Lichtgewicht elektrische fiets kopen? TOP 3 lichte e-bikes

Last updated by Joni on

Lichte elektrische fiets

Wil je graag een elektrische fiets kopen, maar staat het gewicht je tegen? Dan hebben we goed nieuws voor je.

Elektrische fietsen worden steeds beter en gebruiksvriendelijker. Dit betekent dat er ook steeds meer lichte varianten op de markt verschijnen.

Hier geven we je een lijst van de 3 beste lichtgewicht elektrische fietsen. Ook delen we de belangrijkste informatie over deze e-bikes met je. 

Dit zijn de beste lichte e-bikes

We zijn op zoek gegaan naar lichtgewicht e-bikes van hoge kwaliteit. De elektrische vouwfiets is niet in beschouwing genomen. Deze zijn enkel lichter omdat ze compact zijn.

In dit toplijstje staan alleen lichte e-bikes met reguliere framematen voor volwassenen. Dit zijn de 3 beste lichte elektrische fietsen:

  1. Coh&Co SlimBike – 13 kg
  2. EcoBike Forest – 16 kg
  3. Relief Bamboe Urban – 16,5 kg

Hoeveel weegt een lichtgewicht elektrische fiets?

Lichtgewicht ebike zwart

We definiëren een elektrische fiets als lichtgewicht als deze minder dan 17 kg weegt. Deze e-bikes zijn ontworpen om fysiek makkelijker te gebruiken te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld sneller fietsen, omdat je minder gewicht vooruit trapt. Ook het optillen van de e-bike wordt stukken makkelijker. 

De toevoeging van een motor en accu maakt een e-bike altijd iets zwaarder. Reguliere fietsen zullen in de meeste gevallen lichter zijn. Toch worden elektrische fietsen ontwikkeld die in de buurt komen.

Dit komt voornamelijk door het gebruikte materiaal. Het frame wordt bijvoorbeeld gemaakt van carbon fiber. Dit is licht, maar ontzettend stevig. 

De elektrische racefiets is veruit de lichtste e-bike (met een traditionele framemaat). Deze worden ontwikkeld om zo min mogelijk weerstand te vangen.

Ze zijn daardoor smaller dan andere elektrische fietsen.

In principe kunnen andere e-bikes ook als licht worden beschouwd. Een elektrische stadsfiets kan bijvoorbeeld als lichtste in zijn eigen categorie worden gezien. 

Hybride e-bikes en elektrische mountainbikes zijn voorbeelden van zwaardere opties. Dit is vanwege hun extra grote banden, krachtigere motor en sterkere batterijen. 

Voordelen van lichte e-bikes

Vaderfiets kopen

Op de beste lichtgewicht e-bikes kom je makkelijker en sneller vooruit. Vooral bij het accelereren zul je een verschil merken.

Ook als je een heuvel op fietst, kun je de voordelen van een lichte e-bike voelen.

Neem je je fiets mee in de trein of de auto? Dan zal het tillen ook stukken makkelijker gaan.

Lichte e-bikes zijn bovendien soepeler te manoeuvreren vergeleken met een zwaar model. Dit komt doordat er minder massa moet meebewegen bij een bocht.

Hierdoor kun je het stuur ook makkelijker beheersen. 

Nadelen van lichte e-bikes

Het grootste nadeel van de lichte e-bike is de prijs. Deze modellen bevinden zich vaak in de hoogste prijsklasse.

Bovendien kunnen mensen die een echte lichtgewicht fiets willen, merken dat de keuze beperkt is.

Een lichte e-bike zal ook een kleinere draagcapaciteit hebben. Dit betekent dat je deze niet makkelijk kunt inzetten als transportfiets.

Bagagedragers missen echter ook, omdat deze teveel gewicht toevoegen. Een fietstas kan dus alleen aan het stuur bevestigd worden. 

De accu en motor zijn vaak geïntegreerd in het frame. Dit ziet er strak uit, maar brengt ook nadelen met zich mee.

Vervanging of reparatie is bijvoorbeeld een stuk lastiger. Ook is het niet mogelijk om de accu apart op te laden. 

Wie heeft baat bij een lichte elektrische fiets?

Lichte ebike trein

Een lichte e-bike is ideaal als je je fiets vaak moet optillen. Denk bijvoorbeeld aan forenzen die met de fiets de trein instappen.

Misschien woon je op de bovenste verdieping, en wil je je fiets niet buiten laten staan. In dat geval is wat minder gewicht zeker geen overbodige luxe.

Neem je je e-bike graag mee op vakantie? Dan is een lichte elektrische fiets een uitkomst. Deze past zonder moeite op een fietsendrager voor elektrische fietsen.

Een lichte elektrische fiets is ook voor de camper een goede uitkomst. Deze is lekker smal, en neemt dus niet te veel ruimte in beslag.

Een lichte e-bike kan ook een goed instapmodel zijn. Misschien heb je niet altijd de behoefte aan trapondersteuning.

Bij zware elektrische fietsen is trappen zonder motor erg zwaar. De lichtere modellen fietsen echter net als een normale fiets. 

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf?

Gebruik

Om het beste model voor jou persoonlijk te vinden, kun je jezelf enkele vragen stellen.

Ben je op zoek naar een lichte e-bike omdat je deze vaak moet optillen? Wil je zonder trapondersteuning kunnen fietsen op een lichte fiets? Of ben je op zoek naar een model die niet al te veel wind vangt? 

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen een goed model te vinden. Houd in gedachten dat niet alle lichte e-bikes per se de beste keuze zijn.

Fietsen op onverharde wegen kan bijvoorbeeld lastig zijn. Ook is het mogelijk dat je minder grip hebt op de weg.

Bovendien is het in sommige categorieën van e-bikes lastig om een licht model te vinden.

Categorie

Een lichte e-bike weegt minder dan 17 kg. Realistisch gezien betekent dit dat je kunt kiezen uit 2 categorieën e-bike.

Dit zijn elektrische vouwfietsen en elektrische racefietsen. Binnen deze categorieën heb je gelukkig voldoende keuze. Het vinden van een model met het juiste gewicht zal dus redelijk makkelijk zijn. 

Als je op zoek bent naar een elektrische fatbike, mountainbike of stadsfiets is het lastiger. Ga in dat geval op zoek naar het lichtste model in die specifieke categorie.

Deze elektrische fietsen wegen gemiddeld tussen de 23 en 28 kg. Een lichte e-bike zou bijvoorbeeld 20 tot 22 kg wegen.

Frame

Relief lichte ebike bamboe Urban

De lichtste e-bikes zullen meestal een frame met hoge stang hebben. De stang biedt voldoende stevigheid en stabiliteit om goed te kunnen werken.

Een lichtgewicht elektrische fiets voor dames heeft vaak een lagere stang. Dit kan ervoor zorgen dat de stabiliteit verbeterd moet worden met extra materiaal. Hierdoor kan de e-bike iets zwaarder zijn.

Een lichtgewicht e-bike met lage instap is meestal 1 of 2 kg zwaarder. Door het gebrek aan bovenstang moet het frame elders verstevigd worden. Dit draagt bij aan het gewicht.

Ben je op zoek naar een lichte e-bike met lage instap? Wees je dan bewust van een paar extra kilo’s.

Motor

De motor van een lichte e-bike is vrijwel altijd in het midden van het frame geplaatst. Het gewicht van de motor verstoort op die manier het balans niet. Dit is belangrijk bij een licht frame. 

In sommige gevallen worden de motor en accu geïntegreerd in het frame. Dit betekent dat ze niet uitneembaar zijn.

Dat kan lastig zijn als er reparaties gedaan moeten worden. Wel zorgt dit voor nog minder gewicht. 

Batterijduur

Over het algemeen hebben lichte e-bikes een kortere batterijduur. Dit komt doordat krachtige accu’s meer wegen.

De batterijduur heeft ook invloed op de actieradius. Dat houdt in dat je met een volle accu minder kilometers kunt afleggen. Als je je fiets regelmatig oplaadt, hoeft dit geen probleem te zijn. 

Door het lichte gewicht van de fiets verbruik je minder batterij. Dit zal echter geen groot verschil maken, aangezien de accu kleiner is. 

Ga op zoek naar een lichte elektrische fiets met uitneembare accu. Deze kun je makkelijk opladen, mocht je onderweg stil komen te staan.

Ga je op fietsvakantie? Neem dan externe opladers mee. Zo kun je onderweg eventueel opladen.

Terrein

Ben je het avontuurlijke type dat ook wel eens offroad wil gaan? Dan zijn dikke banden met extra grip belangrijk. Helaas gaat dit niet vaak samen met lichte e-bikes. 

Voor onverharde wegen is het verstandig om een zwaarder model aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een hybride e-bike of een elektrische mountainbike. 

Fiets je vooral op verharde wegen? Dan heb je niet zoveel grip nodig. Een lichte elektrische racefiets, stadsfiets of vouwfiets is dan ideaal.

Budget

Werk je met een budget? Dan kan een lichtgewicht elektrische fiets lastig worden. Hoe lichter de e-bike, hoe duurder deze over het algemeen is.

Dit komt door het hoogstaande materiaal dat wordt gebruikt. De frames worden bijvoorbeeld ontworpen met zeer lichte, maar zeer stevige metalen. Hier zit helaas een prijskaartje aan. 

Een lichtgewicht elektrische fiets is echter een investering. Een sportieve elektrische fiets kan bijvoorbeeld jaren meegaan, mits je deze goed onderhoudt.

Lichte vs zware e-bike

EcoBike Forest Racefiets Lichtgewicht elektrisch

Gewicht is natuurlijk het grootste verschil tussen een lichte elektrische fiets en andere soorten e-bikes. Toch zijn er ook andere factoren die van elkaar afwijken. 

Lichte e-bikes hebben ten eerste een lichter frame, een kleinere motor en een kleinere accu. Dit zorgt voor een algeheel lager gewicht van de fiets.

Hierdoor zul je minder lang van de trapondersteuning kunnen genieten. Het is dan weer wel een stuk makkelijker om zonder te fietsen.

Bij een zware e-bike is trappen zonder trapondersteuning ontzettend zwaar door het extra gewicht. 

De kleinere motor betekent dat je minder op de trapondersteuning kunt vertrouwen bij steile hellingen.

Ook zul je merken dat een lichte e-bike smallere banden heeft. Deze modellen zijn daardoor minder geschikt voor hobbelige wegen en paden.

Ook zul je een verschil merken in het aantal functies op de fiets. Lichtgewicht elektrische e-bikes hebben mogelijk minder versnellingen.

Ook zul je waarschijnlijk geen licht model met bagagedrager vinden. Hetzelfde geldt voor een ingebouwd slot. Deze praktische kenmerken zouden het gewicht van de e-bike verzwaren.

Het laatste duidelijke verschil is de plaatsing van de motor. Je zult voornamelijk lichtgewicht e-bikes met middenmotor tegenkomen. Vaak zijn de motor en accu geïntegreerd in het frame.

Ook dit heeft met gewicht te maken. Het gewicht van de elektronica kan je fiets namelijk uit balans brengen. Daarom worden deze laag en centraal op het frame geplaatst.

Hoeveel weegt de lichtste elektrische fiets?

VanSprint Lichtgewicht elektrische fiets coh&co slimbike

De Coh&Co SlimBike is op het moment de lichtste elektrische fiets op de markt. Deze weegt slechts 13 kg. 

Er komen echter steeds nieuwe modellen op de markt. Ook vinden er veel innovaties plaats als het om e-bikes gaat. Wie weet verschijnt er binnenkort dus een nog lichtere elektrische fiets.

Waar koop je een goede lichte elektrische fiets?

  • Decathlon heeft lichte elektrische fietsen van hoge kwaliteit. Ook vind je hier relatief betaalbare modellen.
  • Stella is de grootste e-bike specialist van Nederland. Hier vind je lichte e-bikes uit alle categorieën.
  • Vansprint.nl heeft een groot aanbod aan lichtgewicht elektrische fietsen. Ze bieden merken aan die bekend staan om hun hoge kwaliteit.
  • Bol.com heeft een groot aanbod aan e-bikes van verschillende merken.
  • Bij Superfietsen.nl kun je terecht voor een groot aanbod aan elektrische hybride fietsen en stadsfietsen.


Meer elektrische fietsen:


Categorieën: Outdoor