Ikea zonnepanelen: Review, Ervaringen & Prijzen (2024)

Last updated by Kaz on

ikea zonnepanelen review

Wil je eenvoudig besparen op je energierekening? Eén van de mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om zonnepanelen neer te leggen.

Je kunt tegenwoordig uit talloze zonnepanelen kiezen, maar ook uit talloze aanbieders. Zo kun je op dit moment ook voor Ikea zonnepanelen kiezen.

In dit artikel vertellen wij je alles over de zonnepanelen van Ikea.

Eigenschappen van Ikea zonnepanelen

Voor de zonnepanelen werkt Ikea samen met Svea Solar. Je koopt de panelen via de website van Ikea, maar je gaat een overeenkomst met Svea Solar aan.

Dit betekent onder meer dat je gebonden bent aan de voorwaarden en garantieduur van dit bedrijf.

Je kunt bij Ikea voor het zogeheten SOLSTRÅLE BASIC systemen kiezen.

Dit systeem is samen met Svea Solar ontwikkeld en beschikt over de volgende specificaties:

 • 10 410 Wp monokristallijn zonnepanelen
 • 1-fase omvormer
 • Inclusief installatie

Doordat het om 410 Wp zonnepanelen gaat, ligt de opbrengst vrij hoog. De terugverdientijd is dan ook relatief kort, waarover later meer in dit artikel.

Let wel op: bovenstaande specificaties zijn gebaseerd op een pakket voor een huishouden van 3 personen. Heb je nou een groter huishouden?

Dan biedt Svea Solar mogelijk een ander pakket aan. Voor grotere huishoudens zijn bijvoorbeeld meer zonnepanelen nodig.

Garantie

Kies je voor de zonnepanelen van Ikea? Dan geniet je van een prima kwaliteit, met alle dank aan de partner Svea Solar.

Deze partner biedt ook nog eens een interessante garantie aan:

 • Garantie van 15 jaar op de zonnepanelen
 • Garantie van 25 jaar op het vermogen
 • Garantie van 10 jaar op de installatie
 • Garantie van 10 jaar op de omvormer

Voor wie zijn de Ikea zonnepanelen geschikt?

Ikea geeft zelf aan dat de zonnepanelen voor iedereen geschikt zijn. Dit komt onder meer doordat men een systeem heeft ontwikkeld dat passend voor elk huis gemaakt kan worden.

Heb je bijvoorbeeld een woning met een plat dak? Dan kun je prima voor het systeem van Ikea/Svea Solar kiezen. Dit is ook het geval als je een schuin dak hebt of als je rondom een dakkapel op het dak van je woning hebt.

Heb je op je dak last van schaduw? Dit maakt voor de Ikea zonnepanelen niet uit, aldus Svea Solar. Dit bedrijf geeft aan dat zij een unieke technologie ontwikkeld hebben, waardoor het optimale rendement gerealiseerd wordt.

Svea Solar en Ikea bieden niet één systeem aan. Nee, ze hebben één systeem ontwikkeld dat voor elke situatie naar wens aangepast kan worden.

Dit geldt voor bijvoorbeeld de zonnepanelen zelf, maar ook voor de standaarden waarop je de zonnepanelen vastzet.

Wat zijn de kosten voor de Ikea zonnepanelen?

Als je voor het standaard pakket van Ikea kiest, betaal je een bedrag van 5199 euro. Voor deze prijs krijg je 10 Wp zonnepanelen geleverd en de omvormer.

Binnen dit bedrag valt ook de installatie van de zonnepanelen. Voor een totaalbedrag van 5200 euro ben je dus in staat om je woning aanzienlijk te verduurzamen.

Met deze zonnepanelen wek je je eigen energie op, waardoor je energierekening een stuk lager uitvalt. Ideaal!

Let wel op: je kunt niet blind uitgaan van de prijs van 5200 euro. Als je bijvoorbeeld op het dak van je woning meer zonnepanelen wilt leggen, stijgt de prijs aanzienlijk.

Je kunt maar op één manier de prijs achterhalen: door je gegevens op de website van Ikea in te vullen. Svea Solar maakt vervolgens een offerte op maat en neemt contact me je op.

Wat zijn de ervaringen van andere mensen?

Heb je mogelijke interesse om de Ikea zonnepanelen te kopen? Dan ben je niet de enige. Vrij veel mensen hebben interesse om deze zonnepanelen te kopen, waarbij al veel mensen daadwerkelijk de knoop doorgehakt hebben.

Dit blijkt onder meer uit de vele online ervaringen. Veel van deze ervaringen zijn positief, maar er zijn ook meerdere negatieve beoordelingen.

De verschillende ervaringen zetten we voor je op een rijtje:

 • Veel mensen zijn te spreken over de werking van de zonnepanelen. Zij geven aan dat de zonnepanelen doen wat ze moet doen. Ook spreken veel mensen vol lof over de samenstelling van de zonnepanelen. Zo is het volgens veel mensen ideaal dat de zonnepanelen voor in elke situatie geschikt gemaakt kunnen worden.
 • Niet iedereen is te spreken over de opbrengst. Her en der hebben wij ervaringen gelezen waarin te lezen valt dat de opbrengst tegenvalt. Het is lastig voor ons om aan te geven of dit daadwerkelijk door de Ikea zonnepanelen komt. Het zou ook goed kunnen komen doordat het dak bijvoorbeeld de gehele dag schaduw heeft.

Over de kwaliteit van de zonnepanelen zijn meerdere meningen online te vinden. Zo geven sommige mensen aan dat de kwaliteit prima is, maar hier lijkt Ikea zelf het niet mee eens te zijn.

Deze keten is zelf ook aan het verduurzamen, maar kiest niet voor haar eigen zonnepanelen op het dak van hun vestigingen.

Hiervoor is Ikea samen gaan werken met een andere partij. Hoogst opmerkelijk, aangezien men haar eigen zonnepanelen dus volledig links heeft laten liggen.

Let wel even goed op: tot enige jaren geleden bood Ikea ook amorf zonnepanelen aan. Dit zijn panelen met een dunne film laag, waardoor de zonnepanelen net iets anders werken.

Sommige ervaringen die je online vindt, gaan over deze zonnepanelen. Dit is echter niet meer van belang. Deze zonnepanelen worden door Ikea namelijk niet meer aangeboden.

Wat zijn de voordelen van Ikea zonnepanelen?

Als je nieuwe zonnepanelen wilt kopen, heb je voldoende mogelijkheden. Zo kun je de zonnepanelen bij een specialist kopen en door deze specialist laten plaatsen. Je kunt echter ook voor de Ikea zonnepanelen kiezen.

Er zijn in ieder geval meerdere redenen om voor de Ikea zonnepanelen te kiezen:

 • De zonnepanelen zijn van een goede kwaliteit. Dit is voornamelijk te danken aan de partner Svea Solar, met wie Ikea voor deze zonnepanelen samenwerkt. Deze partij is al geruime tijd actief in de wereld van zonnepanelen en beschikt over veel kennis. Deze partij heeft overigens ook voor nieuwe technologieën gezorgd, waardoor het rendement van de zonnepanelen geoptimaliseerd is.
 • Niet de duurste optie. Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, lijken de Ikea zonnepanelen een goede keuze te zijn. De zonnepanelen kosten namelijk niet de hoofdprijs, waardoor de terugverdientijd enigszins beperkt is.
 • Prima voorwaarden. Bij de Ikea zonnepanelen ben je van prima voorwaarden verzekerd. Hierbij hebben we het onder meer over de garantieduur. Zoals je in deze review hebt kunnen lezen, biedt Svea Solar lange garantieperiodes op de verschillende onderdelen.
 • Voor in elke situatie geschikt. Ongeacht wat voor dak je hebt of wat je wensen zijn, kun je voor het systeem van Ikea kiezen. Men is namelijk in staat om dit systeem geheel naar wens aan te passen, waardoor het voor elke situatie geschikt kan zijn. Uiteraard is het niet voor echt elke situatie geschikt. Als je zonnepanelen voor op je balkon wilt kopen, heb je niks aan de zonnepanelen van Ikea.
 • Fraai design. Met de Ikea zonnepanelen geniet je van een fraai design. Dit komt onder meer doordat de panelen van een donkerblauw frame voorzien zijn. Spreekt donkerblauw je juist niet aan? Jammer genoeg kun je geen rode zonnepanelen of doorzichtige zonnepanelen bij Ikea kopen.

Wat zijn de nadelen van Ikea zonnepanelen?

Het lijkt interessant te zijn om voor de zonnepanelen van Ikea te kiezen. Voordat je dit doet, moet je je ook even goed in de nadelen verdiepen.

De belangrijkste nadelen zetten we voor je op een rijtje:

 • Geen A+ kwaliteit. Wil je puur voor het beste van het beste gaan? Dan zou je je zonnepanelen bij een specialist moeten kopen. Zoals hierboven al gesteld zijn de zonnepanelen van Ikea van een goede kwaliteit, maar het is absoluut geen A+ kwaliteit.
 • Weinig keuze. Je hebt bij Ikea niet de keuze uit meerdere zonnepanelen of modellen. Nee, men biedt eigenlijk één systeem aan dat volledig naar je wens aangepast kan worden. Maar, je kunt niet voor bijvoorbeeld zonnepanelen met een hogere opbrengst kiezen.
 • Lange wachttijden. Wil je nú nieuwe zonnepanelen op het dak van je woning laten leggen? Als je voor de Ikea zonnepanelen kiest, is dat helaas niet mogelijk. Bij deze zonnepanelen moet je met lange wachttijden rekening houden.
 • Geen transparante prijsstelling. Voor het standaardpakket geeft Ikea een prijs af, maar daar heb je niet al te veel aan. Als je net iets andere wensen hebt, moet je eerst een offerte op maat aanvragen. De prijsstelling had wat ons betreft iets transparanter mogen zijn.

Video review

Zijn de Ikea zonnepanelen aan te raden?

Het is zeker interessant om naar de Ikea zonnepanelen te kijken. Deze panelen kosten niet de hoofdprijs, zijn van een goede kwaliteit en worden in een complete set geleverd. Daarbij is het ook een voordeel dat de installatie al in de totaalprijs verwerkt zit.

Toch zijn wij niet volledig te spreken over de Ikea zonnepanelen. Dit komt onder meer doordat je weinig keuze hebt, door de lange wachttijden en door het gebrek aan transparantie.

Ook moet je goed beseffen dat de zonnepanelen niet van de hoogste kwaliteit zijn.

Wat ons dan wel weer aanspreekt, is de terugverdientijd. Ikea geeft, samen met partner Svea Solar, een terugverdientijd van pakweg 7 jaar op.

Dat je in 7 jaar je investering terug kunt verdienen, is uiteraard een prima rendement. Maar, deze zekerheid heb je nooit.

Het is in ieder geval aan te raden om ook eens bij specialisten offertes op te vragen. Dat stelt je in staat om een goede vergelijking te maken.

Ontvang gratis offertes van zonnepanelen specialisten

Wil jij gratis offertes ontvangen zodat je gemakkelijk de beste deal vindt? Klik snel op de knop hieronder voor kosteloze en vrijblijvende offertes:


Misschien ook interessant:


Categorieën: Outdoor