt, is het interessant om zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak neer te leggen. Des te hoger de opbrengst van deze zonnepanelen is, des te minder geld je aan je energierekening kwijt bent.
  • Als je een hoog energieverbruik hebt. Heb je bijvoorbeeld een verbruik van 6000 kWh per jaar? Dan heb je simpelweg 16 zonnepanelen nodig om aan dit hoge energieverbruik te kunnen voldoen.

Heb je bijvoorbeeld een kleiner dak? Dan kies je voor 8 zonnepanelen inclusief montage of 10 zonnepanelen inclusief montage. Doordat je in die gevallen minder zonnepanelen op het dak van je woning neerlegt, hoeft het dak minder groot te zijn.

Let goed op: een gemiddeld huishouden verbruikt tussen de 2800 en 3500 kWh per jaar. Dit gaat in ieder geval om huishoudens van 3 en 4 personen. Heb je nou een veel groter huishouden? Dan ligt het energieverbruik waarschijnlijk ook hoger.

In dat geval ben je dus gebaat bij bijvoorbeeld 16 zonnepanelen inclusief montage.

Wat is de opbrengst van 16 zonnepanelen?

Het is niet mogelijk om één vaste opbrengst aan te geven voor 16 zonnepanelen.

De uiteindelijke opbrengst is namelijk van twee zaken afhankelijk:

  • Het vermogen van de zonnepanelen. Een standaard zonnepaneel heeft een vermogen van 350 Wp. Je hoeft echter niet voor een standaard zonnepaneel te kiezen. Je kunt ook kiezen voor zonnepanelen met een lager- danwel hoger vermogen.
  • De efficiëntie van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel staat niet gelijk aan de opbrengst van een zonnepaneel. Je moet van het vermogen altijd 85% pakken; dat is de opbrengst van zonnepaneel.

Kies je bijvoorbeeld voor 16 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp? Dan kun je uitgaan van een opbrengst van 297,5 kWh per jaar. Als je die opbrengst keer 16 zonnepanelen doet, kom je op een jaarlijkse opbrengst van 4760 kWh per jaar uit.

Kies je voor 16 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp? Dan ligt de opbrengst per zonnepaneel op zo’n 340 kWh per jaar. Als je dat maal 16 zonnepanelen doet, kom je uit op een jaarlijkse opbrengst van 5440 kWh.

Waarom je van het vermogen van 85% moet pakken? Omdat een zonnepaneel niet altijd optimaal kan functioneren. Dit komt onder meer doordat het weerbeeld in ons land niet altijd zonnig is.

Ook bestaat de kans dat je zonnepanelen op bepaalde momenten van de dag in de schaduw liggen. Reken daarom nooit het met het volle vermogen, maar met 85% van het vermogen.

Verschillende zonnepanelen

Onder aan de streep kun je op dit moment uit meerdere soorten zonnepanelen kiezen. Twee varianten hebben we hierboven al besproken: met een vermogen van 350 Wp en 400 Wp.

Je kunt echter ook voor een variant met een vermogen van 250 Wp kiezen.

In dat geval geniet je van een jaarlijkse opbrengst van 3400 kWh per jaar. Of wil je voor zonnepanelen met een vermogen van 375 Wp gaan? Dan kun je uitgaan van een jaarlijkse opbrengst van zo’n 5100 kWh per jaar.

Met andere woorden: het soort zonnepaneel is bepalend voor de uiteindelijke opbrengst. Feit is dat je met 16 zonnepanelen van een aanzienlijke opbrengst kunt genieten.

Wat kosten 16 zonnepanelen inclusief montage?

Voor 16 zonnepanelen inclusief montage betaal je tussen de 10.000 en 11.000 euro. Deze prijsrange is inderdaad nogal breed, maar dat heeft een reden: meerdere factoren zijn op de uiteindelijke prijs van toepassing.

De belangrijkste factor hebben we hierboven al genoemd; het vermogen van de zonnepanelen. Voor zonnepanelen met een hoger vermogen betaal je nu eenmaal meer geld dan voor zonnepanelen met een lager vermogen.

De tweede factor is het tarief van de installateur. Als je voor 16 zonnepanelen inclusief montage kiest, kies je dus voor één pakket. In dat pakket zijn de kosten voor de montage al opgenomen, maar deze verschillen wel per installateur.

Je doet er daarom verstandig aan om bij meerdere installateurs een offerte voor 16 zonnepanelen inclusief montage op te vragen.

De derde factor is het montagesysteem. Als je een plat dak hebt, heb je een ander montagesysteem nodig dan op een hellend dak. Je moet daarom goed nagaan wat op dit gebied de mogelijkheden zijn.

Een goede installateur kan je hierover informeren én direct een offerte op maat maken.

Wat is de terugverdientijd van 16 zonnepanelen inclusief montage?

Met 16 zonnepanelen inclusief montage kun je zo’n 1600 á 1800 euro per jaar besparen. Uitgaande van die besparing kom je uit op een terugverdientijd van 5 tot 7 jaar. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de efficiëntie van de zonnepanelen.

Je hebt uiteraard geen garantie op deze terugverdientijd. Zo is de terugverdientijd afhankelijk van het soort zonnepanelen, de initiële investering en het weerbeeld.

Als het in een jaar heel erg zonnig is, merk je dit duidelijk aan de opbrengst van de zonnepanelen. En daarmee ook aan de terugverdientijd.

Tevens heb je nog met de salderingsregeling maken. Zetten je zonnepanelen meer energie om dan dat je verbruikt? Dan kun je de energie terug leveren aan het netwerk, waarvoor je geld ontvangt.

Deze salderingsregeling wordt echter stapje bij stapje afgebouwd, waardoor dit kostentechnisch steeds minder interessant is. Vanuit duurzaam oogpunt is het uiteraard wel geweldig om op deze manier je bijdrage te leveren.

Wat zijn de voordelen van 16 zonnepanelen inclusief montage?

De keuze voor 16 zonnepanelen is voor grotere huishoudens een prima keuze. Is het dan ook aan te raden om voor een complete set inclusief montage te kiezen? Ja, zonder enige twijfel.

Je geniet namelijk van de volgende voordelen:

  • Je geniet wellicht van een lagere prijs. Het is goed mogelijk dat je van een lagere totaalprijs geniet. Voor een installateur is het immers interessant om zonnepanelen te verkopen én arbeidsuren te kunnen schrijven.
  • Je hebt nergens omkijken naar. Als je voor een complete set inclusief montage kiest, heb je nergens omkijken naar. Niet naar het kopen van de zonnepanelen en niet naar het installeren van de installatie.
  • Je koopt alles in één keer. Het is ook nog een groot voordeel dat je alles in één keer koopt. Dit geldt voor de zonnepanelen, de omvormers, de kabels en het montagesysteem. Ook op dit gebied geldt dus dat je nergens omkijken naar hebt.
  • Je kunt de kosten beter budgetteren. Kies je voor 16 zonnepanelen inclusief montage? Dan hoef je in principe maar één prijsopgave te doen. Het is wel verstandig om dit bij meerdere installateurs te doen. Je kunt daardoor de kosten beter budgetteren en vergelijken.

Wat zijn de nadelen van 16 zonnepanelen inclusief montage?

De keuze voor 16 zonnepanelen inclusief montage is wellicht niet altijd de keuze.

Je moet immers met twee aandachtspunten rekening houden:

  • Minder transparantie in de prijzen. Doordat je voor een totaalpakket gaat, krijg je mogelijk minder inzicht in de prijsopbouw. Je weet hierdoor niet precies wat je voor de zonnepanelen moet betalen en wat je voor de montage moet betalen.
  • Je bent van één partij afhankelijk. Als je voor 16 zonnepanelen inclusief montage kiest, ben je van één partij afhankelijk. Mocht deze partij verzaken, gaat dit vervelende gevolgen hebben.

16 zonnepanelen inclusief montage: aanrader of niet?

Ja, het is zeker aan te raden om voor 16 zonnepanelen inclusief montage te kiezen.

Dit geldt voor zowel de panelen zelf, aangezien je hier onwijs veel energie mee op kunt wekken. Ideaal als je een hoog energieverbruik hebt of een groot dak hebt.

Door voor een totaalpakket inclusief montage te kiezen, heb je nergens omkijken naar. Je hoeft zelfs niks te regelen. Ook ben je in staat om de offertes van meerdere installateurs goed met elkaar te vergelijken.

Met het oog op de terugverdientijd is het interessant om snel de knoop door te hakken!

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:
Veelgestelde vragen

Wat kosten 16 zonnepanelen inclusief montage?

Je kunt uitgaan van een investering van 10.000 á 11.000 euro. Wat veel belangrijker is, is de terugverdientijd. Een dergelijke investering verdien je in de meeste gevallen in maximaal 7 jaar terug. Het is hierdoor een investering met een vrij hoog rendement op de lange termijn.

Hoeveel bespaar je met 16 zonnepanelen?

Met 16 zonnepanelen is het mogelijk om tot wel 1600 euro per jaar te besparen. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart, is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. Je bent van het type zonnepaneel afhankelijk, evenals van het weerbeeld.


Meer over zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor