10 zonnepanelen inclusief montage: Kosten, Opbrengst & Info

Last updated by Kaz on

10 zonnepanelen inclusief montage

Heb je geen al te groot dak? Dan heb je dus ook maar een beperkte ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen.

Loont het in dat geval om voor bijvoorbeeld 10 zonnepanelen te kiezen? Ja, dat is zeker het geval.

In dit artikel vertellen wij je daar graag alles over, waarbij we voornamelijk inzoomen op 10 zonnepanelen inclusief montage.

Voor wie zijn 10 zonnepanelen geschikt?

Voor veel huishoudens is een aantal van 10 zonnepanelen voldoende. Dit komt onder meer doordat je op dit moment uit meerdere zonnepanelen kunt kiezen.

Kies je voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp? Dan kun je uitgaan van een opbrengst van iets minder dan 3500 kWh. Dit betekent dat deze 10 zonnepanelen meer dan voldoende is voor een huishouden van 3 personen.

Heb je een 4 persoons huishouden, maar valt jullie verbruik relatief mee? Dan kun je ook prima voor 10 zonnepanelen kiezen. Een gemiddeld huishouden van 4 personen verbruikt, volgens het Nibud, 4400 kWh per jaar.

Mocht je significant minder energie verbruiken, kun je dus ook als 4 persoons huishouden kiezen voor 10 zonnepanelen.

Niet alleen het verbruik is van belang, maar ook de ruimte op je dak. Heb je bijvoorbeeld veel ruimte op het dak van je woning? Dan kun je ook eens kijken naar 16 zonnepanelen inclusief montage.

Heb je niet al te veel ruimte op het dak van je woning? Dan zijn 8 zonnepanelen inclusief montage of 10 zonnepanelen inclusief montage een prima optie.

Wat is de opbrengst van 10 zonnepanelen?

Om de opbrengst van 10 zonnepanelen te bepalen, moet je op meerdere factoren letten:

 • Vermogen van de zonnepanelen. Niet elk zonnepaneel heeft het standaard vermogen van 350 Wp. Je kunt ook voor zonnepanelen met een lager danwel hoger vermogen kiezen.
 • Efficiëntie van de zonnepanelen. De opbrengst van een zonnepaneel staat nooit gelijk aan het vermogen. Het is daarom verstandig om met een opbrengst van 85% van het vermogen te rekenen.

Kies je voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp? Dan kun je uitgaan van een opbrengst van zo’n 2975 kWh per jaar.

Dat je met zo’n 85% van het vermogen moet rekenen, heeft onder meer met het weerbeeld te maken.

Het is niet altijd zonnig in ons land, waardoor een zonnepaneel niet altijd optimaal kan functioneren. Daarbij moet je ook nog met mogelijke schaduwval rekening houden.

Verschillende zonnepanelen

De opbrengst van 10 zonnepanelen inclusief montage hangt dus van meerdere zaken af. Het is daarbij goed om te weten dat je uit meerdere soorten zonnepanelen kunt kiezen.

Kies je voor bijvoorbeeld 10 zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp? Dan moet je ook hierbij met een opbrengst van 85% rekenen, waardoor je uit kunt gaan van een opbrengst van 2550 kWh per jaar.

Kies je voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp? Dan is het eveneens van belang om met de opbrengst van 85% te rekenen. Je komt dan uit op een opbrengst van 3400 kWh per jaar.

Met andere woorden: het is lastig om de opbrengst van 10 zonnepanelen aan te geven. Met bovenstaande rekensom kun je gelukkig voor jezelf nu de juiste rekensom maken.

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief montage?

Gemiddeld kost een pakket van 10 zonnepanelen inclusief montage zo’n 7.000 euro. Dit bedrag is exclusief btw, maar over zonnepanelen hoef je sinds 1 januari 2023 sowieso geen btw meer te betalen.

Dit bedrag van 7000 euro is geen vast gegeven. Het uiteindelijke bedrag hangt namelijk van meerdere factoren af:

 • Het soort zonnepaneel. Zoals hierboven al besproken, kun je uit meerdere vermogens kiezen. Ook kun je uit meerdere technologieën kiezen. De keuzes die je op dit gebied maakt, zijn van grote invloed op de totaalprijs.
 • De installateur. Het laten monteren van 10 zonnepanelen kost uiteraard ook geld. Het bedrag dat je precies aan de installatie kwijt bent, is van de installateur afhankelijk. Vraag daarom meerdere offertes op.
 • Montagesysteem. Afhankelijk van het soort dak van je woning moet er ook nog voor een montagesysteem betaald worden. Dit bedrag zit in de prijs opgenomen, maar is uiteraard wel per montagesysteem verschillend.
 • Merk van de zonnepanelen. Op dit moment kun je ook nog eens uit meerdere merken kiezen. Kijk maar eens naar het aanbod van Essent, IKEA en andere aanbieders. Zij bieden allerlei verschillende merken zonnepanelen aan. Het merk is uiteraard ook van invloed op de totaalprijs.

Wat is de terugverdientijd van 10 zonnepanelen inclusief montage?

Bij zonnepanelen draait het niet zozeer om de investering, maar om de terugverdientijd. Dat is dan ook het belangrijkste waar je naar moet kijken, voordat je de knoop doorhakt.

Wat de terugverdientijd is, is ook weer van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste speelt het soort zonnepaneel hier een cruciale rol bij.

Des te hoger het vermogen van de zonnepanelen is, des te hoger de opbrengst is. Dat betekent dat je mogelijk meer energie opwekt dan dat je verbruikt, waardoor de salderingsregeling goed van pas kan komen.

Ten tweede speelt het weer een belangrijke rol. Als het altijd zonnig weer is, zijn de zonnepanelen in staat om optimaal te functioneren. Die zekerheid heb je echter nooit, gezien het weerbeeld in ons land.

Tot slot heb je nog met bovenstaande kosten te maken. Moet je in totaal een bedrag van 7000 euro betalen? Je kunt uitgaan van een besparing van zo’n 1200 euro op jaarbasis bij 10 zonnepanelen. In dat geval zou de terugverdientijd dus rond de 6 á 7 jaar liggen.

Let wel op: dit is geen vast gegeven. Zoals hierboven al omschreven, spelen simpelweg veel factoren een rol. Staar je daarom niet blind op deze 6 á 7 jaar. Mogelijk pakt de terugverdientijd in jouw situatie juist korter of langer uit.

Wat zijn de voordelen van 10 zonnepanelen inclusief montage?

Als je 10 zonnepanelen wilt kopen, heb je twee opties. Je kunt de 10 zonnepanelen los kopen, maar je kunt ook voor een complete set inclusief montage gaan.

Het is om meerdere redenen aan te raden om voor een set inclusief montage te kiezen:

 • Je geniet mogelijk van een lagere prijs. Voor een installateur is het interessant om een totale set aan te bieden. De installateur verkoopt in dat geval niet alleen zonnepanelen, maar ook arbeidsuren. Dit resulteert bij veel installateurs dan ook in een iets lagere prijs.
 • Je hebt nergens omkijken naar. Kies je voor een complete set inclusief montage? Dan heb je nergens omkijken naar. Zo heb je niks van doen met het kopen van de zonnepanelen. Ook heb je niks van doen met het kopen van alle randzaken voor de zonnepanelen.
 • Je koopt alles in één keer. Normaal gesproken moet je zonnepanelen los kopen, evenals een losse omvormer en losse kabels. Bij een complete set is dit gelukkig niet aan de orde. Je koopt in dat geval alles in één keer, inclusief de omvormer, kabels en het montagesysteem.
 • Je kunt de kosten beter budgetteren. Indien je voor 10 zonnepanelen inclusief montage kiest, ben je ook beter in staat om de kosten te budgetteren. Dit komt vooral doordat je maar met één uitgavepost te maken krijgt. De offerte die je van de installateur krijgt, is direct het totaalbedrag dat je aan de 10 zonnepanelen inclusief montage uit moet geven.

Wat zijn de nadelen van 10 zonnepanelen inclusief montage?

Is het dan altijd aan te raden om te kiezen voor 10 zonnepanelen inclusief voor montage? Nou, je moet wel even goed rekening houden met de volgende nadelen:

 • Je bent van één partij afhankelijk. Komt deze partij onverhoopt de afspraken niet na, bevind je je in een lastige situatie. Je bent immers van deze ene partij afhankelijk.
 • De prijsopgave is mogelijk niet super transparant. Het is algemeen bekend dat niet alle installateurs even transparant zijn. Het is daarom wellicht lastig om inzicht in de kosten voor de zonnepanelen en in de kosten voor de montage te krijgen.

10 zonnepanelen inclusief montage: aanrader of niet?

Ja, 10 zonnepanelen inclusief montage is een absolute aanrader. Dit komt onder meer doordat 10 zonnepanelen voor vrij veel huishoudens geschikt zijn. Ook is het interessant om voor een totaalpakket, inclusief montage, te kiezen.

Het is wel verstandig om je goed in de mogelijkheden te verdiepen. Laat een installateur bij je langskomen en je adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Onder meer de afmetingen en vorm van je dak zijn bepalend. Neem ook alle bovenstaande info goed in je op, voordat je de knoop doorhakt. Vervolgens kun je offertes opvragen bij zonnepanelen specialisten.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:
Veelgestelde vragen

Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief montage?

De gemiddelde prijs voor 10 zonnepanelen inclusief montage ligt rond de 7.000 euro. Het uiteindelijke bedrag is van meerdere factoren afhankelijk. Onder meer het type van de zonnepanelen en de kosten van de installateur zijn bepalend.

Hoeveel bespaar je met 10 zonnepanelen?

Met 10 zonnepanelen kun je ongeveer 1200 euro per jaar besparen. In sommige jaren valt het mogelijk iets lager uit. Aan de hand hiervan kun je in ieder geval de terugverdientijd berekenen.


Meer zonnepanelen:


Categorieën: Outdoor